Ljubitelji zivotinja /VEGETARIJANCI

To znamo ti i ja, to zna jos ljudi, neki su prelomili i ne zele da ucestvuju u tome, neki jos nisu i pravdaju to iz ovih ili onih, najcesce "kulturoloskih" razloga ali u krajnjoj liniji data nam je sloboda izbora upravo da bismo je koristili. Ne opravdavam to, nemoj pogresno da me shvatis, ali razumem.

Ma ja iskreno ništa više ne razumem... Ali znaš kako uzela sam dvoje meni bliskih, jako obrazovanih ljudi, dosta mladih... Ispričala sam im šta se sve tamo radi, kako se radi, kako se dešava. I sve što su mi rekli jeste da ne žele da znaju da bi mirno mogli nastaviti da jedu... Njih sam samo navela primer zato što sam na njima dosta insistirala. Desilo mi se toliko puta.
Sve u svemu dok čoveku nivo svesti ne skoči od toga nema ništa, iako se ja baš trudim da budem optimista, ali mi ne ide. Uzmite kroz istoriju, gde je bilo najviše vegeterijanaca i ko su to bili? Dostojevski, Tesla, Anštajn.... nekako ovaj običan čovek voli da grize mišić pa to ti je....

Ma ja iskreno ništa više ne razumem... Ali znaš kako uzela sam dvoje meni bliskih, jako obrazovanih ljudi, dosta mladih... Ispričala sam im šta se sve tamo radi, kako se radi, kako se dešava. I sve što su mi rekli jeste da ne žele da znaju da bi mirno mogli nastaviti da jedu... Njih sam samo navela primer zato što sam na njima dosta insistirala. Desilo mi se toliko puta.
Sve u svemu dok čoveku nivo svesti ne skoči od toga nema ništa, iako se ja baš trudim da budem optimista, ali mi ne ide. Uzmite kroz istoriju, gde je bilo najviše vegeterijanaca i ko su to bili? Dostojevski, Tesla, Anštajn.... nekako ovaj običan čovek voli da grize mišić pa to ti je....

Nivo svesti obicnog coveka nije na nekom zavidnom nivou. I moj muz spada u tu inteligentnu,obrazovanu kategoriju pa opet spada u kategoriju carnivorus vulgaris, iako je bas u konkretnu tematiku oko hrane, zdravlja i dobrobiti zivotinja i svega ostalog kroz obrazovanje i upuceniji od mene, jer, je li, on je dr vet. med. a ja vet. tehnicar, pa opet nece ni da razmislja o prelasku na makar manje mesa, kaze, histoloski nismo evolutivno odmakli od lovca-sakupljaca, sto bismo mi sad izmisljali toplu vodu?!

Inace, i Leonardo, mozda i ubedljivo najveci um svih vremena (ili jedan od dva uz Teslu) je bio vegan.

Nivo svesti obicnog coveka nije na nekom zavidnom nivou. I moj muz spada u tu inteligentnu,obrazovanu kategoriju pa opet spada u kategoriju carnivorus vulgaris, iako je bas u konkretnu tematiku oko hrane, zdravlja i dobrobiti zivotinja i svega ostalog kroz obrazovanje i upuceniji od mene, jer, je li, on je dr vet. med. a ja vet. tehnicar, pa opet nece ni da razmislja o prelasku na makar manje mesa, kaze, histoloski nismo evolutivno odmakli od lovca-sakupljaca, sto bismo mi sad izmisljali toplu vodu?!

Inace, i Leonardo, mozda i ubedljivo najveci um svih vremena (ili jedan od dva uz Teslu) je bio vegan.

Da, njega sam zaboravila... Sokrat takodje. Nivo svesti nema veze sa obrazovanjem... nizak je na svim poljima... I tuzno je sve to.... A kao mala tripovala sam se da cu na fakultetu sve neke pametne ljude sresti, sa slicnim interesovanjima etc. Onda dodjes na veterinu i skontas gomilu likova koji su to upisali, jer su na medicini i stomatologiji veci kriterijumi... Ma to se prosto mora videti...:(

Da, njega sam zaboravila... Sokrat takodje. Nivo svesti nema veze sa obrazovanjem... nizak je na svim poljima... I tuzno je sve to.... A kao mala tripovala sam se da cu na fakultetu sve neke pametne ljude sresti, sa slicnim interesovanjima etc. Onda dodjes na veterinu i skontas gomilu likova koji su to upisali, jer su na medicini i stomatologiji veci kriterijumi... Ma to se prosto mora videti...:(

Ima ono "leci k'o veterinar", upravo stvar kriterijuma. Ja sam to otreznjenje dozivela 4 godine ranije od tebe, u srednjoj skoli, gde je bilo nesto malo nas kuckara i mackara pa su cak i meni ostali kuckari rekli da sam blesava, da im na kraj pameti ne bi palo da prave azil...

