Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I jesi li resio problem rezolucije?Inace to je dobar OS i na njemu se moze mnogo stosta nauciti.Isprobaj sve sta moze.Samo ne instaliraj nesto sto ne proveris.Vezbaj Terminal.Inace na netu imas mnogo ,a na You Tube isto o Ubuntu.Polako sve preispitaj.Ja sta god budem znao pomoci cu ti.
Sto se tice Libre Office,radi sve sto i M.O.Malo samo da se priviknes.Vedeces i sam,ima dosta besplatnih programa za svaku vrstu obrade,bilo cega na OS-u i plus terminal,sto na windowsu nema.

I jesi li resio problem rezolucije?Inace to je dobar OS i na njemu se moze mnogo stosta nauciti.Isprobaj sve sta moze.Samo ne instaliraj nesto sto ne proveris.Vezbaj Terminal.Inace na netu imas mnogo ,a na You Tube isto o Ubuntu.Polako sve preispitaj.Ja sta god budem znao pomoci cu ti.

bio sam rešio problem rezolucije - onaj klip što si postavio e pa od te osobe samo noviji klip trebalo je ubaciti još neke stavke i onda bude regularno ali po restartovanju kompa opet se vratilo na staro... na drugi hdd ću instalirati i ubuntu pa ću vežbati :aha2:

Sto se tice Libre Office,radi sve sto i M.O.Malo samo da se priviknes.Vedeces i sam,ima dosta besplatnih programa za svaku vrstu obrade,bilo cega na OS-u i plus terminal,sto na windowsu nema.

nisam nikada ni koristio nešto ofis jel mi nije bio potreban...ovamo na pop os-u vidim ima baš dosta interesantnih programa :okok: inače daa na ubuntu naučio sam kako se preko terminala instaliraju programi :cool:

Screenshot from 2025-04-23 00-16-46.png

odlična radio app :klap:

VirtualBox_Siduction_26_04_2025_16_38_17.png

Е овако након 3 месеца одравања Siduction Linux-a (базиран на Debian Unstable 💀) могу да кажем следеће, дистро је одличан али заиста морате да се посветите надоградњама kao и dpkg/apt-у јер некад се деси да не може да инсталира неки нову верзију неког пакета и онда мора да вам избрише неки програм. Оно што волим код овог дистроа што има и упуство како се надограђује правилно уз неке моје перкове које се касније додао... :vnaocare:

1. Додао сам Debian Multimedia Unstable репозорију тако да сам имао GIMP 3 још од почетког фебруара и Pin-овао је 1001 то зна значи да та репозоторија увек има предност без обзира на верзију пакета који се налази у главној репозорији. Значи први пут када покрете надоградњу очекујте и downgrade.
  2. Прво изаберете најбржи мирор (верујте ми, биће вам потребан јер зна некад да има и по 140 пакета по дану)
  3. Урадите apt update && apt upgrade -d -y -ово ће само да освежи репозороје и да преузме deb фајлове и ништа више.
  4. Пређите у rescue mod - куцајте као root init 1
  5. Укуцајте поново root лозинку. Већина сервиса су погашени у овом моду.
  6. Затим apt -m -ignore-missing full-upgrade --auto-remove -s (ово је само симулацима шта ће се догодити, можете је извршити и као обичан корисник пре уласка у root)
  7. И затим ако је све прошло како треба: apt -m -ignore-missing full-upgrade --auto-remove -y - кренуће да инсталира све пакете који сте већ преузели
  8. Siduction не уклања кернеле са autoremove већ има посебну алатаку помоћу које можете да уклоните више њих. :pivce:

Poslednja izmena:
@Dr.Jackson kako sada da objasnim u vezi fedore jel fedori izvorno da ima početni radni panel preko celog ekrana i mora da se ide u godnji levi ugao na opciji da bi se pojavile ikonice na donjoj traci? tražio sam u podešavanjima da to izmenim ali nemaa

Тaко ти изгледа GNOME Vanilla (без ткиковања какве имаш код PopOS-a , Ubuntu-a)

Мораш да инсталираш:

1. https://packages.fedoraproject.org/pkgs/gnome-extensions-app/gnome-extensions-app/ - за искључивае и укључивање ектензија
2. Aко хоћеш као MacOS dock
3. Ако хоћеш као Windows panel
4. https://flathub.org/apps/com.mattjakeman.ExtensionManager - за додатне ако желиш које немаш у репозоторији, на пример иконице. :vnaocare:
5 gnome-tweaks. - промена иконица, тема...

:pivce:

Тaко ти изгледа GNOME Vanilla (без ткиковања какве имаш код PopOS-a , Ubuntu-a)

Мораш да инсталираш:

1. https://packages.fedoraproject.org/pkgs/gnome-extensions-app/gnome-extensions-app/ - за искључивае и укључивање ектензија
2. Aко хоћеш као MacOS dock
3. Ако хоћеш као Windows panel
4. https://flathub.org/apps/com.mattjakeman.ExtensionManager - за додатне ако желиш које немаш у репозоторији, на пример иконице. :vnaocare:
5 gnome-tweaks. - промена иконица, тема...

