Londonski ugovor 1915. godine - propuštena prilika

Pa naravno da je o tome riječ; nasljeđe je te dotične države.
Što se tiče dodavanja prisvojnih pridjeva, o tome sam se već oglasio. Prećutkivanje Teslinoga Srpstva dio je sastavni srbofobije i osjetljivoga nasljeđa doskorašnjih sukoba, i vrlo je tragično koliku konfuziju proizvodi (gledao sam neke ankete, prema kojima zapanjujuće veliki broj ne zna da je Nikola Tesla bio Srbin).
Државе а не народа, јел и Јасеновац хрватско културно наслеђе и он је углавном на територији Хрватске, да ли се и то баштини или постоји нека селекција?
Pitanje ni u kakvom smislu nije bilo prosto, ali sve na šta sam ja mislio jeste da je netačno to što si bio napisao da štokavski jezik nije dijalekat, što jednostavno nije tačno. Ne razumijem te....sam naziv je nastao u XIX st., kao i tendencija...objasni mi šta ti to znači. Rečenica ti aludira na to da je prije nego što je tendencija zavladala da on nije jezik, već dijalekat, osporavano da je on dijalekat?!?
Ne kažemo da se jezici dijele na dijalekte, ovi na poddijalekte, itd. to si u zabludi ako misliš da je takva <piramidalna hijerarhija>. Naprotiv, situacija je mnogo zamršenija; jezik ima nekoliko značenja, a može se upotrebiti čak i u sinonimnom obliku sa dijalektom.
U svakom slučaju, moja osnovna opaska stoji. Ne vidim na koji način ti možeš pobiti armiju slavista koja razvija tu nauku od kada ona postoji, i da kažeš da su eto svi oni u zabludi, a štokavski se ne smije nazvati <dijalektom>.
Ја питам дијалекат ког језика је штокавски и не добијам одговор, или који језик је штокавица ако ти је лакше, нема ту ништа компликовано, колико то народа прича једним истим језиком или може ли један народ да прича три потпуно различита језика .Можемо сада да ми филозофирамо до сутра Славене овако може да буде али не мора да значи?Шта су екавски, ијекавски и икавски ако је штокавски дијалект, и то неког „непознатог“ језика или непознати дијалект?И ти слависти и када кажу дијалект углавном подразумевају језик, Вук је написао граматику, речник и извршио потпуну реформу управо тог језика а не дијалекта.
Ti si meni rekao da Tesla po konceptu hrvatskog povijesnog državnog prava ne može biti Hrvat. Ja sam te upitao da provjerim da li to znaš, jer mislim da imaš neke pogrešne infomracije - ukoliko znaš šta je, dao bi sasvim suprotni odgovor.
Не знам шта си хтео са тим или да ли сам те ја добро схватио, али Тесла је Србин, са Хрватима има везе као са Јапанцима и апсолутно не припада неком хрватском културном наслеђу.
Ne znam da li da komentarišem to oko toga da li išta u Viminacijumu podsjeća na Srbe; pretpostaviću da je šala.
Ako se dobro sjećam, u određenim udžbnicima (najnovijim) Kine uopšte ni nema, a u onom u kom ima, nalazi se svega jedan pasus. Proporcionalno uporedi to sa staroevropskim Balkanom.
U svakom slučaju, jasno je na šta sam mislio. Srpska istorija ne počinje naprasno u VII stoljeću naše ere, već kao i svačija čovječja - odvajkada.
Виминацијум припада римској култури Студеница србској.Ти се зезаш сада мало а.
Јел кнез Томислав спада у србску културу?
A meni je prosto nevjerovatno da ima nekoga ko misli da su Srbi nekakvo necivilizovano pleme, poje sa antikom nema nikakve veze. Pa ne bih uopšte znao gdje početi; da li od arhitekture starih srpskih manastira, od Aleksandride čija je srpska verzija jedna od najljepših i najčitanijih, uticaja latinskog jezika na srpski,...
Ne znam šta ti to znači a Srbe u Bosni iz X st. ne mogu da povežem sa onima iz XII. Srbi, ništa manje od svojih bošnjačkih i hrvatskih sugrađana, mogu smatrati istoriju Bosne i Hercegovine kao svoju nacionalnu baštinu...
Нисам ја ни рекао да су Срби нецивилизвано племе већ да античка култура није култура Срба, и немој о утицајима сада јер о томе није било речи а свакако их је било што опет не значи да Срби треба д абаштине Аристотела и Сократа.
Šta je poenta; Portugalci nisu Hrvati. Ukoliko je bila određena portugalska etnička skupina, kao predmoderna etnija, a u procesu modernoga formiranja nacija integrisala se u hrvatsku, sasvim je logično da je istorija vladara i naroda portugalaca => hrvatska, odnosno da se veliki Portugalci mogu smatrati i navoditi Hrvatima (recimo, Pedro Kabral - Hrvat). Kao istoričar ja to ne bih činio lično, i u određenom smislu se ne slažem sa tim, ali imam savršeno razumijevanje da piše u nekoj enciklopedijskoj odrednici, 'hrvatski istraživač'; ili kako sam lijepo bio napisao:
Iliti svakako, manje pogrešno neg' nazvati ga Srbinom.
Зависи када за тебе почиње то модерно доба са модерним етнијама.
Једини начин да Бошковић буде Хрват јесте да сматраш све католике штокавце Хрватима, дакле један једини разлог је ВЕРА и ништа друго, и зато је погрешан, и како су и Португалци католици онда је Руђи де Насименто Наћо Бошковић Португалац.
Poenta je da je Bošković bio kozmopolit; ne vjerujem da mu smeta protestantska vjera (pa ni pravoslavna).
Da, Hrvati imaju veliki problem sa etnocentrizmom, posebno u naučnoj eliti. Ali problem nije isključivo hrvatski fenomen..
И ја сам космополит па нисам Хрват, мада по твојој теорији можда и јесам.:)

Marin nema ekstremni stav nego Marin odgovori na isti nacin kad vidi nekakvu nebulozu da docara onome tko izgovara nebuloze kako to zvuci kad stvari malo okrenes ili ih sagledas po istom principu kao sto to netko radi.

Dakle ako netko poput Lekizana i slicnih ovdje kaze da Hrvati ne postoje do pocetka 20. st ( sto se ovdje cesto moze cuti) onda Marin kaze da Srba nema na prostoru RH do prije 150 godina. Ako Lekizan izvuce nekakav letak i predstavi ga kao nekakvim valjanim dokazom za koji tvrdi da je ispravan, kojeg brani i na koji se poziva onda mu ja odgovorim istom mjerom. U stilu kakvo pitanje takav i odgovor. Iznio je nekakav letak po kojem tvrdi da je svo stanovnistvo Dalmacije do prije 150 godina bilo srpsko. Da su to bili Srbi katolici. Kaze da popis to tvrdi. Dakle naucno ispravno. Onda Slaven postavi neki dokument za kojeg tvrdi da je popis na kojem su se ljudi izjasnjavali za razliku od nekog Lekizanovog letka i Marin po Lekijevom principu kaze: Eto ti prvi popis di su se ljudi izjasnjavali i vidis da je Srba bilo samo 1,27% na podrucju Hrvatske i Slavonije. Kazem eto ti Leki popis di su se ljudi izjasnili i vidis da Srba ima samo 1,27% a sto je sa ostalim pravoslavcima? Ti pravoslavci su ti ocito bili Hrvati pravoslavne vjere.
Никада ја нисам рекао да Хрвати постоје од 20. века, дакле лажеш, а то је већ ствар модерације.

Ovo je sad, koliko vidim, šala na moj račun. :) Vjeruj mi, Ludog Nastu nisam izmislio; ako te zanima, pretraži podatke o njemu...ako se ne varam, on je sa svojim kerovima išao kao ludak kroz grad, proizvodio buku, pričao sa sobom i šta sve ne, i plan mu je potpuno upalio jer su se Turci uplašili ludoga čovjeka i ostavili ga tamo da živi.
;).Па немаш обичај да измишљаш ствари бар не до сада.Мислио сам да је до депопулације долазило али да је баш био један човек осато а све остало било етнички чисто је мало вероватно.
Pa nisi; i dalje ništa od pouzdanijih informacija i njihovih izvora.. :think:
Malo si izvrnuo stvari naopačke; ne traže se izvori protiv prisustva nekoa, već za prisustvo. Šta ima da navodi izvore za...to što nema izvora? :D
Sa moje strane, vjerovatno je trebalo da ti postavim neku stručniju i noviju knjigu; Pribićevića sam ti poslao jer je dostupan cijeli online. Za ozbiljnije štivo, predlažem ti Slavka Gavrilovića.
То је што је за сада, ако неки други форумаш има још литературе увек је добродошла.
Па о присуству и говоре доласку Срба тамо.
Пробаћу да наћем и тог Славка.
Čekaj malo, pa šta je sad ovo...o kojem je to događaju riječ? Kada to Turci istjeruju Mletke iz Knina?
Пардон угарском Книну, погрешио сам.
Koji je izvor za te Bogunoviće i to o čemu pišeš?
Narodna predaja? :think:
Мислим да то заснивају на подацима из архива у Дубровнику, кажу да има доста података тамо о њима.
Evo baš sad prelistah da vidim; ne znam tačno na šta misliš. Slobodan si da me citiraš ukoliko smatraš da jesam. :confused:
Па ево:
A koliko sam vidio, izvori ne govore o značajnijem prilivu Srba u sjeverno-dalmatinsku zagoru u XV st. Dakle to je sve moglo biti eventualno na nekom omanjem, individualnom nivou.
Vlaški doseljenici s Turcima Osmanlijama su, proporcionalno gledano, neuporedivo značajniji.
А чак и Прибићевић каже да су Србе насељавали Зрински и Франкопани и то не бих рекао у малом броју.
Ови на википедији кажу да се у сеобама из 1413 и 1417 године прешло толико Срба да се од њих могло добити 5000 војника.
Ово им је литература али не знам отакле црпе овај податак:
Литература

• Лујо Бакотић, Срби у Далмацији: од пада Млетачке републике до уједињења; Прометеј (2007) Београд. ISBN 978-86-82363-24-8.
  • Епископ Никодим Милаш, Православна Далмација (историјски преглед), Прво издање: Издавачка књижарница A. Пајевића, Нови Сад (1901) [1][SUP][мртва веза од December 2013][/SUP]
  • Марко Јачов (1984), Венеција и Срби у Далмацији у XVIII веку; Београд : Историјски институт : Просвета, 1984. COBISS.SR-ID : 36914439
  • Марко Јачов, уред. Епископ сремски Василије (1990), Срби у Млетачко-Турским ратовима у XVII веку; Београд, Свети архијерејски синод СПЦ. COBISS.SR-ID : 662799
  • Јован Радојчић, Срби : Српска Крајина, Славонија, Далмација, Хрватска : биографски лексикон; Београд : Commerce System (1994), ISBN 86-82495-01-5
  • Јован Радојчић, Срби западно од Дунава и Дрине : биографије [3 тома] ; Нови Сад : Прометеј (2009). ISBN 978-86-515-0315-6.
  • Александар Бачко, Породице далматинских Срба; Београд (2008) Удружење грађана „Српски деспот“. ISBN 978-86-910899-1-7.
  • Бошко Десница, Стојан Јанковић и ускочка Далмација; Београд (1991) Српска книжевна задруга, ISBN 86-379-0251-0
  • Алексије Рачуница, Разлози сеобе Срба из Далмације у Руско царство током 18. вијека, Нови Сад (2005) [2]
  • Савић, Милорад (2000). Сликарство у српским црквама сјеверне Далмације: од краја XIV до почетка XX вијека. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства. ISBN 17-18-08297-6.
  • Лазо М. Костић, Спорне територије Срба и Хрвата, Досије, Београд, (1990)
  • уред. Јасна Бјеладиновић-Јергић (2006). Традиционална култура Срба у Српској Крајини и у Хрватској; Етнографски музеј у Београду, ISBN 86-7891-029-1
  • Епископ далматински Николај Мрђа, проф. др Станко Кораћ (1989). Косовска народна читанка 1989: Далматинско Косово. Шибеник : Далматинска епархија СПЦ, Одбор за прославу шестстогодишњице косовске битке и мученичког престављења св. кнеза Лазара и косовских мученика, 1989.
  • Прота Саво Накићеновић, Книнска Крајина; Београд (2004) Никола Пашић, ISBN 86-7987-023-4 (књигу у електронском формату можете прочитати на викизворнику: Прота Саво Накићеновић, Книнска Крајина )
  • уред. Данко Перић, Книнска Крајина 1; Завичајни клуб Книнска Крајина Београд, Српско културно друштво „Зора“, Книн-Београд, Удружење Срба из Хрватске Београд, 2002.
  • уред. Милојко Будимир, Книнска Крајина 2; Завичајни клуб Книнска Крајина Београд, Српско културно друштво „Зора“, Книн-Београд, Удружење Срба из Хрватске Београд, 2003.
  • Борислав Шарић, Буковица и Котари; Београд (1998), Завичајни клуб Ђеврсачког краја „Сава Бјелановић“, Cobiss.sr-id: 132680967

Da li? Milaševe godine su jedno, a ono što je nauka utvrdila nešto sasvim drugo...o Krki je na ovom forumu bilo izuzetno mnogo rasprave; glavna je poenta je da je podatak koji je Milaš predočio početkom XX stoljeća, o 1350. godini, temeljeći ako se grdno ne varam na Končareviću, istorijski neutemeljen. Pričali smo i o natpisu na Krki iz navodno 1402. godine, za koju je utvrđeno da je falsifikat iz XVIII stoljeća; o drugom natpisu iz 1433. koliko vidjeh neki imaju različita mišljenja, ali ubjedljivije je uvjerenje da i on nije autentičan.
Situacija sa Krupom je prilično slična.
Манастир Крупа је колико знам обнављан у време цара Душана 1345 године, а о томе говори запис на своду цркве, што би значило да је и старији.Уз то у манастирској ризници имају неке даровнице и поклоне које су им даровали Немањићи.
И за цркву Светог Ђорђа у Книну кажу да датира из 15. века, не знам да ли постоје извори да поткрепе овај податак.
Dakle, ako sam te dobro (konačno :) ) shvatio, ti tvrdiš da je negdje tokom XV stoljeća Kninska krajina (i obližnje teritorije) dobila većinski srpsko stanovništvo?
Да непосредно пре турске инвазије.
:D Pa nisam rekao da nema nikakvih problema; tvoja je volja. Reakciju sagovornika sam predvidi, može te ismijavati, smatrati ludim, slagati se sa tobom, ili biti isprovociran da dođe i do nekog fizičkog obračuna...
Исто ће те исмејати и ако кажеш да је Тесла Хрват.
Pa nemoj da mi stavljaš riječi u usta; vrlo je jasno da nisam napisao jer je većina stanovnika rimokatoličke vjere; jasno je da sam naveo između ostaloga. Ta vjera je jedan od osnovnih kontura Hrvatstva, pa je logično da ću na pitanje da li.. - odgovoriti potvrdno!
Ne bih rekao da ti je predstava o razvijanju hrvatske nacionalne svijesti kod jugoslovenskih rimokatolika baš nekako najbolja, tako da moram izraziti malo drugačije mišljenje. Naime, meni to djeluje kao ono Marinovo, tj. kao da kažeš da posrbljavanje pravoslavaca na tlu Jugoslavije nije bilo mahom uzelo glavnim prije osnutka Srpske pravoslavne crkve 1920. godine. :lol: Pa zamisli sad da to čuješ. :roll:
Е па мене и занима шта је то "између осталог" осим да су римокатолици?
Мислио сам на старокатолике људе који су католици признају папу али у служби у цркви нису користили латински језик, постојали су практично до другог светског рата када су уништени од стране Степинца и римокатоличког клера, живели су углавном у Далмацији.
Па и Срби су имали своје културне инститиције у Книну, Дубровнику и Далмацији уопште, уз то какав је то хрватски центар био када је по попису из 1900 имао колико 1000 и нешто становника.:think:
Ја сам те и питао у вези њихове националне свести између два рата али ти осим римокатолицизма ми ништа ниси рекао.Откуд знамо да су се осећали Хрватима у већини?
Ne razumijem...Orbin kaže da su Hrvati daleki i misli pri tome na Bosnu, odnosno Hercegovinu?!?
Kakve veze sada ima Natko Nodilo? :eek:
Када пише о Босни односно о Војводству Светог Саве Орбин каже да је Хрватска "врло далека земља", цитат врло често преношен.
Нодило говори о "хрватском" културном наслеђу у Дубровнику:
"У Дубровнику, ако и не од првог почетка, а оно од памтивјека, говорило се српски: говорило - како од пучана, тако од властеле; како код куће, тако у јавном животу и у опћини, а српски је био и расправни језик."
"Први љетописци и давна хисториографија дубровачка" (ЈАЗУ, Загреб, 1883. свеска 65, стране од 92. до 128).

