London

Iron man:
Dobro mozda se ne razumes u umetnost......verovatno volis neke urbanije i modernije gradove...
ne razumem se u umetnost previshe, ali znam da prepoznam lepo i vredno... venecija je vredna svakako ali sve shto sam ja videla u njoj su zidovi prekriveni gadnom mahovinom, kanali prljavi da prljaviji ne mogu biti, ulice nekako ne znam... uzane??? a da ne pricham za one maske na sakom tjoshku... mislim super je to maske i stakla ta njihova i sve... ali na svakih pola metra to... a svuda jedno te isto.... smorilo me... trg svetog marka me jeste fascinirao, prvo imenom, a zatim izgledom... i zalazak sunca - fenomenalno... ali opshti utisak iz venecije - ne svidjami se...

e pazi 'vako... ne znam shta sam jela... zavrshim sa jelom i [bukvalno] pola sata trazim gde da bacim odpadke... i nema i nema... na kraju sam ushla u pekaricu, rekla dobar dan bacila svoje papiritje izashla rekla dovidjenja, a oni meni 'bilo je lepo ugostiti vas vidimo se ponovo'... eh ti ludi italijani... ali grad je uzasan... bre ni kantu nema... a tek kada sam trazila most rialto... tri i po sata sam ishla od trga sv marka do mosta i 2 minuta nazad... pa sad ti vidi... a imala sam 2 mape! i sve krenesh i ono super sve enki nazovi trgitji sa 5-6 ulica, pa sve pishe koja je koja... odjednom neki gde nishta ne pishe... i kuda god smo poshli ponovo smo tu dolazili... na kraju sam pukla i udjem u neku prodavnicu i pitam:'izvinite a gde je most rialto'... ljudi su me prvo pola sata gledali, ja mislila kao i mnogi italijani slabo razumeju engleski... ponovim koji put... a oni se pogledaju i zachudjeno kazu:'ali ti stojish na njemu'... samo sam se okrenula i tiho izashla da javim ostalima...

ali tema je london - bash je lep trafalgar skver... :D

Ulazak u National Galery (na Trafalgar squaru) i u British museum su besplatni.

lep provod! Ima sta da se vidi i te kako! Ja sam bila tuzna kada smo sletali na Surcin, tacnije deprimirana jer sam znala gde se vracam... toliko o tome...

razmisljalica:
Ulazak u National Galery (na Trafalgar squaru) i u British museum su besplatni.

lep provod! Ima sta da se vidi i te kako! Ja sam bila tuzna kada smo sletali na Surcin, tacnije deprimirana jer sam znala gde se vracam... toliko o tome...
mrzim ljude koji ne podnose srbiju a zive u njoj... nishta lichno... :roll:

ufffff... pa na lepo se covek lako i brzo navikne. svaki povratak je kao katapultiranje u stvarnost, da ne kazem nesto grdje... ne podnosim sto Srbija ume tako da izgleda, i ponosim se kad imam zasto. bilo bi bolje da nemam s cim da je poredim. majke ti, dal ti se neko na ulici ikad makar izvinio kad te onako usput zapljune slajmaricom ili te mozda vozac sacekao da mirno udjes u cist bus, ili... ma cekaj bre, zivimo li mi u istoj zemlji. to je jedina dobra strana viza, ne mozes da padas u bedak tako cesto. Usput, ne mozemo a i necemo svi da odemo, al imamo pravo da ocenjujemo, zar ne?

bigsister:
mrzim ljude koji ne podnose srbiju a zive u njoj... nishta lichno... :roll:

Ne vidim razlog za bilo kakvu mrznju.......svako ima pravo na svoje misljenje ma koliko se ono razlikovalo od onoga sto mi mislimo.

Mnogi je mrze a zive u njoj zato sto ne mogu da dobiju papire za neku drugu zemlju. Na zalost, sve je vise onih koji bi je napustili , koliko me ljudi kontaktira skoro svakog dana u vezi odlaska , cak se pitam da li je to Sloba jos uvek na vlasti u Srbiji.

