Ljudi dobrice

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Postavlja se pitanje da li je konsekvenca biti dobar dobra. Naravno da u svetu u kome se sve prozimq kroz profit i neku koris biti dobar je ekvivalentno biti budala.
ono sto sam kroz neki svoj kratak zivot naucila je biti iskren je to sto uvek ima neku cenu bez prosto merenje. Kad kazem iskren mislim za sve i svakog, onda se i dobrota kao elementarno dobro istakne jer taj ko je iskren ne ume da povredi ! Zato i kazem Vise volim iskrenu distancu od licemernu bliskost!
Na kraju savest je ta koja je najbolji sudac a losi ljudi to nemaju!

Često čujem :" pa on je baš dobar čovek.." ili "ona je tako dobra, baš ono dobra duša.."
"on nikoga ne vređa, divan jedan čovek" itd
dovoljno je samo izguglati "dobar čovek" i svašta izađe..

Da li verujete, poznajući ljude, da postoji nešto kao - dobar čovek? dobrica? i da li su to sinonimi?
Šta mislite da psihologija kaže o ovom pitanju?
Ili lično mišljenje.
Jel onaj fazon dobrice koji odjednom pobije pola sela ili dobrica budalica?

Armijska izreka je da "dobre treba .ebati da se razmnozvaju, da bude vise dobrih"
Ako si dobar onda se to prihvata kao poziv na iskoristavanje, jer ta dobrica napravi sve sto joj se kaze, ne buni se, ne zna reci "ne"
Dobar covek verovatno podrazumeva veliku kolicinu humanosti, empatije, i sentimenata.Odlicne kvalitete u romanima, ali u realnom zivotu odlican put ka katastrofi, jer takve osobe gledaju svet crno-belo, dobro je uvek dobro, zlo uvek zlo, i on/ona uvek ima zelju da bude vitez (specijalno tamo gde odbijaju bubrege)
Ima onih koji su dobri zbog toga sto misle da ako su oni dobri prema drugima, drugi ce biti dobri prema njima

nikako se ne bi slozila. Uvijek prema svima maksimalno nastupim korektno dobro i posteno s punim povjerenjem. A onda ta osoba sama svojim ponasanjem dodje na svoje mjesto u mome zivotu. Neki vrlo brzo odu na ignor, neke volim u blizini, neke nikako ne bi voljela da izgubim...
A najzanimljivije je kada se pocnem s osobom koja se prema meni ne ponasa fer tako i sto i ja ponasati s njom, poput odraza u ogledalu (to je samo u slucaju da je ne mogu izbjeci iz nekog vrlo konkretnog razloga) inace svoj zivot ne zelim trositi na svakakve ljude...

Slažem se sa ljudima koji u liku dobrice vide u suštini slabog čoveka, onog ko ne zna da kaže ne, obično zbog manjka samopoštovanja. S druge strane, dobar čovek svesno odlučuje da nekom posveti svoje vreme i pažnju. Tu sam za tebe i učiniću ono što ti je potrebno, mislim da to zaslužuješ - to je poruka kojom zrači dobar čovek.
Razlika je ista kao i između zrelog čoveka i neurotičara. Zreo čovek radi u svoju korist, on svesno bira da mu tuđe dobro bude ta korist, dok neurotičar radi u korist svoje štete.

Često čujem :" pa on je baš dobar čovek.." ili "ona je tako dobra, baš ono dobra duša.."

Da li verujete, poznajući ljude, da postoji nešto kao - dobar čovek? dobrica? i da li su to sinonimi?
Ili lično mišljenje.
Evo ja
Empirijski to je znak sagovorniku da ćete ga lako izmanipulisati da bi ostvarili svoj cilj.
Dobar & Lud = 2 brata

p.s. jedino mi nije jasno kad žensko kaže za muško "jao on je dobrica" a sisu ne vadi? To mi najveći problem...

prva izreka važi u Srbiji a ona o umiljatom janjetu što dve sise sisa nešto ne prolazi...