Kakve veze sada imaju kajkavci i čakavci sa onim što piše u izvoru? :think: Ovdje lijepo piše - Hrvati; i to eksplicitno traženi da budu iz Hrvatske.
Ostavi hrv. vojnu granicu ovom prilikom; pričamo o dosta ranijoj epohi. Ima izvora i iz 1559. godine; dakle prije uopšre regulisanja Vojne krajine.
Mada nisam shvatio šta si htio kazati time; da se u izvoru naglašava iz Hrvatske, a ne da su u pitanju Hrvati po narodnosti? Hoćeš reći, kao recimo što mnogi kažu da ako u izvorima stoji da su dolazili Srbijanci il' Rašani u sjeverna i zapadna područja, to uopšte ne znači da su Srbi već da samo dolaze iz Srbije? :think:
Дубровчани су тражили да им пошаљу људе из Хрватске( хабзбуршке провинције Хрватске), али само оне штокавце које дубровчани разумеју и који су наравно римокатолици, али не и рецимо кајкавце зашто?
A zbog čega je Gulisav Hrvat - Hrvat po narodnosti, a Antun Hrvat ili Juraj Hrvat u barabantima sredinom XVI st. samo 'čovjek iz Hrvatske' (a ne i Hrvat)?
Држић је у свом делу тако приказао Хрвата(Гулисава) по његовом схватању, који не говори његовим дубровачким језиком па му се зато сви смеју.
A koje izvore imamo o njima? I još, na temelju čega se čak toliko precizno utvrđuje da su došli direktno iz Hercegovine, Bosne i crnogorskih krajeva? :think:
Па имаш оног Крешића рецимо.

Samo sa dodatim je ova rečenica smislena. :rtfm:
Хм по мом мишљењу је србска баштина, по нечијем другом је хрватска, по нечијем трећем је италијанска, док неко сматра да је то нека дубровачка.
Због таквих мишљења су избијали ратови знаш, као овај о коме би требало да причамо на овој теми.

Манастир Крупа је колико знам обнављан у време цара Душана 1345 године, а о томе говори запис на своду цркве, што би значило да је и старији.Уз то у манастирској ризници имају неке даровнице и поклоне које су им даровали Немањићи.
И за цркву Светог Ђорђа у Книну кажу да датира из 15. века, не знам да ли постоје извори да поткрепе овај податак.

Kažu isto kao što kažu da je Krupa čak iz 1317. godine; druga je sasvim stvar što su takva datovanja konstrukcije (da ne kažem potpune fabrikacije) novije prirode i nacionalističke pozadine, koje se zasniva apsolutno ni na čemu.

Čisto sumnjam da se u manastirskoj riznici krupe čuvaju darovnice i ostaci Nemanjića...za sam početak zbog toga što za vrijeme nemanjićke epohe taj manastir po svemu sudeći uopšte još nije ni postojao.
O kojim je riječ poklonima; možeš li prikazati te darovnice, pa da ih analiziramo...neke dodatne informacije? :think:

Što se tiče natpisa na svodu crkve o kojem pišeš, imaš pogrešnu informaciju, tamo stoji podatak o 1342. godini. Godinu 1345. možeš često pronaći tako po internetu da se provlači, ali ona je stara zabluda; vjerujem da je neko (Milaš?) namjerno tu grešku napravio, u nadi kako bi ojačao kredibilitet tog natpisa. Utvrđeno je da je taj natpis nastao mnogo kasnije od godine koja je navedena, ali evo nečega što mi i bez arheologa, istoričara umjetnosti i lingvista možemo utvrditi - činjenica da se njegov autor malo zeznuo i u samom natpisu :D nam otvara mogućnosti da ga, nažalost, smatramo i izravnim falsifikatom...

krupa.jpg

Poslednja izmena:
Moja saznanja se zasnivaju na literaturi koju sam pročitao i onim izvorima koje sam imao sreće da vidim iz prve ruke. To što možda imam i određene zastarjele percepcije, ne bi trebalo ni da iščuđava, jer sam svakako na nekoj literaturi odrastao i zadobio svoje obrazovanje. Ukoliko postoji nekih novijih saznanja, spreman sam da promijenim svoje mišljenje, ali naravno ne prije nego što mi se oni (ili neki sasvim novi izvori) jednostavno ne predoče.

Ne bih mogao da ti dam detaljne etničke karakteristike, jer nisam toliko upućen u tu problematiku dovoljno, ali mislim da ni nema nešto pretjerano mnogo izvora - prvenstveno su nam tu arheologija i jedna šačica pisanih tekstova, uz toponime. Ali svakako znam da današnji srbijanski, bosansko-hercegovački, hrvatski i drugi istoričari ne stoje na stanovištu da je to stanovništvo bilo srpske pripadnosti. A kada smo oko austrougarske i komunističke propagande, dok je isključeno da je Pribičević bio žrtva potnjega, nešto nisam primijetio da je ni prvoga (naprotiv, on se baš družio u krugovima srpske nacionalističke emigracije, a znamo vrlo dobro šta je to..).

Migracije iz Bosne prema Srbiji...hmmm...o čemu je riječ? Kakve su to migracije u poznom srednjem vijeku i rano moderno doba išle iz krajeva zapadne Bosne ka Srbiji?
Moram reći da mi nije najjasnije, kako možemo te ljude naći danas u Srbiji? Gdje? Jesu li očuvali katoličku vjeru do današnjega dana..? :dontunderstand:

Mi pričamo onda o potpuno različitim stvarima. Ti govoriš o dijalektološkoj pripadnosti stanovništva, a ja o etničkom identitetu. Kada proučavamo etnički pripadnost, koristimo izvore koji nam opisuju kako su ti ljudi doživljavali sebe kao zajednicu, i kako su ih gledali drugi.
Ruđer J. Bošković se ne smatra Srbinom zbog toga što si ti naveo, već zato što se smatra da sa očeve strane ima srpsko porijeklo. Zbog toga se i nalazi na spisku 100 najpoznatijih Srba SANU, ili bivši srbijanski predsjednik prije koju godinu napravio određeni skandal kada ga je nazvao Srbinom iz Hrvatske. No, to je određena zaostavština vijesti s početka prve Jugoslavije, koja se proširila, a koja je očigledno utemeljena na određenim neuvjerljivim konstrukcijama narodnog predanja. U međuvremenu je i decidno osporeno da je N. Bošković rođen kao pravoslavac a potom se preobratio u rimokatolicizam...ukoliko bi to većini Srba bilo poznato, siguran sam, vrlo brzo bi prestala i ta određena insistiranja na tobožnjem Srpstvu tog velikog naučnika...

mislim da je ovdje problem što je teorija nacije jedna relativno nova disciplina koja se javlja tek 60-tih godina, i naravno da postoji zbrka u terminologiji i mnogo čemu drugom. slažem se da je neophodno ponovo preispitati sve te zaključke iz naše nauke, pogovo kad je istorija u pitanju jer očigledno da nije postojao neki centralni teorijski okvir (doduševjerovatno ga nema ni danas), ali mislim da su se do sada mnoge stvari tu isčistile.

problem sa opisima je drugi problem. mi imamo dosta tih putopisa, dnevnika, izvještaja i koječega koji su dragocjena građa za istoričare ali ovdje samo prave zbrku. ljudi prije 19. vijeka, dakle prije masovne pismenosti i masovne političke participacije, ne doživljajvaju sebe kao zajednicu. bilo kakav vid društvenog kolektivnog identiteta za običan narod je stran, uostalom i doživljaj prostora, doživljaj vremena su u to vrijeme potpuno apstraktne kategorije i ne predstavljaju ništa, a kamoli nekakve političke grupe. i to imaš sjajno objašnjeno kod andersona u knjizi. e sad su problem upravo ti popisi i izvještaji koji se koriste skoro isključivo u političke svrhe da bi se projektovali razni današnji politički odnosi na srednji vijek. i uvijek se pogrešno koristi termin etnija koju je smit u literaturu uveo tek 60-tih godina, znači prije toga etnija i etničko uopšte nije definisana u literaturi. (ovdje mislim literaturu politologije i istorije koja se bavi teorijom nacije, a ne etnologiju i slično)

nacija je subjektivna kategorija i o tome kako je definisati možemo raspravljati danima, ali etnički identitet je objektivan skup karakteristika jedne grupe koju na prvom mjestu definiše jezik. znači, jezik dijeli jednu etničku grupu u odnosu na drugu i preko njega mi onda proučavamo sve ostale kulturne odlike te grupe (istoriju, tradiciju, običaje...). u tom smislu svi štokavci su jedna etnička grupa, bošković je štokavac, a hrvatski politički identitet na taj prostor dolazi tek kasnije, tako da povezivati hrvatstvo sa boškovićem je anahronizam.

Poslednja izmena:
Kažu isto kao što kažu da je Krupa čak iz 1317. godine; druga je sasvim stvar što su takva datovanja konstrukcije (da ne kažem potpune fabrikacije) novije prirode i nacionalističke pozadine, koje se zasniva apsolutno ni na čemu.
Čisto sumnjam da se u manastirskoj riznici krupe čuvaju darovnice i ostaci Nemanjića...za sam početak zbog toga što za vrijeme nemanjićke epohe taj manastir po svemu sudeći uopšte još nije ni postojao.
O kojim je riječ poklonima; možeš li prikazati te darovnice, pa da ih analiziramo...neke dodatne informacije? :think:
Što se tiče natpisa na svodu crkve o kojem pišeš, imaš pogrešnu informaciju, tamo stoji podatak o 1342. godini. Godinu 1345. možeš često pronaći tako po internetu da se provlači, ali ona je stara zabluda; vjerujem da je neko (Milaš?) namjerno tu grešku napravio, u nadi kako bi ojačao kredibilitet tog natpisa. Utvrđeno je da je taj natpis nastao mnogo kasnije od godine koja je navedena, ali evo nečega što mi i bez arheologa, istoričara umjetnosti i lingvista možemo utvrditi - činjenica da se njegov autor malo zeznuo i u samom natpisu :D nam otvara mogućnosti da ga, nažalost, smatramo i izravnim falsifikatom...

krupa.jpg
Тако сам прочитао негде, да ли су то Немањићке даровнице и поклони послати баш манастиру Крупи или неком другог па се само чувају тамо, то већ не знам.
Мислиш због тога што Душан још није био цар тада или нешто друго?
Па је ли Милаш то урезивао или неко други и са којом намером, није знао када је Душан крунисан за цара?:roll:
Манастир је даривала и деспотица Ангелина 1494 године, шта је с тим?

Poslednja izmena:
Манастири Крупа, Крка и Драговић помињу се у првим турским пописима Клишког санџака (1528- ). У то вријеме Турци нијесу забрањивали исповједање вјере, али су забрањивали грађење нови цркава, што значи да су ти манастири ту већ били и да су их Турци затекли по освајању Далмације.
Пишем по сјећању, манастир Драговић је опљачкан и попаљен од Турака 1537. године.

Држић је у свом делу тако приказао Хрвата(Гулисава) по његовом схватању, који не говори његовим дубровачким језиком па му се зато сви смеју.

A zbog čega i većina barabanta i najamnika koji su Hrvati isto, samo ovdje drugačija percepcija? Dakle, kada piše Juraj Hrvat, onda nije Hrvat već samo čovjek koji dolazi iz Hrvatske (da nije Srbin???), dok Gulisav Hrvat to definitivno nije? :think:
Dvostruki standardi?

I uzgred, odakle ti tačno da se Gulisavu svi smiju zbog toga što ne govori njihov jezik? :think:
Kako to uklapaš sa činjenicom da za Držića Gulisav našijenac; čovjek domaći, koji govori istim jezikom kao i Dubrovčani? :think:

Тако сам прочитао негде, да ли су то Немањићке даровнице и поклони послати баш манастиру Крупи или неком другог па се само чувају тамо, то већ не знам.

Znači darovnice navodno postoje, ali ne znamo kom manastiru niti gdje se čuvaju. :D
Pa Lekizane, daj neke tvrđe informacije; ovako sve ostaje na nivou pričica rekla-kazala, k'o nekakve glasine... :mrgreen:

Мислиш због тога што Душан још није био цар тада или нешто друго?

Ne samo zbog toga; nisam dovoljno upućen u jezička pitanja da bih mogao sada vršiti i takvu analizu, ali natpis jezika svakako ne pripada po svojoj sadržini ni na kraj pameti XIV stoljeću, već dosta modernijem vremenu; ako se grdno ne varam, negdje početku XVIII stoljeća kada je najvjerovatnije taj natpis i nastao. A možeš jednostavno i obratiti pažnju na arapske cifre. ;)

Па је ли Милаш то урезивао или неко други и са којом намером, није знао када је Душан крунисан за цара?:roll:

:D Kako sa kojom namjerom. Nije to slučaj jedino sa Krupom; to je rađeno i po raznim drugim manastirima. Na Krki tako postoji godina, prema kojoj je taj manastir iz 1402, ali je taj natpis (takođe) falsifikat. I nije ograničeno naravno samo na crkve i manastire iz grubo govoreći toga kraja, a niti se odnosi samo srpske (pravoslavne). Crkva je u ljudskoj povjesnici ostavila dobar udio u falsifikatima, od Konstantinove darovnice (koja nije vjerovatno ni prvi falsifikat), pa na dalje; zabluda je ako se izričito misli da se Rimokatolička crkva služila masovno falsifikovanjem (što i jeste); i Pravoslavna je dosta umiješala prste. :rtfm:

Spomenuto nije ništa drugo do jedan vrlo standardni proces; običaj izmišljanja tradicije. Onda kada podaci nikakvi ne postoje, ili ako je potrebno dati određeno istorijsko opravdanje, konstruišu se tradicije (pregruba je riječ falsifikuje), traže se usmjena predanja što pričaju seljaci po planinama i prave se dokumenti koji nemaju svoje realno uporište. U slučaju Krke i Krupe, ukoliko bi oni bili do Dušanova vremena i on ih obdarivao, oni bi mogli imati vrlo značajnu čast. Takođe, a to je vrlo bitno, manastiri se izmještaju iz svog turskog kontekst koji bi učinili da su oni došli sa islamskim osvajačem, odnosno da sada kada više nema Turaka RKC dobija razlog da ih od pravoslavaca konfiskuje.
Smatram da bi izmišljanje tradicije za ta tri dalmatinska manastira trebalo usko povezati sa direktnim događanjima i ishodištem Bečkog rata krajem XVII stoljeća; nakon toga Srbi su se našli podijeljeni između tri različite države, i crkveno je jedinstvo bilo ugroženo, pogotovo u dijelovima nad kojima su vladale rimokatoličke države. Ali razloge treba tražiti i u, osim posebnog konstruisanja vezivnog istorijskog tkiva sa Srpskom crkvom na tlu osmanske i habzburške države, produženju istorije dublje, kako bi se ti manastiri prikazali kao da su stariji od agarjanskoga ugnjetavača (iako oni, izgleda, to uopšte nisu).

Možda ovo naizgled djeluje čudno, ali nije nikakav presedan, niti jedinstven slučaj. Pa gro hrvatskih priča je posljedica raznih falsifikata i nepouzdanih činjenica; šta je sve Kukuljević-Sakcinski napiskarao, a i drugi; proslave 1925. godine, Duvno = Tomislavgrad, a zapravo sve je to izmišljena tradicija, baš kao i tobožnje srednjovjekovno porijeklo srpskih manastira u sjevernoj Dalmaciji. Danas, kako reče Budak, o Tomislavu i njegovim Hrvatima se sve može smjestiti, nakon odstranjenja svih nebuloza i neuvjerljivih tvrdnji, u jedan omanji pasus...

Манастир је даривала и деспотица Ангелина 1494 године, шта је с тим?

Hajde da pogledamo, koji nam je izvor za taj podatak?

Imamo zapis, kao i u slučaju povezivanja sa tobožnjim 'carem' Stefanom 1342. godine. Kao i u tom slučaju, ispisao ga je za Ljubomira Stanojevića krupski arhimandrit Isaija Olujić (ž. 1823-1902) (Zapisi i natpisi, br. 3553). Mislim da je potrebna njegova detaljnija analiza; za početak, iz koje je on to konkretno knjige što se čuva u manastiru (da nisu, upravo, Olujićeve bilješke?). Onda, šta tačno piše u tom zapisu?

