Ljubomora, e pa sta?

Za mene je ljubomora neosnovan, nerazumen, neargumentovan strah zbog koga se cine isto takva dela.
Zavidna jesam bila ,u smislu da sam smatrala da neko drugi ima ono sto meni nedostaje i to mi je davalo motiv da se borim i trudim za ono na cemu zavidim drugima

Ja mislim da tamo gde ne postoji poverenje nastaje ljubomora ...ako postoji medjusobno poverenje i ako mi nista ne nedostaje od strane partnera ..ja sam mirna z:mrgreen:

Neretko se desava da kada muskarci zele da kontrolisu ili ogranice u svakojakim postupcima svoje partnerke kazu ljubomoran sam nemoj tako ...a one sve srecne jer misle da ih voli :roll:

Ma jok taman posla, naravno da nisu...samo sam zelela da kazem da ljudi drugacije razmisljaju u 15toj, 25toj, 35toj...itd. Nisu isti ni prioriteti ni interesovanja a ni vrednosti u krajnjoj liniji. Naravno, zavisi i od osobe do osobe ali sumnjam, najiskrenije sumnjam da kada su imale po 20 godina i odlazile na zurke na svojim momcima ( u koje su btw bile do ludila, bolesti i padanja u krevet zaljubljene kako se to samo moze biti u tim godinicama) a tamo neka cica koja je vazila za najzgodniju i najsarmantniju u drustvu pocne da se mota oko njihovog decka, pa igra, pa lepa, pa zgodna, pa svi balave na nju a Hellen i Vanda stojicki gledaju i kazu "da, ja osecam tugu zato sto on reaguje na nju...ne ne ja osecam bes, razocarenje...ako zeli da ode mir sa njim neka ide" i tako definisu na ravne casti osecanje dok zgodna cica sarmira njihovog decka...kako da ne, ma mogu da se zakunem da nije bilo tako...zica ljubomore je u takvoj situaciji normalna stvar. E sada imamo po 40 godina i klinci imaju pismeni zadatak, ja treba da platim sta god, skupljam novac za letovanje, placam racune, idemo kod prijatelja na slavu i neka koleginica pocne da mi se mota oko muza e bilo bi me briga neka se sam bori...to je normalno i ne znam zasto se predstavlja kao blesavo..kao sto rekoh, kao sto sam u 15toj bila spremna da obilazim oko sportske hale jer sam znala kada mu se zavrsava trening pa da namontiram da se susretnemo "kao slucajno" a to sada ne bih cinila ni u ludom besu, tako ne kapiram kako neko izjavljuje da je u mladosti mogao da na kantaru izracuna svako osecanje koje je imao i koje su svi mladi imali...z:girl:

Neko ostane ljubomorko zauvek ali ja ne govorim o takvim osobama jer je onda reci o gomili drugih problema, ja govorim o emotivnoj ljubomori koja je normalna:sanke:

Meni nije jasno u čemu je stvar, zašto je toliko teško poverovati da neko nije ljubomoran.
Pa valjda toliko znamo, da ima različitih ljudi...Sto ljudi sto ćudi!

I meni nije jasno, na primer, kako jedna devojka (nekadašnja drugarica) vriska ko da je kolju ako joj ne stigne sms poruka od dragog onda kada je to zamislila......eto,a njoj nije bilo jasno kako se ja ne bacakam po kući čim moj momak ne reaguje onako kako sam ja očekivala...
Različiti temperamenti, različta shvatanja..
Ja lično sam malo umorna od tih prenaglašenih međuljudskih odnosa..Toliko histerije ni oko čega.

