Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Још један францунски и мени драг дистро. Open Mandriva Lx ROME сa GNOME - Rolling relase верзија а оно по чему је ова дистрибуција је постала недавно позната је то што негује слободарске и меритократске вредности, због чега је је у кратко време дошло до навеле нових корисника. Постоје две верзије Rock koja je намењена за пословну употребу и за сервере али и за све које цене стабилност у раду пре свега и ролинг верзија за десктоп кориснике. :pivce:
VirtualBox_OM_ROME_09_02_2025_20_29_36(1).png

Ubuntu са MATE десктопом. Имате неколико конфигурација па може на један клик да мења изглед. Ја сам изабрао Redmond што је "Windows like" и мало сам се играо са виџетима. Јако квалитетан дистро све је некако утегнуто и поред тога што заостајем за 200+ пакета. МАТЕ је копија GNOME 2 што је први иглед Ubuntu-a, тамо из 2006, мислим да имате чак на првој страни како је изгледао. На Линуксу ништа не умире заиста, ако волите неки изглед само се форкује под другим именом. Један од предност софтвера отвореног кода да увек можете да имате ваш излед без обзира колико је нешто старо ако се то одржава и развија и даље :pivce:

VirtualBox_Ubuntu_MATE_14_02_2025_21_03_55(1).png

Poslednja izmena:
update: resio sam problem....jedva!
Ispostavilo se da sam negde ranije instalirao Ollama AI model, i meni je docker cuvao i gomilao sve te logove ili sta god da je bilo, pojelo mi 440GB diska!
A posto nisam disk usage analizer startovao sa administratorskim privilegijama, nisam video gde su mi se ovi fajlovi nalazili
Na Mac-u to resim preko Activity Monitora ako se javi problem, mada to vrlo retko za nekoliko godina, i tacno vidim gde je problem.

Back