Kerkyra
Legenda
- Poruka
- 63.525
Mita svaku cetnicku pesmu zna.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Мудре поруке митрополита Амфилохија;
Митрополит Амфилохије: Они су своје самољубље прогласили за Бога и божанство – и мајку рођену би продали само да би стекли, зарадили пролазно, земаљско богатство
Ови који су се обезбожили данас, нажалост, овдје у Црној Гори они кажу да ове светиње припадају њима, ономе што они називају државом, а, уствари, државу поистовјећују са собом и бранећи себе, своје интересе, темељећи на безбожништву судбину Црне Горе
Од ИН4С
- 05/07/2020 16:29
Данас у Никшићу, на празник Светог свештеномученика Јевсевија у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, Свету архијерејску литургију је служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија и бројног свештенства.
Владика је у свом обраћању оцијенио да се и у ово наше вријеме поново јавља гоњење Цркве Божје.
„Ови који су се обезбожили данас, нажалост, овдје у Црној Гори они кажу да ове светиње припадају њима, ономе што они називају државом, а, уствари, државу поистовјећују са собом и бранећи себе, своје интересе, темељећи на безбожништву судбину Црне Горе, а она је све утемељена на вјери у живог Бога, и све што је у њој саграђено, они кажу да светиње припадају њима. Коме њима? Ко су ти они? Своју власт и страсти поистовјећују са државом и са народом и у име Црне Горе. Које Црне Горе? То није више Црна Гора, него Монтенегро. То је нешто што је рођено не у колијевци крштења и у материнској утроби, него нешто што је рођено у идеологијама нашег времена, идеологијама братоубилаштва и богоубилаштва“.
![]()
Он је указао да монаштво свој живот и своју младост, одричући се од свега, уграђује у обнову светиња у Црној Гори. Сада од њих, истиче Митрополит, треба одузети те светиње и дати их онима који су се поклонили идолима овога свијета.
„Они су своје самољубље прогласили за Бога и божанство, они су своју власт прогласили за Црну Гору и сматрају да тој обезбоженој, распамећеној Црној Гори припадају светиње. Сигурно, све што је грађено овдје кроз вјекове и што се гради, па и ми заједно, припадамо природно Црној Гори, ми смо изворни, његошевски Црногорци које ту постоје кроз вјекове, и све што је грађено грађено је у име живог Бога, приношено је Богу на дар и Богу припада и Црква Божја, и народ Божји, народ црногорски, српски припада Богу и сви они, без обзира како се данас декларишу, припадају том народу Божјем, Христовом народу, ако су истински, прави народ“.
„Они комунисти, њихови духовни оци су, ипак, градили за народ у своје вријеме, саграђена су предузећа и хиљаде људи су добили парче хљеба, а данас ови, у име своје саможивости, самољубивости, својих интереса, приватизујући сада то што је за народ грађено, хоће да приватизују и цркве Божје и светиње Божје. Коме да их дају? Кога да уселе у ове светиње? Све што је у њих уложено уложено је из љубави према светињи Божјој, према Божјем народу и то припада Божјем Христовом народу изворном, а не некаквима који продају вјеру за вечеру. Управо се то догађа код савремене црногорске власти – продају вјеру за вечеру“.
„Све би продали, и мајку рођену би продали само да би стекли, зарадили пролазно, земаљско богатство. Нема ту благослова Божјег“, поручио је Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије.
![]()
Митрополит Амфилохије је Златним ликом Светог Петра Другог Тајновидца Ловћенског одликовао Никшићанина Мирослава Копривицу “за исповједничко свједочење вјерности Христуи Богу и ћивоту Светог Василија Острошког чији је дом одбио да руши на Бриској гори код Улциња”.
Истим одликовањем Митрополит Амфилохије је наградио родитеље једанаесторо дјеце Слободанку и Рада Булајића из Никшића.
Црна Гора се налази пред озбиљним изазовима и новим искушењима који се не могу ни прикрити, а ни ријешити повампирењем духа братоубилаштва у име ”новог идентитета”, као ни братским диобама, братском мржњом и међусобним сукобљавањима и сукобима. У свим овим изазовима, власт има, по природи ствари, највећу одговорност, као што сноси и одговорност за усвајање Закона којим се, противно вољи велике већине грађана Црне Горе, намјерава отимање светиња и црквене имовине ради стварања ”своје цркве”. Са жаљењем констатујемо да се у посљедње вријеме, путем друштвених мрежа и на друге начине, шире дезинформације о стварању некаквих ”изборних листа” са наводним благословом и подршком Цркве. И овом приликом понављамо и наглашавамо да се никакве изборне листе не формирају са благословом, нити било ко има право да се на то позива у јавности. Црква са своје стране позива све грађане Црне Горе да изађу на изборе за посланике у народној Скупштини, те да на њима изаберу и гласају за оне који неће доносити и потврђивати безаконе и антицрквене законе у њихово име.
Mislim da Crkva ne moze da ima vlasnistvo nad nekretninama.Crkva zavisi od drzave u kojoj se nalazi.Sve nekretnine mogu bit samo drzavne aSva pitanja vlasnistva,resice na najposteniji nacin,Zakon o vlasnistvu religijskih objekata u Crnoj Gori. Sve Zakone,pa i ovaj,ne donosi nas Predsednik
no Narodna Skupstina,izabrana na najpostenijim Izborima.!