Ma jok taman posla, naravno da nisu...samo sam zelela da kazem da ljudi drugacije razmisljaju u 15toj, 25toj, 35toj...itd. Nisu isti ni prioriteti ni interesovanja a ni vrednosti u krajnjoj liniji. Naravno, zavisi i od osobe do osobe ali sumnjam, najiskrenije sumnjam da kada su imale po 20 godina i odlazile na zurke na svojim momcima ( u koje su btw bile do ludila, bolesti i padanja u krevet zaljubljene kako se to samo moze biti u tim godinicama) a tamo neka cica koja je vazila za najzgodniju i najsarmantniju u drustvu pocne da se mota oko njihovog decka, pa igra, pa lepa, pa zgodna, pa svi balave na nju a Hellen i Vanda stojicki gledaju i kazu "da, ja osecam tugu zato sto on reaguje na nju...ne ne ja osecam bes, razocarenje...ako zeli da ode mir sa njim neka ide" i tako definisu na ravne casti osecanje dok zgodna cica sarmira njihovog decka...kako da ne, ma mogu da se zakunem da nije bilo tako...zica ljubomore je u takvoj situaciji normalna stvar. E sada imamo po 40 godina i klinci imaju pismeni zadatak, ja treba da platim sta god, skupljam novac za letovanje, placam racune, idemo kod prijatelja na slavu i neka koleginica pocne da mi se mota oko muza e bilo bi me briga neka se sam bori...to je normalno i ne znam zasto se predstavlja kao blesavo..kao sto rekoh, kao sto sam u 15toj bila spremna da obilazim oko sportske hale jer sam znala kada mu se zavrsava trening pa da namontiram da se susretnemo "kao slucajno" a to sada ne bih cinila ni u ludom besu, tako ne kapiram kako neko izjavljuje da je u mladosti mogao da na kantaru izracuna svako osecanje koje je imao i koje su svi mladi imali...z:girl:

Neko ostane ljubomorko zauvek ali ja ne govorim o takvim osobama jer je onda reci o gomili drugih problema, ja govorim o emotivnoj ljubomori koja je normalna:sanke:

Разумем шта хоћеш да кажеш, али - можда је био пуки стицај срећних околности - али заиста нисам била у ситуацији да се нека лепојка заносно мота око мог момка а још мање да он на то реагује непримерено... Можда сам бирала мушкарце који су слични мени? z;)

Разумем шта хоћеш да кажеш, али - можда је био пуки стицај срећних околности - али заиста нисам била у ситуацији да се нека лепојка заносно мота око мог момка а још мање да он на то реагује непримерено... Можда сам бирала мушкарце који су слични мени? z;)

Moguce ne kazem...razumem i ja to, imam slicnu prijateljicu, iako sam vas imenovala mislila sam vise generalno...kako te godine nose bleskaste emocije i kako su meni bas slatki zbog togaz:p

Ma radi i sada, samo sada ne ide na sportske terene vec pred muzevu kancelariju...z:D

Aman covece nisam udata i nemam 40 godina vec sam u srednjim 20tim...ne radim zato sto je predmet obozavanja prestao da trenira, doduse prestala sam i ja...zamisli jos vecu nebulozu, zavrsila sam u to vreme kurs za kosarkaskog sudiju kako bih mogla sa drugaricama da sudim njegove utakmice, kako sam bila balavica nisu mi dali da sudim pa sam radila za zapisnickim stolom sto i nije bilo lose jer sam parila okice 2h svakog vikenda...o tome ja govorim, sve u svoje vreme, osim sto hocu da umrem od bruke kada ga danas sretnem, uzasz:p

i da se vratim na temu...

jel mora biti samo paranoja ljubomore...ja sam hiljadu i jedan put vidjale djevojke u akciji kojima je merak da bacaju eksere vide li samo nekoga u srecnoj vezi ...ako nishta drugo chin ljubomore je da se ochuva svoje dostojanstvo od toga da te neka kravetina pravi budalom...e sad pitanje na koji nachin ispoljiti i neispoljiti, ali tachno mozesh da osetish kad ti to neko namerno radi...nekad ti je ceif da budesh dostojanstven i iskulirash, a nekad ti je ceif da ne budesh dostojanstven,. vec odj. govedo tamo gde pripada...shto nema ponekad nikakve veze sa prisvajanjem voljenog bica i strahom od gubitka...

.......

kako se bori za nekog...valjda tako shto cesh biti najbolji na svijetu, za ono shto zelish da imash

sve su pretpostavke , na mozda

To bi bilo - to, Mislim da je ljubomora rezultat podudarnih 'tacaka' necije licnosti.. genetski predodredjenih, ali i prisvajanja odabranog, ili nametnutog od okoline... sve ubaci se u blender i voila, deo temperamenta.

Protiv ljubomore se ne moze, niti se moze prihvatiti ni doziveti ako nema klicu da zazivi. To je individualno i ne moze se uopstiti kao nesto sto vazi, iliti kao validno za svakoka.

