LJUBITELJIMA MAČAKA

strager_in_the_night_girl:
Zasto volim macke? Hmmmmmmmmmmm!!!! Zato sto sam bila maca u proslom zivotu , pretpostavljam!!! Zapravo ja vise volim mace nego ljude , jer maca iako me povredi boli samo par minuta a fffffffffnmderrrrrr ovo je moja maca napisala, a covek kada povredi boli ceo zivot ali nije samo to razlog razloga je mnogo!!! s0 9hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh opet maca!!! u zivotu sam imala preko 100 maci a imam samo 20 naravno ne sve od jednom, neke su bezale neke nazalost uginule , a vecinu sam udomljavala !!! Cak smo ja i keva osnovali drustvo za zastitu zivotinja!!! i tako ceo moj zivot sa mackama , nemogu da zamislim da zivim bez bar 2 mace u stanu (inace sad imam 5, a moja keva 6) iako smo rekle da vise necemo da ih kupimo sa ulice , ja sam u julu ispred zgrade nasla macu kojoj zadnji deo tela nije funkcionisao mukica moja , bila je preslatka ali je uginula pre dva meseca, i ja to vece krenem do radnje i nadjem drugo mace sad je tu pored mene sedi na stolu i gledame misli u sebi " sta bre radis to ,jel ti vidis kolko je sati ajmo da spavamo" i sve je kool!!! Nadam se da vas nisam ugusila mojom kratkom pricom!!!( inace i s kucama je ista stvar samo ovde je tema mace)
Ne, nisi nas ugušila, svojom pričom..
Šteta što nema više ljudi kao što si ti.. onda nebi bilio napuštenih životinja po ulicama.. a verovatno i manje napuštene dece..
3399.gif

Guru 42:
Ne, nisi nas ugušila, svojom pričom..
Šteta što nema više ljudi kao što si ti.. onda nebi bilio napuštenih životinja po ulicama.. a verovatno i manje napuštene dece..
3399.gif
Da potpuno si u pravu!!! To je prava steta, ponekad ne mugu da shvatim zasto su ljudi tako okrutni prema zivotinjama, mozda su verovatno krivi roditelji sto ih nisu ucili od malena da su zivotinje ponekad bolji prijatelji od ljudi , na cemu sam ja zahvalna mojoj mami, jer je uvek bila u pravu (drugarice i drugovi te iznevere kad tad ali te zivotinja nece i mozes joj verovati u potpunosti)!!!

Bitno je da ne odustaneš sa prvim pozitivnim rezultatima, jer će on odmah da se vrati na staro.. samo tako nastavi.. Animiraj ga malo sa kanapom ili klupčetom... da ukapira da postoji još nešto zabavno osim cepanja tkanine...
Pozz..

strager_in_the_night_girl:
Da potpuno si u pravu!!! To je prava steta, ponekad ne mugu da shvatim zasto su ljudi tako okrutni prema zivotinjama, mozda su verovatno krivi roditelji sto ih nisu ucili od malena da su zivotinje ponekad bolji prijatelji od ljudi , na cemu sam ja zahvalna mojoj mami, jer je uvek bila u pravu (drugarice i drugovi te iznevere kad tad ali te zivotinja nece i mozes joj verovati u potpunosti)!!!
Moram malo da te ispravim.. pravi drugovi i drugarice nikada te neće izneveriti, kao ni životinja, jer ona ne ume da glumi i da se folira...
Pozz..

Da u pravu si Guru treba ga zanimati necim. Mada i prije smo se mi igrali svakodnevno, puna mu je kuca igracaka ali njemu je do sad zabavnije bilo platno. Mada ne odustajem stalno sam na oprezu da ne posustane i ne napravi stetu opet.
pozz

Moj dosadašnji život bio je ispunjen mačkama. Poslednjih deset godina, mačorima. 5.januara mi je nastradao ljubimac i to mladi mačak. Htela sam da crknem. Sad mi je teško jer nemam nekog repatog u kući.Pre neki dan omacila se mojoj kumi mačka i oba mačeta je ostavila za mene.Jedva čekam kada ću ih doneti "kući".Prvi put ću imati čak dva repa u kući! Al će biti veselo. Mačke mene potpuno uzmu pod svoje! Sam pogled na mačku me umiri a da ne kažem kako se rasplinem kada dodje kod mene da se mazi! Mada imam u dvorištu i opasnog psa čuvara.

mogu samo reci da ako volis da maca bude vezana za tebe i da ti pravi drustvo, onda bolje da je jedna, jer kad su 2 mace zajedno od malena, postaju vise vezane medjusobno i neovisne o tebi... ali tako je lijepo gledati ih kako se igraju i trce po kuci... :p

Eh da malo izvadimo temu iz naftalina.
@Guru macak je bio pravo malo zlato u zadnje vrijeme. Nikakvih problema nemamo za sad. Ali ne odustajem, znam da se moze predomisliti vrlo brzo, zgrabiti prvu majicu i prionuti na posao. :D
Pozdrav