Onome kome je dobro u Srbiji, ok, svaku mu srecu zelim , meni nije bilo dobro pa sam spakovao kofere i ne mislim nikada da se vracam.

Ja licno ne mrzim Srbiju, samo ne volim anarhiju, primitivizam i ljude koji su se jako iskvarili.....to vise nije ona Srbija koju pamtim od pre `90-te, na zalost ne vidim izgleda da ce biti u skorijoj buducnosti.

vukad:
Mrzis sve kojima zivot u Srbiji nije lagodan kao tebi i zeleli bi nesto bolje?
ne... za moj 'lagodan zivot' ja se trudim koliko mogu, a moji se ubijaju od rada... ni mojima pare za moja putovanja nisu pale s marsa... al ajde... teshko je tako neshto objasniti skepticima [u koje i sama spadam]... samo ne kontam kako je to svuda bolje nego u srbiji... mozda.... ja imam potpuno drugachije mishljenje... al nemam nameru da zapochinjem nikakvu raspravu na tu temu...

@klika - fair enough... ja samo ne bih mogla tako... moj moto je-videti svet, obitji shto vishe, ali se uvek vratiti ovde i pokushati uraditi neshto da i ovde imamo neke 'ne primitivne stvari', ali da i pored toga sachuvam svoj duh... bilo bi mi veoma teshko da zivim bez srpskog duha... udri brigu na veselje... nishta nije porblem normalnim ljudima... ma ne znam... nema puno ljudi koji me shvataju... a mozda i ja jednom promenim mishljenje... nemam pojma...

bigsister:
ne... za moj 'lagodan zivot' ja se trudim koliko mogu, a moji se ubijaju od rada... ni mojima pare za moja putovanja nisu pale s marsa... al ajde... teshko je tako neshto objasniti skepticima [u koje i sama spadam]... samo ne kontam kako je to svuda bolje nego u srbiji... mozda.... ja imam potpuno drugachije mishljenje... al nemam nameru da zapochinjem nikakvu raspravu na tu temu...

@klika - fair enough... ja samo ne bih mogla tako... moj moto je-videti svet, obitji shto vishe, ali se uvek vratiti ovde i pokushati uraditi neshto da i ovde imamo neke 'ne primitivne stvari', ali da i pored toga sachuvam svoj duh... bilo bi mi veoma teshko da zivim bez srpskog duha... udri brigu na veselje... nishta nije porblem normalnim ljudima... ma ne znam... nema puno ljudi koji me shvataju... a mozda i ja jednom promenim mishljenje... nemam pojma...

Draga moja damo, ne znam koliko imas godina/zivotnog iskustva, rekao bih da si prilicno mlada, ispravi me ako gresim.

Proputovao sam dosta , radio u vise zemalja od treceg sveta do onih najbogatijih, video mngo lepog a bogami i jako ruznog, nista me vise ne moze iznenaditi. Mogu reci da imam prilicno iskustvo........

Kazes srpski duh, hmm.......kakve mi samo predrasude imamo o nama samima.

A zasto mislis da ja ne mogu sacuvati svoj duh bilo gde u svetu , pa i ovde u Kanadi gde zivim? Da li to znaci kada kazes da nista nije problem normalnim ljudima, da su sve one desetine hiljada ljudi koji su otisli iz zemlje nenormalni? Da li ti stvarno mislis da samo Srbi znaju za "udri brigu na veselje", varas se draga moja........i da li to znaci da je to nekakva vrlina ili sta?
Mislim da malo impulsivne zakljucke donosis..........

Znas kako, ja to mogu da posmatram sa druge strane, mogu bih i ja da kazem da su svi oni koji kazu da je u Srbiji super, mozda malo nenormalni, da ne kazem neku tezu rec.....
U Srbiji ima mnog vise negativnih stvari nego pozitivnih, da ih sada ne nabrajam......ja kao pojedinac nikada ne mogu pobediti sistem niti sam se trudio ga da promenim jer bi to bilo cisto gubljenje vremena. Mislim da sam isuvise obrazovan, inteligentan i sposoban da bih ostao u Srbiji i radio za platu od 200 eura gledajuci pri tom sve nepismene lopove i prevarante kako kradu i rade sta im se prohte pri tome ne snoseci nikakve posledice.

