- Poruka
- 30.478
Јесте али ако постоји турски извор из те 1459 године који говори о паду Смедерева наравно да се односи и на стање непосредно пре пада града под Турке, исти случај је и са овом паљевином манастира из 1537, јер за 15 година( а можда и за 9 ако усвојимо да су Турци Србе вукли из Босанске Крајине у Книн) требало је довести становништво, направити манастир и срушити га.Ne budi smiješan.
Ja sam potpuno jasno postavio pitanje; pokaži mi istorijski izvor od prije treće decenije XV stoljeća, a ti mi postavljaš jedan docniji i rečeš da nakon jednog dogaja petnaestak godina nije dovoljno da smatramo da se on dogodio.Pa to je mijenjanje mog pitanja...ono je bilo prilično jasno.
I uzgred, da li po tvom mišljenju, to što su Turci Smederevo osvojili tek 1459. ne možemo objektivno reći da se tada dogodilo jer je još svježe; znači pad Smedereva bi prije bilo objektivno reći da se dogodio negdje oko...što, 1500. godine?
Mi danas živimo u jugoslovenskoj epohi (jer se Jugoslavija tek skoro raspala), a epoha Evropske unije u Sloveniji i Hrvatskoj tek treba da počne..?
Па Срби су се већ тих година прве половине 16-тог века насељавани у Жумберак што се не би насељавали у Млетачку или Угарску Далмацију пре тога, и то баш из тзв,Доњих Краја и Босанске Крајине.Na tom području sandžak koji je postojao je bio bosanski.
Nisam precizirao da nije bilo seobe Srba u Kninsku krajinu baš prije 1528. godine, već sam tu više govorio o Srbima sjevernih i zapadnih područja Bosanske krajine, koji još se nisu bili u značajnoj mjeri doselili, jer Turci Osmanlije nisu bili zauzeli ta područja još uvijek. Tu sam prvenstveno mislio na tvoju tvrdnju da su Donji kraji i susjedne regije, znači zapadno od rijeke Vrbas, bili još i prije tog vremena većinski naseljeni srpskim stanovništvom.
Naravno, bilo je dovođeno stanovništvo nedugo po osvajanju određenog područja; do XVI stoljeća na području Hrvatske i Bosne nije bilo praktično nijednog pravoslavnog manastira u vrijeme srednjovjekovlja (izuzetak je jedino manastir Dobrun, ali koji je bio na teritoriji srpske države); to se u XVI st. mijenja tako što se diže Tvrdoš 1508. godine, pa i redom ostali; Ozren, Lomnica, Vozuća, Žitomislić,...
Postojanje tri pravoslavna manastira u tolikim zabitima, na krajnjem zapadu, prije dolaska Turaka Osmanlija, kada pravoslavnih bogomolja praktično da nema ni nigdje u blizini, malo je vjerovatno.
No, da se vratimo na sam početak diskusije; a ona se kretala oko XIV stoljeća i datuma koji su iz domena milaševskih nacional-romantičarskih sanjarija...u istoriji govorimo o činjenicama, a ti si ih tako pogrešno predstavio i to je poenta. Činjenica jeste da su najkasnije sredinom XVI st. ti manastiri bili podignuti (ovo govorim barem za Krku, za druga dva nisam toliko detaljno provjeravao šta kažu izvori), i to tako treba i predstavljati.
A ti si, podsjetiću te, navodno prisustvo ta tri manastira u XIV st. napomenuo kao određeni argument za isticanje značajnog prisustva Srpstva...
Što se tiče poređenja sa Grimovim bajkama, zaista ne vidim gdje stoje. U ratu se strada; nema to nikakve veze kada je bio objekat koji je na meti podignut. Mogao je, kao što sam već bio napisao, stajati i pedeset dana il' pedeset godina prije rušenja, to za divlji bašibozluk i pljačkaše nije ni od kakve relevantnosti, i to nema veze ni sa kakvim bajkama.
Zašto ti je u tom smislu trajanje vremensko relevantno?![]()
Већ сам ти напоменуо да су дубровачке и саске заједнице у Србији имале своје богомоље не видим због чега их Срби не би имали у Далмацији.Сви ти манастири су и почели као мале цркве у забитима довољне за паству којој су били потребни, касније када се број Срба повећао и оне су дограђиване.
Наравно да је могао стајати и пет дана и пет година али вароватноћа да је направљен у време турака који и нису давали сагласност да се дижу нове цркве је мало вероватна, најреалније је да је постојао и пре Турака и то управо за потребе оних Срба који су се одселили услед турског напредовања.Колико пре Турака је за дискусију.
Па је ли било турских освајања и пљачкања становништа пре турске окупације.Јесте.A, da ponovim šta je ključni problem, na osnovu kojih izvora to tvrdiš?
P. S. S obzirom da smo ustanovili da ti smatraš da su Bukovica, Kninska krajina i Ravni kotari u XV st. bili većinski naseljeni Srbima (mada bih volio da malo više preciziraš, suziš okvir toga stoljeća, jer to je ipak čitavih stotinu godina); čisto da upitam, da li isto tvrdiš i za Liku i Krbavu?
Да ли је било померања становништва дубље на запад.Па јесте.
Да ли је и угарска, млетачка и хрватска властела насељавала Србе из одбрамбених разлога.Јесте.
Ја тврдим да су прве миграције почеле у другој половини 14 века, а као већина Срби се у Книнској Крајини појављују тамо у 15 веку, а у Лици и Крбави још касније зависно од турских освајања.
- - - - - - - - - -
Мој лапсус у праву си.Treće desetljeće 16. stoljeća je od 1521.-1530. (prvo 1501-1510, drugo 1511-1520). Pratim raspravu![]()

Poslednja izmena: