Lista grafickih kartica i overklokovanje.

Da li neko moze da mi kaze kako da u kompu procitam koja mi je graficka kartica da vam pokazem da mi kazete kakve igruce mogu posto ni jednu yebenu igricu ne mogu da igram uvek fali neko sranje!! Poludecu, komp mi nov, nema ni 2 meseca :dash: :dash:

Pošto vidim da niko neće odgovoriti na ovo pitanje ja ću malo da pojasnim. Za grafičku karticu postoje 3 načina:
U donjem lijevom uglu ekrana (start button za xp ili windows logo za vistu ili sedmicu) jedan klik i pod search kucate device manager, nakon toga će vam izbaciti rezultat i kliknete na taj device manager. Nakon toga na display adapter. Tu vam otvara naziv grafičke kartice.
Drugi način je da umjesto device manager kucate .... zaboravio sam. DX ili tako nešto... ne mogu vjerovati da sam zaboravio ali to svako zna pa će me neko dopuniti.
Treći način je da se instalira everest.

Hteo bih da uzmem laptop i video sam da pise za graficku:

ATI Radeon™ HD 4250 sa 64MB dodeljene od sistema, maksimalna memorija do 1405MB deljene sa instaliranih 3GB sistemske memorije

Jel to znaci da ce sistem sam da dodaje vise MB u zavinosti od potrebe, ili moram sam to da podesim? Da li je to podesavanje stetno po graficku?

Video sam jos da neki laptopovi imaju graficke za koje pise da dobijaju od sistema 256MB. Kakva je razlika izmedju prve graficke i ove druge, ako i prvoj moze da se namesti da bude 256MB? Da li je velika ta razlika?

P.S: Izvinjavam se zbog glupih pitanja. ;)

Nisu glupa, ne razumije svako te stvari. Ako je riječ o integrisanim karticama na desktop računarima, ili bilo kakvim karticama na laptopima važan je model. Ako je riječ o radeonu 4250 možeš mu dodijeliti memorije koliko o'š. A i ne moraš. On će uzeti koliko mu je potrebno. S obzirom da je mom radeonu 3870 sasvim dovoljno 512MB tebi neće trebati više od 128MB. A ako je grafičkoj od laptopa u biosu dodijeljeno 512 rama ti to možeš skresati na 64. To ne bi trebalo da šteti računaru. Tj laptopu.

ajd da ovde pitam, da ne otvaram novu temu.
da li moze da se graficka kartica nakaci na plocu koja ima integrisanu grafiku?
pitam zbog para - ako kupim komp sa maticnom plocom koja ima integrisanu grafiku (jeftina varijanta), pa posle dodjem do para za neku solidnu graficku - da li vredi kupovati, ili bi to iziskivalo novu maticnu plocu (koja nema integrisanu grafiku)

Back