Natpisi i zapisi:
Од деспота Георгија, Јована и Ангелине, мати од деспота [7002], а сада од Адама [7293]. Сада чини од онога времене до сада 291 година.

Daklem, stoji da je zapis načinjen 7293. godine od Adama, što će reći da je nastao 1785. godine. Vrlo je interesantni drugi dio zapisa, koji ne sadrži slovensku cifru (što je slučaj u prethodna dva puta), već arapsku. Pravo je pitanje zbog čega je nastao ovakav slučaj; da li možda zbog toga što je bilo ljudi koji nisu znali čitati slovenske brojke više, pa je napisana još rečenica koja pojašnjava kada je zapis nastao. Svakako je potrebnije da se neko dotura dolje i pogleda tu knjigu iz koje je to ispisano i napravi analizu; možda je moguće utvrditi jesu li obje rečenice zapisane u isto vrijeme, ili je druga dopisana.
Meni je, nažalost, nepoznato kako su se arapske brojke širile na ove prostore; do sada nisam bio u prilici da pročitam neki rad koji se bavi tim pitanjem. Da nije ovaj zapis jedan prepis iz negdje XIX stoljeća, kada je već preovladao noviji način zapisivanja brojeva? Kao što rekoh, neki podaci o širenju upotrebe ovog sistema zapisivanja brojeva bi možda neka pitanja otklonili; za sada se ne čini vjerovatnim da je ta druga rečenica nastala nakon 1785. godine, jer bi onda bilo potrebno napisati i kada je načinjen prepis, jerbo kako uopšte utvrditi od koje godine oduzimati 291?

No, spor oko nastanka zapisa ne utiče previše na našu diskusiju, tako da se neću previše zadržavati. Ono što je samo bitno za nas jeste da je terminus post quem 1785. godina. To znači da je zapis nastao, kako piše, ukupno skoro tri vijeka nakon događaja koji opisuje. Potrebno je istaći i da je zapis vrlo kratak i neinformativan, što nam dalje otežava mogućnosti da mu damo iole neki značajniji kredibilitet. Ukoliko se nešto tako zaista dogodilo, to znači da je morao postojati neki stariji zapis, koji nama nije ostao sačuvan, a na osnovu čega su sredinom devete decenije XVIII stoljeća (sa)znali da je 1494. godine bilo darivanja tog manastira. Ukoliko poznajemo biografije despota Jovana i Đurđa, i despotice Angeline Branković (što ne sadrži niti aludira na apsolutno bilo kakve dodire sa tako dalekim područjem kao što je sjeverna Dalmacija), ostaje nam da tako nekakvu prenategnutu mogućnost, posebno ako se osnovano sumnja da je krupski manastir u to vrijeme uopšte postojao, odbacimo.

Za zaključak: ne možemo ustanoviti da su troje Brankovića darivali Krupu 1494. godine, posebno zato što bi eventualno postojanje manastira Krupe u to vrijeme bilo nužno za jačanje autentičnosti tog podosta poznijeg zapisa, a ne obratno...
Koji su izvori zapisa? Trebalo bi pretražiti dokumentarne izvore Brankovića u (tadašnjoj) južnoj Ugarskoj; vrlo je moguće da se među njima krije odgovor. Ali možda je nastao i inspirisan natpisom o 'gramoti' brankovićevskih despota 1496. godine, ukoliko oni nije nastao istovremeno (1785), već ranije. Koji su motivi bili autoru? Vjerovatno ih treba staviti u kontekst borbe pravoslavnih Srba u drugoj polovini XVIII stoljeća protiv stavljanja pod grčkoga mitropolita u Veneciji (i pretnji od unije), te težnjama za jedinstvom sa srpskom Crkvom u Habzburškoj monarhiji (Karlovačkom mitropolijom).

Poslednja izmena:
:D Kako sa kojom namjerom. Nije to slučaj jedino sa Krupom; to je rađeno i po raznim drugim manastirima. Na Krki tako postoji godina, prema kojoj je taj manastir iz 1402, ali je taj natpis (takođe) falsifikat. I nije ograničeno naravno samo na crkve i manastire iz grubo govoreći toga kraja, a niti se odnosi samo srpske (pravoslavne). Crkva je u ljudskoj povjesnici ostavila dobar udio u falsifikatima, od Konstantinove darovnice (koja nije vjerovatno ni prvi falsifikat), pa na dalje; zabluda je ako se izričito misli da se Rimokatolička crkva služila masovno falsifikovanjem (što i jeste); i Pravoslavna je dosta umiješala prste. :rtfm:

Spomenuto nije ništa drugo do je dan vrlo standardni proces; običaj izmišljanja tradicije. Onda kada podaci nikakvi ne postoje, ili ako je potrebno dati određeno istorijsko opravdanje, onda se konstruišu tradicije (pregruba je riječ falsifikuje), traže se usmjena predanja što pričaju seljaci po planinama i prave se dokumenti koji nemaju svoje realno uporište. U slučaju Krke i Krupe, ukoliko bi oni bili do Dušanova vremena i on ih obdarivao, oni bi mogli imati vrlo značajnu čast. Takođe, a to je vrlo bitno, manastiri se izmještaju iz svog turskog kontekst koji bi učinili da su oni došli sa islamskim osvajačem, odnosno da sada kada više nema Turaka RKC dobija razlog da ih od pravoslavaca konfiskuje.
Smatram da bi izmišljanje tradicije za ta tri dalmatinska manastira trebalo usko povezati sa direktnim događanjima i ishodištem Bečkog rata krajem XVII stoljeća; nakon toga Srbi su se našli podijeljeni između tri različite države, i crkveno je jedinstvo bilo ugroženo, pogotovo u dijelovima nad kojima su vladale rimokatoličke države. Ali razloge treba tražiti i u, osim posebnog konstruisanja vezivnog istorijskog tkiva sa Srpskom crkvom na tlu osmanske i habzburške države, produženju istorije dublje, kako bi se ti manastiri prikazali kao da su stariji od agarjanskoga ugnjetavača (iako oni, izgleda, to uopšte nisu).

Možda ovo naizgled djeluje čudno, ali nije nikakav presedan, niti jedinstven slučaj. Pa gro hrvatskih priča je posljedica raznih falsifikata i nepouzdanih činjenica; šta je sve Kukuljević-Sakcinski napiskarao, a i drugi; proslave 1925. godine, Duvno = Tomislavgrad, a zapravo sve je to izmišljena tradicija, baš kao i tobožnje srednjovjekovno porijeklo srpskih manastira u sjevernoj Dalmaciji. Danas, kako reče Budak, o Tomislavu i njegovim Hrvatima se sve može napisati, odstranjeno od svih nebuloza i neuvjerljivih tvrdnji, u jedan omanji pasus...
.

mislim da u "izmišljanju tradicije" treba razdvojiti narodni mit koji nema političku pozadinu već je rezultat raznih epskih priča i pogrešnih narodnih predanja, i sa druge strane ovo što si ti napisao- politički motivisano izmišljanje, što je odličan primjer upravo konstantinova darovnica. kada bi se neko ozbiljno pozabavio ovom temem na našim prostorima vjerovatno bi otkrio dosta zanimljivih stvari.

Манастири Крупа, Крка и Драговић помињу се у првим турским пописима Клишког санџака (1528- ). У то вријеме Турци нијесу забрањивали исповједање вјере, али су забрањивали грађење нови цркава, што значи да су ти манастири ту већ били и да су их Турци затекли по освајању Далмације.

Nemoguće; prvi defter kliškog sandžaka obavljen je 1550. godine, a u vrijeme u koje si ti naveo, on uopšte ni ne postoji (Klis drže Mleci, Turci Osmanlije će ga osvojiti 1537. godine).
Ja mislim da ti misliš na bosanski sandžak iz 1540/2. godine (tada je to područje, van Klisa, pripadalo bosanskome). Ako da, onda tako je; on zaista pominje Krku. Ali ne manastir, već crkvu. Ali to je već negdje oko dvije decenije osmanske vlasti u tim područjima i ne otvara nam mogućnosti da ga smatramo i predosmanskim.

Oko prijašnje crkve Sv. Mihajla, došlo je do dograđivanja i manastirska konstrukcija stoga datovana je tradicionalno u 1577. godinu, kao najvjerovatniju pretpostavku (po Milenku Pekiću). No, Čolović je (postavio sam direktno njegovu monografiju) ukazao na jedan izvor na koji se nije imalo na umu, koji ukazuje da će biti da je on još 1564. godine postojao (convento di S. Michele). Mada opet, a čini mi se da i Čolović i Pekić preko toga prelaze, Turci jesu znali brkati jednostavno nazive za manastire i crkve, tako da ne treba (posebno ako su u pitanju prevodi [na italijanski]) usko gledati i izričito biti na stanovištu da je prije '64. postojala samo crkvica. Ako se još to kombinuje i sa Inventarom (1831), biće da je 1577. godine samo došlo do obnove.

Što se tiče bosanskoga teftera iz 1528. godine, tamo nema tih manastira. Biće da u to vrijeme još nisu postojali..?

Пишем по сјећању, манастир Драговић је опљачкан и попаљен од Турака 1537. године.

Da, prema Fehimu Spahi, tako je; to je prvi pouzdani podatak o tom manastiru.

PREPORUKA: Б. Чоловић, Манастир Крка, Српско културно друштво Просвјета, Загреб 2006.

P. S. Čolović obrađuje i spisa mletačkoga providura Frančeska Grimanija za Dalmaciju i Albaniju, u kome je spomenuto da je ktitor manastira Krke Jelena Šubić. Ovo znači da možemo smatrati da je ta tradicija već do 1758. godine konstruisana; bilo bi lijepo kada bi neko kritički obradio ovo djelo i pokušao mu utvrditi eventualni izvor podatka. Ali vrlo je interesantan najstariji podatak o Krki koji je on pronašao; u pitanju je prepis sačinjen 1805. ili 1806. godine, najvjerovatnije na zahtjev arhimandrita krčkog manastira Savatija Vasiljevića (ž. 1755-1806), i koji je sačinio posljednji zadarski mletački dragoman, Kozma Kalavo Imberti, zbog Francuza i novog geopolitičkog stanja koje će nastati u njegovim 'Ilirskim provincijama'. U dokumentu se spominje monah Pahomije iz 1458. Da li je arh. Vasiljević platio Imbertiju da sačini jedan lažni dokaz, radi potvrde tapije Napoleonu? Ali, ono što je bitno za našu temu -> Čolović ukazuje na činjenicu da se Srbi na prostore o kojima diskutujemo doseljavaju u trećoj deceniji XVI stoljeća, a osnivanje manastira u Krki po svemu sudeći ne bi trebalo tražiti, stoga, u nekom ranijem periodu.

P. P. S. Čitajući Čolovića, određeni dijelovi baš apatiju prouzrokuju. Od 1928. godine na arhivu manastira Krka nije bilo rađeno!

mislim da u "izmišljanju tradicije" treba razdvojiti narodni mit koji nema političku pozadinu već je rezultat raznih epskih priča i pogrešnih narodnih predanja, i sa druge strane ovo što si ti napisao- politički motivisano izmišljanje, što je odličan primjer upravo konstantinova darovnica. kada bi se neko ozbiljno pozabavio ovom temem na našim prostorima vjerovatno bi otkrio dosta zanimljivih stvari.

Da, slažem se.

Međutim, pravo je pitanje šta je narodni mit koji je rezultat epskih priča...sva novija istraživanja sve više i više ukazuju na to da su sve te priče nastale sa eksplicitnim potrebama, uključujući i narodnu epiku. Ranije se smatralo da su narodni guslari formirali priče i mijenjali ih jednu po jednu; dok je to zaista u ogromnoj mjeri nesumnjivo tačno, genezu različitih priča treba direktno dovoditi u kontekst trenutne političke okolnosti. To vidimo tokom XV stoljeća (i geneze i evolucije kosovskog i drugih mitosa, koji su u dobroj mjeri uslovljeni političkom situacijom u dinastije Brankovića i u južnoj Ugarskoj); nešto naslućujemo na osnovu Erlagenskog zbornika, itd...Tako se uvijek radilo. U srednjem vijeku će imućni feudalac sa sobom u boj povesti naravno i pjevače i trubadure, koji poslije boja dobijaju zadatak da opjevaju junaštva (nerijetko i poslije poraza), koja imaju samo određenu inspiraciju u stvarnim događajima. Sve te priče, nastaju sa političkom porukom, kao pouka (šta ne raditi, da se nešto zlo ne dogodi). Tako nešto je na ovim prostorima radila i srpska Crkva, a što treba smjestiti u kontekst novog statusa od 1690. godine i uopšteno početkom XVIII stoljeća...

To se retroaktivno primjenjuje i na one komparacije naše narodne epike sa starogrčkim eposom. Ne znam koliko su forumaši upućeni u značaj domaćih epskih pjesama, ali on je bio vrlo značajan (Milman Pari i Nikola Vujnović); mnogi su koristili ta saznanja koja su pokupili 1930-ih godina za utemeljenje studija narodne epike, a to je izuzetno koristilo i u slučaju starih Grka. Razočaranje određeno dolazi kada postajemo svjesni navedene činjenice, zbog čega se upravo danas sve manje i manje saznaje o mikenskom svijetu od Homerovih epova, a sve više o njemu savremenom, mračnom dobu...međutim osnovni zaključci, o evoluciji predanja iz generacije u generaciju nesumnjivo ostaju; značeći da narodno predanje ne bi trebalo uzimati kao kredibilan izvor ako opisuje (računato od momenta kada je zapisano) događaj stariji preko jednoga životnoga vijeka, ali da postoji tu određena osnovna kontura, koju bi trebalo koliko je moguće istražiti i utvrditi (analizom svih dostupnih izvora u periodu koji predaja opisuje i vremenu do njenoga zapisivanja, te komparativnom analizom sa drugim verzijama i pripovjestima, koje mogu pripomoći utvrđivanjem eventualnih pozajmica i izvora). Tako se recimo začetak legende o Jeleni Nemanjić Šubić kao tobožnjem utemeljivaču manastira Krke 1350. g., prvi puta zapisane 1758, može u obrisima rekonstruisati kao dio narodnih priča formiranih oko avanturi Dušanovih vojnih odreda oko Klisa i Skradina; približno u to vrijeme poslao je čelnika Đuraša Ilijića (odo nih pretcrnojevićkih) sa svojim ljudima i čini mi se Palmana sa najamnicima svojoj sestri Jeleni, koja je kao banica bila de facto vladalac i upravljala tamo u ime maloljetna bana i sina joj, Mladena IV. Za narod, prisustvo srpskih vojnika i Srpkinja na čelu Hrvata nije moglo biti nešto beznačajno; ipak, ako je utvrđeno da je natpis o tobožnjoj 1402. godini krivotvoren negdje početkom XVIII stoljeća, biće da je moguće da su pravoslavci koji su ulazili i izlazili mogli vidjeti taj natpis i tako razviti tu legendu. Druga jeste mogućnost da je i sam taj natpis nastao na osnovu već postojećeg predanja. Malo bi misteriji pomoglo ako bismo imali neku zapisanu pjesmu ili pričicu iz obližnjega kraja, koja pominje Jelenu il' barem Dušana...imajući to na umu, meni se na kraju ipak nešto vjerovatnijom opcijom čini da je priča konstruisana, ipak, na osnovu (pomenutoga) falsifikata..

Poslednja izmena:
Nemoguće; prvi defter kliškog sandžaka obavljen je 1550. godine, a u vrijeme u koje si ti naveo, on uopšte ni ne postoji (Klis drže Mleci, Turci Osmanlije će ga osvojiti 1537. godine).
Ja mislim da ti misliš na bosanski sandžak iz 1540/2. godine (tada je to područje, van Klisa, pripadalo bosanskome). Ako da, onda tako je; on zaista pominje manastir Krku. Ali to je već negdje oko dvije decenije osmanske vlasti u tim područjima i ne otvara nam mogućnosti da ga smatramo i predosmanskim.

Što se tiče bosanskoga teftera iz 1528. godine, tamo nema tih manastira. Biće da u to vrijeme još nisu postojali..?

Da, prema Fehimu Spahi, tako je; to je prvi pouzdani podatak o tom manastiru.