Ili lično mišljenje.
Ima film sa Slavkom Stimcem.
Toplo preporucujem

[
Jel onaj fazon dobrice koji odjednom pobije pola sela ili dobrica budalica?
Vecinom kada neko pomlati pola sela itd radi to iz ideala ili revansizma,ne mora nuzno biti Andjeo koji se odjednom pretvorio u Djavola.Mnogi dikatatori su iz ideala pobili more ljudi,al da su bili nepoznati vjerovatno bi to solo uradili vjerovatno opet iz nekog ideala,al ljudi onda to ne bi znali nego bi rekli psihicki lud,a da se neko usudio Pinoceu ili Staljinu na vrhuncu da kaze sa su ludi i poremeceni znas kako bi se proveo.Msm da ljudi koji masu ljudi pobiju da uvijek rade to zbog neke ideologije.Vjerovatno su zivjeli zivot i vidjeli godinama da se njihovi ideali o nekom svijetu novom ne ostvaruju,godinama gledali kako najbolje prolaze ljudi koji im se gade.I onda odluce oni da budu djubrad,tako su nastali svi diktatori cak msm da slicni motivi vode serijske ubice nazalost.Ne mogu da podnesu svijet u kom give, briga ih za sve,ajde da se naplate,onda nagomila se bijes vremenom,al izvor svega je neki neostvareni ideal.U ime Ideologije je pobijeno najvise ljudi u i toliko ni bolesti,ratovi nisu pobili.Staljin je davno rekao ,,smrt jednog covjeka je tragedija, smrt miliona je samo statistika.

Poslednja izmena:
Postoje, ali to nije dobro po njih. Bar po mom iskustvu, ljudi ih ne cene dovoljno jer su uvek na usluzi ili se suviše trude da udovolje (people pleasers). A ne bi trebalo jer takvi ljudi vrede, čak i ako je neko od njih dosadan privatno treba ceniti taj njihov trud, dobrotu, jer je apsolutni izuzetak iz pravila, kao i istinoljubivost. Ja sam upoznao mnogo ljudi i mogu da kažem da poznajem jednog koji je stvarno dobar, a pritom nije dosadan, a to je Duci Simonović. Mimo toga čak i medju ljudima sa nekim defektima (tipa povučenjak koji muca i sav je u štreberaju i knjigama), uvek ima neki oprez, lažnost, gleda svoj interes, ne bi se založio za drugog ako može sebi da našteti, ignoriše pozive ako ima preča posla itd.

E sad zašto nije dobro po njih, kao ni istinoljubivost? Pa zbog ljudske prirode koja je kompleksna. Svet nije crno-beo, kao kad npr. preterano vaspitani klinci u pubertetu nemaju društva i loše prodju jer preterano poštuju pravila, dakle oni imaju neku nazovi vrlinu vaspitanja ali to onda vodi u rigidnost, učtivost, pa i uštogljenost, ili samo preterani oprez i povladjivanje, a to je socijalni signal nezanimljivosti jer se u pubertetu eksperimentiše i krše se pravila i počinje budjenje seksualnosti. Ta vrsta dobrote i ljubaznosti i u odraslom dobu može da sjebe jer čovek ne treba da bude takav nego da ne da na sebe, takvi mnogo bolje prodju i više se poštuju. Naravno ne treba da pljuješ ljude i maltretiraš ih ali moraš malo da budeš kvaran i namazan.

Poslednja izmena:

Ili lično mišljenje.
Dobrog čoveka potpuno definiše "usluga ", "pomoć ", "ideja " , neka se to nazove kakogod

Nije dobar čovek dobar zato što je čini , čine je i loši ljudi , već ne traži ništa zauzvrat , takav reciprotet mu nije istinski potreban i ne oseća se budalom zbog toga.
Dobar loš zao :lol:
Mislim da smo svi mi u nekoj sivoj zoni ako to jeste skala i dok je ona u neravnoteži , ka dobrom , jesmo dobro ljudi. U pokušaju da to budemo i jesmo.

Svakako.

Kad smo kod toga, imam ja neke svoje procene ljudi, naravno.
Procenim da li je fer i korektna osoba, da li je dovoljno upoznao sebe da bi mogao da bude iskren i pošten prema drugima.

Ali se ne zanosim mišlju da ima dobrih ljudi... u smislu neke nesebičnosti. Već mislim da je nešto stvar vaspitanja, nešto zaista rada na sebi, no uvek ima onog interesa, dubokog interesa tipa radim to da bi umirio savest ili da bi se osećao dobrim čovekom, ili za ono ne daj Bože, Bog sve gleda pa će da mi vrati, itd. Retko kada je neko delo istinski iz potpune nesebične ljubavi. I to mi dosta olakšava život. Svaki čovek ima svoje mračne strane. I nije pristojno ni čačkati po tome. Tako je meni vrlina postala korektnost u odnosima. Znam da deluje hladno, ali tako je. O tome se dosta piše i u monaškoj literaturi. Ima i ono kada je neko dobar pred ljudima samo da bi se gordio, jer uživa u hvaljenju, itd...