Moram da ti kazem da imam isti problem ali sa mojim psom,pojela mi par rechnika,neke kompjuterske knjige,par romana,vesha kol'ko hocesh,posteljine,zavese i linoleum pa i laminat i doshla je chak i do betona gde je napravila rupu(izvinite shto sam se ubacila sa prichom o psu).Pitala sam neke veterinare,pa sam skoro prochitala u chasopisu "Ljubav Za Zivotinje" da i zivotinje imaju fobije...Naime,zivotinje koje kidaju,cepaju i jedu stvari po kuci kad gazda nije tu(a to me bash zanimalo,pa samo o toj fobiji cu prichati)znachi da ima strah od odvajanja od gazde,znachi da se preplashi kad gazda ode negde pa od straha da se necemo vratiti,pochne da kida i unishtava stvari!To se ovde lechi nekim lekovima,koji se nazalost naruchuju iz inostranstva,ali ovde preporuchuju "Feromone":"Feromoni su mirisi koji imaju opushtajuce dejstvo na zivotinju.Majke sisara ih izluchuju preko koze i ove supstance kod njih proizvode osecaj sigurnosti kao da su ponovo u majchinom krilu.Zato se za PSE,MACHKE I KONJE proizvode sintetichki feromoni.Za razliku od sredstava za smirenje ovi lekovi kod zivotinja ne izazivaju osecaj umora,a po dejstvu su slabiji od medikamenata koji se primenjuju kao podrshka terapiji ponashanja,ali i za njih vazi isto:poremecaje u ponashanju ne mogu da izleche."
Danas postoje lekovi koji psihichki izmuchenoj zivotinji pruzaju olakshanje,ali oni ne reshavaju problem i ne leche psihichke smetnje,samo ih ublazavaju.Poremecaje moze da ispravi samo "terapija ponashanja".
"Na terapiji ponashanja prvo se analizira problem,a nakon toga terapeut pravi plan prema kome ce zivotinja zaboravljati svoje strahove,korak po korak i uchiti se novim oblicima ponashanja.Novom nachinu zivota,zajedno sa "bolesnikom",morace da se prilagode i ljudi koji sa njim zive." U nekim sluchajevima se preporuchuje terapija medikamentima,pogotovo ako je strah toliki da onemogucuje zivotinju da bilo shta nauchi i napreduje.Ni chovek pod stresom ne moze nishta novo da zapamti,a staro zaboravlja.Ako se pravilno koriste,lekovi mogu sprechiti da kod zivotinje dodje do "pomrachenja" i uchiniti je sposobnijom za uchenje.Ima tri grupe medikamenata,ali ih je teshko naci na nashem trzishtu i najcheshce se nabavljaju iz inostranstva.Lekari preporuchuju da ako vlasnici primete psihichke poremecaje kod ljubimaca,nikako ne experimentishu sa lekovima,nego da se obrate struchnim licima,koji ce odrediti pravilan tretman i terapiju.
VRSTE LEKOVA:
Klasichnim lekovima za smirenje pripadaju benzodiazepin i diazepam,poznatiji kao valijum.Oni na zivotinju deluju umirujuce,oslobadjaju strahova,izazivaju pospanost i utichu na popushtanje grcheva u mishicima.U lechenju strahova,sredstva za smirenje daju se veoma kratko jer nepovoljno utichu na sposobnost uchenja,pa bi pri duzoj upotrebi imala kontraefekat na cilj terapije.Sem toga,zivotinje koje redovno dobijaju valijum,mogu da postanu ovisnici.
Sledeca grupa lekova su neuroleptici,a najpoznatiji medju njima je "acepromazin".Oni se takodje zivotinji daju veoma kratko,a kod njihove primene postoji i opasnost od paradoksne reakcije,kada nakon uzimanja leka,zivotinja podivlja umesto da se smiri.Izrazito agresivnim zivotinjama oni se uopshte ne smeju davati!
Poslednju grupu chine antidepresivi koji popravljaju raspolozenje.Toj grupi pripadaju "clomipramin" i "selegilin".Njihova prednost je u tome shto odrzavaju sposobnost uchenja kod zivotinja,a "selegilin" je chak povecava,pa se nekad koristi kod senilnosti kod pasa.Ali ni antidepresivi kao ni drugi lekovi ne reshavaju problem,vec ih ublazavaju.
"Vlasnici kucnih ljubimaca i veterinari moraju biti svesni da se problemi u ponashanju ne mogu reshiti preko noci i brzo.Najcheshce je problem u ponashanju nastajao u duzem vremenskom periodu,pa je potrebno vreme i da bi se izlechio".

Ja sam ovaj text maltene prepisala iz chasopisa,malo sam ga modifikovala i izbacila nebitne stvari,a do njega sam doshla jer moj pas ima isti problem kao tvoja machka,pa sad ja cu Reu voditi kod struchnjaka da se ustanovi shta joj je i shta da radim,ali imam reshenje,stavljem joj korpu na njushku kad nisam tu i za sad ne ume da je skine,nego me cheka da dodjem kuci...