Јес' ти узео лекић? А и цртани ти је давно прошао.Mislim da Crkva ne moze da ima vlasnistvo nad nekretninama.Crkva zavisi od drzave u kojoj se nalazi.Sve nekretnine mogu bit samo drzavne a
Crkvi se daje objekat na koriscenje.Evo jedan primer;Hram Sv.Save u Beogradu ne gradi se parama Crkve,nego novac se trosi iz budzeta gradjana
Srbije.Da li sutra moze Pravoslavna Crkva da kaze,da je Hram Sv.Save njeno vlasnistvo ???
Tebi ocigledno,nece pomoci ne "lekic",nego ni "lekcina".Ti si nemoj se ljutis,ali ti si "fijukno".Јес' ти узео лекић? А и цртани ти је давно прошао.
Е ако си ми ти рекао тролчино милогорска! Него кад смислиш одговор јавим ми чија је твоја кућа или чији је твој аутомобил?Tebi ocigledno,nece pomoci ne "lekic",nego ni "lekcina".Ti si nemoj se ljutis,ali ti si "fijukno".
Postavio si mi jedno od glupih pitanja.Ciji je moj automobil.Pa obzirom da sam ga kupio od svog novca,onda je svakako moj.Е ако си ми ти рекао тролчино милогорска! Него кад смислиш одговор јавим ми чија је твоја кућа или чији је твој аутомобил?
Kako ti se dopada litije u Beogradu pre par sedmicaСад се можеш "легализовати". Нађи куркума и весеље је спремно. Можете и оца у ...
Какав испитаник, такво и питање. За теже ниси.![]()
a akcenat je na -pre par sedmica,Kako ti se dopada litije u Beogradu pre par sedmica
Biće opet kad probaju da konstituišu lažiskupštinua akcenat je na -pre par sedmica,
tuguj, pati
Sve litije danas u trecem milenijumu,pretstavljaju krajnju zaostalost ljudi,koji u njima ucestvuju. Veliki blam,za celu zemlju.Kako ti se dopada litije u Beogradu pre par sedmica
Da ali rusofiličmari podržavaju litijanere u MNE a ne u SRBSve litije danas u trecem milenijumu,pretstavljaju krajnju zaostalost ljudi,koji u njima ucestvuju. Veliki blam,za celu zemlju.
Он је упозорио да сада живимо у времену када вишедеценијски подгријавану црногорско-српску националну располућеност, несмјењујућа владајућа клика у Подгорици жели да продуби у „застрашујућу, непремостиву и суицидалну црквено-вјерску подјелу већинског православног народа у Црној Гори, то јест у етничко парцелисање помјесне православне цркве“.„Током времена прилике су се заоштравале, па су постојеће политичке подјеле између зеленаша и бјелаша под утицајем комунистичке идеологије, али и доброј мјери страних чинилаца, почеле да мутирају у вјештачке, али опасне црногорско-српске националне подјеле“, казао је Крцуновић.
„На Истоку имамо други тип колективног идентитета који каже да се окупљамо око култа без обзира гдје ми живјели. Тако имате Јевреје који су Јевреји без обзира да ли живе у Швајцарској, Русији или Пољској... Док на Балкану имате идентитет српског народа који је кроз уста краља Николе прије 100 година дефинисан као идентитет једног истог народа, без обзира на границе“, казао је Перовић.„У модерном западном тумачењу, нација у савременом политиколошком и филозофском тумачењу није етничка група, већ државо уређење и идентитет у оквиру државних граница. Можемо да кажемо да је нација вјештачка политичко-идеолошка творевина, то јест ангажовање људи на одређеном простору око изградње једног политичког идентитета.“
„Црква је старија, више памти, боље зна, утемељена је на дубљим основама него што је то било који земаљски пролазни идентитет и она ће на крају објединити народ јер не може дозволити да се народ и по том питању подијели“, закључио је Перовић.„Испод крова имена СПЦ мислим да су сви комотни, а питање је стила и црквенога живота и начина да ниједан наш обред, јавно обраћање и служба не буде спроведено на такав начин да нечије идентитетске осјећаје вријеђа“, казао је Перовић и поручио да Црква, без обзира што се налази под баражном ватром идеолошке пропаганде актуелне власти, има више кондиције од било које власти.
У контексту актуелних тензија и дешавања, владика је такође примијетио да данас око питања нације имамо доста дискусија у Црној Гори, али да оне нису од јуче.„Можемо само говорити о томе да црква разлике преображава, оплемењује и даје им нови садржај и могућности. Међутим, по нашој људској природи и слабостима те разлике понекад постану разлог за неразумијевање“, појаснио је Јоаникије.
Говорећи на концу о захтјеву власти у Подгорици да православна црква у Црној Гори треба да буде државна црква или да служи црногорској нацији, односно, да СПЦ као таква угрожава црногорски нацију — владика је указао да црква није биро за регистрацију и успостављање нација, нити машина која меље или угрожава било чију нацију.„Завађање траје и споља и изнутра и тога имамо на претек и данас у Црној Гори. Зар нису производ свега онога што су радили Секула Дрљевић и Савић Марковић Штедимлија горки плодови које имамо данас? Данас се нажалост за црногорску нацију много качи мржња, и то је оно чега би Црногорци требало да се што прије ослободе“, упозорио је владика.