Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Па отвори програм.
Evo otvoren je program, kada pustim youtube, pomera se ona crtica levo-desno prateci jacinu zvuka....ali zvuka i dalje nema

Prilozi

• 2025-01-21_16-37.png
    2025-01-21_16-37.png
    31,7 KB · Pregleda: 5
Ево сад сам имао проблема са Pipewire-ом али на Debian Unstable (значи није уопште радио на XFCE-у аахаахха) и наравно чим сам пребацио на проверени и стари pulseaudio којег користим и на Void-и и на Artix-у сад лепо ради. :andjeo:

Poslednja izmena:
Имаш туторијал за базни систем ? Нешто се ту не сналазим

Ја сам оба система инсталирао само на базном системом. На једном Cinnamon a другом Plasma 5 (тада). Једино представља проблем ако ћеш да инсталираш преко WiFi пошто користи wpa-supplicant за повезивање. Нема network-manager инсталиран по дефолту.

Имаш на њиховом сајту све..
https://docs.voidlinux.org/config/graphical-session

Ја сам оба система инсталирао само на базном системом. На једном Cinnamon a другом Plasma 5 (тада). Једино представља проблем ако ћеш да инсталираш преко WiFi пошто користи wpa-supplicant за повезивање. Нема network-manager инсталиран по дефолту.

Имаш на њиховом сајту све..
https://docs.voidlinux.org/config/graphical-session
Svaka ti cast.Kad stignes,sve to da isprobas.Ja kad naidjem na prvi Linux koji mi se svidi,ostajem na njemu.I apdejtujem,kako dolaze nove verzije.

aj lepo da se izrazim: izbegavam da pravim office dokumente.
Sve sto radim zavrsi kao MD (zbog versioninga) ili PDF (fiksna verzija).
да се прецизније изразим, кроз либреофис ћеш урадити то што желиш и запамтићеш у одговарајућем .pdf формату.
Ок сад?
Дакле Либреофис може да отвара .pdf документа и у зависности од тога како је настао дати .pdf документ може у одређеној мери да га уређује и потом поново извезе у облику .pdf или неки други потребан формат.
Редовно користим Либреофис за уређивање .pdf па и за задатке као што је твој.

да се прецизније изразим, кроз либреофис ћеш урадити то што желиш и запамтићеш у одговарајућем .pdf формату.
Ок сад?

Kontra pitanje - ima li u libre office diff?

Дакле Либреофис може да отвара .pdf документа и у зависности од тога како је настао дати .pdf документ може у одређеној мери да га уређује и потом поново извезе у облику .pdf или неки други потребан формат.
Редовно користим Либреофис за уређивање .pdf па и за задатке као што је твој.

Da libre je dobar za konverziju office fajlova u .pdf, moze da radi i headless. Samo je spor ako ima mnogo konverzija da se uradi.

Nasao. Ima.

Nazalost verovatno radi pod odgovarajucim/kontrolisanim okolnostima, posto na primeru koji sam probao ne radi dobro.

Svejedno, dobro je da znam da ima - ako zatreba - pod uslovom da radi ;)
За либреофис има разних додатка па можеш проверити да ли постоји неки који ти може решити жељене задатке.
Наравно за озбиљније ствари може помоћи и Inkscape.

За либреофис има разних додатка па можеш проверити да ли постоји неки који ти може решити жељене задатке.

tezak mi je za rad, neproduktivan sam u word like alatima. Mnogo se mucim a ne treba mi nista specijalno. Tako retko ga koristim, uglavnom koristim o365 samo zato sto je centralizovan repo dokumenata. i tu u o365 mi je problem pa se nekad desava da prvo outlajnujem dokument u markdown-u i upisem sta mi treba pa posle da formatiram u wordu, i nije mi jasno zasto je podrska u MS alatima tako slabo uvezana sa MD formatom

takodje ima velikih problema sa ubacivanjem programskog koda u dokumente. Ni na o365 to nije zadovoljavajuce reseno. Nije mi jasno... posle toliko decenija postojanja da word / libre office nema programski kod je prosto neverovatno. Nije cudno da ce programeri radije da pisu u markdown-u a word samo s mukom. Office je za birokratiju koja pise pisma i smislja formulare i tabele. Sve to lici na neki tezak prosli vek. Dokumenti ce zajedno sa aplikacijama da izumru.