Sampion u50.km ultramaratona 2003. i 2006.vegan Bredan Brazier !
50 Kilometre Division - Canadian Championship

OA Cat
Pos Pos Name City Age Time
================================================== ===================
1 OM1 Brendan Brazier N. Vancouver, BC 28 3:19:18

Bez mesa,jaja,mleka...bez namirnica zivotinjskog porekta moze da se izdrzi ceo ultramaraton i da se bude prvi.

Postati vegetarijancem nije nikada bilo lakše.
Čestitamo! Upravo ste napravili prvi korak prema jednoj od najboljih odluka koju ste mogli donijeti za dobrobit samih sebe, životinja i planeta. U ovom vodiču ćete naći informacije, savjete i recepte, koji će vam pomoći da steknete prehrambene navike zbog kojih ćete se odlično osjećati.

Postati vegetarijancem nije nikada bilo lakše. Zbog sve bogatije vegetarijanske ponude mogli biste u svoj meni uvrstiti sve, od seitan odreska, vege kobasica do pašteta, a svoj obrok možete završiti slasticama bez životinjskoga mlijeka. Mogli biste prilikom šetnje gradom uživati u burgeru od leće (falafel), skoknuti do obližnje tržnice gdje će vas zabljesnuti spektar boja raznovrsnog povrća i voća, a svoju smočnicu napuniti izvrsnim proizvodima, o kojima bi prije 20 godina mogli samo sanjati: proizvodima od tofua i seitana, na soji baziranim sirevima, majonezama i mlijekom, te imitacijama mesa, koje se mogu spremiti same za sebe ili ukomponirati u vaše omiljene recepte.

Voće, povrće, mahunarke i cjelovite žitarice čine nas zdravima.
Vege hrana nije samo užitak za vaše nepce; ona je također izvrsna i za vaše zdravlje. Sada i vodeći znanstvenici dokazuju kako je ono što jedemo u izravnoj vezi s kvalitetom naših života. Dok hrana životinjskoga podrijetla povećava rizik od raka, srčanih bolesti, debljine i drugih vodećih smrtonosnih bolesti, vegetarijanska prehrana nas čini zdravijima.

Ispravnim izborom hrane možete trajno izgubiti na težini, spriječiti srčani udar i čak obrnuti tijek postojeće srčane bolesti. Istraživanja su pokazala da vegetarijanci imaju jači imunitet i manju razinu kolesterola od ljudi koji jedu meso te da je daleko manje vjerojatno da će umrijeti od srčane bolesti ili raka. Konzumiranje mesa i mliječnih proizvoda je također povezano s dijabetesom, artritisom, osteoporozom, začepljenjem arterija, debljinom, astmom i impotencijom. Medicinski troškovi povezani s mesnom prehranom samo u SAD-u se procijenjuju na više od 100 milijuna dolara godišnje.

Veganska prehrana pomaže životinjama. U modernom intenzivnom stočarstvu obično se krave, telad, svinje, kokoši, purani, patke i druge životinje drže u prenapučenim stajama, kavezima, boksovima i hangarima, gdje se često ne mogu ni okrenuti, niti napraviti i jedan jedini korak u cijelom svojem životu. Lišene veterinarske brige, kretanja, sunčeve svjetlosti, pa čak i toga da osjete travu pod svojim nogama, ta živa bića koja dišu, misle i osjećaju i čija su osjetila u velikoj mjeri slična našima, pate i umiru na milijune svakoga dana, samo da bismo mi mogli imati burgere, ćevape, kobasice, šnicle, pljeskavice, ćufte i hrenovke. Odlučiti što ćemo jesti, znači birati između užasa industrijskih farmi i poštovanja za životinje.