Za ljubomoru nalazi se povod u bilo cemu/kome. Kako neko dozivljava vezu, ljubav, partnera, suparnika (mada je u tom pitanju zavist, ne ljubomora, sto se cesto mesa, da se ne vracam na pocetak teme), bilo koga ko prodje pored nas, ma moze biti i milion kilometara daleko.. ali direktna veza i osnova je kako neko dozivljava sebe.

Onda, nema pitanja 'zasto', 'kako'... jednostavno je. Neko je prepoznaje, oseca, i prihvata.. neko ne.

....nema male i velike ljubomore...ta "mala" kad tad preraste u veliku..i to
je bolest koju treba lečiti...
....ljubomora je patologija, to je nešto što guši i opterećuje, nikom nije
dobra donela...ma kako nekom to u početku izgledalo "slatko"..i što
mnogi misle da je to znak "ljubavi"...to nema ni LJ...od toga....
...to je posesivnost, sebičnost, uskogrudost...strah od ne znam čega
i koga, odraz je slabosti i nemoći, manjak samopuzdanja...što sve
može da produkuje samo loše međuljudske odnose....
...mnogi jezivi naslovi u dnevnim novinama...su upravo rezultati te
ljubomore....
...za neke ima nade da se kad, tad izleče..za neke nikada.....
...moje mišljenje, i prema onome što sam doživela, i onom što sam
videla za svoje godine, od ljubomornih treba bežati..kao đavo do krsta,
spašavati se što brže i bolje...inače kad uletite u tu zamku teško se
iz toga izvući.....

Ideja topika nije ta.

Ideja topika je da se dokaze da je LJUBOMORA JEDNO VALIDNO OSECANJE, isto kao i sva druga i da neizostavno - postoji!

Ne razumem tvoj post. Kojim to validnim metodama mozemo ovde bilo sta dokazati?
Moze jedino svako da prica svoje vidjenje i svoj dozivljaj te emocije.
Pa cak i ako neki lazu kako je ne poznaju i kako je kontrolisu.

Smisao moje poruke (koji si promasio) je da je besmisleno prepucavanje oko toga KAKAV je to osecaj, posto ga svako dozivljava sa razlicitim udelima osnovnih osecanja (tuge, besa, straha, nesigurnosti itd.).

Hehehe, da vidis samo moju svekrvu u 55-oj kako grchi facu kad svekar malo duze prica sa jednom tamo iz nji'ovog sela.:hahaha:

E, na ovo sam hteo da se nadovezem jer bas 'tedoh reci da se delimicno slazem sa Vazdushastom.
Iz mog licnog iskustva posmatranja ljudi koji preteruju u izlivima ljubomore, to sa godinama moze da bude samo gore i da dobija nove, malignije oblike. Nazalost, ponekad se desi da se to zavrsi i tragichno.
Eno toliko novinskih naslova u kojima stoji otprilike " ljubomorni muz.....napustila.....danima pretio.....dosao na vrata......ispalio nekoliko hitaca.........poznanici kazu da je imao preku narav i godinama je optuzivao da ga vara.......policija traga za njim.........itd

Osecao sam ljubomoru i ne kazem da ne mogu da je osetim ni sada, ali to mi je uvek signal moje nesigurnosti u vezi ili nesigurnosti u sebe samog.
Nije mi dokaz ljubavi i ako bi se sada vratili na one situacije u kojima se ljubomora obicno oseca, verujem da bih ipak reagovao na neki nacin, ali opet....to bi bio znak da ili ja imam neku duboku nesigurnost pa bezazlenu situaciju tumacim dramaticno, ili pak situacija nije bezazlena ali onda mi je veza prilicno otisla u aut, ako moja zena dozvoljava da situacija toliko eskalira.

Ne razumem tvoj post. Kojim to validnim metodama mozemo ovde bilo sta dokazati?
Moze jedino svako da prica svoje vidjenje i svoj dozivljaj te emocije.
Pa cak i ako neki lazu kako je ne poznaju i kako je kontrolisu.

Smisao moje poruke (koji si promasio) je da je besmisleno prepucavanje oko toga KAKAV je to osecaj, posto ga svako dozivljava sa razlicitim udelima osnovnih osecanja (tuge, besa, straha, nesigurnosti itd.).