Nadam se da ces malo drugacije razmisljati kada malo "odrastes" (steknes vise iskustvai shvatis neke stvari).

U svakom slucaju , uzivaj u lepom zivotu u Srbiji, hvala lepo, od 37 godina provedenih u Srbiji i protracenih 15 u svojim najboljim godinama, svega sto se lepog secam jeste detinjstvo i nista vise od toga. Srbija, nikad vise! Meni je ovde u Kanadi ipak mnogo lepse.

pazi 'vako... respect za sve shto si rekao... ti si se tamo nashao i tebi je sve to pogodak... u redu... podrzavam to... ali pak znam dosta ljudi koji su bili primorazni svim onim sranyima da odu odavde... i sad prichaju kako je tamo bajno i sve... ja mislim drugachije... tamo [bilo gde] chovek ima politichku sigurnost! zna da ako ostavi pare u banci dobitje ih kad mu budu trebale... to je ono shto vuche ljude odave... kao i chinjenica da si platjen za onoo shto uradish... da neradnik ne moze nikako imati vishe para od tebe... ok.. jeste jacha motivacija... ali to je jedino shto je u svetu bolje... ostalo je sranye... njima plata od 1000 dolara dodje isto ko i nama od 200 evra... jbga.... kod nas je sve jeftinije... i takve stvari se ne mgu porediti... mislim u uk ljudi platjaju televizor kao uredjaj+to shto ga drze u kutji+svaki kanal pojedinachno... i na kraju se njegova plata svede na ono shto ostane prosechnom srbinu [jer njegovih 100 funti nikako ne vredi kao 100 funti kod nas...] e ali sposechan srbin bude kutji pola dana, nikako ne razmishljajutji o poslu... ima godishnji odmor... zivi ziot... a 'stranac' je zarobio svoj zivot u kancelariji... meni je bolje u srbiji i ako budem mogla nikada netju otitji odavde [na zauvek]... poshtujem ako neko misli drugachije... ali mislim da je pogreshno jer ako svi misle kako pojedinac ne moze nishta promeniti ko tje onda ishta promeniti... treba krenuti od individue tako shto tje ona sama pocheti menjati sebe, zatim svoju okolinu pa onda ako treba i ceo svet...

mlada jesam, neiskusna sigurno, mozda promenim mishljenje, ali ne zelim otitji odavde... mislim da srbija ima velikog potencijala...

bigsister:
pazi 'vako... respect za sve shto si rekao... ti si se tamo nashao i tebi je sve to pogodak... u redu... podrzavam to... ali pak znam dosta ljudi koji su bili primorazni svim onim sranyima da odu odavde... i sad prichaju kako je tamo bajno i sve... ja mislim drugachije... tamo [bilo gde] chovek ima politichku sigurnost! zna da ako ostavi pare u banci dobitje ih kad mu budu trebale... to je ono shto vuche ljude odave... kao i chinjenica da si platjen za onoo shto uradish... da neradnik ne moze nikako imati vishe para od tebe... ok.. jeste jacha motivacija... ali to je jedino shto je u svetu bolje... ostalo je sranye... njima plata od 1000 dolara dodje isto ko i nama od 200 evra... jbga.... kod nas je sve jeftinije... i takve stvari se ne mgu porediti... mislim u uk ljudi platjaju televizor kao uredjaj+to shto ga drze u kutji+svaki kanal pojedinachno... i na kraju se njegova plata svede na ono shto ostane prosechnom srbinu [jer njegovih 100 funti nikako ne vredi kao 100 funti kod nas...] e ali sposechan srbin bude kutji pola dana, nikako ne razmishljajutji o poslu... ima godishnji odmor... zivi ziot... a 'stranac' je zarobio svoj zivot u kancelariji... meni je bolje u srbiji i ako budem mogla nikada netju otitji odavde [na zauvek]... poshtujem ako neko misli drugachije... ali mislim da je pogreshno jer ako svi misle kako pojedinac ne moze nishta promeniti ko tje onda ishta promeniti... treba krenuti od individue tako shto tje ona sama pocheti menjati sebe, zatim svoju okolinu pa onda ako treba i ceo svet...

mlada jesam, neiskusna sigurno, mozda promenim mishljenje, ali ne zelim otitji odavde... mislim da srbija ima velikog potencijala...

