LJubavni sastojci sa psiholoske strane

Preneću vam deo moje lične prepiske sa nekim ko je stručan da objasni koji su to sastojci potrebni za ono što zovemo ljubav :)

"Ne razumi me pogrešno, ja nad ljubavlju nemam - ne želim - nikakvu samokontrolu, i to je nešto najlepše, najsvetlije, to je najbolji smisao života. Ali mogu kao pesmicu da ti otpevam tajna imena koja kroz svest probiju i ozelene klicu ljubavi, phenylethylamine, phenylalanine, oxytocin, beta endorphin, proopiomelanocortin... pažljivo usklađeni mehanizmi, zupčanici duboko u mozgu, potaknuti banalnim impulsima, fizičkom blizinom recimo, gonjeni biološkim imperativima nekih davno nestalih predaka, optimalni za njihove kratke i brutalne živote. Bez ljubavi vrsta se gasi. Ljubav je ključ opstanka, ne seksualna strast. Ali večna i uzajamna ljubav nije, jer posle četvrte, pete, šeste godine - prolaska najkritičnijih dečijih godina - iz ugla vrste, ne pojedinca ljubav biva selektivno sve štetnija, sve nepoželjnija, sve veći hendikep sebičnim genima koji žele dalje. A svi geni žele dalje. Od tog konca marionete se ne otržu, mada ima posebnih ljudi. Ali veoma je retko naći ljude koji se jako, iskreno, i nada svim uzajamno vole, decenijama."

Preneću vam deo moje lične prepiske sa nekim ko je stručan da objasni koji su to sastojci potrebni za ono što zovemo ljubav :)

"Ne razumi me pogrešno, ja nad ljubavlju nemam - ne želim - nikakvu samokontrolu, i to je nešto najlepše, najsvetlije, to je najbolji smisao života. Ali mogu kao pesmicu da ti otpevam tajna imena koja kroz svest probiju i ozelene klicu ljubavi, phenylethylamine, phenylalanine, oxytocin, beta endorphin, proopiomelanocortin... pažljivo usklađeni mehanizmi, zupčanici duboko u mozgu, potaknuti banalnim impulsima, fizičkom blizinom recimo, gonjeni biološkim imperativima nekih davno nestalih predaka, optimalni za njihove kratke i brutalne živote. Bez ljubavi vrsta se gasi. Ljubav je ključ opstanka, ne seksualna strast. Ali večna i uzajamna ljubav nije, jer posle četvrte, pete, šeste godine - prolaska najkritičnijih dečijih godina - iz ugla vrste, ne pojedinca ljubav biva selektivno sve štetnija, sve nepoželjnija, sve veći hendikep sebičnim genima koji žele dalje. A svi geni žele dalje. Od tog konca marionete se ne otržu, mada ima posebnih ljudi. Ali veoma je retko naći ljude koji se jako, iskreno, i nada svim uzajamno vole, decenijama."

predivno:)

Kompliment tom "nekom" strucnjaku!:)

Prenesi mu i da je patetican xD

Salim se naravno ;)

Siguran sam da se sastojci ne mogu izdvojiti. Kao sto ne znamo sta je tajni sastojak Koka kole, tako ne znamo ni tajni sastojak ljubavi. Moze biti mnogo toga, uzajamno poverenje, hrabrost, strast ili prosto zelja da neko misli na nas, da nas neko obasipa paznjom, prosto da je tu. Kao sto rece anonimni pisac, malo je onih koji se istinski vole na neki duzi period. Ljubav posle odredjenog vremena predje u naviku. Moje misljenje je da je "ziveli su dugo i srecno do kraja zivota" samo bajka, nista bolja nego ona u kojoj ova recenica sluzi kao zakljucak. S druge strane, moji roditelji su zivi primer te duge i iskrene ljubavi. Cesto se i zapitam da li je moje misljenje ispravno ili sam u nekoj zabludi. Nije ni da ne verujem u ljubav, samo sam bio svedok sloma velike ljubavi, bio i sam ucesnik jedne, mozda ne nakon decenija, ali opet nakon tog kraceg perioda, bas tog perioda u kome bi ljubav trebalo da bude najjaca. Siguran sam da na svetu negde postoji za svakoga ona "prava" osoba, problem je sto malo nas nadje takvu.