Lagano je živjeti i pustiti druge da žive, a ovaj vodič će vam pokazati kako. Samo naprijed

Zašto se ne bi ugledali na ove vegetarijanske face!
Carl Lewis, “Olimpijac stoljeća,” osvajač olimpijske medalje u lakoj atletici
Ruth Heidrich, Željezna triatlonka
Martina Navratilova, teniska prvakinja
Desmond Howard, osvajač Heisman trofeja
Stan Price, vlasnik svjetskog rekorda u bench pressu
Bill Walton, iz NBA-eve Kuće slavnih
Phoebe Mills, osvajačica olimpijskih medalja u gimnastici
Billie Jean King, teniska prvakinja
Bill Manetti, prvak u dizanju utega
Bill Pearl, četverostruki Mr. Universe i bodybuilder
Al Oerter, bacač diska i osvajač četiri zlatne olimpijske medalje
Keith Holmes, WBC svjetski prvak u srednje teškoj kategoriji
Robert Parish, jedan od NBA-evih “50 najvećih igrača”
Jack LaLanne, fitness legenda i medijska zvijezda
Edwin Moses, dvostruki olimpijski osvajač zlata u preponama

Izvor: Vegetarian Times

Ne trebaju mi ti primeri iz belog sveta, dovoljan sam primer sama sebi. Meso sam izbacila potpuno a mlecne preradjevine i jaja su mi u ishrani zastupljene samo onoliko koliko probam jelo tokom spremanja i mogu vam reci, ako nista drugo, da ujutru lakse ustajem i da mi se regulisala probava.

O vegetarijanstvu

Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života ili homo vegetus, što znači - tjelesno i mentalno zdrava osoba. Izvorno značenje riječi ukazuje na uravnotežen filozofski smisao za život, a ne samo prehranu koja se sastoji od voća i povrća.

Znate li da se vegetarijanstvo poput vatre širi cijelim planetom? Milijuni ljudi danas su vegetarijanci, a svaki tjedan im se pridruži i nekoliko tisuća drugih ljudi.

Ljudi postaju vegetarijanci iz etičkih razloga, jer smatraju da životinje imaju pravo na vlastite živote i da nije u redu ubijati ih, mučiti i iskorištavati za ljudske potrebe. Osim nepotrebnog genocida životinja, za uzgoj životinja troši se hrana koja može prehraniti gladne ljude, uništava se plodna zemlja, spaljuju šume, truju se vode i zrak, pa su mnogi svjesni i ekoloških razloga i ne jedu životinje jer smatraju da je za spašavanje planeta presudna vegetarijanska prehrana, s obzirom da industrije mesa, mlijeka i jaja uništavaju Zemlju strahovitom brzinom. Također, ljudi misle i na vlastito zdravlje. Poznato je da koktel otrova koji se nalazi u životinjskom mesu uništava ljudsko zdravlje, a da vegetarijanstvo produljuje život i čuva naše zdravlje.

Stoga vegetarijanci ne jedu životinje, tj. meso i ribu, već mnogi ne jedu ni jaja, dok vegetarijanci vegani ne jedu ni mlijeko odnosno sve namirnice životinjskoga porijekla.

Mislite na životinje, svoj planet, šume, vodu, zrak, zemlju, na gladnu djecu i na vaše zdravlje!

Hitler i vegeterijanstvo !
Istorijska cinjenica ,da Adolf Hitler nije jeo meso.
Hitler, Adolph; Hugh Trevor-Roper (trans.) (2000). Hitler's Table Talk: 1941-1944. Enigma Books
Medjutim zbog njegove genocidne politike, o Hitleru moze samo da se govori kao o neetickom vegeterijancu. Etika je osnova vegeterijanstva i veganstva.

Hitler was in no way an ethical vegetarian," Berry asserts. He believes that it is important to counter the assertions of scholars that the chief Nazi abstained from meat "because nonvegetarians tend to use the Nazi issue to discredit vegetarianism in general."
Deborah Rudacille
dacille 2001, p. 89
Don't Put Hitler Among the Vegetarians; He Loved His Squab
http://www.nytimes.com/1991/09/21/o...he-vegetarians-he-loved-his-squab-801791.html

Ribe su svjesna bića koja formiraju međusobne veze te imaju sposobnost osjećanja boli i straha baš kao i ljudi, psi, mačke i ostale životinje. Milijarde inteligentnih, kompleksnih životinja kolju se uz vrlo malo razumijevanja za njihovu patnju. Ribe bivaju probodene, zgnječene, ili rasporene kako bi im se izvadila utroba i to dok su pri punoj svijesti.