No, ne shvatite ovo kao da mislim da su svi isti, ili podjednako pokvareni, ne. Samo... slabi kao ljudi.
Osoba koja drugima dobro želi je daleko srecnija i upravo iz tog razloga ima daleko kvalitetniji život, to bi i trebalo da bude motivacija da budeš dobar, upravo zbog ličnog interesa . Mislim da je potrebno da prođes neke faze u životu tj da ti novac i status više nisu bitni. Počni da dajes komplimente ljudima za početak.

Poslednja izmena:

Ili lično mišljenje.
Verujem u ljudsku dobrotu.
I verujem da su ljudi vecinom dobri i da imaju dobre namere, ali pravu esenciju dobrote bez zadrske srecem samo kod dece. A onda valjda vremenom svi pocinjemo da budemo manje dobri. Ne zli sa namerom, vec to „manje dobar“ bude kao neki shtit.
Nije ni fer od nesavrsenih ljudi, a takvi smo po prirodi, ocekivati savrsenu dobrotu.
Ali verujem da je dobrota deo svih (zdravih) ljudi, u vecoj ili manjoj meri. Ljudi teze tome da budu dobri i zele da budu dobri.

Da li verujete, poznajući ljude, da postoji nešto kao - dobar čovek? dobrica?
Postoje.
Po mojem mišljenju, kao anomalija. Ne verujem da su ljudi "dobri" ili "zli" po sebi. Ljudi su sivi i šućmurasti. Ono možda dvoje stvarno i skroz dobrih koje sam u životu srela, bili su proizvod okolnosti, ne vrsta za sebe, kamoli pripadnici kakve velike grupacije sebi sličnih i nikako pravilo.

Dobrog čoveka potpuno definiše "usluga ", "pomoć ", "ideja " , neka se to nazove kakogod

Nije dobar čovek dobar zato što je čini , čine je i loši ljudi , već ne traži ništa zauzvrat , takav reciprotet mu nije istinski potreban i ne oseća se budalom zbog toga.
Dobar loš zao :lol:
Mislim da smo svi mi u nekoj sivoj zoni ako to jeste skala i dok je ona u neravnoteži , ka dobrom , jesmo dobro ljudi. U pokušaju da to budemo i jesmo.

"Dobrice" su najgore, bezi od takvih sto dalje.
Ovo je sad anti reklama za dobrice,ima i dobrica koji vremenom postaju losi,al imas i onih koji su uvijek dobri.Ne treba generalizovati,i treba definisati sta je to dobrica

Postoje.
Po mojem mišljenju, kao anomalija. Ne verujem da su ljudi "dobri" ili "zli" po sebi. Ljudi su sivi i šućmurasti. Ono možda dvoje stvarno i skroz dobrih koje sam u životu srela, bili su proizvod okolnosti, ne vrsta za sebe, kamoli pripadnici kakve velike grupacije sebi sličnih i nikako pravilo.
Nije neko dobrica zato sto cuti i miran je i nije neko nuzno los covjek ako galami vice,namece se.Medju pasivnim,mirnim imas dobrica al ima i onih prikriveno losih.Tako je i kod galamdzija neki su stvarno barabe al ima i tu dobrica.Dobrota se gleda po nekim drugim stvarima.Ja npr licno sam vise nepredvidljiv ima dana kada sam miran kao bubica,a ima dana kada sam nemiran namecem se pravim gluposti,mnogo je to slozenije nego sto ljudi misle.Sta zene traze u muskarcu Djavola ili Andjela,traze vise Djavola.Al opet ne moze neko vjecno biti takav vremenom i to otjera i odbija.Kako ce Djavo da ti vaspita dijete nece ga uciti da bude dobrica nego fukara.Nijedna Mamica ne bi voljela da joj je dijete fukara.Sta ce ona birati za sebe to je druga prica,voli neko da pusi i pije i trazi Djavola al ne voli kada mu dijete to sjutra radi.Pamet u glavu,mnoge stvari pocnu kao zabava pa zavrse lose.Isto vazi i za muske kada biraju zene.Gledajte djela al ne jesu li mirni il galamdzije vasi partneri.To mozda pali zenu,al kad si napaljen ne mislis glavom.

