Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Опрости али, не, Зорин никад није био дистрибуција која почетнике учи шта је линукс већ дистрибуција која је увек била препаковани убунту са изгледом приближним Виндовсу.
Просто линукс дистрибуција за оне који рачунарски систем виде једино кроз боје Виндовса... У стварности ништа није био лакши за коришћење од убунтуа при чему је раније било весело за надоградње јер је било питање да ли ће све остати исто...

Што се тиче подешавања из графичког окружења ту је увек био "краљ" КДЕ.

Искрено, данас многе линукс дистрибуције више нису проблематичне за почетнике почев од самог Дебиана, још ако има Атијеве графичке па нема никаквог зезања са драјверима...

За доста дистрибуција више практично нема никакве разлико по питању тежине за почетника - колико треба да упозна рад са нпр Зорин једнако је потребан и са Дебиан. С тим да ако се малко потруди и сасвим мало прошири своје знање о линуксу - више ће му вредети неко месеци поред Зорина.

Zorin OS 17 користи чисти GNOME као што видиш на слици и може да изгледа како ти хоћеш. Има 5 конфигурација и можеш да мењаш како ће систем да функционише односно изгледа кроз један клик! Провери. Мислим да је боља дистрибиција за почетника и од Линукс Минта јер нуди и snap и flatpak, a сад једино што су још на старом Ubuntu LTS-у (jammy) али су доста ствари препаковали што и даље плус јер људи мрзе да надограђују систем. Да не спомињем ЗНАЊЕ о Wine-у што нуди out-of-box.

Poslednja izmena:
Не постоји та команда
Направи фајл.

Сними то у nano едитору. Провери да ли си снимио
Otvorim terminal u /etc , a pise mi da etc ne postoji?

Prilozi

• 2025-02-03_11-22.png
    2025-02-03_11-22.png
    29 KB · Pregleda: 5
u fajlu piše ono što si mi napisao
defaults.pcm.card 1
defaults.ctl.card 1
A kada restartujem mašinu onda se zvuk vrati. Problem je kada suspendujem sistem i onda ga probudim, tada zvuka nema.

Пробај иди један по један...
  1. sudo alsa force-reload
  2. amixer set Master unmute
  3. snd-pcm-set-rate 48000

Poslednja izmena:
Ja sam zadnji Windows 7 koristio on je bio stabilan ali dosadan trazi neko ciscenje odrzavanje sistema, smaracina....inace Linux distra sam koristio i ovi zadnji uvek bili neki nedostaci ali to bilo pre par godina.
Imam 4 OS-a,ali ipak sam najvise na 7-ici jermi je voma stabilna.nema tih problema.Pokupic potrebne apdejte i posle iskljucis automatski apdejt i nemas nikakav problem.Doduse stabilizovao se i Win.10.Ubuntu imad duze vreme,a oko godinu imam i Linux Mint.Njega jos istrazujem.

Lubuntu са LXQT десктопом.:vnaocare:
VirtualBox_Lubuntu_04_02_2025_20_48_31.png

Иначе ако желите да очистите снапове са Ubunta урадите ово.

1. sudo nano -w /etc/apt/preferences.d/remove-snaps
2. Додати правило да ће те игнорисати све пакете који имају снап префикс ако оне не постоје у другој репозотирији
Package: firefox
Pin: release o=Ubuntu
Pin-Priority: -1
3. sudo add-apt-repository ppa:xtradeb/apps
4. sudo apt remove snapd --autoremove --purge
5. Гледајте мађију како се због преференци након што су се обришу сви снапови аутоматски се инсталира нови firefox као deb пакет из xtradeb-a.

Ово је нарочито корисно код Lubuntu-a ако имате неки лаптоп са јако мало меморије. :pivce:

Poslednja izmena:
Још мало LXQT Desktop-а. Наравно да ово може да тера Cyberpunk 2077 јер је ово само изглед. LXQT се препоручује да га инсталирате на старе рачунаре јер је веома лаган али ово је и даље Ubuntu само други графички интерфејс. Ако вам се свиђа "традиционални декстоп" без обзира да ли имате стари или најновији рачунар LXQT може да буде ваш избор и онда можете да играте Cyberpunk на десктопу који изгледа као Windows 98 jer је то ЛИНУКС. ТИ БИРАШ КАКО ЋЕ ДА ТИ ИЗГЛЕДА РАЧУНАР!:vnaocare:

VirtualBox_LXQT_05_02_2025_19_22_39.png

Poslednja izmena:

Back