Agoniju riba se ne doživljava, te senzibilne životinje svedene su na 'plivajuće povrće' koje se mjeri u tonama. Njihova staništa se nemilice pustoše, a broj pojedinačnih ubijenih životinja je toliko velik da je nemjerljiv.

Ribe pate!

Ribe izrazito pate kada ih hvataju i ubijaju radi njihova mesa. Bilo da su uhvaćene udicom ili mrežom, ribe proživljavaju strah baš kao i ljudi. Po sposobnosti osjećanja boli, ribe su izjednačene s ljudima, psima, mačkama i svim drugim životinjama.

Ribe su, zajedno sa slučajnim žrtvama, uključujući dupine, ptice i kornjače, uhvaćene i stisnute satima s kamenjem i krhotinama u velike mreže (koče). Izvučene iz morskih dubina, ribe proživljavaju naglu promjenu tlaka, pri čemu često jak unutarnji pritisak dovodi do prsnuća plivaćega mjehura, iskakanja očiju i izbacivanja želuca na usta. Tada ih bacaju na palubu broda gdje se polako guše ili umiru zgnječene. Druge su još žive kada im prerežu vratove i raspore trbuhe.

'Sportskim' ribolovom smatra se pecanje udicom, ali također može uključivati uporabu luka i strijele, mreža, koplja i pušaka. Godišnje se za potrebe ribarske industrije te za 'sport' ili 'rekreativno' pecanje milijarde riba podvrgava velikoj boli, strahu i umiranju u agoniji. Njihova pogibelj naziva se ulovom, a ne mjeri se brojem ubijenih jedinki već u tonama. Uzgojene ribe izložene su intenzivnom gomilanju i neprirodnim uvjetima, koji uvjetuju pojavu i širenje infekcija i parazita. Uzgajivači koriste antibiotike i hormone kako bi se ribe brže udebljale.

Jedenje riba nije zdravo!

Ribe zbog nemogućnosti izlučivanja zadržavaju teške metale u tijelu, nakupljene ljudskim zagađivanjem mora. Nekoliko tisuća ljudi umire svake godine od posljedica trovanja ribom i školjkašima. Svjetska zdravstvena organizacija trudnicama i djeci preporuča apstinenciju od tunjevine i skuše, jer te ribe imaju znatno veće koncentracije živinih spojeva koji dokazano oštećuju živčani sustav ploda i male djece, pa čak i moždane funkcije pamćenja u odraslih. Mjerenjima količine žive, arsena, olova i kadmija u ribi, rakovima i školjkašima iz Jadranskog mora, utvrđena je njihova znatna zagađenost. Meso riba, kao i meso ostalih životinja, sadrži kolesterol, a biljni izvori omega-3 masnih kiselina zasigurno su zdraviji izbor.

Lovljenjem riba istrjebljuju se mora!

Hrvatska ne samo da nemilice kočama izlovljava Jadransko more, već i podvodnim farmama zagađuje okoliš. Zbog prekomjernog lovljenja ribe istrijebljeno je na tisuće vrsta živih organizama. Izlov morskih životinja i školjkaša toliko se štetno odrazio na mnoge ekosustave da su današnji svjetski oceani i mora sablasna ništavila, koja jedva da podsjećaju na vremena kada je u njima bujao život.

Pozivamo građane da ne jedu stanovnike jezera, rijeka, mora i oceana, već da razmisle o vegetarijanstvu i suosjećanju prema živim bićima s kojima dijelimo ovaj plavi planet

Istraživanja dokazuju da se veganskom prehranom mogu spriječiti i liječiti srčane bolesti, rak debelog crijeva i pluća, osteoporoza, dijabetes, zatajenje bubrega, hipertenzija, pretilost i niz drugih oboljenja. Veganska prehrana djelotvorna je u liječenju i prevenciji od dijabetesa te štiti od degenerativnih bolesti. Oboljeli od dijabetesa tip 1 morat će doživotno uzimati inzulin, no veganska prehrana omogućuje im minimalno doziranje i smanjuje rizik od komplikacija, dok se kod oboljelih od dijabetesa tip 2 bolest može potpuno ukloniti.