PREPORUKA: Б. Чоловић, Манастир Крка, Српско културно друштво Просвјета, Загреб 2006.

Да, у праву си. Мислио сам на подручје које је припало Клишком санџаку. Према Фехиму Спахи Турци нијесу дозвољвали грађење нови цркава, али нијесу ни бранили одржавање постојећих.

Да, у праву си. Мислио сам на подручје које је припало Клишком санџаку. Према Фехиму Спахи Турци нијесу дозвољвали грађење нови цркава, али нијесу ни бранили одржавање постојећих.

Heh, samo što vrlo dobro znamo da se toga nije uvijek pridržavalo. ;-) Šta je bilo potrebno? Sakupiti kesu srebrnjaka, naći pravovjernika kome se može vjerovati i sa njim otići kod obližnjega kadije; kadiji pare u džep i zauzvrat - potvrda o tome da je crkva tu bila ranije! :-) Izmišljanje starije tradicije treba povezivati i sa tim. Nažalost, sada mogu samo bukvalno izvlačiti iz dupeta; davno, prije dosta godina sam čitao i jedan dokumenat u kojem se malo detaljnije opisuje o tome...neki je zimija platio kadiji i ovaj potvrdio da je pri kraju bila nekakva velika crkva, a tamo zapravo samo neki kamenčići...
Znao je knjaz Miloš vrlo dobro kako s Turcima. :P :D

Nisu ni rimokatolici dozvoljavali nove pravoslavne bogomolje. Pa eto hajde, iskonstruišimo veze sa Dušanom, Jelenom Šubić, itd...pa ni rimokatolici u srpskoj srednjovjekovnoj državi smjeli graditi nove bogomolje...

Osim toga, da ipak ne pretjerujem, ima dosta istine u tome što ti veliš. Najlakše je bilo samo preuzeti rimokatoličku crkvu il' samostan, gdje tih vjernika više nema (šta će duhovima, da bude muzej?), a Turcima i nije nešto baš bilo bitno je li što ortodoksno il' katoličko. Vrlo vjerovatno je i dosta značajni broj srpskih crkava i manastira na području Hrvatske i BiH upravo tako i nastao, preuzimajući rimokatoličke.

Пази причамо о Босни средњег века којом је владао Твртко и који је држао и те просторе, где имаш довољно докумената самих босанских владара ко су и шта су, зато не видим неки повод за дилему по том питању.

Je li ti i dalje o onoj besmislici kako je, tobože, u tituli kotromanićkih kraljeva 'jedina etnička odrednica' ili kako li već kaže ta nebuloza? :D Evo ti povelje kralja Stefana Tomaševića, od 23. novembra 1461. godine (Jajce), puna vladareva intitulacija:

Kralj Stefan Tomašević:
Милошћу Божјом, Ми господин Штефан Степан Томашевић, краљ Срба, Босне, Приморја, Хумске земље, Далмације, Хрвата, Доњих краја, Западних страна, Усоре, Соли, Подриња и к тому.

..i šta sad? :dontunderstand: Znači li to da je Tomašević vladao i Srbima i Hrvatima, te je li to potvrda hrvatskog etničkog imena na tlu bosanske srednjovjekovne države?

Poslednja izmena:
A zbog čega i većina barabanta i najamnika koji su Hrvati isto, samo ovdje drugačija percepcija? Dakle, kada piše Juraj Hrvat, onda nije Hrvat već samo čovjek koji dolazi iz Hrvatske (da nije Srbin???), dok Gulisav Hrvat to definitivno nije? :think:
Dvostruki standardi?
I uzgred, odakle ti tačno da se Gulisavu svi smiju zbog toga što ne govori njihov jezik? :think:
Kako to uklapaš sa činjenicom da za Držića Gulisav našijenac; čovjek domaći, koji govori istim jezikom kao i Dubrovčani? :think:
Гулисав код Држића не говори исти језик као Дубровчани, док Дубровчани траже најамнике који говоре њиховим језиком.
Znači darovnice navodno postoje, ali ne znamo kom manastiru niti gdje se čuvaju. :D
Pa Lekizane, daj neke tvrđe informacije; ovako sve ostaje na nivou pričica rekla-kazala, k'o nekakve glasine... :mrgreen:
Преносим оно што знам, никада нисам био тамо да бих проверавао, манастир је више пута паљен па због тога сам помислио да се то можда чува и у неком другом манастиру.
На другима је да то проверавају, да не кажем на нашим вајним историчарима, па да кажу јесте тако је, или није.
Ne samo zbog toga; nisam dovoljno upućen u jezička pitanja da bih mogao sada vršiti i takvu analizu, ali natpis jezika svakako ne pripada po svojoj sadržini ni na kraj pameti XIV stoljeću, već dosta modernijem vremenu; ako se grdno ne varam, negdje početku XVIII stoljeća kada je najvjerovatnije taj natpis i nastao. A možeš jednostavno i obratiti pažnju na arapske cifre. ;)
Када су прихваћене арапске цифре код нас?
Hajde da pogledamo, koji nam je izvor za taj podatak?
Imamo zapis, kao i u slučaju povezivanja sa tobožnjim 'carem' Stefanom 1342. godine. Kao i u tom slučaju, ispisao ga je za Ljubomira Stanojevića krupski arhimandrit Isaija Olujić (ž. 1823-1902) (Zapisi i natpisi, br. 3553). Mislim da je potrebna njegova detaljnija analiza; za početak, iz koje je on to konkretno knjige što se čuva u manastiru (da nisu, upravo, Olujićeve bilješke?). Onda, šta tačno piše u tom zapisu?
Па значи ништа док не оде тамо компетентна личност и провери то.
Daklem, stoji da je zapis načinjen 7293. godine od Adama, što će reći da je nastao 1785. godine. Vrlo je interesantni drugi dio zapisa, koji ne sadrži slovensku cifru (što je slučaj u prethodna dva puta), već arapsku. Pravo je pitanje zbog čega je nastao ovakav slučaj; da li možda zbog toga što je bilo ljudi koji nisu znali čitati slovenske brojke više, pa je napisana još rečenica koja pojašnjava kada je zapis nastao. Svakako je potrebnije da se neko dotura dolje i pogleda tu knjigu iz koje je to ispisano i napravi analizu; možda je moguće utvrditi jesu li obje rečenice zapisane u isto vrijeme, ili je druga dopisana.
Meni je, nažalost, nepoznato kako su se arapske brojke širile na ove prostore; do sada nisam bio u prilici da pročitam neki rad koji se bavi tim pitanjem. Da nije ovaj zapis jedan prepis iz negdje XIX stoljeća, kada je već preovladao noviji način zapisivanja brojeva? Kao što rekoh, neki podaci o širenju upotrebe ovog sistema zapisivanja brojeva bi možda neka pitanja otklonili; za sada se ne čini vjerovatnim da je ta druga rečenica nastala nakon 1785. godine, jer bi onda bilo potrebno napisati i kada je načinjen prepis, jerbo kako uopšte utvrditi od koje godine oduzimati 291?
No, spor oko nastanka zapisa ne utiče previše na našu diskusiju, tako da se neću previše zadržavati. Ono što je samo bitno za nas jeste da je terminus post quem 1785. godina. To znači da je zapis nastao, kako piše, ukupno skoro tri vijeka nakon događaja koji opisuje. Potrebno je istaći i da je zapis vrlo kratak i neinformativan, što nam dalje otežava mogućnosti da mu damo iole neki značajniji kredibilitet. Ukoliko se nešto tako zaista dogodilo, to znači da je morao postojati neki stariji zapis, koji nama nije ostao sačuvan, a na osnovu čega su sredinom devete decenije XVIII stoljeća (sa)znali da je 1494. godine bilo darivanja tog manastira. Ukoliko poznajemo biografije despota Jovana i Đurđa, i despotice Angeline Branković (što ne sadrži niti aludira na apsolutno bilo kakve dodire sa tako dalekim područjem kao što je sjeverna Dalmacija), ostaje nam da tako nekakvu prenategnutu mogućnost, posebno ako se osnovano sumnja da je krupski manastir u to vrijeme uopšte postojao, odbacimo.
Za zaključak: ne možemo ustanoviti da su troje Brankovića darivali Krupu 1494. godine, posebno zato što bi eventualno postojanje manastira Krupe u to vrijeme bilo nužno za jačanje autentičnosti tog podosta poznijeg zapisa, a ne obratno...
Koji su izvori zapisa? Trebalo bi pretražiti dokumentarne izvore Brankovića u (tadašnjoj) južnoj Ugarskoj; vrlo je moguće da se među njima krije odgovor. Ali možda je nastao i inspirisan natpisom o 'gramoti' brankovićevskih despota 1496. godine, ukoliko oni nije nastao istovremeno (1785), već ranije. Koji su motivi bili autoru? Vjerovatno ih treba staviti u kontekst borbe pravoslavnih Srba u drugoj polovini XVIII stoljeća protiv stavljanja pod grčkoga mitropolita u Veneciji (i pretnji od unije), te težnjama za jedinstvom sa srpskom Crkvom u Habzburškoj monarhiji (Karlovačkom mitropolijom).
Па било је случајева да Немањићи даривају и далеке манастире као онај у Барију или у Светој земљи ако мислиш због даљине.
Дакле ти сматраш да су сви манастири и Крка и Крупа и Драговић настали после доласка Турака на те просторе.
Колико сам схватио из твог одговора Личком гусару ти сматраш да су Турци пошто су дошли на те просторе и довели Србе, прво допустили Србима да саграте манастир а онда га опљачкали и спалили 1527!
И такође не видим због чега би архимандрит Васиљевић или тај млечанин због Наполеона нешто фалсификовали, а поготово не измишљајући неког Пахомија из 15. века, тиче се Крке, ваљда би се пре држали Јелене Шубић.
Je li ti i dalje o onoj besmislici kako je, tobože, u tituli kotromanićkih kraljeva 'jedina etnička odrednica' ili kako li već kaže ta nebuloza?
icon_biggrin.gif.pagespeed.ce.g3F8dN-bDO.gif
Evo ti povelje kralja Stefana Tomaševića, od 23. novembra 1461. godine (Jajce), puna vladareva intitulacija:
..i šta sad?Znači li to da je Tomašević vladao i Srbima i Hrvatima, te je li to potvrda hrvatskog etničkog imena na tlu bosanske srednjovjekovne države?
Нисам мислио на то, и где оде чак до Томашевића, мислио сам на Нинослава и Степана Котроманића, и уз Порфирогенита који јасно каже ко тамо живи, и папу Климента који такође помиње србску бановину која је Босна, мислим да нема места недоумицама.

Гулисав код Држића не говори исти језик као Дубровчани, док Дубровчани траже најамнике који говоре њиховим језиком.

Bitno je istaći, traže Hrvate. Što će reći da Hrvati - da, govore, istim jezikom kao i Dubrovčani.

Što se tiče Držića, u ovom slučaju tvoj subjektivni zaključak o tome kako pričaju Gulisav i Pomet, krajnje je irelevantan. Iz jezičke analize, postaje jasno da postoje varijacije, ali ako nisu govorili isti jezik, pobogu kako su se uopšte sporazumjeli? :lol: Zašto priča Hrvat normalno sa tim navodno inorodnicima; zašto nije potreban prevodilac? :dontunderstand:
A kao drugo, kao što rekoh, detaljnija analiza nam u ovom trenutku toliko nije ni relevantna, zato što nas samo zanima kako je Držić vidio stvar. Za Držića su Hrvati i Dubrovčani jedan rod, koji govore istim jezikom; tvoj zaključak dolazi kao nešto sasvim drugo, neovisno od samoga autora. Možemo reći da bi rečenica bila smislenija ovako:

Lekizan (Slaven777:
Za mene, iz rečenica Držićevih likova Pometa i Gulisava postoje dovoljne razlike da bih ih ja smatrao različitim jezicima.

Ali, kao što rekoh, to nije pretjerano relevantno po cijelu diskusiju; ono što nas od početka zanima jeste Držićeva percepcija; a to je viđenje Dubrovčana kao jednog lokalnog identiteta, i šire, 'našijenaca'; domaćih ljudi koji pripadaju dalmatinskoj primorskoj (gdje svakako da spadaju i Hrvati), odnosno opšte, slavenskoj, zajednici ljudi.

Преносим оно што знам, никада нисам био тамо да бих проверавао, манастир је више пута паљен па због тога сам помислио да се то можда чува и у неком другом манастиру.
На другима је да то проверавају, да не кажем на нашим вајним историчарима, па да кажу јесте тако је, или није.

Pa i jesu provjerili. I kazali su da nije. :)
Stoga nema potrebe ponavljati greške, pogotovo ako su tvrdnje odavno pobijene...

Када су прихваћене арапске цифре код нас?

Negdje polovinom XVIII stoljeća.

Па значи ништа док не оде тамо компетентна личност и провери то.

Nisam siguran da znam na šta misliš. Ako misliš na dilemu oko toga je li rečenica dopisana, ili je sve nekakav pozniji prepis, slažem se da zapis treba neko da studiozno pogleda - ali to ni u kakvom smislu se ne dotiče teme naše diskusije. Je li on nastao 1785. godine, ili koju godinu (ili deceniju, šta već) kasnije, ni u kakvom smislu ne mijenja moju osnovnu poentu, a to je da je on nastao skoro dobrih tri stotine godina poslije događa koji opisuje.

Па било је случајева да Немањићи даривају и далеке манастире као онај у Барију или у Светој земљи ако мислиш због даљине.

Nije samo tako jednostavno reći zbog daljine; mora se sve staviti i u kontekst. Ti ovdje porediš vladare (i to navodno jednog od najbogatijih u Evropi!); razmisli u kojoj su situaciji bili Brankovići u južnoj Ugarskoj u vremenu u kojem pričamo. I razmisli zbog čega su Nemanjići darivali te silne manastire (zašto bi neko darivao Krupu? Njeno postojanje u to vrijeme bi trebalo da bude eventualna potpora mogućnosti o takvom darivanju - koje je vrlo upitno - a ne obratno!).

Дакле ти сматраш да су сви манастири и Крка и Крупа и Драговић настали после доласка Турака на те просторе.

Za sada je za Krku to praktično nesumnjivo. Ranije se u literaturi smatrano da je prvi put zabilježen 1530. godine, na osnovu karte mletačkoga kartografa Mateje Pagana...ali Čolović je ukazao da je to neutemeljeno i da ne možemo sa nekakvom značajnijom sigurnošću crtež crkvice povezivati sa krčkim manstirom.
Ako mene pitaš koji su uopšteni zaključci koji se mogu objektivno utvrditi oko Krke, smatram da je tu nešto prije 1540. godine bila podignuta crkva posvećena Sv. Arhanđelu Mihailu, a onda nakon utemeljenja Pećke patrijaršije kao osmanske fiskalne jedinice, i određenog poleta koji je tada obuhvaćen (znači poslije 1557. godine) proširena i utemeljen manastir.
Manastir Krka je podignut na temeljama ranohrišćanskoga centra, tako da on u savršenosti ispunjava i kriterije da nije nov, tehnički govoreći.

Što se tiče Krupe, iako bi trebalo da neko sistematski izanalizira dostupnu građu i zaokruži naša saznanja, gotovo je izvjesno da će biti da je sa njom slični scenario kao i u slučaju Krke. Dragović, barem koliko je meni poznato, nažalost, nije dobio ovakvo temeljno istraživanje, ali sve ide ka tome da je najvjerovatnije da su zaista, svi oni utemeljeni, da, poslije dolaska Turaka Osmanlija na te prostore.

Ili možda bolje rečeno, dozvoli mi da se izrazim tvojim riječima; nije da smatram već je činjenica da su nastali u turskom periodu, kao što je činjenica da je oko Kruševca padala kiša. :cool:

Колико сам схватио из твог одговора Личком гусару ти сматраш да су Турци пошто су дошли на те просторе и довели Србе, прво допустили Србима да саграте манастир а онда га опљачкали и спалили 1527!

Ne znam da li si napravio lapsus u kucanju, ali dozvoli da te ispravim: u pitanju je 1537. godina. Ali svakako: kontekst, Lekizane, kontekst. Po tome što ti pišeš, ispada kao da je osmanski sultan prvo odlučio da Srbima daruje manastir, pa donio odluku poslije ni jedne decenije da ga sruši. :D
Kada god čuješ neku informaciju, prvo moraš da se zainteresuješ: šta, pa onda ko (kada smo već ustanovili)...porazmisli malo o hronologiji i tadašnjim događanjima.