Draga moja, dacu ti jedan savet, izbaci sve te predrasude i zablude kojima ti je neko napunio glavu. Ovo sto ti pricas nema nikakve veze sa stvarnoscu. Sto pre shvatis realno stanje stvari , bolje za tebe.

Ti iz roditeljskih jaslica pricas o zivotu ........hmm......Srbi su uvek imali odlicne poslovice i izreke, i kada citam ove tvoje postove setim se jedne koja kaze: "pricala cerka majci kako je tesko roditi"

Mnogo ti srece zelim u borbi protiv sistema i promene istog, trebace ti......Sizifov posao mi izgleda kao decija igra u poredjenju sa onim sta tebe ceka. Razmisli dobro pre nego sto se upustis u tu avanturu !?

Racunica ti je potpuno pogresna. Pa ispade da imamo najvisi standard u Evropi! Koliko ces lagodan zivot imati zavisi ti od toga koliko ti pretekne kad platis osnovne potrepstine. A sta ljudima u Srbiji pretekne sa prosecnom platom od 250 eur? Ali ne vredi diskutovati sa nekim koga roditelji lovani izdrzavaju: daju ti dzeparac da mozes da visis po ceo dan po kaficima, napune rezervoar gorivom, plate ti tu i tamo letovanje, i onda "udri brigu na veselje". To je to sto ti zoves "srpski duh"? Onda nam pod hitno trebaju ghostbusters... Uostalom, u svakoj tvojoj recenici se vidi da si puna stereotipa, mitova koje mnogi u Srbiji prepricavaju kao papagaji: na Zapadu se svi ubijaju od posla, ljudi se hladni i nedruze se, nocni zivot je sranje, devojke su skrndelji, gradovi nemaju "dusu" (jer to ima samo Beograd),... Kako ono bese kazu: sto je babi milo ...

klika:
Mnogo ti srece zelim u borbi protiv sistema i promene istog, trebace ti......

Cisto sumnjam da ce ovakvi nesto da menjaju u Srbiji, pa vidis da je njima bas fino. A da bi nesto menjao, moras prvo da shvatis da nesto ne valja i da imas dozu samokritike, a ne da prosipas otrov i busas se nekim kvazi-rodoljubljem kad neko iskreno kaze misli o Srbiji. Cemu da se lazemo? U Srbiji nikad nece biti bolje dok je buducnost u rukama razmazenih, polu-obrazovanih, sega-megatrendovih buducih "menadzera" koji ce kada porastu, "tesko steceni" novac roditelja-bumbara da uloze u otvaranje jos milion novih kafica u Beogradu u kojima ce se negovati "srpski duh".

vukad:
U Srbiji nikad nece biti bolje dok je buducnost u rukama razmazenih, polu-obrazovanih, sega-megatrendovih buducih "menadzera" koji ce kada porastu, "tesko steceni" novac roditelja-bumbara da uloze u otvaranje jos milion novih kafica u Beogradu u kojima ce se negovati "srpski duh".
poptuno si me pogreshno procenio, mozda logichno ali netachno u mom sluchaju...

i ne ne smatram da je u srbiji sve idealno... daleko od toga... samo mislim da nigde nije neshto posebno bolje... naravno da je englezu u londonu dobro, on je navikao i na takav nachin i stil zivota a i na uslove i sve i priznat je chovek... strancu [odn. srbinu] u londonu teshko tje biti tako dobro...

@klika - da li si ikada mrzeo srbiju?

da chujem odgovor pa idem off topic, jer je ovo turizam, ne zelim da karim vishe...

bigsister:
@klika - da li si ikada mrzeo srbiju?

da chujem odgovor pa idem off topic, jer je ovo turizam, ne zelim da karim vishe...

