Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Дебиан ради и са 4gb RAM-a. Имаш исто много софтвера као и за Убунту.
Пробај Sparky Linux он је Дебијан

probao sam sparki linux i nisam se bio snašao 🤣 sada učim kako sve ide :mrgreen: instal.sam librewolf preko terminala...problem dodje da kada za neki program kucam na netu ''how to-to to i to i onda pristupim nekom sajtu inapisane stavke ubacim u terminalu i izbaci da ta i ta komanda ne postoji onda odem na drugi sajt dok ne pronadjem ono što radi...

librewolf je kopirana mozila tj odeljak mozilin sa manjim izmenama...

probao sam sparki linux i nisam se bio snašao 🤣 sada učim kako sve ide :mrgreen: instal.sam librewolf preko terminala...problem dodje da kada za neki program kucam na netu ''how to-to to i to i onda pristupim nekom sajtu inapisane stavke ubacim u terminalu i izbaci da ta i ta komanda ne postoji onda odem na drugi sajt dok ne pronadjem ono što radi...

librewolf je kopirana mozila tj odeljak mozilin sa manjim izmenama...
Снаћићеш се у терминалу. Нека те теши да је и Windows увео терминал јер је лакше-
https://chocolatey.org/install
A барем не стрепиш од апдејтова у Линуксу (као у Windowsu) ако ништа друго :)))
Сигуран си да ниси погрешио у куцању ? Само тако може да се каже да нешто не постоји у терминалу.

Снаћићеш се у терминалу. Нека те теши да је и Windows увео терминал јер је лакше-
https://chocolatey.org/install
A барем не стрепиш од апдејтова у Линуксу (као у Windowsu) ако ништа друго :)))
Сигуран си да ниси погрешио у куцању ? Само тако може да се каже да нешто не постоји у терминалу.

ali bukvalno ja mislim da niko i ne koristi terminal u win-u :mrgreen: win za sada ostaje samo za gejming odvojene instalacije oba sistema u kompu-mint sam stavio na hard-u iz matorog laptopa i radi tečno kao da je na ssd-u -ne znam samo zašto kažu da su hard diskovi iz laptopa nekvalitetni? bukvalno je nečujan a stanje je 100/100 ...

izilazi mi kao obaveštenje za nadogradnju mint-a cinnamon na verziju vanessa...

ma ne bre iskopiram što treba i izbaci da takva komanda ne postoji-na nekim sajtovima je pogrešno verovatno...

ali bukvalno ja mislim da niko i ne koristi terminal u win-u :mrgreen:

ma ne bre iskopiram što treba i izbaci da takva komanda ne postoji-na nekim sajtovima je pogrešno verovatno...
Nisu svuda na sajtovima komande dobre.Najbolje je,recimo naci te komande na Ubuntu sajtovima..Imali su ranije oni i svoj forum,ali je na stetu ugasen.

da da to sam primetio...
Ubuhtu је био популаран пре 20 година кадвсу слали бесплатно инсталациони CD.
Сада су друге дистрибуције престигле Ubuntu. Мада ми жао за форум. Јел има макар да се прочита стари садржај ?
ali bukvalno ja mislim da niko i ne koristi terminal u win-u
Ниси морао иначе би користио и ти.
Кад не мораш може инсталација програма преко терминала
https://community.chocolatey.org/packages/librewolf

ali bukvalno ja mislim da niko i ne koristi terminal u win-u :mrgreen: win za sada ostaje samo za gejming odvojene instalacije oba sistema u kompu-mint sam stavio na hard-u iz matorog laptopa i radi tečno kao da je na ssd-u -ne znam samo zašto kažu da su hard diskovi iz laptopa nekvalitetni? bukvalno je nečujan a stanje je 100/100 ...

Не мораш преко терминала.

https://librewolf.net/installation/windows/

аntiX Fluxbox
VirtualBox_fluxbox_04_05_2025_22_09_38.png

Ubuhtu је био популаран пре 20 година кадвсу слали бесплатно инсталациони CD.
Сада су друге дистрибуције престигле Ubuntu. Мада ми жао за форум. Јел има макар да се прочита стари садржај ?