И такође не видим због чега би архимандрит Васиљевић или тај млечанин због Наполеона нешто фалсификовали, а поготово не измишљајући неког Пахомија из 15. века, тиче се Крке, ваљда би се пре држали Јелене Шубић.

Kako misliš prije bi se držali Jelene Šubić...da bi se pravdala tapija, potrebni su neki dokumenti, a ne rekla-kazala. Dođu Francuzi i šta, koji dokaz imate? Pa eno, pitajte seljaka niz potok. :D Uostalom, čini mi se i da u to vrijeme još uopšte nije bilo toliko učvršćeno povezivanje Krke sa banicom Jelenom, tako da iskreni ne bih rekao da je arhimandrit Savatije nju uopšte imao na umu (savremeni izvori ni docniji, uključiv i one koji su kopali po krčkoj manastirskoj zaostavštini, na tako nešto uopšte ni ne aludiraju); o uvjerenju da je Krku podigla Dušanova sestra tek možemo ozbiljnije govoriti od kako je 1899. godine Milaš objavio raspravu o tome (između ostaloga, navodno citirajući Končarevića).

Нисам мислио на то, и где оде чак до Томашевића, мислио сам на Нинослава и Степана Котроманића, и уз Порфирогенита који јасно каже ко тамо живи, и папу Климента који такође помиње србску бановину која је Босна, мислим да нема места недоумицама.

Ah; onda sam prebacio taj komentar na odgovoarajuću temu, o srpskom imenu u Bosni i poveljama srednjovjekovnih vladara. :)

Poslednja izmena:
Bitno je istaći, traže Hrvate. Što će reći da Hrvati - da, govore, istim jezikom kao i Dubrovčani.
Što se tiče Držića, u ovom slučaju tvoj subjektivni zaključak o tome kako pričaju Gulisav i Pomet, krajnje je irelevantan. Iz jezičke analize, postaje jasno da postoje varijacije, ali ako nisu govorili isti jezik, pobogu kako su se uopšte sporazumjeli? :lol: Zašto priča Hrvat normalno sa tim navodno inorodnicima; zašto nije potreban prevodilac?
A kao drugo, kao što rekoh, detaljnija analiza nam u ovom trenutku toliko nije ni relevantna, zato što nas samo zanima kako je Držić vidio stvar. Za Držića su Hrvati i Dubrovčani jedan rod, koji govore istim jezikom; tvoj zaključak dolazi kao nešto sasvim drugo, neovisno od samoga autora. Možemo reći da bi rečenica bila smislenija ovako:
Ali, kao što rekoh, to nije pretjerano relevantno po cijelu diskusiju; ono što nas od početka zanima jeste Držićeva percepcija; a to je viđenje Dubrovčana kao jednog lokalnog identiteta, i šire, 'našijenaca'; domaćih ljudi koji pripadaju dalmatinskoj primorskoj (gdje svakako da spadaju i Hrvati), odnosno opšte, slavenskoj, zajednici ljudi.
Да али које Хрвате, етничке Хрвате, људе из Хрватске где може бити и других народности разумеш на шта циљам.
Држић је видео ствар тако да је Гулисава представио као неког ко не прича језик који се говори у дубровнику, а Гулисав представља Хрвата у његовом делу, то је његова перцепција, остало је уметнички изражај.
Pa i jesu provjerili. I kazali su da nije. :)
Stoga nema potrebe ponavljati greške, pogotovo ako su tvrdnje odavno pobijene...
Па што не кажеш да тога тамо нема:), само не знам када су то проверавали и ко, ако си већ написао да по архиву Крке није рађено од 1928 године, не знам да ли се слажеш са том Чоловићевом констатацијом.
Nije samo tako jednostavno reći zbog daljine; mora se sve staviti i u kontekst. Ti ovdje porediš vladare (i to navodno jednog od najbogatijih u Evropi!); razmisli u kojoj su situaciji bili Brankovići u južnoj Ugarskoj u vremenu u kojem pričamo. I razmisli zbog čega su Nemanjići darivali te silne manastire (zašto bi neko darivao Krupu? Njeno postojanje u to vrijeme bi trebalo da bude eventualna potpora mogućnosti o takvom darivanju - koje je vrlo upitno - a ne obratno!).
Па били су у ситуацији да направе Смедерево и то ни мање ни више него највећу равничарску тврђаву у Европи(тако бар кажу), даривали су манастире и скупљали савезнике на свим странама за борбу са Турцима.
Za sada je za Krku to praktično nesumnjivo. Ranije se u literaturi smatrano da je prvi put zabilježen 1530. godine, na osnovu karte mletačkoga kartografa Mateje Pagana...ali Čolović je ukazao da je to neutemeljeno i da ne možemo sa nekakvom značajnijom sigurnošću crtež crkvice povezivati sa krčkim manstirom.
Ako mene pitaš koji su uopšteni zaključci koji se mogu objektivno utvrditi oko Krke, smatram da je tu nešto prije 1540. godine bila podignuta crkva posvećena Sv. Arhanđelu Mihailu, a onda nakon utemeljenja Pećke patrijaršije kao osmanske fiskalne jedinice, i određenog poleta koji je tada obuhvaćen (znači poslije 1557. godine) proširena i utemeljen manastir.
Manastir Krka je podignut na temeljama ranohrišćanskoga centra, tako da on u savršenosti ispunjava i kriterije da nije nov, tehnički govoreći.
Što se tiče Krupe, iako bi trebalo da neko sistematski izanalizira dostupnu građu i zaokruži naša saznanja, gotovo je izvjesno da će biti da je sa njom slični scenario kao i u slučaju Krke. Dragović, barem koliko je meni poznato, nažalost, nije dobio ovakvo temeljno istraživanje, ali sve ide ka tome da je najvjerovatnije da su zaista, svi oni utemeljeni, da, poslije dolaska Turaka Osmanlija na te prostore.
Ili možda bolje rečeno, dozvoli mi da se izrazim tvojim riječima; nije da smatram već je činjenica da su nastali u turskom periodu, kao što je činjenica da je oko Kruševca padala kiša. :cool:
Пре свега сам циљао на манастир Драговић којуи се тадира у 1395 годину.
Ne znam da li si napravio lapsus u kucanju, ali dozvoli da te ispravim: u pitanju je 1537. godina. Ali svakako: kontekst, Lekizane, kontekst. Po tome što ti pišeš, ispada kao da je osmanski sultan prvo odlučio da Srbima daruje manastir, pa donio odluku poslije ni jedne decenije da ga sruši. :D
Kada god čuješ neku informaciju, prvo moraš da se zainteresuješ: šta, pa onda ko (kada smo već ustanovili)...porazmisli malo o hronologiji i tadašnjim događanjima.
Хвала на исправци не мења много.Испада да по томе што ти пишеш османски султан прво Србима дарива манастир а онда га руши;), по моме је тај манастир био ту још пре Турака, мислим на Драговић, док га Турци нису срушили 1537.
Kako misliš prije bi se držali Jelene Šubić...da bi se pravdala tapija, potrebni su neki dokumenti, a ne rekla-kazala. Dođu Francuzi i šta, koji dokaz imate? Pa eno, pitajte seljaka niz potok. :D Uostalom, čini mi se i da u to vrijeme još uopšte nije bilo toliko učvršćeno povezivanje Krke sa banicom Jelenom, tako da iskreni ne bih rekao da je arhimandrit Savatije nju uopšte imao na umu (savremeni izvori ni docniji, uključiv i one koji su kopali po krčkoj manastirskoj zaostavštini, na tako nešto uopšte ni ne aludiraju); o uvjerenju da je Krku podigla Dušanova sestra tek možemo ozbiljnije govoriti od kako je 1899. godine Milaš objavio raspravu o tome (između ostaloga, navodno citirajući Končarevića).
Па то, Јелена Шубић и јесте била власт тада, пре би њу поменули него неког монаха Пахомија који је живео не знам кад у манастиру.
Ти рече да је легенда о Јелени и манастиру Крки била већ конструисана још пре доласка Француза, како то да је се архимандрит Сватије не сети.:think:
"Čolović obrađuje i spisa mletačkoga providura Frančeska Grimanija za Dalmaciju i Albaniju, u kome je spomenuto da je ktitor manastira Krke Jelena Šubić. Ovo znači da možemo smatrati da je ta tradicija već do 1758. godine konstruisana."

Marin nema ekstremni stav nego Marin odgovori na isti nacin kad vidi nekakvu nebulozu da docara onome tko izgovara nebuloze kako to zvuci kad stvari malo okrenes ili ih sagledas po istom principu kao sto to netko radi.

Dakle ako netko poput Lekizana i slicnih ovdje kaze da Hrvati ne postoje do pocetka 20. st ( sto se ovdje cesto moze cuti) onda Marin kaze da Srba nema na prostoru RH do prije 150 godina. Ako Lekizan izvuce nekakav letak i predstavi ga kao nekakvim valjanim dokazom za koji tvrdi da je ispravan, kojeg brani i na koji se poziva onda mu ja odgovorim istom mjerom. U stilu kakvo pitanje takav i odgovor. Iznio je nekakav letak po kojem tvrdi da je svo stanovnistvo Dalmacije do prije 150 godina bilo srpsko. Da su to bili Srbi katolici. Kaze da popis to tvrdi. Dakle naucno ispravno. Onda Slaven postavi neki dokument za kojeg tvrdi da je popis na kojem su se ljudi izjasnjavali za razliku od nekog Lekizanovog letka i Marin po Lekijevom principu kaze: Eto ti prvi popis di su se ljudi izjasnjavali i vidis da je Srba bilo samo 1,27% na podrucju Hrvatske i Slavonije. Kazem eto ti Leki popis di su se ljudi izjasnili i vidis da Srba ima samo 1,27% a sto je sa ostalim pravoslavcima? Ti pravoslavci su ti ocito bili Hrvati pravoslavne vjere.

To je pristup srozavanja na nivo sagovornika i on je pogrešan...ako želiš neku poentju napraviti, onda barem napiši u kontekstu zamislimo sada da...kako bi bilo da napišem da.. i slično. Ovako, pogotovo nekome ko ne zna cijeli tok diskusije jerbo nije pratio temu, može ispasti samo kao provokacija, a svakako ne doprinosi toku diskusije...

mislim da je ovdje problem što je teorija nacije jedna relativno nova disciplina koja se javlja tek 60-tih godina, i naravno da postoji zbrka u terminologiji i mnogo čemu drugom. slažem se da je neophodno ponovo preispitati sve te zaključke iz naše nauke, pogovo kad je istorija u pitanju jer očigledno da nije postojao neki centralni teorijski okvir (doduševjerovatno ga nema ni danas), ali mislim da su se do sada mnoge stvari tu isčistile.

problem sa opisima je drugi problem. mi imamo dosta tih putopisa, dnevnika, izvještaja i koječega koji su dragocjena građa za istoričare ali ovdje samo prave zbrku. ljudi prije 19. vijeka, dakle prije masovne pismenosti i masovne političke participacije, ne doživljajvaju sebe kao zajednicu. bilo kakav vid društvenog kolektivnog identiteta za običan narod je stran, uostalom i doživljaj prostora, doživljaj vremena su u to vrijeme potpuno apstraktne kategorije i ne predstavljaju ništa, a kamoli nekakve političke grupe. i to imaš sjajno objašnjeno kod andersona u knjizi. e sad su problem upravo ti popisi i izvještaji koji se koriste skoro isključivo u političke svrhe da bi se projektovali razni današnji politički odnosi na srednji vijek. i uvijek se pogrešno koristi termin etnija koju je smit u literaturu uveo tek 60-tih godina, znači prije toga etnija i etničko uopšte nije definisana u literaturi.

Otprilike te razumijem, ali se moram čvrsto ograditi od tvog stava da pojedinci prije masovnoga opismenjenja i značajnije političke participacije ne doživljavaju sebe kao zajednicu. Postoje vrlo jasni ukazatelji na percipiranje pripadnika iste vjere kao pripadnika iste zajednice, sa kojima se saosjeća i dijeli ista sudbina, nasuprot inovjeraca. Najjasniji ukazatelji jesu upravo veliki vjerski ratovi Evrope i arapskoga Istoka, a o društvenoj strukturi Osmanskog carstva i Habzburške monarhije (koje su, inače, postala temelj za evropski koncept (kolektivnih) manjinskih prava).

Postoji i lokalni identitet, odnosno plemenski i to uopšte nije teško dokazati. Bacimo pogled, primjerice, i na ovim prostorima, na crnogorska ili albanska plemena, i vidjećemo da ti ljudi sopstveno pleme doživljavaju kao zajednicu Čemu krvna osveta? Slična je situacija i u Škota, a može se pogledati oblasna netrpeljivost u izrazito razvijenoj mjeri i u pojedinim dijelovima Irske.

Na kraju, ostajem i pri stanovištu da je bilo i doživljanja etnosa kao zajednice. Naravno, kao i svaki identitet, to je uslovljeno razdiobom mi-vi/oni, te bez prisustva onih drugih toga nema. Više je neko poznato da je u antičkoj Grčkoj bilo određene svijesti o različitim granama naroda, koje su određeni uticaj imali prilikom sklapanja saveza i uopšteno saosjećanja. Grčko-persijski ratovi su, sa svoje strane, doprinijeli do u V st. stare ere konstrukcije određenog nacionalnog identiteta, svijesti o Grcima kao civilizovanoj rasi, nasuprot istočnjačkih barbara.
Tako da, uopšte nije teško osporiti tvoju tvrdnju da ljudi prije modernih nacija nisu sebe same smatrali pripadnicima određene. Da se ne bih ovdje isuviše zadržavao na antici, iako bismo o rimskoj epohi mogli izuzetno mnogo pričati, potražiću i neke modernije primjere - u sjevernoj Italiji, postojala je u XVI stoljeću svijest o pripadnosti italijanskoj etnolingvističkoj zajednici, nasuprot Francuza. Iz tog vremena postoje određeni takvi 'prednacionalni' zapisi, a između ostaloga među autorima se nalazi čak i Makijaveli. Zbog toga je, docnije, u XIX st., on i postao veliki inspirator za Garibaldijev pokret; iako su konstrukcije italijanskih nacional-romantičara jednostavno samo to što jesu, te zaista nije bilo nikakvoga razvoja italijanskog nacionalizma u vrijeme Italijanskih ratova (1494-1559), ali jeste bilo svijesti o tome da su Italijani jedna zajednica, nasuprot drugima (ovo je posebno značajno, kako zbog toga što su u pitanju istovjerci, tako i što pripadaju istoj, šire gledano, lingvističkog zajednici [romanskoj]). Ili recimo u slučaju Francuske, Stogodišnji rat i veliki sukobi sa Englezima su oblikovani francuski pretmoderni etnički identitet/I] (što su, opet, romantičari predstavljali kao kojekakvu narodno-oslobodilačku borbu protivu engleskih agresora :mrgreen: ). Imao sam priliku da čitam jedan izvor iz Pariza u to vrijeme; inače vrlo interesantan...ako je neko zainteresovan više, mogu potražiti negdje detalje. U svakom slučaju, priča je o dva Parižanina, koji navijaju protiv Engleza, i u čijim, riječima se odiše i određena netrpeljivost prema njima, uz jasnu želju da Francuzi poraze Engleze (kao sukobljeni narodi). Sličan primjer bih mogao pronaći i za Iberiju, gdje je do razvitka određenoga identiteta došlo nešto ranije (te stoga se i parlamentarizam rađa upravo na tim jugozapadnim evropskim, sredozemnim, krajevima), zahvaljujući arabljanskim osvajačima iz Afrike.
Pa i na ovim, našim prostorima, bilo je tako. Već sam napomenuo da je bilo vrlo očite svijesti da Srbin sačinjava istu zajednicu sa Bugarinom, dok je Grk stranac (istorodni se uglavnom ne zarobljavaju, već puštaju kući, po starom slovenskom običaju). Iako je kroz hristijanizaciju, i određenu vizantinizaciju bilo određene erozije ovog (sveslovenskog) etn. identiteta, ona je opstala (posljedice Bitke kod Velbužda 1331. i docniju srpsko-bugarsku politiku treba promatrati i kroz ovaj kontekst...a što čini mi se da niko do sada nije razmatrao) sve do kraja, posebno zahvaljujući vrlo ranom padu Bugarske i pronalasku utočišta u Srbiji za bugarsku elitu. Dolazak Turaka, kao narod čiji je jezik potpuno drugačiji, pripadnika vjere koja se uopšte ne smatra hrišćanskom i koji dolazi sa drastično drugačijom kulturom i društveno-političkim uređenjem, iz jednog sasvim drugog kraja svijeta, omogućio je kod Srba utemeljenje tog formativnog procesa kroz koje je prolazio etnički identeitet (Mihaljčić se bavio analizom izvora iz druge polovine XIV st. i tokom XV; pored vjersku motivistiku počinje da se poslije Lazarova pogibija ubacuje motiv odbrane domovine - ali ne kao kuće, ili pak rodnog kraja, već srpske zemlje, čime se elita obavezuje). Nasuprot mišljenjima mnogih starijih da su Turci upali kod Srba u momenat razjedinjenosti, te to nekako omogućilo pad, istina je sasvim drugačija - Srpstvo je u XIV st. ušlo u jedan standardni proces (koji je, recimo, susjednu Bosnu obilježio tokom gotovo cijele njene istorije od Tvrtkove smrti 1391. g. do samoga kraja), feudalizacije evropskih hrišćanskih monarhija (koji bi potom, u nekom trenutku, bio propraćen mnogim međusobnim borbama i težnjama za centralizaciju u određenom trenutku). U Srpskoj zemlji do toga nije došlo, već je došlo i do otpadanja čak i određene ceremonijalne uloge državnoga sabora, te potpune vizantinizacije političkoga sistema (<despotizacije>),). Pa upravo se zbog toga Kosovska legenda nalazi duboko u njegovoj srži...

