Ljubitelji zivotinja /VEGETARIJANCI

Meni organizam traži voće. Kraj.

Ako je paradajz povrće, onda jedem i to od povrća, vrlo retko (ali ne zato što je ne volim) šargarepu i.. i... ?!

Lubenicu! :)

Nije čudo što ti voće odgovara, pošto je čovek fiziološki dizajniran kao "frugivora"... (dubinski "kolor" vid- za prepoznavanje zrelosti plodova i lakše branje; papilarne linije na jagodicama prstiju- takođe radi prepoznavanja zrelosti pomoću uvećanog broja nervnih završetaka... anatomija koja omogućava veranje do teže dostupnih plodova...)

Riba je ZDRAVIJA od mesa, ALI to ne znači da je to prirodna i zdrava čovekova hrana.
Ko se hrani ribom, ne može se smatrati vegetarijancem. Ti nazivi "pesco-" i sl. - samo su pokušaji da se riba "prekrsti"... Tako će se neko nazvati "carno-vegetarijancem" jer osim biljaka jede i meso... ne bi me začudilo...

Poz Mari hvala sto si me uputila na ovu temu. Meni vegeterijanstvo deluje kao pozitivna stvar, mada nikada nebih mogao biti cist vegeterijanac, jer sam zavisnik od mleka ;) .Kad tad cu pokusati da budem vegeterijanac (nadam se uskoro) i ako ne uspem bar cu se truditi da sto manje jedem meso.

Poz Mari hvala sto si me uputila na ovu temu. Meni vegeterijanstvo deluje kao pozitivna stvar, mada nikada nebih mogao biti cist vegeterijanac, jer sam zavisnik od mleka ;) .Kad tad cu pokusati da budem vegeterijanac (nadam se uskoro) i ako ne uspem bar cu se truditi da sto manje jedem meso.

Dobro došao na temu! >U postu 63 naći češ podelu na nekoliko vrsta vegetarijanstva koji je postavila naša Valeria, veliki ljubitelj i zaštitnik životinja. Tu, ukoliko želiš, možeš naći kojoj grupi bi ti pripadao...naravno, ukoliko osećaš potrebu i odlučiš sam.....

Danas su stigli mom mužu rezultati krvne slike i biohemije.
Inače, vegetarijanac je od 15. godine (sada ima 39 godina).
Sve mu je idealno, osim jednog parametra za jetru koji je malčice iznad ( a i on će doći na red, što se tiče regulacije). Pre je imao masnu jetru, i to poprilično dok je puno jeo pržene klope, jetreni parametri su bili povišeni, a evo i to se reguliše od kada smo prešli na prehranu uglavnom sirovom hranom (dakle, što manje termičke obrade klope), dakle, razlika je OGROMNA.
Istovremeno, ovo je upozorenje da samo po sebi vegetarijanstvo nije dovoljno, već treba da se čuvamo PRŽENE hrane, belog brašna, belog šećera i sl.

Nego, poenta je da on od 15. godine ne unosi nikad ni meso, ni ribu ni jaja... a gvođže mu je super, proteini super.. mislim sve je ok, mogu da prekucam rezultate, imam njegovu dozvolu :lol: .

Uskoro ću i ja da uradim istu stvar, imam neke tegobice, pa me baš zanima kakva će i meni biti krvna slika.

Poslednja izmena:
Tesko je postovati posle Valerie!
Ali, reci cu zasto me uvek novembra meseca hvata posebna tuga....sad ce svinjokolji!
Kad sam ja bila dete, a iz kraja sam gde je to tradicija, po cele noci nisam spavala uoci svinjokolja i sve se razmisljala da idem da pustim sve svinje kojima je ovo poslednja noc.
Zao mi je sto sam tek sada donela odluku da meso vise ne jedem.

Ljudi moji, ja sam prestala da jedem meso kad sam imala 7 godina. Tada sam shvatila da se šnicle i drugo prave od zaklanih životinja... I od tada patim kao patika i mislim da nikada neću razumeti ljudsku sebičnost i prokletstvo. Sva sam istraumirana i imam fobiju na pomisao da neko može da uzme nož i krene prema malom jaretu, jagnjetu, teletu, prasetu... Ja bih se pre ubila nego učinila tako nešto!
Mrzim Božić, slave i sve proslave jer predivna nevina stvorenja gube pravo na dalji život da bi se našle na nečijem stolu. Ali možemo mi da pišemo ovde koliko hoćemo, većina ljudi su monstrumi i tako će biti dok je sveta!!! Mi samo možemo da završimo kod psihijatra ukoliko se i dalje budemo opterećivali.