Наравно за озбиљније ствари може помоћи и Inkscape.

Inkscape sam koristio da crtam neke originalne vektorske ikone. Malo treba vremena da se skapira,

Medjutim ni on mi ne treba, jer ne radim ilustracije a ono sto mi treba nasao sam alat koji se zove: drawio. To mi mnogo vise treba.

od svega je najgori excel ali objasni to ljudima koji vole tabele. Excel je nepregledan

Poslednja izmena:
А јел се покушао да тестираш звук? Помери стрелицу за појачавања и ако се чује бип значи да звук ради...
Probao, ne vredi.
Ovo je jedna od stvari koje mi se ne svidjaju kod Linuxa, kada imam neki problem (koji nije strasan, da budem jasan) nema trika da ga resim, prevrnuo sam internet, isprobao 101 resenje, ali dzaba

tezak mi je za rad, neproduktivan sam u word like alatima. Mnogo se mucim a ne treba mi nista specijalno. Tako retko ga koristim, uglavnom koristim o365 samo zato sto je centralizovan repo dokumenata. i tu u o365 mi je problem pa se nekad desava da prvo outlajnujem dokument u markdown-u i upisem sta mi treba pa posle da formatiram u wordu, i nije mi jasno zasto je podrska u MS alatima tako slabo uvezana sa MD formatom

takodje ima velikih problema sa ubacivanjem programskog koda u dokumente. Ni na o365 to nije zadovoljavajuce reseno. Nije mi jasno... posle toliko decenija postojanja da word / libre office nema programski kod je prosto neverovatno. Nije cudno da ce programeri radije da pisu u markdown-u a word samo s mukom. Office je za birokratiju koja pise pisma i smislja formulare i tabele. Sve to lici na neki tezak prosli vek. Dokumenti ce zajedno sa aplikacijama da izumru.

Inkscape sam koristio da crtam neke originalne vektorske ikone. Malo treba vremena da se skapira,

Medjutim ni on mi ne treba, jer ne radim ilustracije a ono sto mi treba nasao sam alat koji se zove: drawio. To mi mnogo vise treba.

od svega je najgori excel ali objasni to ljudima koji vole tabele. Excel je nepregledan
Прорачунске табеле (без обзира из ког канцеларијског пакета) имају своју употребљивост баш тамо где се и користе - за канцеларијске послове и где није потребно знање из програмирања у програмским језицима.

Прорачунске табеле (без обзира из ког канцеларијског пакета) имају своју употребљивост баш тамо где се и користе - за канцеларијске послове и где није потребно знање из програмирања у програмским језицима.
nije to problem,
problem je tekst koji je stavljen u tabelarni prikaz kod korisnika koji ne znaju da koriste tabele u wordu
ili sto bi ja rekao, osim racunanja, i moja baba pise pisma u excel tabelama
na stranu sto je spreadsheet po svojoj prirodi otvoreni programski sistem - dakle, programira se, ali o tome necemo

Probao, ne vredi.
Ovo je jedna od stvari koje mi se ne svidjaju kod Linuxa, kada imam neki problem (koji nije strasan, da budem jasan) nema trika da ga resim, prevrnuo sam internet, isprobao 101 resenje, ali dzaba

Иксључи Bluetooth ако ти не треба и поново провери. Хоће Bluetooth да уђе у колизији са pipewire-ом.

Привремено
sudo systemctl stop bluetooth
И приликом сваког бутовање да ти је искључен.
sudo systemctl disable bluetooth

Probao, ne vredi.
Find your desired card with:

cat /proc/asound/cards
and then create /etc/asound.conf with following:

defaults.pcm.card 1
defaults.ctl.card 1
Jeл ради овако ?

Back