(ovdje mislim literaturu politologije i istorije koja se bavi teorijom nacije, a ne etnologiju i slično).

Pa danas je to pitanje, koliko ja znam, više ono etnologije i antropologije...

Хвала на исправци не мења много.Испада да по томе што ти пишеш османски султан прво Србима дарива манастир а онда га руши;), по моме је тај манастир био ту још пре Турака, мислим на Драговић, док га Турци нису срушили 1537.

Lekizane, napisah kontekst jer sam očekivao da ćeš provjeriti zašto sam to napisao, tj. pretražiti po interenetu barem šta se tada događa.
Manastir je stradao u vrijeme osmansko-mletačkoga rata 1537-1540. :rtfm: I da, mnogo mijenja... ;)

Па то, Јелена Шубић и јесте била власт тада, пре би њу поменули него неког монаха Пахомија који је живео не знам кад у манастиру.

:eek:
Do 1805 i 1806. godine, banica Jelena je pokojna već gotovo četiri i po stoljeća.

Poslednja izmena:
nacija je subjektivna kategorija i o tome kako je definisati možemo raspravljati danima, ali etnički identitet je objektivan skup karakteristika jedne grupe koju na prvom mjestu definiše jezik. znači, jezik dijeli jednu etničku grupu u odnosu na drugu i preko njega mi onda proučavamo sve ostale kulturne odlike te grupe (istoriju, tradiciju, običaje...). u tom smislu svi štokavci su jedna etnička grupa, bošković je štokavac, a hrvatski politički identitet na taj prostor dolazi tek kasnije, tako da povezivati hrvatstvo sa boškovićem je anahronizam.

Učinio si dobru stvar kada si napisao da je skup, ali ne znam zbog čega na kraju eliminišeš sve sem jezičkog kriterijuma. Mada bih se, ovisno od određenih perioda i oblasti, ogradio od tog stava (negdje i nekada je, recimo, mnogo značajniji od jezika bio vjerska pripadnost; naš prostor pripada upravo tom kraju, obilježen kroz cijelu modernu i savremenu istoriju fenomenom etnokonfesionalizma). Više faktora sačinjava jednu etničku skupinu, a po mom mišljenju, s obzirom na to da na etniju ja gledam sa maksimalnim terminološkim pojednostavljivanjem radi jasnoće i izbjegavanja upravo konfuzija o kojima si pisao, kao na zajednicu, teritorijalno-politička povezanost je najosnovniji. S druge strane, jasno je je da su govornici onoga što se definiše kao 'štokavski dijalekat' bili pripadnici ne samo i različitih državnih tvorevina, već i vjerske pripadnosti, itd. Ako imamo štokavce pravoslavce i štokavce rimokatolike, onda možemo konstatovati lingvističko srodstvo te dvije etničke skupine. U ovom smislu, jasno je reći da su Srbi - jedna etnička skupina - a Dubrovčani druga; zajedno pak, šire gledano, oni prihvataju jednoj većoj etnolingvističkoj zajednici, no kojoj se ne može opravdano dati srpsko ime, koje je ono samo jednoga kontigenta tog etnosa.

Ja se u potpunosti slažem sa tobom da je predstavljati Boškovića Hrvatom anahronizam, to sam ja i napisao. Moj odgovor je proizišao na Lekizanovo insistiranje šta se može još napisati za Ruđera Boškovića, sem da je Dubrovčanin i u određenom identitetskom smislu kozmopolit, ja sam potvrdio da, citiram, nije neka pretjerana greška nazvati ga Hrvatom. To znači da ja smatram da je pogrešno nazvati ga Hrvatom i to lično nikada ne bih učinio, baš zato što je anahrono, ali u literaturi više prilagođenoj neupućenijim čitaocima i onoj kakve su recimo enciklopedijske odrednice, pisane za ljude koji ni blage veze nemaju gdje je Dubrovnik, sasvim je 'dopustivo' (i razumljivo) nazvati Boškovića hrvatskim naučnikom, jerbo su Dubrovčani kao jedna pretmoderna etnija ostavili svoje potomke u modernoj hrvatskoj naciji, koja je baštinik kulturno-istorijskog nasljeđa nekadašnje Dubrovačke republike.
Svakako bi imalo više smisla neg' nazvati ga Srbinom, jer, kao što već naglasih prilikom promatranja različitih kriterija, Dubrovčani u smislu neke šire etničke kategorije pripadaju, kao istovjerci, sa upravo Hrvatima. To je ono što i prikazuje Marin Držić, o kome diskutujem sa Lekizanom trenutno, koji za sve te 'naše ljude' koristi termin našijenci.

Na kraju krajeva, upitao bih i na čemu se temelji određeni ekskluzivitet štokavcima, da ih je moguće nazvati u = smislu Srbima..? :think:

Да али које Хрвате, етничке Хрвате, људе из Хрватске где може бити и других народности разумеш на шта циљам.

A gdje vidiš u citiranim izvorima nešto što bi moglo da se ukaže da se ne misli na Hrvate, već građane Hrvatske koji nisu Hrvati? :think:

Bilo je i drugih narodnosti u Hrvatskoj tada (vojnoj, barem), kako si i sam naglasio, ali u to vrijeme ne-Hrvati su sačinjavali jedan omanji dio populacije, i jedina je navodom značajna zajednica bila - srpska. Uz to, njih možemo kao grkonesjedinjene isključiti iz ovoga, te kao pravoslavne hrišćane definitivno možemo isključiti iz tih dubrovačkih <Hrvata>. Dakle, iako se tu možda mogao provući neki Hrvat drugoga porijekla, vrlo je jasno da se misli na, kako ti pišeš, etničke Hrvate.

Држић је видео ствар тако да је Гулисава представио као неког ко не прича језик који се говори у дубровнику, а Гулисав представља Хрвата у његовом делу, то је његова перцепција, остало је уметнички изражај.

Bojim se da si stekao pogrešno uvjerenje...jesi li ti doslovno pročitao Dunda Maroja, ili to indirektno prenosiš samo neke tuđe zaključke?

Opet je to tvoj zaključaj, znači ne ono što je Držić sam napisao, već ono što si ti (ili onaj od koga si tu tvrdnju preuzeo) vidio. Naravno, razni lokaliteti i razlike postoje svukuda, pa mi je baš neobično insistirati kako su Pomet i Gulisav tobože govorili stranim jezicima, kada je vrlo jasno da su se obojica sporazumjeli! A ostala mi je nejasna i tvoja tvrdnja da mu se neko smije zbog toga kako priča..?
No, kao što već naglasih, za nas taj segment uopšte nije ni bitan. Mogao je Hrvat pričati izričito na latinskom jeziku što bi nam onemogućilo da uopšte poredimo jezike Hrvata i Dubrovčana (iz Držićevog pogleda), ono što nas zanima jesu identitetski uglovi razmatranja. Za Marina Držića, Hrvati su našijenci, naški ljudi. To nije nikakav umjetnički izražaj, već jedno viđenje koje posjeduje Držić o Hrvatima kao istorodnom (jednoplenom) narodu sa Dubrovčanima, koji pričaju našim jezikom; a njegovo mišnjenje nije usamljeno, dijele ga i mnogi drugi građani Dubrovačke republike-

Па што не кажеш да тога тамо нема:), само не знам када су то проверавали и ко, ако си већ написао да по архиву Крке није рађено од 1928 године, не знам да ли се слажеш са том Чоловићевом констатацијом.

Pa o čemu pišem na protekle dvije stranice, osim o tome da je nauka starija datovanja osporila, da ne kažem i odbacila? :neutral:

Ta rečenica se odnosila na to da je arhiv posljednji put bio sređen 1928. godine; znači zamisli svoj lokalni arhiv u gradu gdje živiš, i da ga niko nije u posljednjih stotinjak godina sređivao (popis, raspored, čišćenje,...).
Da li je moguće da se kopanjem po Krkinom manastirskom arhivu dođe do nekih informacija koje do sada nisu bile poznate...možda. Ko zna? U svakom slučaju istorija se ne bavi hipotetičkim scenarijima iz budućnosti, jer je previše opcija moguće. Po toj logici, zašto ne bismo rekli i da se možda pronađe neki tekst koji svjedoči o osnivačkom dokumentu iz XVI stoljeća, što bi bilo dosta vjerovatnije od nečega što bi ukazivalo na neko ranije datovanje... :think:

Па били су у ситуацији да направе Смедерево и то ни мање ни више него највећу равничарску тврђаву у Европи(тако бар кажу), даривали су манастире и скупљали савезнике на свим странама за борбу са Турцима.

Ona nije podigla Smederevo; na gradnji je započeo despot Đurađ šest i po decenija ranije; tada Angelini Arijanit-Komnen još vjerovatno nije bilo ni deset godina, tako da sumnjam da je uopšte još bila i zaručena sa malim Stefanom; postaće Brankovićeva tek poslije pada Smedereva.

U to vrijeme Angelina jebila već u srednim pedesetim godinama, što će reći da nije više bila toliko mlada a njeni klinci su do tada već bili odrasli, tako da su se oni bavili pitanjima a ne ona. Određeni prihodi jesu dolazili, sa ugarskih posjeda bivšega despota Vuka, ali prihodi su bili daleko manji nego što izgleda da ti smatraš. Darivanja Hilandara jeste bilo, zato što su nad tim, najvažnijim manastirom, koji je neraskidivo povezan sa srpskom srednjovjekovnom državnošću (a koja je ugašena, ili bolje rečeno izmještena u izgnanstvo), preuzeli ktitorstvo. To je čin (Prva i Druga hilandarska povelja ugarskih Brankovića) koji je bio od izuzetnoga političkog značaja, a rasipanje novca na sve strane po pravoslavnim crkvicama i manastira po svijetu, ne dolazi nikako u obzir (niti sa finansijskog aspekta, a ni političkog). Pa Brankovići nisu ni Krušedol imali, već su im to Jakšići morali ustupiti...

Istorija Brankovića u vremenu o kojem pišemo nije istorija bogataša koji darivaju manastire po cijelome svijetu, već izgnanih plemića koji se bore za opstanak (svojih prava).

Пре свега сам циљао на манастир Драговић којуи се тадира у 1395 годину.

Taj podatak, koji se kao i potpuno neutemeljena datovanja za manastire Krupa (1317) i Krka (1350), takođe ćeš pronaći po interenetu i publicističkoj literaturi. U ozbiljnoj naučnoj ga nećeš pronaći, jer je po svemu sudeći prvi podatak koji bismo jasnije mogli da vežemo za dragovićki manastir tek iz 1537. godine.

Ovdje opet dolazi do inverzije upotrebe činjenica. Diskusija je počela od toga kako bi prisustvo ta tri stara srpska manastira na području koje razmatramo trebalo da bude jedan više ukazatelj na značajnije (po tebi čak i većinsko) srpsko prisustvo prije dolaska Turaka Osmanlija u trećoj deceniji XVI stoljeća. O druga dva manastira smo već pričali, ali u slučaju ovoga, ta tvrdnja koja ako se ne varam potiče od upravo Milaša (Končarevića?) stoji na toliko labavim nogama da bi nam bilo potrebno obrnuto, značajnije prisustvo pravoslavaca na tom području, kao potpora tezi o srednjovjekovnom prisustvu dotičnoga...a ne sasvim suprotno. :eek:

Ти рече да је легенда о Јелени и манастиру Крки била већ конструисана још пре доласка Француза, како то да је се архимандрит Сватије не сети.:think:
"Čolović obrađuje i spisa mletačkoga providura Frančeska Grimanija za Dalmaciju i Albaniju, u kome je spomenuto da je ktitor manastira Krke Jelena Šubić. Ovo znači da možemo smatrati da je ta tradicija već do 1758. godine konstruisana."

Možda mu je ta priča bila poznata, ali ju je odbacivao kao vrlo neuvjerljivu (možda bi trebalo da bude pouka nekima danas :mrgreen: ); možda je mletački pisar za XIV st. tražio daleko veće pare. No, moja pretpostavka jeste da je ta tradicija bila već do tada iskonstruisana. Ipak bih sada malo izmijenio mišljenje, zato što nema apsolutno nikakvih ukazatelja na banicu Jelenu, niti kod putopisaca il' u brojnoj manastirskoj dokumentaciji. Mislim da ne možemo datovati izgradnju tradicije u srpskom narodu u vrijeme prije 1899. godine, kada je to Milaš prvi puta objavio. Sada ostaje pitanje odakle tom Mlečaninu sredinom XVIII stoljeća podatak; ukoliko narodna priča mu nije bila izvor, možda je imao neki pisani...svakako bi pomoglo ako bismo dobili u uvid i taj izvor, da i njega obradimo...
No, da naglasim - to je jedno pitanje za jednu drugu temu (možemo otvoriti posebnu temu o manastiru Krki i moderacija da prebaci većinu ili barem jedan dio, relevantnih, poruka sa ove); ono što je poenta ovdje jeste da konstrukcija o priči kako je banica Jelena ne utiče previše na našu temu, jer neće promijeniti činjenicu da manastir Krka nije još iz XIV stoljeća...