Ja vala zivotinje volim al da mi neko ukine meso iz sasvim prirodne (da napomenem) ishrane, ne bi podnela... Htela sam da budem vegetarijanac u srednjoj, nisam jela meso neko vreme, i zdravlje i snaga su mi otisli u... znaci tako smo napravljeni... i zivotinje jedu zivotinje, i mi smo zivotinje i ne vidim sta je cudno u svemu tome. zalazem se protiv nehumanosti, ne bi mogla ni supu od kokoske koju sam videla da su je ubili, al bas se ne mogu zamislim da zivim na tikvicama il slicno. jos bez jaja sira i mleka-to je mazohizam za moj pojam. pa sta jedes-travu i bele rade? izvini al ja to nikad razumeti necu

Ja vala zivotinje volim al da mi neko ukine meso iz sasvim prirodne (da napomenem) ishrane, ne bi podnela... Htela sam da budem vegetarijanac u srednjoj, nisam jela meso neko vreme, i zdravlje i snaga su mi otisli u... znaci tako smo napravljeni... i zivotinje jedu zivotinje, i mi smo zivotinje i ne vidim sta je cudno u svemu tome. zalazem se protiv nehumanosti, ne bi mogla ni supu od kokoske koju sam videla da su je ubili, al bas se ne mogu zamislim da zivim na tikvicama il slicno. jos bez jaja sira i mleka-to je mazohizam za moj pojam. pa sta jedes-travu i bele rade? izvini al ja to nikad razumeti necu

Eee taman si mi zgodno "pala" da se nadovežem:).
Moram vam reći da sam u neku ruku promenila stav.. naravno, i dalje sam striktan vegetarijanac, i smatram da je to jedini humani vid ishrane, to se nije promenilo..
..ali posmatrajući ljude, došla sam do zaključka da jednostavno nisu svi ljudi spremni da postanu vegetarijanci i ne treba im to nametati. Potrebno je sami da osete potrebu za tim. Nametanjem vegetarijanske ishrane i sami postupamo agresivno. Treba predočiti ljudima šta i kako...ali ne i nametati.

Sad ću da napišem ono što sam ti i u reputaciji napisala-više se muva uhvati na med nego na sirće. Nikome ništa ne namećem, samo se držim svojih stavova i više me niko i ne forsira. Moje dete je sinoć tražilo neke kobasice za doručak i kupile smo JOJ kobasice za doručak. Naravno, ne propuštam priliku da joj bez patetike provučem kroz uši klanje kao vezu između životinja u štali i mesa na stolu, verujem da će kad dovoljno poraste znati i sama šta je ispravno. Volela bih da su mojji roditelji malo više potencirali na tome, ne bih tako teško podnela tranziciju-i dan-danas me uhvati nostalgija od mirisa ćevapčića. :rumenka:

I svakako kao veliki problem stoji nedostupnost nekih osnovnih namirnica kao što su recimo sirove leblebije koje su po sastavu proteina, gvožđa i vitamina B kompleksa odlična zamena za meso. To je jedino što mi nedostaje u "provinciji", nemam uslova da se hranim kako hoću jer jednostavno nemam gde da kupim ono što mi treba.

Sad ću da napišem ono što sam ti i u reputaciji napisala-više se muva uhvati na med nego na sirće. Nikome ništa ne namećem, samo se držim svojih stavova i više me niko i ne forsira. Moje dete je sinoć tražilo neke kobasice za doručak i kupile smo JOJ kobasice za doručak. Naravno, ne propuštam priliku da joj bez patetike provučem kroz uši klanje kao vezu između životinja u štali i mesa na stolu, verujem da će kad dovoljno poraste znati i sama šta je ispravno. Volela bih da su mojji roditelji malo više potencirali na tome, ne bih tako teško podnela tranziciju-i dan-danas me uhvati nostalgija od mirisa ćevapčića. :rumenka:

I svakako kao veliki problem stoji nedostupnost nekih osnovnih namirnica kao što su recimo sirove leblebije koje su po sastavu proteina, gvožđa i vitamina B kompleksa odlična zamena za meso. To je jedino što mi nedostaje u "provinciji", nemam uslova da se hranim kako hoću jer jednostavno nemam gde da kupim ono što mi treba.

Mimi's nije samo u "provinciji" taj problem, npr sirove leblebije je jako teško naći i u Novom Sadu ... U stvari, radnje "zdrave hrane" su zapravo radnje rinfuzne robe, gde slatkiša ima koliko god hoćeš, a tih nekih specijalizovanih stvari vrlo malo. A npr leblebije su stvarno fantastične, ja sam ih mlela, pa sam pravila sosove od njih, prelivala ih preko vege ćufti, da dobiju na energizaciji i sl :).. može se svašta raditi s njima.

A što se tiče ovog gore - da, definitivno je tako - ništa ne ide na silu.
To sam pomislila kad je neki verski fanatik navalio na mene kako je Hrist jedini spasitelj, blablablab... i pomislila sam "Čoveče, nije valjda da ja ovako zvučim kad pričam o vegetarijanstvu"? :sad2:
:lol:
I shvatila sam da verovatno zvučim i onda sam se poklopila ušima :mrgreen:.