Profesor R. J. Bernard sa Sveučilišta u Kaliforniji Los Angeles (UCLA) kroz istraživanja provedena od početka 1980-ih godina do danas dokazao je kako veganska prehrana u kombinaciji s tjelovježbom omogućuje oboljelima od dijabetesa tip 2 prestanak korištenja lijekova za dijabetes. Američka nutricionistička udruga objavila je 2010. da prehrana temeljena na biljnoj osnovi poboljšava metaboličku kontrolu kod oboljelih od dijabetesa. Zbog relativno brzih poboljšanja u razinama glukoze i inzulina i potrebe za promjenom lijekova, dijabetičari o veganskoj prehrani moraju informirati svojeg liječnika.

Izbacivanjem iz prehrane svih vrsta mesa, riba, mliječnih proizvoda i jaja izbjegavaju se znatne količine masnoća, što poboljšava rad stanica i olakšava funkcioniranje bubrega. Pritom se ne unosi kolesterol i smanjuje se rizik od srčanih problema i problema s cirkulacijom. Uz uzimanje vitamina B12 putem dodataka prehrani ili obogaćenih namirnica, uravnotežena veganska prehrana pridonosi prevenciji od bolesti, olakšava bolest oboljelima od dijabetesa tip 1 i može pobijediti bolest kod oboljelih od dijabetesa tip 2

Veganski način života

Vegetarijanci vegani su ljudi koji svojim načinom života izbjegavaju sudjelovati u iskorištavanju i ubijanju životinja. Paze na hranu koju jedu, odjeću i obuću koje nose te sve ostale proizvode koje kupuju i koriste. Osim što ne jedu životinje (meso, ribe, školjke...) i sve prerađevine koje ih sadrže (mesne salame, mesne paštete, mesne juhe, želatinu, kavijar...), ne jedu niti namirnice životinjskog porijekla; kravlje ili neko drugo životinjsko mlijeko i sve prerađevine koje ga sadrže (mliječni sirevi svih vrsta, mliječni namazi, mliječni pudinzi, mliječni jogurti, mliječne čokolade, keksi, palačinke, kolači, torte...); kokošja ili jaja nekih drugih životinja i sve prerađevine koje ga sadrže (majoneze, tjestenine, palačinke, smjese za pohanje, keksi, kolači, torte...); med i sve prerađevine koje ga sadrže (medenjaci, bomboni, sirupi...). Ne oblače odjeću od životinjske kože, krzna, vune, svile i perja (bunde, pernate jakne, kožne jakne, kožni remeni, vunene veste, kape šalovi...), ne nose kožnu obuću (kožne cipele, kožne tenisice...) niti ne koriste predmete od životinjske kože, vune i perja (novčanici, torbe, kožni namještaj, auto presvlake, tepisi, jastuci...). Ne koriste kozmetiku i sredstva za čišćenje koja su testirana na životinjama i koja sadrže tvari životinjskog porijekla. Ne posjećuju cirkuse sa životinjskim točkama, zoološke vrtove i vodene parkove. Ne kupuju životinje, već ih prema svojim mogućnostima udomljuju i prihvaćaju kao ravnopravne članove obitelji, poštujući sva njihova individualna prava i potrebe.

Vegetarijanci vegani ne kupuju niti nude svojim prijateljima ili rodbini proizvode koji su povezani s okrutnošću prema životinjama, a svoju djecu odgajaju učeći ih suosjećanju prema svim živim bićima.

Vegetarijanci vegani svojim etičkim načinom života čine puno za očuvanje prirodnih resursa, zaštitu okoliša, kao i za svoje vlastito zdravlje i zdravlje svoje djece.

Hrana koju jedu je isključivo biljnog podrijetla, no prepuna raznolikosti okusa i mirisa. Znatno je bogatija i zdravija od standardne europske prehrane, uključujući i tradicionalna jela poput sarmi, kobasica, lazanja, pizza, hamburgera, roštilja, palačinki, sladoleda, kolača, torta, sireva, mlijeka... Odjeća i obuća koju nose (remeni, jakne, bunde, sandale, cipele, čizme...) je ili od umjetnih materijala ili prirodnih materijala biljnog podrijetla. Kozmetika i sredstva za osobnu higijenu i čišćenje su ona koja ne sadrži sastojke životinjskog porijekla i koja nisu testirana na životinjama, a takvi proizvodi su potpuno dostupni na tržištu. Većina vegetarijanaca vegana nastoji upozoriti i druge na povezanost načina života svakog pojedinca s okrutnošću prema životinjama, kako bi stvorili svijet bolji za ljude i sve ostale životinjske vrste.