Lekizane, napisah kontekst jer sam očekivao da ćeš provjeriti zašto sam to napisao, tj. pretražiti po interenetu barem šta se tada događa.
Manastir je stradao u vrijeme osmansko-mletačkoga rata 1537-1540. :rtfm: I da, mnogo mijenja... ;)
Па нису Млечани срушили манастир већ Турци, значи да је он ту већ постојао.
:eek:
Do 1805 i 1806. godine, banica Jelena je pokojna već gotovo četiri i po stoljeća.
А монах Пахомије нешто мало мање од тога.
A gdje vidiš u citiranim izvorima nešto što bi moglo da se ukaže da se ne misli na Hrvate, već građane Hrvatske koji nisu Hrvati? :think:
Bilo je i drugih narodnosti u Hrvatskoj tada (vojnoj, barem), kako si i sam naglasio, ali u to vrijeme ne-Hrvati su sačinjavali jedan omanji dio populacije, i jedina je navodom značajna zajednica bila - srpska. Uz to, njih možemo kao grkonesjedinjene isključiti iz ovoga, te kao pravoslavne hrišćane definitivno možemo isključiti iz tih dubrovačkih <Hrvata>. Dakle, iako se tu možda mogao provući neki Hrvat drugoga porijekla, vrlo je jasno da se misli na, kako ti pišeš, etničke Hrvate.
Они мисле на људе из хабзбуршке Хрватске а не на Хрвате, који су у то време кајкавци тј. не говоре као дубровчани иако су исто римокатолици.
Bojim se da si stekao pogrešno uvjerenje...jesi li ti doslovno pročitao Dunda Maroja, ili to indirektno prenosiš samo neke tuđe zaključke?
Opet je to tvoj zaključaj, znači ne ono što je Držić sam napisao, već ono što si ti (ili onaj od koga si tu tvrdnju preuzeo) vidio. Naravno, razni lokaliteti i razlike postoje svukuda, pa mi je baš neobično insistirati kako su Pomet i Gulisav tobože govorili stranim jezicima, kada je vrlo jasno da su se obojica sporazumjeli! A ostala mi je nejasna i tvoja tvrdnja da mu se neko smije zbog toga kako priča..?
No, kao što već naglasih, za nas taj segment uopšte nije ni bitan. Mogao je Hrvat pričati izričito na latinskom jeziku što bi nam onemogućilo da uopšte poredimo jezike Hrvata i Dubrovčana (iz Držićevog pogleda), ono što nas zanima jesu identitetski uglovi razmatranja. Za Marina Držića, Hrvati su našijenci, naški ljudi. To nije nikakav umjetnički izražaj, već jedno viđenje koje posjeduje Držić o Hrvatima kao istorodnom (jednoplenom) narodu sa Dubrovčanima, koji pričaju našim jezikom; a njegovo mišnjenje nije usamljeno, dijele ga i mnogi drugi građani Dubrovačke republike-
Прочитао сам Дунда Мароја још одавно и Држић Гулисава не сматра дубровчанином.
Pa o čemu pišem na protekle dvije stranice, osim o tome da je nauka starija datovanja osporila, da ne kažem i odbacila? :neutral:

Ta rečenica se odnosila na to da je arhiv posljednji put bio sređen 1928. godine; znači zamisli svoj lokalni arhiv u gradu gdje živiš, i da ga niko nije u posljednjih stotinjak godina sređivao (popis, raspored, čišćenje,...).
Da li je moguće da se kopanjem po Krkinom manastirskom arhivu dođe do nekih informacija koje do sada nisu bile poznate...možda. Ko zna? U svakom slučaju istorija se ne bavi hipotetičkim scenarijima iz budućnosti, jer je previše opcija moguće. Po toj logici, zašto ne bismo rekli i da se možda pronađe neki tekst koji svjedoči o osnivačkom dokumentu iz XVI stoljeća, što bi bilo dosta vjerovatnije od nečega što bi ukazivalo na neko ranije datovanje... :think:
Из твојих писања ја сам схватио да је то тек један од опција највероватнија по твом виђењу догађаја, а не да је тако нешто сигурно јер како сам рече нема оснивачке повеље из 14 века али је нема ни из 16-тог.
Ona nije podigla Smederevo; na gradnji je započeo despot Đurađ šest i po decenija ranije; tada Angelini Arijanit-Komnen još vjerovatno nije bilo ni deset godina, tako da sumnjam da je uopšte još bila i zaručena sa malim Stefanom; postaće Brankovićeva tek poslije pada Smedereva.
U to vrijeme Angelina jebila već u srednim pedesetim godinama, što će reći da nije više bila toliko mlada a njeni klinci su do tada već bili odrasli, tako da su se oni bavili pitanjima a ne ona. Određeni prihodi jesu dolazili, sa ugarskih posjeda bivšega despota Vuka, ali prihodi su bili daleko manji nego što izgleda da ti smatraš. Darivanja Hilandara jeste bilo, zato što su nad tim, najvažnijim manastirom, koji je neraskidivo povezan sa srpskom srednjovjekovnom državnošću (a koja je ugašena, ili bolje rečeno izmještena u izgnanstvo), preuzeli ktitorstvo. To je čin (Prva i Druga hilandarska povelja ugarskih Brankovića) koji je bio od izuzetnoga političkog značaja, a rasipanje novca na sve strane po pravoslavnim crkvicama i manastira po svijetu, ne dolazi nikako u obzir (niti sa finansijskog aspekta, a ni političkog). Pa Brankovići nisu ni Krušedol imali, već su im to Jakšići morali ustupiti...
Istorija Brankovića u vremenu o kojem pišemo nije istorija bogataša koji darivaju manastire po cijelome svijetu, već izgnanih plemića koji se bore za opstanak (svojih prava).
Мислио сам да сам на отприлике то неко време, а Бранковићи су имали велика имања у Угарској, она је можда била у годинама и није се бавила политичким питањима али је могла да дарива манастире.Можда није могла да сагради нови манастир али да одвоји нека мала средства за одржавање већ постојећег је могла.
Taj podatak, koji se kao i potpuno neutemeljena datovanja za manastire Krupa (1317) i Krka (1350), takođe ćeš pronaći po interenetu i publicističkoj literaturi. U ozbiljnoj naučnoj ga nećeš pronaći, jer je po svemu sudeći prvi podatak koji bismo jasnije mogli da vežemo za dragovićki manastir tek iz 1537. godine.
Ovdje opet dolazi do inverzije upotrebe činjenica. Diskusija je počela od toga kako bi prisustvo ta tri stara srpska manastira na području koje razmatramo trebalo da bude jedan više ukazatelj na značajnije (po tebi čak i većinsko) srpsko prisustvo prije dolaska Turaka Osmanlija u trećoj deceniji XVI stoljeća. O druga dva manastira smo već pričali, ali u slučaju ovoga, ta tvrdnja koja ako se ne varam potiče od upravo Milaša (Končarevića?) stoji na toliko labavim nogama da bi nam bilo potrebno obrnuto, značajnije prisustvo pravoslavaca na tom području, kao potpora tezi o srednjovjekovnom prisustvu dotičnoga...a ne sasvim suprotno. :eek:
Податак из 1537 године се везује за његово рушење од стране Турака, па ваљда је пре тога требао да буде саграђен, а пре тога тај простор да буде насељен православним живљем.
А по теби Турци по доласку на те просторе прво насељавају Србе па им онда даривају манастир да би га у рату са Млечанима срушили и то све у релативно кратком року.:eek:
Наравно да се не слажем са тим.

Па нису Млечани срушили манастир већ Турци, значи да је он ту већ постојао.

Da, tako je. Rasprava je bila oko toga zašto je vrlo bitno je li 1527. il' 1537. godina; e pa kao što vidiš, vrlo je značajna razlika.

А монах Пахомије нешто мало мање од тога.

Ne razumijem na šta misliš. Godina koja se navodi u tom izvoru je 1458, znači tri i po stoljeća ranije...

Они мисле на људе из хабзбуршке Хрватске а не на Хрвате, који су у то време кајкавци тј. не говоре као дубровчани иако су исто римокатолици.

A na osnovu kojeg dijela izvora tj. kog pristupa si došao do takvog zaključka? Obrazloži.
Posebno mi je nejasno šta znači ljude iz habzburške Hrvatske a ne kajkavske Hrvate...uzgred, ko su ti potonji? :dontunderstand:

Прочитао сам Дунда Мароја још одавно и Држић Гулисава не сматра дубровчанином.

:eek: A gdje sam ja napisao da smatra Dubrovčaninom? Pa to nema apsolutno nikakva smisla! :lol:
Ja sam pisao o našim ljudima (domaćima), koji govore po naški; to su za Dubrovčane, tj. Držića, (između ostalih) i Hrvati.

Из твојих писања ја сам схватио да је то тек један од опција највероватнија по твом виђењу догађаја, а не да је тако нешто сигурно јер како сам рече нема оснивачке повеље из 14 века али је нема ни из 16-тог.

Opcija nije najvjerovatnija po mom viđenju, već objektivno, jer su do istoga zaključka došli svi koji su se bavili tim pitanjem, i to neovisno od toga iz kojega kraja dolaze (da li iz Srbije, BiH, Hrvatske,...).

Takođe, uopšte nisam govorio o verzijama, već o najranijem realnom datovanju. Dakle to nije jedna od mogućnosti, već činjenica da možemo konstatovati da je u XVI stoljeću manastir Krka postojao. E sada, da li je tu nešto bilo i prije dolaska Turaka Osmanlija, u malenoj mjeri ću promijeniti svoj izvorni stav i reći da možemo ostaviti jedan otvoren prozor kao eventualnu mogućnost koju bismo mogli ostaviti (čisto da se u neko buduće vrijeme ekskluzivizmom ne pokažemo da smo bili u krivu). A to je, svakako, nešto sasvim drugačije od predstavljanja nečeg kao činjenicu, a to je upravo tako i krenulo (jer si postavio Milaševa naučno neutemeljena datovanja, da ne kažem doslovno nacional-romantičarske fantazmagorije). I opet, ta tvrdnja koju si uveo na forum je bila upotrebljena u jednom pogrešnom kontekstu, u obrnutom smjeru od onoga kako ide istorijski metod: priča o ta tri stara dalmatinska srpska manastira ne može biti potvrda o značajnijem srpskom prisustvu u tim krajevima u predosmansko vrijeme (a ti si čak pisao i o većinskom, što ne bi mogli biti nužni dokaz čak i da utvrdimo da su postojali u srednjem vijeku) - već, naprotiv, značajnije prisustvo srpskoga življa u tim krajevima (o kojima nemamo apsolutno nikakve podatke; možemo samo reći eventualno da je bilo pojedinačnih migracija Srba u te krajeve od negdje poznog XV stoljeća) bi nam tek onda bilo mogući ukazatelj na to da bismo trebali napregnuti istraživanje tih manastira i pokušati utvrditi, možemo li ozbiljnije govoriti o tome da su oni postojali i prije 1522. godine.

Ali, svakako, ne možemo ozbiljnije pričati o XIV stoljeću, a pogotovo ne predstavljati kao nekakvu verziju (čak uopšte moguću). Jer to je na istom nivou kao da uzmemo, ne znam, recimo Supetarski kartular i sada krenemo pričati o tome kako je u najranije vrijeme Hrvatskog kraljevstva, njena istočna granica bila na rijeci Drini, te raspravljati o razini uloge Drača kao važnog hrvatskog kraljevskog grada. :lol: Eto, sličnom skupu (sa sve Tomislavovom krunisanju u Duvnu) pripadaju i fabule o Jeleni koja obnavlja Krku 1350, Krupi koju podižu 1317. za vrijeme Milutina, ili Dragoviću iz 1395. :mrgreen:
U ozbiljnijoj diskusiji, nema mjesta za takve pričice... :rtfm:

Мислио сам да сам на отприлике то неко време, а Бранковићи су имали велика имања у Угарској, она је можда била у годинама и није се бавила политичким питањима али је могла да дарива манастире.Можда није могла да сагради нови манастир али да одвоји нека мала средства за одржавање већ постојећег је могла.

Kao što rekoh, putešestvije slijepoga despota Stefana i Angeline jeste jedno borbe za goli život i moljenje za pare od pape (čak uz ponudu preobraćenja, ako se grdno ne varam), Mletaka i Dubrovačke republike. Jeste tačno da su oni od Zmaja Ognjenog Vuka preuzeli imanja, samo što ti je taj tvoj opsini pridjev 'velika' u određenom smislu diskutabilan. Ali, već sam obrazložio da ni na kraj pameti ne može biti govora o nasumičnom darivanju pravoslavnih manastira po svijetu, koji bi tako uključio i Krupu. Da li treba podsjećati da je taj podatak tek iz XVIII stoljeća..? Ne, po svemu sudeći, prije će biti da manastir Krupa krajem XV stoljeća još uvijek nije postojao...

Податак из 1537 године се везује за његово рушење од стране Турака, па ваљда је пре тога требао да буде саграђен, а пре тога тај простор да буде насељен православним живљем.

Pazi, izgradnja manastira ne bi trebalo da bude vezana nužno sa naseljivanjem prostora...šta su manastiri? Gdje se oni tačno dižu i kako su nastali?
Na kraju, u ovom slučaju vjerovatno da jeste usko povezano sa naseljavanjem osmanskih 'vlaha'.

А по теби Турци по доласку на те просторе прво насељавају Србе па им онда даривају манастир да би га у рату са Млечанима срушили и то све у релативно кратком року.:eek:
Наравно да се не слажем са тим.

Manastir je razrušila vojska koja je u njemu boravila; kada se sakupi divlji bašibozluk to se hara i pljačka redom. Mogao je manastir Dragović biti dovršen jednu noć pred izbijanje rata, i opet bi prošao kroz istu sudbinu. Datovanje osnivanja manastira ni u kakvom smislu ne utiče na spomenutu činjenicu.

Zapravo, ako mogu da naglasim nešto, ukoliko je to bio nekakav stari manastir (zamislimo sada, argumentacije radi, da je zaista bio podignut još krajem XIV stoljeća), prosta logika nalaže i da bi imao ljude koji ga čuvaju, te da bi se i sami Turci vrlo vjerovatno starali o njemu, i možda bio pod posebnom zaštitom. Međutim, on to nije bio; činjenica da je razoren nam samo možda može (ako uopšte - ja bih lično naglasio, kao što sam već aludirao iznad, da je sasvim vjerovatno da bi bio razrušen bio on star 500 godina ili 5 dana) ukazivati na to da nije bio nešto previše značajan, a vrlo moguće i vrlo 'svjež'.

Da, tako je. Rasprava je bila oko toga zašto je vrlo bitno je li 1527. il' 1537. godina; e pa kao što vidiš, vrlo je značajna razlika.
Расправа уопште није била око тога, то је један мој лапсус који нема утицаја на поенту приче.
Ne razumijem na šta misliš. Godina koja se navodi u tom izvoru je 1458, znači tri i po stoljeća ranije...
Славене прати радњу фабуле:), говоримо о томе зашто су се позивали на неког монаха Пахомија који је као што кажеш живео три и по века пре француског освајања Далмације а не на Јелену Шубић која је живела пре четири и по века пре тога а знамо да је везивање Јелене за манастир Крку још раније учвршћено, пре доласка Француза, наравно све у покушајима да се издејствују повластице и гаранције за манастир од нових власти.
A na osnovu kojeg dijela izvora tj. kog pristupa si došao do takvog zaključka? Obrazloži.
Posebno mi je nejasno šta znači ljude iz habzburške Hrvatske a ne kajkavske Hrvate...uzgred, ko su ti potonji? :dontunderstand:
Како на основу којег дела извора!Па шта ти подразумеваш под Хрватима у 17 веку?Оне Томиславове и Свинимирове чакавце, кајкавско становништво Загорја или нешто треће?
:eek: A gdje sam ja napisao da smatra Dubrovčaninom? Pa to nema apsolutno nikakva smisla! :lol:
Ja sam pisao o našim ljudima (domaćima), koji govore po naški; to su za Dubrovčane, tj. Držića, (između ostalih) i Hrvati.
За Држића је Гулисав странац и мало с енешто и помиње у делу.
Kao što rekoh, putešestvije slijepoga despota Stefana i Angeline jeste jedno borbe za goli život i moljenje za pare od pape (čak uz ponudu preobraćenja, ako se grdno ne varam), Mletaka i Dubrovačke republike. Jeste tačno da su oni od Zmaja Ognjenog Vuka preuzeli imanja, samo što ti je taj tvoj opsini pridjev 'velika' u određenom smislu diskutabilan. Ali, već sam obrazložio da ni na kraj pameti ne može biti govora o nasumičnom darivanju pravoslavnih manastira po svijetu, koji bi tako uključio i Krupu. Da li treba podsjećati da je taj podatak tek iz XVIII stoljeća..? Ne, po svemu sudeći, prije će biti da manastir Krupa krajem XV stoljeća još uvijek nije postojao...
Значи целокупна твоја теорија се заснива на томе да су Бранковићи били црквени мишеви и нису имали пара ни за издржавање а камоли за нешто више.Натпис из XVIII века је вероватно неки препис старијег рукописа можда баш из неког неистраженог документа Бранковића из јужне Угарске које си поменуо или неке грамате.
Pazi, izgradnja manastira ne bi trebalo da bude vezana nužno sa naseljivanjem prostora...šta su manastiri? Gdje se oni tačno dižu i kako su nastali?
Na kraju, u ovom slučaju vjerovatno da jeste usko povezano sa naseljavanjem osmanskih 'vlaha'.
Изградња манастира и цркава је искључиво повезана са становништвом тога краја јер прво долази становништво па онда оно гради цркву одређене провенијенције зарад молитвених потреба, уколико није задужбина неког владара.
Manastir je razrušila vojska koja je u njemu boravila; kada se sakupi divlji bašibozluk to se hara i pljačka redom. Mogao je manastir Dragović biti dovršen jednu noć pred izbijanje rata, i opet bi prošao kroz istu sudbinu. Datovanje osnivanja manastira ni u kakvom smislu ne utiče na spomenutu činjenicu.
Zapravo, ako mogu da naglasim nešto, ukoliko je to bio nekakav stari manastir (zamislimo sada, argumentacije radi, da je zaista bio podignut još krajem XIV stoljeća), prosta logika nalaže i da bi imao ljude koji ga čuvaju, te da bi se i sami Turci vrlo vjerovatno starali o njemu, i možda bio pod posebnom zaštitom. Međutim, on to nije bio; činjenica da je razoren nam samo možda može (ako uopšte - ja bih lično naglasio, kao što sam već aludirao iznad, da je sasvim vjerovatno da bi bio razrušen bio on star 500 godina ili 5 dana) ukazivati na to da nije bio nešto previše značajan, a vrlo moguće i vrlo 'svjež'.
Мислим да је вероватноћа за тако нешто мала.
Вероватније је да је манастир саграђен још пре Турака, колико пре питање је, да би затим у млетачко-турском рату када Турци долазе на те просторе срушен, можда баш због тога што је становништво тога краја било на Млетачкој страни, мада су то Турци радили и у другим областима које су освојили, или би цркву претворили у џамију.
А то да су Турци освојили ту област па населили Србе, па им дозволили да направе цркву па је срушили такорећи одмах, је немогуће, Славене буди озбиљан молим те.