To sam pomislila kad je neki verski fanatik navalio na mene kako je Hrist jedini spasitelj, blablablab... i pomislila sam "Čoveče, nije valjda da ja ovako zvučim kad pričam o vegetarijanstvu"? :sad2:
:lol:
I shvatila sam da verovatno zvučim i onda sam se poklopila ušima :mrgreen:.
Nije vezano za temu, ali na takve psi samo kidišu. Moram priznati da samo njih nisam u stanju da odbranim... ono, istini za volju, to ni ne želim. :mrgreen:

Sinoć su moj muž, mesožder, i moja ćerka koja pokazuje sve sklonosti da izraste u vegetarijanca, pričali o životinjama i mesu, počelo je od njenih utisaka o emisijama na Animal planet-u pošto je avgust shark month. Samo sam ćutala i slušala, da bi na kraju ona izjavila "Jaaadne jaaage! :(" A njegova pitanja su bila otprilike kako se pravi meso (na šta je ona davala odgovore tipa Od ajkula-jer je juče ajkula zagrizla celu tunu a ostao je komad tune iz kog je virilo-meso) i koje se sve životinje ručaju...

Sinoć su moj muž, mesožder, i moja ćerka koja pokazuje sve sklonosti da izraste u vegetarijanca, pričali o životinjama i mesu, počelo je od njenih utisaka o emisijama na Animal planet-u pošto je avgust shark month. Samo sam ćutala i slušala, da bi na kraju ona izjavila "Jaaadne jaaage! :(" A njegova pitanja su bila otprilike kako se pravi meso (na šta je ona davala odgovore tipa Od ajkula-jer je juče ajkula zagrizla celu tunu a ostao je komad tune iz kog je virilo-meso) i koje se sve životinje ručaju...

I inače su deca posebno senzibilna kada su u pitanju životinje :).
Kasnije, kad odrastemo, društvo nam već usadi duboko normu da se "mora jesti meso, jer jedino tako ćemo ostati zdravi". Masa ljudi misli da su svi vegetarijanci bolesni i anemični, uprkos očiglednom suprotnim dokazima :eek: .

to sve zavisi od toga koja si krvna grupa. ja sam, primera radi 0, i evo sta pise:
Pripadnike krvne grupe 0 karakteriše aktivan imuni sistem, izdržljiv digestivni trakt i potreba za intenzivnom fizičkom aktivnošću. Ovim osobama odgovara ishrana koja se bazira na proteinima životinjskog porekla a ne odgovaraju joj mlečni proizvodi i žitarice jer se njihov digestivni trakt nije potpuno adaptirao na njih.
www.apotekasubotica.rs/sr/?page_id=217 -
i vala su mi sve pogodili :)

Pa ne znam baš..evo ja sam B, za njega kažu ovo:

Karakteristike: nomad, uravnotezen, elastican, kreativan

Jake strane: jak imuni sistem, prilagodljivost novoj okolini i novom nacinu ishrane, uravnotezen nervni sistem

Slabosti: prijemcivost za autonomna obolenja i retke virusne infekcije

Rizici: secerana bolest tipa I, hronicni zamor, autoimune bolesti (lupus, multipla sklerozab_&)

Profil ishrane: uravnotezena ishrana, svastojed: meso (ne pilece), mlecni proizvodi, zitarice, pasulj, leguminoze, povrce, voce

Kura za mrsavljenje:

Izbegavati: kukuruz, socivo, lesnik, susamovo seme, heljdu, psenicu

Pomaze: povrce, jaja, meso divljaci, slatki koren, caj

Dodaci ishrani: magnezijum, slatki koren, ginko, lecitin

Telesne aktivnosti: umerene telesne vezbe, na primer pesacenje, biciklizam, tenis, plivanje

A npr dok sam jela meso, meni je baš pileće najviše odgovaralo.
Lešnik mi izuzerno prija, a evo, po ovome, ne bi trebalo.
Ne "pije mi vodu" ta teorija :confused: .

Naravno da ima razlike među više ljudi sa istom krvnom grupom, recimo ja volim pomorandže i prija mi njihov ukus, a nemam ni neke smetnje kad ih jedem a piše da ne odgovaraju mojoj krvnoj grupi. Ali ta neka osnovna načela bi bila tačna i verujem da mi upravo to pravi dodatni problem.

Naravno da ima razlike među više ljudi sa istom krvnom grupom, recimo ja volim pomorandže i prija mi njihov ukus, a nemam ni neke smetnje kad ih jedem a piše da ne odgovaraju mojoj krvnoj grupi. Ali ta neka osnovna načela bi bila tačna i verujem da mi upravo to pravi dodatni problem.

Pretpostavljam da je tu ključna stvar, da treba tu više "nijansiranja". Kao što su astrologiji ne možemo sve ljude svrstati prema osobinama znakova, već gledamo ceo horoskop :lol: .

Back