Poslednja izmena:
Nije neko dobrica zato sto cuti i miran je i nije neko nuzno los covjek ako galami vice,namece se.Medju pasivnim,mirnim imas dobrica al ima i onih prikriveno losih.Tako je i kod galamdzija neki su stvarno barabe al ima i tu dobrica.Dobrota se gleda po nekim drugim stvarima.Ja npr licno sam vise nepredvidljiv ima dana kada sam miran kao bubica,a ima dana kada sam nemiran namecem se pravim gluposti,mnogo je to slozenije nego sto ljudi misle.Sta zene traze u muskarcu Djavola ili Andjela,traze vise Djavola.Al opet ne moze neko vjecno biti takav vremenom i to otjera i odbija.Kako ce Djavo da ti vaspita dijete nece ga uciti da bude dobrica nego fukara.Nijedna Mamica ne bi voljela da joj je dijete fukara.Sta ce ona birati za sebe to je druga prica,voli neko da pusi i pije i trazi Djavola al ne voli kada mu dijete to sjutra radi.Pamet u glavu,mnoge stvari pocnu kao zabava pa zavrse lose.Isto vazi i za muske kada biraju zene.Gledajte djela l al ne jesu li mirni il galamdzije.
Ne razumem zašto misliš da je moj komentar zahtevao odgovor te vrste. Uopšte nisi pisao ni o čemu o čemu sam pisala ja, niti si se pozivao na moje reči u bilo kojem kontekstu.
Kakogod.

Ovo je sad anti reklama za dobrice,ima i dobrica koji vremenom postaju losi,al imas i onih koji su uvijek dobri.Ne treba generalizovati,i treba definisati sta je to dobrica
Da, mozda je odmah trebalo da naglasim da sam izraz "dobrica" koji je nije cest u mom kraju, je vise pogrdan naziv za nekog priglupog koji mora da bude dobar i da cini jer nista drugo mnogo i ne zna, da bi opstao uopste medju ljudima. Ja pak uz to podrazumevam i neku beskarakternost, koja se kasnije onom kome je cinjeno obije o glavu, nesto kao medvedja usluga.

Zato vise volim ljude s kojima uvek znam na cemu sam, pa makar vazili medju drugima i za zle, makar i mene samu povredili. Dobrota nije povladjivanje svemu.

A opet i dobrota je kao i lepota, individualna stvar i stvar gledanja na svet, pa i ne moze da se nadje opsta definicija, sto je za mene dobar covek, ne mora da je i za tebe.

Ali oni koji su svima dobri, zasigurno nisu dobri bar svojoj porodici, pa opet dolazimo do relativnosti tog dobrog, kao i tog izraza uopste.

Da, mozda je odmah trebalo da naglasim da sam izraz "dobrica" koji je nije cest u mom kraju, je vise pogrdan naziv za nekog priglupog koji mora da bude dobar i da cini jer nista drugo mnogo i ne zna, da bi opstao uopste medju ljudima. Ja pak uz to podrazumevam i neku beskarakternost, koja se kasnije onom kome je cinjeno obije o glavu, nesto kao medvedja usluga.

Zato vise volim ljude s kojima uvek znam na cemu sam, pa makar vazili medju drugima i za zle, makar i mene samu povredili. Dobrota nije povladjivanje svemu.

A opet i dobrota je kao i lepota, individualna stvar i stvar gledanja na svet, pa i ne moze da se nadje opsta definicija, sto je za mene dobar covek, ne mora da je i za tebe.

Ali oni koji su svima dobri, zasigurno nisu dobri bar svojoj porodici, pa opet dolazimo do relativnosti tog dobrog, kao i tog izraza uopste.
Da bi procjenila ko je dobar a ko los.Ne gledaj jel ima oziljak na licu ili ne, ili je miran nasmijan,il bucan nadrndan.Dobrota se gleda djelima, tipa vidis osobu u autobusu ustupi mjesto babi iznemogloj,pa onda vidis osobu u ulazu od zgrade ponudi se da slabijim ljudima,starim ponese kesu,skoci odmah pritrci u pomoc,iako nema obavezu prema tim ljudima.Pa vidis neko zeza ismijava malog Roma ili nekog slabasnog covjeka pa dodje onda ta osoba ko Zorro pa ih zasititi,izbije babrabe koje prave problem.Dobrota je vitestvo,zoves staru majku kako si,boli li te kicma,ol da ti kupim lijek.E sada takvu osobu koja radi sve te lijepe stvari,ti mozda nisi imala priliku da uvidis kako radi to.Nego je sretnes na nekom drugom mjestu i na tom mjestu ta osoba moze biti bucna nervozan il mirna i sada ces ti na osnovu toga zakluciti jel dobrica ili ne,naravno da je to skroz pogresno,to je nebitno.Djela su kljuc u svakodnevnici

Poslednja izmena:

Back