Razlozi

Ljudi su zainteresirani za veganstvo iz mnogo razloga, a glavni su suosjećanje prema životinjama, briga o okolišu i poboljšanje vlastitog zdravlja.

Bez obzira zašto netko istražuje veganstvo, vlastiti primjer i izbor najvažnije je što se može učiniti da bi svijet postao bolji. Ne kupujući životinjsko meso, jaja, mliječne proizvode, odnosno proizvode životinjskog porijekla, svaki pojedinac iskazuje stav protiv okrutnosti prema životinjama podržavajući proizvodnju ne-životinjskih proizvoda i podržavajući održivu poljoprivrednu praksu. Ove osobne odluke i poruke koje one šalju drugima pomažu učiniti društvo humanijim.

Kako bi Martin Luther King, Jr. rekao, 'Vrijeme je uvijek zrelo za činiti nešto dobro.'

Pitanja

S toliko razloga zašto postati vegan ne iznenađuje da ima mnogo pogleda na značenje veganstva. Osim što ne kupuje proizvode zbog kojih životinje uzgajaju i ubijaju, svaki pojedinac ima drukčije stavove o veganstvu. Svatko ima svoj put.

Jednom kad se netko odluči suprotstaviti se iskorištavanju životinja za potrebe ljudi te tvorničkom uzgoju i industrijskim klaonicama, suočit će se s brojnim pitanjima poput: 'Što je zapravo veganstvo?' i 'Kako se ponašati prema drugim ljudima koji nisu vegani?'.

Veganski stav: pristup utemeljen na rezultatima

Karakteriziranje veganstva samo kao izbjegavanja određene liste sastojaka nije najbolji put za postizanje rezultata. Zato je bit veganizma rad na zaustavljanju okrutnosti prema životinjama.

Rad na zaustavljanju okrutnosti prema životinjama jasna je motivacija koju drugi lako mogu razumjeti. Ovaj praktični pristup, orijentiran na cilj, pokazuje kako je veganstvo progresivan način kojim svijet činimo boljim.

Iako svi pogledi na veganstvo uključuju nepodržavanje industrijskih farmi i klaonica, mnogo je primjera kada pristup temeljen i na rezultatima može više pomoći životinjama od pristupa temeljenog samo na izbjegavanju proizvoda (hrane i ostalih) povezanih s iskorištavanjem životinja.

Primjerice, film (koji sadrži želatinu) za fotoaparat s kojim su mnogi, zahvaljujući vizualnom učinku fotografija i filmova koji su dokumentirali mnogo zlostavljača, na taj način spasili životinje i pomogli širenju veganstva. Danas se analogni fotoaparati mogu zamijeniti digitalnima, no moramo se pitati je li trošenje novca na zamjenu još funkcionalnog predmeta novim najbolji način suprotstavljanja okrutnosti prema životinjama. Slična je situacija s kožnim i vunenim predmetima koji su kupljeni prije nego što se netko odlučio na veganstvo. Može li se novac bolje utrošiti stvarajući izvore za širenje vegetarijanstva, kao što je tiskanje literature?

Postupanje s drugima

Kada netko izabere prestati jesti životinje i ostale proizvode koji uzrokuju patnju i smrt životinja, ne samo da iskazuje da su njegove prošle navike bile loše, već također implicitno poručuje obitelji i poznanicima da je njihovo nastavljanje jedenja životinja krivo.

No, umjesto da očekujemo od drugih da odmah prijeđu na veganstvo, moramo pružiti razumijevanje i dati im vremena da se snađu u svojoj individualnoj situaciji. Paljenje mostova neprikladnom ljutnjom samo stvara neprijatelje i potiče stereotipe o veganima kao neprijateljskima, izoliranim čovjekomrscima. Treba zadržati poštovanje kako bi pozitivni primjeri veganstva, kao i informacije koje se nude, bili najbolji glas za životinje.