Ајмо Јово, наново....z:hm:

Допушташ да неко има своје виђење и свој доживљај, али не допушташ могућност да неко није љубоморан и, уз сву толеранцију према различитостима, њих ипак проглашаваш лажовима???? z:hm:

Nije.Pretarana jeste.A po tvojim stavovima nemam utisak da si ikada spremna da se boris za nesto sto mislis da je tvoje!I ne, partneri nisu nasa svojina, garant ces to reci z:) , nisam to mislila, prosto moj muz je moj muz a ne tvoj niti Persin niti ce to ikada biti dok sam ja alive and kicking :zgrudvanje: Naravno, dok to ima smisla, ako dodje do takvih situacija eto boricemo se jedno za drugo.Ti bi zaista dozvolila da ti muz flertuje s drugom cicom i ti ono kao...nista...On je srecan i ja sam srecna i cica je srecna...I sta ja tu mogu??O my god!!!Ja ilisam kanda bas vestica sto moj boyfriend kaze ili ovde nes' nije u redu :rumenko:

E,sad videh....nije bilo teme uopste,pa sam tek sad procitala.
Nego,evo ovako.Naravno da ne bi gledala to lagodno,i to samo ukoliko vidim da se on primio na flert.Ukoliko samo lozi cicu,posmatrala bih sa zanimanjem(mala zloca;) )
A borba?Pa ni prstom ne bih mrdnula sto se tice cice,ali bi sledeci dan video sta su visoke stikle na mojoj nozi i kako njegova cica gazi muskim hodom.Drugim recima,podsetila ga bi sa kakvom je cicom;)
Za partnera se ne bori na taj nacin.Verujem da je to kod tebe uticaj jeftinih filmova,gde se strast promovise cupanjem kose ovoj drugoj vestici.

P.S. Ne cupam kosu.Ta zenska grebanja su ispod mog nivoa.Cica bi bila jednostavno oduvana.:P

Osecao sam ljubomoru i ne kazem da ne mogu da je osetim ni sada, ali to mi je uvek signal moje nesigurnosti u vezi ili nesigurnosti u sebe samog.
Nije mi dokaz ljubavi i ako bi se sada vratili na one situacije u kojima se ljubomora obicno oseca, verujem da bih ipak reagovao na neki nacin, ali opet....to bi bio znak da ili ja imam neku duboku nesigurnost pa bezazlenu situaciju tumacim dramaticno, ili pak situacija nije bezazlena ali onda mi je veza prilicno otisla u aut, ako moja zena dozvoljava da situacija toliko eskalira.

Kolika bi bila razlika konteksta celog posta kada bi zamenili 'dozvoljava' sa 'zeli'. Nije li cudno da se postuju zelje voljene osobe, ali cin zasnovan na 'dozvoli' vredja dostojanstvo, i samim tim umisljeni autoritet onoga koji na to polaze pravo. Interesantno.

Допушташ да неко има своје виђење и свој доживљај, али не допушташ могућност да неко није љубоморан и, уз сву толеранцију према различитостима, њих ипак проглашаваш лажовима???? z:hm:

Nisu to lazhovi, samo se malko foliraju.z:p

Kolika bi bila razlika konteksta celog posta kada bi zamenili 'dozvoljava' sa 'zeli'. Nije li cudno da se postuju zelje voljene osobe, ali cin zasnovan na 'dozvoli' vredja dostojanstvo, i samim tim umisljeni autoritet onoga koji na to polaze pravo. Interesantno.

Ne bih ja isao tako daleko u analizi jedne reci.
Osoba dozvoljava zato jer zeli da dozvoli.
Nema tu nekog mnogo misticnog znacenja.
A ako zeli da dozvoli da neka situacija ode predaleko, onda to pokazuje da se nesto u tom odnosu klima.Inace bi na vreme nasla nacin da sama prekine takvu situaciju ili komunikaciju
As simple as that

Ono sto ne dopustam je da me neko ubedjuje kako UPRAVLJA emocije na ovu ili onu stranu.
To, slozices se, nisu laserski zraci.
Dapace, sama mogucnost upravljanja iskljucuje emociju i svodi to na racio.
Tako da, u pravu si, tolerisem sve razlicitosti, ali ne i foliranje.
Pri tome dopustam da je neko do sada bio toliko srecan da to nikada nije imao priliku osetiti.

Poslednja izmena:

Back