zrno - zelje, iskrenosti, posvecenosti, razumevanja, strasti, podavanja, kompromisa, umiljatosti, pozrtvovanosti, ludosti, neoklevanja, nemerenja, poverenja, nestraha, gladi, trpeljivosti, odanosti, sigurnosti, vere, planova, vizije, nejednolicnosti, trajnosti, ne/stidljivosti, slaganja, nelaganja, vidovitosti, slusanja, gledanja, upijanja, ucenja, neumora, lascivnosti, preispitivanja, pripadanja, slobode, slojevitosti, tisine, buke, mudrosti...umesiti od pregrsti ovog jednog muskarca i pojesti ga u slast ;).

Mora da smo kao mali pojeli nešto kao ona kučka koja šteni i pojede posteljicu u kojoj oxitocin čini da
kučka oseća bezmernu ljubav prema kučićima i zapiše za narednih par meseci efermonima zapis ljubavi
za kučiće...Bez toga do sise ne bi došli...
Bebe ljudi i majke dobiju isto ,malo drukčijim putem,ali na istom obrascu...
Da bi taj oxitocin,ali i još neke supstance povremeno učinile da volimo-treba te bašte
emocija negovati-kako već koliko puta ponavljam...
Ljubav nij konstantna i nemojte "forsirati" partnera-možda je u oseci trenutnoj s tim
supstancama...Nećete mu valjda zameriti što ih vi ne pobuđejete,a zahtevate?Molim???

Prenesi mu i da je patetican xD

Salim se naravno ;)

Siguran sam da se sastojci ne mogu izdvojiti. Kao sto ne znamo sta je tajni sastojak Koka kole, tako ne znamo ni tajni sastojak ljubavi. Moze biti mnogo toga, uzajamno poverenje, hrabrost, strast ili prosto zelja da neko misli na nas, da nas neko obasipa paznjom, prosto da je tu. Kao sto rece anonimni pisac, malo je onih koji se istinski vole na neki duzi period. Ljubav posle odredjenog vremena predje u naviku. Moje misljenje je da je "ziveli su dugo i srecno do kraja zivota" samo bajka, nista bolja nego ona u kojoj ova recenica sluzi kao zakljucak. S druge strane, moji roditelji su zivi primer te duge i iskrene ljubavi. Cesto se i zapitam da li je moje misljenje ispravno ili sam u nekoj zabludi. Nije ni da ne verujem u ljubav, samo sam bio svedok sloma velike ljubavi, bio i sam ucesnik jedne, mozda ne nakon decenija, ali opet nakon tog kraceg perioda, bas tog perioda u kome bi ljubav trebalo da bude najjaca. Siguran sam da na svetu negde postoji za svakoga ona "prava" osoba, problem je sto malo nas nadje takvu

Mora da smo kao mali pojeli nešto kao ona kučka koja šteni i pojede posteljicu u kojoj oxitocin čini da
kučka oseća bezmernu ljubav prema kučićima i zapiše za narednih par meseci efermonima zapis ljubavi
za kučiće...Bez toga do sise ne bi došli...
Bebe ljudi i majke dobiju isto ,malo drukčijim putem,ali na istom obrascu...
Da bi taj oxitocin,ali i još neke supstance povremeno učinile da volimo-treba te bašte
emocija negovati-kako već koliko puta ponavljam...
Ljubav nij konstantna i nemojte "forsirati" partnera-možda je u oseci trenutnoj s tim
supstancama...Nećete mu valjda zameriti što ih vi ne pobuđejete,a zahtevate?Molim???