Najvažnije oruđe u naporima protiv okrutnosti prema životinjama je, uz edukaciju, pozitivan, iskren i obziran primjer. Gledajući na dugoročne promjene u društvu, možemo znati da svatko od nas svojim primjerom, aktivnostima, stavom - cjelokupnim postojanjem - mijenja svijet. Kad bismo mogli usredotočiti sve naše energije na razumijevanje i širenje ideje, svijet bi bio zamjetno bolji. Živjeti iskreno i suosjećajno prema veganskim načelima afirmacija je života, predstavlja ispunjenje i radost. Ovi pozitivni aspekti veganstva su ono što moramo prigrliti za sebe i komunikaciju s drugima.

Je li veganski svijet moguć?

Mnogi ljudi se slažu da je uzgoj životinja okrutan i iskorištavanje životinja neetičko, ali ipak smatraju da njihovi napori nikad neće učiniti nikakvu zamjetnu razliku, no uzmimo u obzir razvoj situacije:

Zamislimo da netko od nas izvrši utjecaj samo na jednu osobu da prijeđe na veganski način života prosječno svakih pet godina i da te osobe također utječu na jednu novu osobu svakih pet godina. Iako bi promjena bila neprimjetna na početku, do polovice stoljeća veliki postotak ljudskog stanovništva postao bi veganski i mnogo patnje bilo bi spriječeno. Što će više ljudi prestati jesti životinje, to će biti sve više veganske ponude za svakoga, tako da će i drugima biti mnogo lakše promijeniti navike. Tim tempom trebalo bi samo još nekoliko desetljeća da svi prijeđemo na veganski način života.

Zato promijenimo svoj način života, no utječimo i na druge kako bi ljudsko iskorištavanje i ubijanje životinja prestalo te kako bi ovaj svijet što prije postao veganski i time bolji za sve njegove stanovnike

Priprema mesa na roštilju ili ražnju može da bude izuzetno štetna po naš organizam. Mast koja kaplje na usijani ugalj prouzrokuje nastajanje kancerogenih materija kao što je 3,4-benzopiren. Isparavanjem kapljica masti s vodom i dimom, na površini mesa može da se nataloži i do devet miligrama benzopirena po kilogramu, a ta se količina nalazi u 600 popušenih cigareta – naglašava nutricionista Jasmina Stojanović.

Jesi li se resila i bundice i koznih cipela, tasni... i prestala da jedes med? Ako ne, onda si fake.

Spremam se da ih se resim. Nisam kupila nista od zivotinja vise od 6 meseci, poklone ne racunam. ;) Med, koji jedem, proverila sam, nije od tih osakacenih matica, iako mi se taj covek smejao kada sam ga pitala. Rekao mi je da on to ne radi i da je cuo da to mnogi rade, ali da je to fantaziranje. Ja sam njega pitala, da li bi sladak, ako bi ti neko otkinuo ruke na zivo. On se uozbiljio, a ja sam mu rekla, taj med mozda ima sladak ukus, ali je gorak. Nisam fake. Nista nisam zivotinjsko jela juce ni danas. Iako je moj decko jeo neko meso sa belim lukom, htela sm da povratim. KAo da sam vestica.

Spremam se da ih se resim. Nisam kupila nista od zivotinja vise od 6 meseci, poklone ne racunam. ;) Med, koji jedem, proverila sam, nije od tih osakacenih matica, iako mi se taj covek smejao kada sam ga pitala. Rekao mi je da on to ne radi i da je cuo da to mnogi rade, ali da je to fantaziranje. Ja sam njega pitala, da li bi sladak, ako bi ti neko otkinuo ruke na zivo. On se uozbiljio, a ja sam mu rekla, taj med mozda ima sladak ukus, ali je gorak. Nisam fake. Nista nisam zivotinjsko jela juce ni danas. Iako je moj decko jeo neko meso sa belim lukom, htela sm da povratim. KAo da sam vestica.

Jedes med i drzis bundu u ormaru. V od vegana nisi.

Posto postim sve pravoslavne postove plus sredu i petak skoro sam pa vegeterijanac,
posto od 365 dana u godini preko 200 su posni.

Na vodi? Ili na ulju, sa sve ribom? I nadoknadis ostalih 165 dana. Ili jesi ili nisi.

Nije mi cilj nikome da drzim pridike, samo mi smeta kad se neko izdaje za nesto sto u stvari nije.

I ja sam, eto, veganka.

Back