- Poruka
- 30.474
Нема утицаја у контексту приче да ли је подигнут пре или после доласка Турака на то сам мислио.Опција да је манастир подигнут под Турцима је неуверљива и нелогична самим тим што је манастир срушен од стране Турака врло брзо пошто су Турци дошли на те просторе.Занима ме тај дефтер из 1528, да немаш нешто још о томе, али да буде на нашки ако може.Naravno da ima, i to ogromnu. Pa nije mletačko-turski rat 1537-40 vođen tada, jednu deceniju ranije. To mijenja kontekst, i to vrlo značajno (ako se ne varam, nema indicija iz deftera iz 1528. da je još tada postojao, tako da je moguće da u godini koju si naveo kao lapsus Dragovića još uošte i nema).
Свакако би покушао да је искористи како би стекао што већи легитимитет, а видимо да су такве тенденције постојале и пре Милаша и пре Француза.A ko zna...možda je znao za tu legendu, ali u nju nije vjerovao? Možda mu je pisar tražio neku debelu paricu za toliki falsifikat?U svakom slučaju, ukoliko jeste postojalo predanje, i arhimandrit za njega znao, neka nam to bude još jedan više argument da isključivo nacional-romantičarske fantazije o XIV stoljeću kao vremenu nastanka tih srpskih manastira u sjevernom dalmatinskom zaleđu...
Inače, pa obrazložio sam da je vjerovatnije da i nije bila izgrađena, već da je ta tradicija postala učvršćena tek nakon što ju je Milaš objavio 1899. godine.
Ako ćemo već preciznije, meni se čini da je postojalo jako uvjerenje da je manastir osnovan u XVI st. Toliko jako da je, 1781. godine postavljen čak i natpis da je on podignut 1577, što se dugo razmatralo kao najadekvatnije datovanje utemeljenja Krke.
А и тај натпис је сумљив јер су и ту арапске цифре на крају, ако већ говоримо о аутентичности.
Да бих ти одговорио на то питање, мада мислим да већ јесам, прво ти треба да ми кажеш шта ти подразумеваш под Хрватима у 17. веку, Хрватима у народном-културно-језичком-верском смислу?Pitam jer me zanima na osnovu kojih dijelova citata koje sam ti dostavio si ti zaključio da oni ne misle na Hrvate, već na neke druge; još ispade da su Dubrovčani po tebi bili dobro upućeni u dijalektologiju govora Hrvata.![]()
Poenta jeste da, slično kao i kod Držića za Dubrovčane su Hrvati jednovjerni i jednorodni (ako hoćeš, istojezični) narod.
За Држића су нашијенци Дубровчани, Которани али не и Хрват Гулисав који је странац и то је једини етнички појам у делу, и да свакако да је то перцепција једног песника исказана у једном делу.Ne znam kakve veze ima kvantitet javljanja u dijelu sa bilo čimeali mogu reći samo da si sigurno u krivu. Ili barem, ne znam šta ti tačno podrazumijevaš pod strancem; bio si napisao da sam ja nekako aludirao da je Gulisav Dubrovčanin, što mi je stvarno nejasno kako ti se moglo učiniti, jer je valjda svakomu jasno da je on iz Hrvatske. Ukoliko misliš stranac u tom smislu, kao neko ko je izvanjac, a ne žitelj Dubrovačke republike, onda svakako da jeste stranac; drugačije mišljenje od tebe nemam.
Također mi je potpuno nejasno na osnovu čega si ustanovio da se Držiću podsmijevaju zbog jezika...možda bi trebalo da djelo osvježiš; da te sjećanje možda ne drži toliko baš dobro koliko ti smatraš?![]()
Međutim, ono o čemu ja jesam pričao, je o jednom, etničkom ako već tako insistiraš, viđenju po kojem su prema Držiću Hrvati sa Dubrovčanima pripadnici jedne te iste (jezičke) zajednice; oni su iste vjere i jezika, našijenci, ljudi koji govore po naški, našim (njegovim) jezikom.
