Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Arch architect никада није радио како треба

Аrch сада има свој официјални инсталер. Куцаш само archinstall.

То ти и причам. Чак и најмањи дистрои имају званичну подршку за Evince. То што Slack нема јасно говори о самој дистрибуцији.

Па не подржава GNOME официјално. Еvince је GNOME апликација. Имаш брдо других pdf читача који обављају исту ствар.

Poslednja izmena:
Па не подржава GNOME официјално. Еvince је GNOME апликација. Имаш брдо других pdf читача који обављају исту ствар.
Радим годинама XFCE заједно са Еvince. Навикао сам на његове особине, Atril нема претрагу која је као Evince, Оkular прво повлачи много KDE међузависности, не верујем да даје ништа боље од Evince.

Претрага ми је кључна за читање, претрага је код Evince врхунски урађена.

Аrch сада има свој официјални инсталер. Куцаш само archinstall.
Генерално ми се не испробавају више дистрибуције, испробао сам милион.
Највише ми се допада код Manjara лака промена кернела, само не знам како је кернел оптимизован.
Код Voida je врхунски. Боље не може. Процесор ради одлично.
МX линукс је имао оне antix кернеле који су изузетно добри али сам из других разлога одустао од MX linuxa.

Te distroe koji nemaju installer najlakse je odraditi kroz chroot iz drugog Linuxa. Posto PC-ji nemaju mogucnost surfovanja dok ide instalacija kao macovi...
?
Ако се добро сећам први пут сам инсталирао Линукс управо тако што сам читао Упутство за инсталацију које се налазило на нету преко веб прегледача...
Додуше одавно не вршим инсталацију са живог система па је ту можда и дошло до промене...

?
Ако се добро сећам први пут сам инсталирао Линукс управо тако што сам читао Упутство за инсталацију које се налазило на нету преко веб прегледача...
Додуше одавно не вршим инсталацију са живог система па је ту можда и дошло до промене...
Znas kako ako moras sve sam da konfigurises, tesko da mozes to da zapamtis :P

Како шта ће ти Дебиан?
Ваљда да не би морао да гледаш у упутство док вршиш инсталацију система :D
Znas kako ja sam stavljao AT&T Unix bez usputstva i interneta 1992. na motorolu radnu stanicu kada ljudi iz Vince nisu
znali na toj masini ni da pokrenu traku iz BIOS-a :p
Ne treba meni uputstvo nego necu da se smaram sa time, 90e su prosle :p

da, gentoo obezbeđuje izvorne pakete dok arch obezbeđuje unapred kompajlirane binarne datoteke

Није само у томе.

Gentoo има флагове које омогућавају да компарајлираш програм конфигурисан баш онако како ти желиш но то је само једна разлика. На пример инсталираш vlc а он не може да ти пусти mkv фајл јер си га ниси назначио да га направи да можеш њега да пустиш онда кривиш дистро како је баговит! :andjeo: :whistling::mrgreen:

Gentoo нема genfstab да ти уради fstab, већ мораш ручно да га напишеш у току инсталације као и већину ствари...

Ко жели да користи Gentoo мој савет је да прво добро проучи Gentoo Wiki.

Poslednja izmena:
Па такав је јер као дистрибуција замишљен да све сам направиш и имаш контролу над сваким инчом система. Gentoo има такође брдо алата који мораш да знаш да постоје како би могао систем да користиш. То је дистрибуција због које сам заволео Линукс а не Arch или Ubuntu.

Poslednja izmena:
Па такав је јер као дистрибуција замишљен да све сам направиш и имаш контролу над сваким инчом система. Gentoo има такође брдо алата који мораш да знаш да постоје како би могао систем да користиш. То је дистрибуција због које сам заволео Линукс а не Arch или Ubuntu.
Da je gentoo jedina opcija ne da /linux ne bi imao 2%, nego ni 0.01% :P

Da je gentoo jedina opcija ne da /linux ne bi imao 2%, nego ni 0.01% :P

У Gentoo кад повучеш сет world (надогради све) није гаранција да ће да ти се инсталирају печеви. Мислим инсталираће али постоји шанса да неће све. Постоји друга команда за сигурност. :bye:

У Gentoo кад повучеш сет world (надогради све) није гаранција да ће да ти се инсталирају печеви. Мислим инсталираће али постоји шанса да неће све. Постоји друга команда за сигурност. :bye:
Ajde stavi zfs https://wiki.gentoo.org/wiki/ZFS ...

Back