- Poruka
- 30.487
Државе а не народа, јел и Јасеновац хрватско културно наслеђе и он је углавном на територији Хрватске, да ли се и то баштини или постоји нека селекција?Pa naravno da je o tome riječ; nasljeđe je te dotične države.
Što se tiče dodavanja prisvojnih pridjeva, o tome sam se već oglasio. Prećutkivanje Teslinoga Srpstva dio je sastavni srbofobije i osjetljivoga nasljeđa doskorašnjih sukoba, i vrlo je tragično koliku konfuziju proizvodi (gledao sam neke ankete, prema kojima zapanjujuće veliki broj ne zna da je Nikola Tesla bio Srbin).
Ја питам дијалекат ког језика је штокавски и не добијам одговор, или који језик је штокавица ако ти је лакше, нема ту ништа компликовано, колико то народа прича једним истим језиком или може ли један народ да прича три потпуно различита језика .Можемо сада да ми филозофирамо до сутра Славене овако може да буде али не мора да значи?Шта су екавски, ијекавски и икавски ако је штокавски дијалект, и то неког „непознатог“ језика или непознати дијалект?И ти слависти и када кажу дијалект углавном подразумевају језик, Вук је написао граматику, речник и извршио потпуну реформу управо тог језика а не дијалекта.Pitanje ni u kakvom smislu nije bilo prosto, ali sve na šta sam ja mislio jeste da je netačno to što si bio napisao da štokavski jezik nije dijalekat, što jednostavno nije tačno. Ne razumijem te....sam naziv je nastao u XIX st., kao i tendencija...objasni mi šta ti to znači. Rečenica ti aludira na to da je prije nego što je tendencija zavladala da on nije jezik, već dijalekat, osporavano da je on dijalekat?!?
Ne kažemo da se jezici dijele na dijalekte, ovi na poddijalekte, itd. to si u zabludi ako misliš da je takva <piramidalna hijerarhija>. Naprotiv, situacija je mnogo zamršenija; jezik ima nekoliko značenja, a može se upotrebiti čak i u sinonimnom obliku sa dijalektom.
U svakom slučaju, moja osnovna opaska stoji. Ne vidim na koji način ti možeš pobiti armiju slavista koja razvija tu nauku od kada ona postoji, i da kažeš da su eto svi oni u zabludi, a štokavski se ne smije nazvati <dijalektom>.
Не знам шта си хтео са тим или да ли сам те ја добро схватио, али Тесла је Србин, са Хрватима има везе као са Јапанцима и апсолутно не припада неком хрватском културном наслеђу.Ti si meni rekao da Tesla po konceptu hrvatskog povijesnog državnog prava ne može biti Hrvat. Ja sam te upitao da provjerim da li to znaš, jer mislim da imaš neke pogrešne infomracije - ukoliko znaš šta je, dao bi sasvim suprotni odgovor.
Виминацијум припада римској култури Студеница србској.Ти се зезаш сада мало а.Ne znam da li da komentarišem to oko toga da li išta u Viminacijumu podsjeća na Srbe; pretpostaviću da je šala.
Ako se dobro sjećam, u određenim udžbnicima (najnovijim) Kine uopšte ni nema, a u onom u kom ima, nalazi se svega jedan pasus. Proporcionalno uporedi to sa staroevropskim Balkanom.
U svakom slučaju, jasno je na šta sam mislio. Srpska istorija ne počinje naprasno u VII stoljeću naše ere, već kao i svačija čovječja - odvajkada.
Јел кнез Томислав спада у србску културу?
Нисам ја ни рекао да су Срби нецивилизвано племе већ да античка култура није култура Срба, и немој о утицајима сада јер о томе није било речи а свакако их је било што опет не значи да Срби треба д абаштине Аристотела и Сократа.A meni je prosto nevjerovatno da ima nekoga ko misli da su Srbi nekakvo necivilizovano pleme, poje sa antikom nema nikakve veze. Pa ne bih uopšte znao gdje početi; da li od arhitekture starih srpskih manastira, od Aleksandride čija je srpska verzija jedna od najljepših i najčitanijih, uticaja latinskog jezika na srpski,...
Ne znam šta ti to znači a Srbe u Bosni iz X st. ne mogu da povežem sa onima iz XII. Srbi, ništa manje od svojih bošnjačkih i hrvatskih sugrađana, mogu smatrati istoriju Bosne i Hercegovine kao svoju nacionalnu baštinu...
Зависи када за тебе почиње то модерно доба са модерним етнијама.Šta je poenta; Portugalci nisu Hrvati. Ukoliko je bila određena portugalska etnička skupina, kao predmoderna etnija, a u procesu modernoga formiranja nacija integrisala se u hrvatsku, sasvim je logično da je istorija vladara i naroda portugalaca => hrvatska, odnosno da se veliki Portugalci mogu smatrati i navoditi Hrvatima (recimo, Pedro Kabral - Hrvat). Kao istoričar ja to ne bih činio lično, i u određenom smislu se ne slažem sa tim, ali imam savršeno razumijevanje da piše u nekoj enciklopedijskoj odrednici, 'hrvatski istraživač'; ili kako sam lijepo bio napisao:
Iliti svakako, manje pogrešno neg' nazvati ga Srbinom.
Једини начин да Бошковић буде Хрват јесте да сматраш све католике штокавце Хрватима, дакле један једини разлог је ВЕРА и ништа друго, и зато је погрешан, и како су и Португалци католици онда је Руђи де Насименто Наћо Бошковић Португалац.
И ја сам космополит па нисам Хрват, мада по твојој теорији можда и јесам.Poenta je da je Bošković bio kozmopolit; ne vjerujem da mu smeta protestantska vjera (pa ni pravoslavna).
Da, Hrvati imaju veliki problem sa etnocentrizmom, posebno u naučnoj eliti. Ali problem nije isključivo hrvatski fenomen..