Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije mi prvi put da koristim linux distro, znam da ima i manje zahtevan Linux Mint xfce ova zadnja verzija 22 kazu da je stabilna.

Инсталирај Ubuntu MATE. Он је баш лаган а уз пар кликова можеш да претвориш да ради као MacOS. GNOME има да ти ради свакако на 4GB али мораћеш стално да водиш рачуна колико имаш RAM-a и често ће да ти свопује. Мени рецимо на старом рачунару swap је могао да заузме и до 800MB а ништа посебно нисам радио. Swap (вештачки RAM који користи ROM имаш га и у Андроид-у али под разним именима "tubro,mega,giga..." ) је спорији RAM али добро дође када требаш да покренеш нешто а немаш довољно меморије или ако нешто комшајлираш... :pivce:

Ubuntu MATE - у Mac стилу. Има и Mac иконице али сам изабрао нешто другачије.
VirtualBox_Linux_MATE_22_02_2025_20_27_56.png

Poslednja izmena:
Ne samo da može nego ko zna dal je još i podržan taj iz 2011. Za Ubuntu nisam siguran kako je po tom pitanju.
Имам један стари преносни рачунар са процесором из 2011. године (можда и старијим) на којем вртим Дебиан тестинг (језгро 6.12.х) и ради без проблема.

Инсталирај Ubuntu MATE. Он је баш лаган а уз пар кликова можеш да претвориш да ради као MacOS. GNOME има да ти ради свакако на 4GB али мораћеш стално да водиш рачуна колико имаш RAM-a и често ће да ти свопује. Мени рецимо на старом рачунару swap је могао да заузме и до 800MB а ништа посебно нисам радио. Swap (вештачки RAM који користи ROM имаш га и у Андроид-у али под разним именима "tubro,mega,giga..." ) је спорији RAM али добро дође када требаш да покренеш нешто а немаш довољно меморије или ако нешто комшајлираш... :pivce:

Ubuntu MATE - у Mac стилу. Има и Mac иконице али сам изабрао нешто другачије.
Pogledajte prilog 1688379
Nije mi fora da pravim izgled drugog OS-a, najverovatnije cu ici na Mint xfce.

Nije mi fora da pravim izgled drugog OS-a, najverovatnije cu ici na Mint xfce.

Код Ubuntu MATE-a имаш неколико преконфигурисаних изгледа. Може да ти личи и на Ubuntu значи да имаш два пенела један са леве стране а други горе а уз то је лаган.

Poslednja izmena:
Код Ubuntu MATE-a имаш неколико преконфигурисаних изгледа. Може да ти личи и на Ubuntu значи да имаш два пенела један са леве стране а други горе а уз то је лаган.
To imam i na MacOs nego uvek drzim na dole, tako mi lakse...na ovaj drugi racunar imam noviji sistem Sonoma koji mi trosi ram izmedju 4-5 GB..retko kad prelazi 5 a na stariji High Sierra koji je znatno stariji 4GB mi uvek bilo dovoljno...u stvari na ovaj sto hocu da ubacim Linux mi je bio taj sistem.

Управо тестирам мало на live Chimera Linux. Шта је Chimera Linux? Chimera Linux је Linux distro који користи FreeBSD Userland, musl i dinit kao init систем а као пакет менаџер користи Аlpine Package Kit (apk) . Морам слободно да кажем да никада нисам видео респонзивнији GNOME у LIVE моду и то у вируталној машини. Одлична дистро и драго ми ми је да су се развили до ове мере. Е сад мана је у томе што је избор пакета релативно оскудан но то је флатпак. Обавезно додати user репозоторију.

VirtualBox_Chimera_Linux_28_02_2025_21_54_15.png

Пробао сам, можда сам нешто зезнуо али KDE баш једе ресурсе. Да има неки лагани XFCE, па некако али дифолт је KDE.
И Sparky linux је почео да заузима доста RAM меморије барем у XFCE верзији па сам и од њега одустао.

Пробао сам, можда сам нешто зезнуо али KDE баш једе ресурсе. Да има неки лагани XFCE, па некако али дифолт је KDE.
И Sparky linux је почео да заузима доста RAM меморије барем у XFCE верзији па сам и од њега одустао.

Није дефолтни KDE него GNOME који они препороучују и нема инсталер већ се кроз chroot инсталира.

https://chimera-linux.org/

Слободни софтвер се тако зове због слободе не зато што је слободан од наплата. Ако неко жели да наплаћује свој производ слободан софтвер то дозвољава!

• Слобода 0 - слобода да користе софтвер како желите за било коју употребу
  • Слобода 1 - слобода да погледате код и промените код за сопствене потребе.
  • Слобода 2 - слобода да делите копије оригирналног кода другим људима
  • Слобода 3 - слобода да делите ВАШЕ ПРОМЕНЉИВЕ КОПИЈЕ другим људима ако желе да користе ваше модификације.
Слободни софтвер може да буде комерцијалан!

Poslednja izmena:
Изашао је Debian 12.10
Pogledajte prilog 1697983
Ne znam zašto ali mi uvek .. ali UVEK ovo Debian podseća na debil :)

Sorry kolega ali ...

Nego imam šalu kad smo već kod Linux-a

Zašto Linux korisnici ne mogu da imaju ljubavne veze?
Zato što svaki put kad neko pokaže interesovanje, oni odgovore: "Ali... da li si pročitao dokumentaciju?" 😆

Back