Ниси морао иначе би користио и ти.
Кад не мораш може инсталација програма преко терминала
https://community.chocolatey.org/packages/librewolf

nije bio baš početni ali medju prvima...

proučiću

ali o linuxu je pisano još od 2000-te pa na ovamo?
Мислио је на термин "најпопуларнији". За Уубунту је од почетка развоја нагласак био на упрошћавању корисничког искуства и приближавање рада пбичном кориснику.
Зато је неколико година био најпопуларнији.
Отприлике док нису настале ноке нове изведене дистрибуције које су имале за циљ да буду још више кориснички орјентисане од Убунтуа (нпр Минтова девиза је била "Убунту, како би требао да изгледа"). Од 2010. године већи број дистрибуција је био једнако једноставан за коришћење као и Убунту, а након 2015. године тек мањи број дистрибуција је остао при неким решењима које су захтевале озбиљнија знања за инсталацију и уопште рад.

ali o linuxu je pisano još od 2000-te pa na ovamo?
Мислио је на термин "најпопуларнији". За Убунту је од почетка развоја нагласак био на упрошћавању корисничког искуства и приближавање рада обичном кориснику.
Зато је неколико година био најпопуларнији.
Отприлике док нису настале неке нове изведене дистрибуције које су имале за циљ да буду још више кориснички орјентисане од Убунтуа (нпр Минтова девиза је била "Убунту, како би требао да изгледа"). Од 2010. године већи број дистрибуција је био једнако једноставан за коришћење као и Убунту, а након 2015. године тек мањи број дистрибуција је остао при неким решењима које су захтевале озбиљнија знања за инсталацију и коришћење.

po tom sam uputstvu i išao ali neće samo vrti i toliko-ako traje duže naredni put ću pustiti vremenski duže

Можеш ручно да га надоградиш као Debiаn.
Промениш све ubuntu репозорије у noble и mint репозотирије у wilma - /etc/source.list /etc/source.llst.d/

И онда урадиш

sudo apt clean
sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt full-upgrade
sudo apt --purge autoremove
sudo reboot

све што искочи прихвати за Yes и ако негде стане уради sudo apt -f install и онда ће да ти настави.

Пре тога помоћу Timeshifta-а уради backup.

Можеш ручно да га надоградиш као Debiаn.
Промениш све ubuntu репозорије у noble и mint репозотирије у wilma - /etc/source.list /etc/source.llst.d/

И онда урадиш

sudo apt clean
sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt full-upgrade
sudo apt --purge autoremove
sudo reboot

све што искочи прихвати за Yes и ако негде стане уради sudo apt -f install и онда ће да ти настави.

Пре тога помоћу Timeshifta-а уради backup.

uspeo sam da nadogradim na verziju vanesa-dok malo udjem u štos kako se sve to radi a vala je nadogradnja trajala par sati :pljus: ima još nadogradnje naknadno ali za sada to je to-ukapirao sam sada kako sve to funkcioniše i koja je fora sa nadogradnjama 😅 ovo ću da skrinujem za naredni put ako nešto zakaže i sl :okok:

da napišem za ljude koji prvi put dolaze u dodir sa linux-om da se ne obesrabruju da nauče, shvate i razumeju kako linux radi :super:
posle sve bude glatkoćaa ujedno će im i mašine što kaže Dr Dzekson duže raditi :okok:

uspeo sam da nadogradim na verziju vanesa-dok malo udjem u štos kako se sve to radi a vala je nadogradnja trajala par sati :pljus: ima još nadogradnje naknadno ali za sada to je to-ukapirao sam sada kako sve to funkcioniše i koja je fora sa nadogradnjama 😅 ovo ću da skrinujem za naredni put ako nešto zakaže i sl :okok:

da napišem za ljude koji prvi put dolaze u dodir sa linux-om da se ne obesrabruju da nauče, shvate i razumeju kako linux radi :super:
posle sve bude glatkoćaa ujedno će im i mašine što kaže Dr Dzekson duže raditi :okok:
За други пут значи за једно 3-4 године кад се прелази на нову верзију.
:)
Не бригај за прелазак на нову верзију.

Back