Расправа уопште није била око тога, то је један мој лапсус који нема утицаја на поенту приче.

Naravno da ima, i to ogromnu. Pa nije mletačko-turski rat 1537-40 vođen tada, jednu deceniju ranije. To mijenja kontekst, i to vrlo značajno (ako se ne varam, nema indicija iz deftera iz 1528. da je još tada postojao, tako da je moguće da u godini koju si naveo kao lapsus Dragovića još uošte i nema).

Славене прати радњу фабуле:), говоримо о томе зашто су се позивали на неког монаха Пахомија који је као што кажеш живео три и по века пре француског освајања Далмације а не на Јелену Шубић која је живела пре четири и по века пре тога а знамо да је везивање Јелене за манастир Крку још раније учвршћено, пре доласка Француза, наравно све у покушајима да се издејствују повластице и гаранције за манастир од нових власти.

A ko zna...možda je znao za tu legendu, ali u nju nije vjerovao? Možda mu je pisar tražio neku debelu paricu za toliki falsifikat? :mrgreen: U svakom slučaju, ukoliko jeste postojalo predanje, i arhimandrit za njega znao, neka nam to bude još jedan više argument da isključivo nacional-romantičarske fantazije o XIV stoljeću kao vremenu nastanka tih srpskih manastira u sjevernom dalmatinskom zaleđu...
Inače, pa obrazložio sam da je vjerovatnije da i nije bila izgrađena, već da je ta tradicija postala učvršćena tek nakon što ju je Milaš objavio 1899. godine.

Ako ćemo već preciznije, meni se čini da je postojalo jako uvjerenje da je manastir osnovan u XVI st. Toliko jako da je, 1781. godine postavljen čak i natpis da je on podignut 1577, što se dugo razmatralo kao najadekvatnije datovanje utemeljenja Krke.

Како на основу којег дела извора!Па шта ти подразумеваш под Хрватима у 17 веку?Оне Томиславове и Свинимирове чакавце, кајкавско становништво Загорја или нешто треће?

Pitam jer me zanima na osnovu kojih dijelova citata koje sam ti dostavio si ti zaključio da oni ne misle na Hrvate, već na neke druge; još ispade da su Dubrovčani po tebi bili dobro upućeni u dijalektologiju govora Hrvata. :D

Poenta jeste da, slično kao i kod Držića za Dubrovčane su Hrvati jednovjerni i jednorodni (ako hoćeš, istojezični) narod.

За Држића је Гулисав странац и мало с енешто и помиње у делу.

Ne znam kakve veze ima kvantitet javljanja u dijelu sa bilo čime :D ali mogu reći samo da si sigurno u krivu. Ili barem, ne znam šta ti tačno podrazumijevaš pod strancem; bio si napisao da sam ja nekako aludirao da je Gulisav Dubrovčanin, što mi je stvarno nejasno kako ti se moglo učiniti, jer je valjda svakomu jasno da je on iz Hrvatske. Ukoliko misliš stranac u tom smislu, kao neko ko je izvanjac, a ne žitelj Dubrovačke republike, onda svakako da jeste stranac; drugačije mišljenje od tebe nemam.
Također mi je potpuno nejasno na osnovu čega si ustanovio da se Držiću podsmijevaju zbog jezika...možda bi trebalo da djelo osvježiš; da te sjećanje možda ne drži toliko baš dobro koliko ti smatraš? :cool:
Međutim, ono o čemu ja jesam pričao, je o jednom, etničkom ako već tako insistiraš, viđenju po kojem su prema Držiću Hrvati sa Dubrovčanima pripadnici jedne te iste (jezičke) zajednice; oni su iste vjere i jezika, našijenci, ljudi koji govore po naški, našim (njegovim) jezikom.

Значи целокупна твоја теорија се заснива на томе да су Бранковићи били црквени мишеви и нису имали пара ни за издржавање а камоли за нешто више.

Pa naravno da ne; ja ovdje čak uopšte ni ne pričam direktnije o tome u kontekstu Krupe, zato što ne možemo previše povjerenja dati u te izvore iz XVIII st. (posebno jer je vrlo upitno je li uopšte manastir Krupa i postojao u to vrijeme, krajem XV st.); samo sam prihvatio širu diskusiju, da pričamo malo o situaciji Brankovića, o kojima mislim da ti imaš pogrešnu sliku. Tu treba da imaš na umu jedan izumirući rod, koji možda simbolički dijeli sudbu gašenja srpske državnosti; smrt despota Vuka, koji nije ostavio potomstva, dolazi kao određeni spas u posljednji čas i oni se tada sele u Ugarsku nakon što su se potucali po Italiji i njemačkim zemljama. Pogledaj kako su završili; despot Đorđe se povlači i odlazi u manastir, a vrlo brzo je i titula iz dinastije izgubljena. Ti si imao u glavi sliku vladara srpske države koji stoluju u Smederevu i koji su umjetničke mecene, štićenici književnih krugova i jedni od najvećih bogataša regiona i Evrope, kojoj su glamu izvozili u velikoj količini. Ta slika ni na kraj pameti ne odgovara 1490-im godinama. Pored ličnih troškova, Brankovići su dio prihoda morali davati svakako i ugarskoj Kruni (koja se i u određenoj besparici nalazila, poslije velikih, iscrpnih troškova poduhvata kralja Matije Korvina), a sasvim je logično pretpostaviti da su počeli otplaćivati i barem jedan dio od dugova koje su ostavili na zapadu.
O određenim vezama sa svetogorskim manastirima, već ozbiljnije možemo govoriti i upustiti se u tu priču, ali o nekakvim darivanjima sada na sve strane i po područjima koja za Brankoviće iole po ničemu nisu relevantna, krajnje je neuvjerljivo. Ne kažem da se to možda neće promijeniti, ali za sada nemamo nekog ozbiljnijeg razloga da povjerujemo u priče iz XVIII st. koje Angelinu i njene sinove dovode u vezu sa manastirom Krupa... :think:

Натпис из XVIII века је вероватно неки препис старијег рукописа можда баш из неког неистраженог документа Бранковића из јужне Угарске које си поменуо или неке грамате.

Mislim da me nisi shvatio, jer ja sam to smjestio u jedan određeni kontekst - borbe srpske Crkve podijeljene između tri regionalne sile za očuvanje u XVIII stoljeću. Povezivanje sa fruškogorskim manastirima, i to čak sa svetorodnom, posljednjom velikom srpskom vladalačkom dinastijom, od izuzetnog je značaja. Možda je neki krupski monah vidio neki dokument u Krušedolu, ili obratno neki dospio u Krupu, te tako došlo do toga zapisa; uzgred, ne znam jesi li obratio pažnju, ali opet da napomenem tamo nema nekog eksplicitnog navođenja Krupe, već je samo neka obična i kratka zabilješka.. :think:
Svakako nisam htio reći da treba ozbiljnije razmotriti autentičnost same vijesti, barem bez nekih dodatnih izvora koji bi mogli povezati Brankoviće sa Krupom.

Inače, obrati pažnju i na riječ gramota koja se javlja (koliko gramata znamo iz srednjeg vijeku?).

Meni se sve nekako čini kao da ti dotičnim tekstovima vjeruješ, tj. smatraš da su podaci u njima autentični. To je sa stanovišta istorijske nauke neprihvatljivo i neozbiljno, a dozvoli da ti obrazložim i jednom analogijom: zamisli da ja sada odem u manastir Krka i negdje zapišem da ga je podigao car Konstantin Veliki. I onda se ubrzo udavim u rijeci Krki, tako da me više niko ne može upitati odakle sam preuzeo podatak. :mrgreen: Treba li sada neko da ozbiljnije to razmatra i objavljuje, kao eventualnu teoriju o nastanku Krke? :D

Zamisli da sada tako uzmemo sve falsifikate i mutne izvore koji su kroz stoljeća nastajali, i počnemo slijepo i nekritički usvajati sve što u njima piše (već sam ti pravio paralelu sa hrvatskim zemljama iz Supetarskog kartulara, ili legendu o Tomislavovom krunisanju, da ne kažem uopšte kruni); pa onda bi istorija prestala da postoji, a umjesto nje bi se pojavila jedna velika zbrka prepuna kontradiktornosti na svakom ćoški i jednostavno rečeno...ostalo bi neko nepregledno smeće, jedan džumbus u kojem se više ništa ne može razaznati i koji nikome i ni za šta nije od koristi... :confused:

Изградња манастира и цркава је искључиво повезана са становништвом тога краја јер прво долази становништво па онда оно гради цркву одређене провенијенције зарад молитвених потреба, уколико није задужбина неког владара.

Pa nije nužno, sam si i na kraju rekao...ukoliko nije zadužbina. Ali i čuvaj se od preslikavanja epohe XIX stoljeća na mnogo starije vrijeme; pogledaj malo istoriju monaštva (poželjno ići sve do Sinajske gore).

Мислим да је вероватноћа за тако нешто мала.
Вероватније је да је манастир саграђен још пре Турака, колико пре питање је, да би затим у млетачко-турском рату када Турци долазе на те просторе срушен, можда баш због тога што је становништво тога краја било на Млетачкој страни, мада су то Турци радили и у другим областима које су освојили, или би цркву претворили у џамију.
А то да су Турци освојили ту област па населили Србе, па им дозволили да направе цркву па је срушили такорећи одмах, је немогуће, Славене буди озбиљан молим те.

Lekizane, ja sam mrtav ozbiljan; šta ti tu vidiš kao nemoguće tačno? Šta je rat? To je okupljanje vojske, uz svakojake divlje neregularce; šejk-ul-islam da blagoslov i onda idu naređenja begovima itd...ne samo što stradanje jedne bogomolje zimija u zahvaćenom području nije uopšte neuobičajeno, nego to zapravo i nije toliko tipično koliko haranje sela raje! Hrišćanska raja u vrijeme gazijanskih pohoda nije više toliko štićena, ma šta svete knjige osmanskoga kanuna kazale; divlja rulja se okupi, i ide od mjesta do mjesta, te pljačka i pali čitava sela. Da se razumijemo, govorimo o prostačkom bašibozluku koji nema nikakve prihode od toga sem onoga što uzme silom ili milom, te su ratovi za takve ljudi bili određeno (psihološko) rješavanje nagona za nasiljem, i određenih finansijskih problema (svakidašnja oskudica, pogotovo u prostorima na kojima se rat vodio i koji je obilježen značajnijim demografskim promjenama, a koje su svakako dovodile i do privrednih prekida i unazađivanja). Znači prođe se kroz selo, konfiskuse se naravno prvo hrana i piće, a onda se ide od kuće do kuće i uzima što je od vrijednosti ili može biti od upotrebe; rajetini koji nisu izbjegli ili se negdje privremeno sklonili često služe kao igre za razonodu dok se u hrišćanskim kućama spava, ili ne daj bože ako je neko pružio otpor, ide koljačina. Ubija se sve i svašta; žene djeca, starci, vjerovatno i muči na svakojake načine, udovi se kidaju, kastrira se da se sjeme neznabožaca ne produžava i ko zna šta sve ne...

Osmanska elita i sultani vrlo dobro su čuli za takve stvari, ali su ih (prećutno, mahom) odobravali. Pa naravno da je to bolje nego nekakvo okupljanje razdjele dobara, ili ne daj bože para (što bi svakako iziskivalo mnogo veći finansijski trošak; bolje dati ljudima da se ižive u nekom parčetu zemlje). To je bila standardna praksa kada nije bilo velikih pohoda da se pljačka po velikim neprijateljskim prostranstvima, a to ovdje upravo i jeste bio slučaj (nešto malo zemlje oko Klisa, i to je to). Inače, može se reći da je u određena vremena čak bilo i pravosnažno, jer su sultani znali davati izuzeća od zaštite za pojedine sandžake, a to je posebno postalo korisno kada je u XVI stoljeću izbila velika finansijska kriza (ode inflacija u p. m.); naime, ako se nema para za isplatiti vojsci i svakojakim najamnicima, a ni od pljačke nije bilo bog zna šta, onda se odobrava da vojska prezimi (i provede vrijeme tokom kojega se obično ne ide u pohod) i divlja pod određenim sandžacima (imaj u glavi mentalni sklop evropskih krstaša u Svetoj zemlji). Tako su, primjerice, stradale krajem XVI st. zemlje sjeverno od Save i Dunava, kada je Sinan-paši to bilo dozvoljeno. Čak je to bilo dopuštano i stranim vojskama, kao recimo Tatarima (ne možemo da platimo, pa izvol'te pljačkajte nevjernike kol'ko 'oćete, neko vrijeme naravno). Pa tako je i srpski pravoslavni živalj u poznom XVII st. stradao na južnim krajevima; ne osnovnim snagama Osmanlija, već zahvaljujući tatarskim najamnicima i arnautskom bašibozluku, koji je službu naplaćivao, naravno, divljanjem nad rišćanima.

Pa šta ti misliš odakle sva ta patnja koje je srpski narod prošao kroz Turcima; ne pati se u vrijeme mira, kada se živi još i prilično lijepo (barem u prvom periodu osmanske prevlasti, dok Turci nisu počeli primjenjivati svoju populacionu politiku agresivnije, zbog - podosta opravdanog - nepovjerenja prema narodima Knjige). Ratovi su tada kada se pati i strada. Zbog ratova se daje avariz i gomila raznih dažbina; mnogi moraju da idu da se bore i ginu za inovjernoga izrabljivača, i ne daj bože da se nađeš na putu neke veće vojske, koja sve pred sobom ore i ostavlja djelomice opustošena naselja iza sebe. Ratovi su zapravo odvajkada bili crni dani kada ugroženi bivaju još ugroženiji i žrtve još veće žrtve; pa ona stradanja Srba po Staroj Srbiji iz poznog XIX stoljeća, prvenstveno uključuju patnje Srba kroz koje su prošli za vrijeme Grčko-turskog rata iz 1897. godine.

Dakle da zaključim ovaj malo predugački eskurs, ne vidim šta je tebi konkretno neobično; kao što sam već bio napisao, mogao je manastir Dragović postojati i 50 dana prije izbijanja rata i 50 godina; opet ne bi nešto previše bilo promijenjeno.
Moguće je i da su neki Srbi htjeli izdati i preći na mletačku stranu, kako si i sam bio nagovijestio, samo što neće biti da je bio čin izvršen kao odmazda već eventualno iz tih razloga bilo dato dopuštenje ('unrestricted warfare' :mrgreen:).

Ako ti smatraš vjerovatnim da je taj manastir postojao i prije 1522. godine (i to kao pravoslavni, a ne rimokatolički), zamolio bih te da obrazložiš na osnovu čega; kojih izvora? Već smo pričali o datovanju u 1395. godinu, koje je po svemu sudeći Milaševa konstrukcija (izmišljotina?)...

Poslednja izmena:
Pravoslavni manastiri u Dalmaciji iz 14. st. :D

Dokazivanje takvih izmisljotina ima za cilj sto? Da su tu Srbi od davnih vremena, da nisu dosli sa Turcima na ta podrucja.

U sredistu hr drzave, na podrucju gdje je nastala Hrvatska imamo Srbe kao vecinu?

Hocu reci da je komicno gledati kako su neki zabrijali na nekakve bajke i uvjerili sebe u to. Nikakve cinjenice njima nista ne znace. Znaci sklepamo neku pricu i drzimo se toga bez obzira sto dokaza nema i sto je takve teze lako pobit.

Slicno je i sa vjerskim fanaticima. Oni zabriju u nesto, glasni su i razuvjerit ih ne moze nista. Preko cinjenica prelaze i uvijek izracionaliziraju sebi nesto so im pase. Takvi na sve imaju odgovor. A kakav je kvalitet tih odgovora to je druga prica.

Poslednja izmena od moderatora:

Back