Свакако да су били сиромашнији од ранијих Бранковића, конкретно Ђурађа, за чије време је грађено Смедерево али изгубили су руднике сребра у Новом Брду, Копаонику, Руднику па није ни чудо.Били су и бројна породица Ђорђе и Јован, Ангелина, маркиза Марија.Pa naravno da ne; ja ovdje čak uopšte ni ne pričam direktnije o tome u kontekstu Krupe, zato što ne možemo previše povjerenja dati u te izvore iz XVIII st. (posebno jer je vrlo upitno je li uopšte manastir Krupa i postojao u to vrijeme, krajem XV st.); samo sam prihvatio širu diskusiju, da pričamo malo o situaciji Brankovića, o kojima mislim da ti imaš pogrešnu sliku. Tu treba da imaš na umu jedan izumirući rod, koji možda simbolički dijeli sudbu gašenja srpske državnosti; smrt despota Vuka, koji nije ostavio potomstva, dolazi kao određeni spas u posljednji čas i oni se tada sele u Ugarsku nakon što su se potucali po Italiji i njemačkim zemljama. Pogledaj kako su završili; despot Đorđe se povlači i odlazi u manastir, a vrlo brzo je i titula iz dinastije izgubljena. Ti si imao u glavi sliku vladara srpske države koji stoluju u Smederevu i koji su umjetničke mecene, štićenici književnih krugova i jedni od najvećih bogataša regiona i Evrope, kojoj su glamu izvozili u velikoj količini. Ta slika ni na kraj pameti ne odgovara 1490-im godinama. Pored ličnih troškova, Brankovići su dio prihoda morali davati svakako i ugarskoj Kruni (koja se i u određenoj besparici nalazila, poslije velikih, iscrpnih troškova poduhvata kralja Matije Korvina), a sasvim je logično pretpostaviti da su počeli otplaćivati i barem jedan dio od dugova koje su ostavili na zapadu.
O određenim vezama sa svetogorskim manastirima, već ozbiljnije možemo govoriti i upustiti se u tu priču, ali o nekakvim darivanjima sada na sve strane i po područjima koja za Brankoviće iole po ničemu nisu relevantna, krajnje je neuvjerljivo. Ne kažem da se to možda neće promijeniti, ali za sada nemamo nekog ozbiljnijeg razloga da povjerujemo u priče iz XVIII st. koje Angelinu i njene sinove dovode u vezu sa manastirom Krupa...![]()
Па велики број извора је управо такав какав си описао овде али то не смета да се користе при аргументацији.Овај додуше јесте необично кратак цитат.Mislim da me nisi shvatio, jer ja sam to smjestio u jedan određeni kontekst - borbe srpske Crkve podijeljene između tri regionalne sile za očuvanje u XVIII stoljeću. Povezivanje sa fruškogorskim manastirima, i to čak sa svetorodnom, posljednjom velikom srpskom vladalačkom dinastijom, od izuzetnog je značaja. Možda je neki krupski monah vidio neki dokument u Krušedolu, ili obratno neki dospio u Krupu, te tako došlo do toga zapisa; uzgred, ne znam jesi li obratio pažnju, ali opet da napomenem tamo nema nekog eksplicitnog navođenja Krupe, već je samo neka obična i kratka zabilješka..
Svakako nisam htio reći da treba ozbiljnije razmotriti autentičnost same vijesti, barem bez nekih dodatnih izvora koji bi mogli povezati Brankoviće sa Krupom.
Inače, obrati pažnju i na riječ gramota koja se javlja (koliko gramata znamo iz srednjeg vijeku?).
Meni se sve nekako čini kao da ti dotičnim tekstovima vjeruješ, tj. smatraš da su podaci u njima autentični. To je sa stanovišta istorijske nauke neprihvatljivo i neozbiljno, a dozvoli da ti obrazložim i jednom analogijom: zamisli da ja sada odem u manastir Krka i negdje zapišem da ga je podigao car Konstantin Veliki. I onda se ubrzo udavim u rijeci Krki, tako da me više niko ne može upitati odakle sam preuzeo podatak.Treba li sada neko da ozbiljnije to razmatra i objavljuje, kao eventualnu teoriju o nastanku Krke?
![]()
Zamisli da sada tako uzmemo sve falsifikate i mutne izvore koji su kroz stoljeća nastajali, i počnemo slijepo i nekritički usvajati sve što u njima piše (već sam ti pravio paralelu sa hrvatskim zemljama iz Supetarskog kartulara, ili legendu o Tomislavovom krunisanju, da ne kažem uopšte kruni); pa onda bi istorija prestala da postoji, a umjesto nje bi se pojavila jedna velika zbrka prepuna kontradiktornosti na svakom ćoški i jednostavno rečeno...ostalo bi neko nepregledno smeće, jedan džumbus u kojem se više ništa ne može razaznati i koji nikome i ni za šta nije od koristi...![]()