:pivce:

i fedora mi se svidja ja bih više distroa koristio odjednom da može 🤣

Има на гномовом сајту део са екстензијама где директно са веб прегледача инсталираш, подешаваш и уклањаш екстензије које ти одговарају. Такође, међу гномовим пакетима има и пакет везан за управљање екстензијама из графичког окружења. (Нисам за компом па не могу прецизније).

Лично, више ми одговара Дебиан тестинг (и дистрибуције засноване на тој грани) него дистрибуције засноване на нестабилној грани.
Овако сам контролишем кад ћу нешто да преузмем из нестабилне гране, ако ме радозналост баш толико обузме или у новој верзији има неки нови алат који ме занима.

Може није никакав проблем.
Одредиш један хард диск (SSD) и партиционишеш унапред према броју оперативних система и начину коришћења истих. После је важно да пратиш која партиција је одређена за коју дистрибуцију (посебно за системске фајлове посебно за корисничке податке - уколико одвајаш корисничке податке на посебну партицију).
У почетку сам на истом хард диску има два Виндовса и два Линукса...

Има на гномовом сајту део са екстензијама где директно са веб прегледача инсталираш, подешаваш и уклањаш екстензије које ти одговарају. Такође, међу гномовим пакетима има и пакет везан за управљање екстензијама из графичког окружења. (Нисам за компом па не могу прецизније).

Лично, више ми одговара Дебиан тестинг (и дистрибуције засноване на тој грани) него дистрибуције засноване на нестабилној грани.
Овако сам контролишем кад ћу нешто да преузмем из нестабилне гране, ако ме радозналост баш толико обузме или у новој верзији има неки нови алат који ме занима.

Можеш и тако да додаш али сигурније је:
  1. инсталирати екстензије као пакете из репозиторије
  2. помоћу еxtension-manager-a преузме се и инсталирају се једним кликом.

Пробај као виртуелна машина, па ако ти се допада можеш имати три Линукса на једном хард диску ако ти то чини занимацију. Док не нађеш нешто што ти одговара.

Пробај као виртуелна машина, па ако ти се допада можеш имати три Линукса на једном хард диску ако ти то чини занимацију. Док не нађеш нешто што ти одговара.

nisam do sada pravio nikada duel boot niti sam koristio virtuelnu mašinu a pop os sam stavio na drugom hardu...mogu da probam... instaliraću ponovo linux ubuntu izvorni jel mi se baš dopada i videću za još par distroa...

Баговит.

vidim ima ga u tri verzije prikaza... dobro da ga onda ne testiram kad je već tako...

ovako ponovo sam instal. linux mint i u terminalu pokrenuo ovo: sudo apt update i sudo apt upgrade i naravno sve uradjeno imam sada kompletno apdejtovanu mozilu-ti si mi ranije bio pisao kako da apdejtujem mozilu... zadržaću se na mintu za sada a i svaki linux može da se podešava za sve :cool: podesio sam i ikonice da budu na sredini i preko terminala instalirao shortwave...

@jolemisa samo mint :super:

Баговит.
И код мене багује, дигао руке од њега. И Antix ми забаговао, не вреди.

vidim ima ga u tri verzije prikaza... dobro da ga onda ne testiram kad je već tako...

ovako ponovo sam instal. linux mint i u terminalu pokrenuo ovo: sudo apt update i sudo apt upgrade i naravno sve uradjeno imam sada kompletno apdejtovanu mozilu-ti si mi ranije bio pisao kako da apdejtujem mozilu... zadržaću se na mintu za sada a i svaki linux može da se podešava za sve :cool: podesio sam i ikonice da budu na sredini i preko terminala instalirao shortwave...

Инсталира Librewolf. То је оно што је Firefox требао да постане али није.

Debian ти је стабилнији једино што заузима мало више RAM-a.

AntiX ради супер јер је то у суштини Debian за јако старе машине. Промени кернел на Debian-ов јер је AntiX кернел направљен за smp процесоре или пређи на MX Linux.

AntiX ради супер јер је то у суштини Debian за јако старе машине.
Пробао сам на новијој машини,не ради добро.
Промени кернел на Debian-ов јер је AntiX кернел направљен за smp процесоре или пређи на MX Linux.
Можда другом приликом. Одбија ме од Antix-a што нема пристојан XFCE.
Хвала у сваком случају.

Инсталира Librewolf. То је оно што је Firefox требао да постане али није.

na pop os-u sam bio instal. librewolf ali nisam koristio sada ću instal. na mintu...

a osmica rama će biti i više nego dovoljna za debian

Back