Ne čudi me da je i ovaj delić prenesenih misli dotičnog gospodina izazvao ovakve reakcije (što je pravilo kad je on u pitanju :lol: ) i drago mi je da je potakao na dalji razvoj teme i u tom pravcu. :)

Ne čudi me da je i ovaj delić prenesenih misli dotičnog gospodina izazvao ovakve reakcije (što je pravilo kad je on u pitanju :lol: ) i drago mi je da je potakao na dalji razvoj teme i u tom pravcu. :)
Dotičnog gospodina nisam video s kanticom vode u ljubavnoj bašti i to znanje mu služi
u avanturističke svrhe kojih se ja odričem i (kasno)zagovaram pravu ljubav...
Osim toga s takvim stavovima se ne slažem-osim kad sam slične sam koristio...
Prvo,zlatno,pravilo u svetu emocija glasi:doslednost u nedoslednosti...:smeker:

svidja mi se kako se razvija tema, mada sam ja vise mislila na ono sta covek treba da ima u sebi da bi mogao da voli...:lol:

ali neki su me odma shvatili
Mogla bi o temi čitav roman?
Ili scenario za seriju?
Ali kako to da vas (žemske)ne interesuju važnija,egzistencijalna pitanja,već samo i 99% ljubavna pitanja,taj deo
duhovnog života koji racionalno promišljanje ugušuje i čini ga maglovitim?
Kako to,kad je prednji podkorteks tvorac sveg progresa (s ,na žalost i,destruktivnim nuspojavama),a amigdala
tek animalni određivač nagonskih dejstava tzv,Idd...?
Nije li hormonalni sastav menstrualnih ciklusa taj koji stalno okreće kormilo međuljudskih odnosa u ljubavne vode?
Mislim da je krajnje vreme da se oforme Ujedinjene Ljubavne Nacije i da žene tamo vode glavnu reč! Mi muški-
pedala-zvaće nas več kad polože ikru...:rumenko::hahaha:
(Mi muški utakmice-vi žemske Sulju-ne moramo se ni dogovarati...:mrgreen:)

Basara priča u "Dugovećnosti" kako on Nastasijević i Maslać hranioci u frankfurtskom zoo
i to hranioci majmuna....Hrane ih mesom i onako usput kaže da probo da da i žirafi malo mesa...
Žirafa lapila i sutradan se zasrala sva...Ali kad je hranio majmune mesom ,vidi on da žirafa
čežnjivo pogleduje...Dao joj opet malo mesa i ona ga smazala...A zna da će...
To me baš asocira na moje prethodne opservacije...Naime i žemske čačkaju mečku
ljubavničku,a znaju da će nagrabusiti...I stomak do zuba i onaj idiot koji samo beži od kuće i
obaveza-boli ga dope-neće se on porađati i urlikati od bolova...
I sve to prođe i dođu poznije godine i opet tv i SULJA! ! !
PA JE LI VAM NIJE BILO DOSTA STOMAKA DO ZUBA I URLIKANJA NA POROĐAJU I
USRANIH PELENA I...
(Kaže meni moj šurak: "Pušt budale,ajmo mi na reku-eno mi u kolima pet-šest konzervi i po sendvaja...:mrgreen:)

Mogla bi o temi čitav roman?
Ili scenario za seriju?
Ali kako to da vas (žemske)ne interesuju važnija,egzistencijalna pitanja,već samo i 99% ljubavna pitanja,taj deo
duhovnog života koji racionalno promišljanje ugušuje i čini ga maglovitim?
Kako to,kad je prednji podkorteks tvorac sveg progresa (s ,na žalost i,destruktivnim nuspojavama),a amigdala
tek animalni određivač nagonskih dejstava tzv,Idd...?
Nije li hormonalni sastav menstrualnih ciklusa taj koji stalno okreće kormilo međuljudskih odnosa u ljubavne vode?
Mislim da je krajnje vreme da se oforme Ujedinjene Ljubavne Nacije i da žene tamo vode glavnu reč! Mi muški-
pedala-zvaće nas več kad polože ikru...:rumenko::hahaha:
(Mi muški utakmice-vi žemske Sulju-ne moramo se ni dogovarati...:mrgreen:)
Podkorteksi i amigdale
o, kad bi te ljubavi znale
da su samo lutkice na koncu
tog oksitocina k`о poklopca na loncu

Podkorteksi i amigdale
nismo znale kad smo bile male
pričali nam bajke do beskraja
o ljubavima što nemaju kraja

Amigdale amigdale
zvuče kao neke ale
nek` je i taj oksitocin čudo
ja, iako znam sve, odbijam