Ljudi dobrice

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Često čujem :" pa on je baš dobar čovek.." ili "ona je tako dobra, baš ono dobra duša.."
"on nikoga ne vređa, divan jedan čovek" itd
dovoljno je samo izguglati "dobar čovek" i svašta izađe..

Da li verujete, poznajući ljude, da postoji nešto kao - dobar čovek? dobrica? i da li su to sinonimi?
Šta mislite da psihologija kaže o ovom pitanju?
Ili lično mišljenje.
vodi ga kuci i posadi u saksiju :lol:

Često čujem :" pa on je baš dobar čovek.." ili "ona je tako dobra, baš ono dobra duša.."
"on nikoga ne vređa, divan jedan čovek" itd
dovoljno je samo izguglati "dobar čovek" i svašta izađe..

Da li verujete, poznajući ljude, da postoji nešto kao - dobar čovek? dobrica? i da li su to sinonimi?
Šta mislite da psihologija kaže o ovom pitanju?
Ili lično mišljenje.
Poznajem godinama jednog čoveka, Bosanca, koji je fizički radnik i samohrani otac, toliko je dobra duša da prosto u početku misliš da folira.
Posle nekoliko godina sa njim mogu reći da u životu nisam upoznao boljeg čoveka.
Ali daleko od toga da je glup. Čovek je pametan. Neobrazovan ali "čita ljude" odlično.
Svi znaju za njegovu dobrotu pa mu daju neku čast kad obavi poslove, jer ima dete i troškove i ljudima je jednostavno- žao.

(Što onda znači, razmišljao sam o tome, da dobrote ima i u ljudima za koje radi čim je empattija toliko očigledna. Oni paze da mu daju više a da ga pri tom ne uvrede).

Jedno selo u BiH.

Poznajem godinama jednog čoveka, Bosanca, koji je fizički radnik i samohrani otac, toliko je dobra duša da prosto u početku misliš da folira.
Posle nekoliko godina sa njim mogu reći da u životu nisam upoznao boljeg čoveka.
Ali daleko od toga da je glup. Čovek je pametan. Neobrazovan ali "čita ljude" odlično.
Svi znaju za njegovu dobrotu pa mu daju neku čast kad obavi poslove, jer ima dete i troškove i ljudima je jednostavno- žao.

(Što onda znači, razmišljao sam o tome, da dobrote ima i u ljudima za koje radi čim je empattija toliko očigledna. Oni paze da mu daju više a da ga pri tom ne uvrede).

Jedno selo u BiH.

Dobrota je primarno biti dobar prema sebi i sebe uzdici prvo do nekog jakog nivoa i onda iz te pozicije pomazes drugima

Najveci mit je kada neko kaze ja sam gradjanin cijelog svijeta i volim sve ljude,to u startu govori da je to osoba losa,prepredena , licemjerna i gleda neki Interes.

Pa ako neko voli sve ljude svijeta,preporucujem mu da zivi po favelama u Riju.Pa da voli te ljude onako kosmpolitski nakon sto ga budu tretirali tamo svaki dan kao poslednju budalu i otpad

A da neko kaze svi su ljudi jednaki i isti,pa i to je mit.

Da su svi ljudi jednaki ne biste imali vodje presjednike,ministre i vlasnike banaka i firmi itd,ne biste imali bogate i siromasne

A da su isti ne biste imali crnce,meleze i bijelce,niti bi imali lijepe i ruzne ljude,niti ljude razlicitih visina.

Bas me zanima ko bi to volio divlje ljude iz Amazona koji bi vas pojeli za cas

Najveci mit je kada neko kaze ja sam gradjanin cijelog svijeta i volim sve ljude,to u startu govori da je to osoba losa,prepredena , licemjerna i gleda neki Interes.

Pa ako neko voli sve ljude svijeta,preporucujem mu da zivi po favelama u Riju.

A da neko kaze svi su ljudi jednaki i isti,pa i to je mit.

Da su svi ljudi jednaki ne biste imali vodje presjednike,ministre i vlasnike banaka i firmi itd,ne biste imali bogate i siromasne

A da su isti ne biste imali crnce,meleze i bijelce,niti bi imali lijepe i ruzne ljude,niti ljude razlicitih visina.

Bas me zanima ko bi to volio divlje ljude iz Amazona koji bi vas pojeli za cas
Da, kao što se radi i ovde na forumu.
Kao "svi smo jednaki" a meni se teme brišu i premeštaju a niko me ni ne obavesti.
Po PRAVILNIKU treba da obavesti. Neki moderatori su čak toliko OK da pitaju u PP da li se slažem da se premesti, međutim većina me tretira kao gowno, ni da se žalim ne mogu jer ne znam kome.

Da, kao što se radi i ovde na forumu.
Kao "svi smo jednaki" a meni se teme brišu i premeštaju a niko me ni ne obavesti.
Po PRAVILNIKU treba da obavesti. Neki moderatori su čak toliko OK da pitaju u PP da li se slažem da se premesti, međutim većina me tretira kao gowno, ni da se žalim ne mogu jer ne znam kome.
Uvek, ali baš uvek možeš mi se obratiti u pp , ako ne dobiješ obrazloženje zašto neka tema nije za ptf psihologija. Isto važi i za drugog moderatora ovog foruma. Nijednom do sada nisam previdela pp sa pitanjima članova. Mislim da imaš i prepisku sa mnom . Ne pravite od nas nadžak babe i diktatore , jer se mnogo i mimo pravilnika toleriše, kada je tema produktivna i konstruktivna, bez uvreda i svađe. Razumem ja zabunu oko toga koja tema jeste a koja nije za psihologiju, nije mi teško da je obrazložim bilo kome ko želi da pročita.

Back