Travu svi jedu,i psi i machke,kad im je muka i kad se prejedu(prochitala sam tu negde na ovoj temi),samo je potrebno strpljenje i naporan rad sa tvojom macom....

E,pa Fleur,javi mi kako napreduje maca:)

Sanha, oprosti malo si me nasmijala sa onim pojela mi par knjiga, vesha, posteljine, beton... :lol: Moj ljubimac nije jos toliko uznapredovao ali iskreno se nadam da nikad nece. Izgleda da zaista ima puno ovakvih shashavih zivotinja kao nase. ;)
Hvala ti za tvoj trud. Tekst je zaista veoma poucan.
To sa feromonima je zaista interesantno.
I isto njegove male fobije jer u pravu si, on je vecinom tokom dana sam u kuci. Tako se dosadjuje i ponekad gricne sta nadje. Za sad primjenjujem savjete dobrih ljudi ovde i svaki put ga disciplinujem kad se uhvati jesti necega i prestao je to raditi u mom prisustvu. Kad nismo kuci sakrivam stvari i tako napredujemo. Nazalost ne mogu mu staviti korpu ipak je on macan.
A za lijekove moram se se posavjetovati sa veterinarom, mada mislim da bi to bila zadnja solucija.
pozdrav tebi i Rei i javi nam sta je rekao veterinar o njenom "hobiju"

Bi2:
Moj dosadašnji život bio je ispunjen mačkama. Poslednjih deset godina, mačorima. 5.januara mi je nastradao ljubimac i to mladi mačak. Htela sam da crknem. Sad mi je teško jer nemam nekog repatog u kući.Pre neki dan omacila se mojoj kumi mačka i oba mačeta je ostavila za mene.Jedva čekam kada ću ih doneti "kući".Prvi put ću imati čak dva repa u kući! Al će biti veselo. Mačke mene potpuno uzmu pod svoje! Sam pogled na mačku me umiri a da ne kažem kako se rasplinem kada dodje kod mene da se mazi! Mada imam u dvorištu i opasnog psa čuvara.
____________________________________________________________________________________

... lepo, lepo,...
... samo , ... iskustvo mi govori da je velika razlika kad neko odluci da odgaja jedno mace i kad ima dva,... evo zasto,...

... jedno mlado mace (ili kuce) ima jedan poseban odnos prema svom odgaivacu, ... gleda ga sa posebnom paznjom, trazi ili prihvata igru, ... a kad su dva mladunca zajedno Ti ces biti samo donosilac hrane i iznenadices se koliko malo zelje imaju da sa tobom neki znacajniji odnos izgradjuju, ... urnebesno ce se jurcati po sobi, valjace se u klupku po podu, pentrace se po namestaju, a zavesa na prozoru ce biti zamena za drvo, ... dobro pazi da u zaru igre (jurnjave) neko od mladunaca ne skoci (ili oba,... jedno za drugim) kroz otvoren prozor ako stanujes u visespratnici, ...
... ipak,... bice puno zabave,... uzivaces u tim vratolomijama,... S R E C N O !!!

Guru dobre vijesti. Napredujemo....Ne jede nista u mom prisustvu, (samo se onako hinjski obazre da vidi gdje sam) a kad nema nikoga kuci krijemo stvari. Polako sigurnim koracima postaje "normalna macka".
Pozdrav

nebo_ch:
____________________________________________________________________________________

... lepo, lepo,...
... samo , ... iskustvo mi govori da je velika razlika kad neko odluci da odgaja jedno mace i kad ima dva,... evo zasto,...

... jedno mlado mace (ili kuce) ima jedan poseban odnos prema svom odgaivacu, ... gleda ga sa posebnom paznjom, trazi ili prihvata igru, ... a kad su dva mladunca zajedno Ti ces biti samo donosilac hrane i iznenadices se koliko malo zelje imaju da sa tobom neki znacajniji odnos izgradjuju, ... urnebesno ce se jurcati po sobi, valjace se u klupku po podu, pentrace se po namestaju, a zavesa na prozoru ce biti zamena za drvo, ... dobro pazi da u zaru igre (jurnjave) neko od mladunaca ne skoci (ili oba,... jedno za drugim) kroz otvoren prozor ako stanujes u visespratnici, ...
... ipak,... bice puno zabave,... uzivaces u tim vratolomijama,... S R E C N O !!!

Ma, imam dvorište. Ceo dan sam preplakala zbog psa.Evo, baš pre par minuta sam i otvorila temu "Ambulanta" tražeći neki savet, neki lek od vas forumaša. Ne mogu da zamislim život bez životinja, a kad im se nešto desi hoću da crknem. Pomagajte!
pozz

P.S. Moje "bebe-mace" rastu. Još su uz mamu.

Back