Da li sam ja ikada rekao da mrzim Srbiju.

Kao prvo, izrazavanje mrznje mi ne nekako deluje kao nacisticki akt. Mogu nesto da ne volim, ali da mrzim.......
Drugo, ne mrzim Srbiju, ne podnosim ljude u Srbiji (da budem precizniji, vecinu), i kao sto rekoh, primitivizam, anarhiju, nepostovanje osnovnih normi savremene civilizacije, nepostovanje reda i zakona i sve sto uz to ide.......

To je jedan od glavnih razloga zasto sam otisao, novac mi nije najbitnija stvar u zivotu, naravno samo onoliko koliko je potrebno da se prezivi. Meni ni ponuda od 1000 eura u Srbiji ni bi bila dovoljan razlog da se vratim u Srbiju.

bigsister:
.....
i ne ne smatram da je u srbiji sve idealno... daleko od toga... samo mislim da nigde nije neshto posebno bolje... naravno da je englezu u londonu dobro, on je navikao i na takav nachin i stil zivota.....

:shock: :shock: blago tebi kad tako mislis

Zaista ne znam čemu tolika rasprava. Devojka ima nepunih 20 godina (profil) i nema predstavu o realnom životu, kao i o tome koliko je skup život u Srbiji...

*CMC*:
Pa viza je problem! Da li je moguce da se bas nista ne nauci? Imam solidno predznanje,samo mi treba da cujem jezik!

Pa ne znam sta mozes da naucis za 4 nedelje koliko obicno traju te skolice. Ja sam bio u GB tri puta (uvak u sopstvenoj reziji) a imam gomilu prijatelja koji su bili po tim skolama, govorim ti iz iskustva.
To je cisto bacanje para. Ne mogu da se setim kolike su prosecne cene za te 4-nedeljne varijante , ali za taj novac moze ostati mnogo duze u Londonu i provesti se, nauciti jezik ...nebitno je sta ces raditi.

Ako hoces da ides sledeceg leta u London, evo ti jedan savet, nabavi dobru gramatiku, imas odlicnih Cambridge/Oxford izdanja po boljim knjizarama po BG-u, NS-u, koje prodaju strane knjige. Spremaj to kod kuce preko zime, i sledece leto to isto primeni na licu mesta, tj. u Londonu.

Ako ti neko kaze da je naucio nesto u tim skolama za 4 nedelje taj laze k`o pas. Nesto jeste, ali ne mnogo.

E sad za vizu ti ne mogu pomoci.........

Ne znam da li to postoji jos uvek, ja sam pre tacno 20 godina (uh, zar je vec toliko proslo) , otisao u jedan internacionalni studenstki kamp, nekih 80 km severo-istocno od Londona. Procesljaj internet, ako postoji naci ces.
Raspitaj se takodje u britanskoj citaonici u BG-u, ako si kojim slucajem u blizini, ja sam tamo nasao informacije za ta kampove, tada nije bilo interneta.

U ovom slucaju mozes spojiti nekoliko lepih i korisnih stvari. Radis, zaradis nesto tek da pokrijes troskove cele avanture, nije bitan novac u ovom slucaju. Upoznas neke dobre ljude iz cele Evrope, ucis jezik , posle mozes ostati neko vreme i u samom Londonu, itd.......mnogo dobra stvar, veruje mi. Ja sam bio dva puta u istom kampu, `86 i `88. Svakome preporucujem, toplo. Radi se o International Farm Camp, Tiptree, Essex, UK.
A i rasices pitanje vize mnogo lakse na ovaj nacin.

U vezi one gramatike koju sam ti pominjao, setih se ime autora, Raymond Murphy - English Grammar in Use , najbolje ulozenih 6.25 funti u svom zivotu, knjiga koju jos uvek imam i rado je s vremena na vreme otvorim. Ta knjiga moze da se nadje i kod nas, nije vise od 15 eura, najtoplije ti preporucujem da je uzmes i da poradis na svom engleskom.

Imas dosta vremena do sledeceg leta da sve ovo organizujes, potrudi se malo, vredi!

Back