Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kada downloadujem temu sa https://www.pling.com/p/1433691 u zip fajlu šta je potrebno da uradim kako bih je instalirao?
Осим начина који покушаваш, постоји елегантнији начин преко већ уграђене претраге и инсталације разних додатака у КДЕ.
Нпр:
1. корак - отвори системске поставке
2. корак - отвори картицу "изглед" и потом "Теме"
3. корак - отвори картицу "нађи нове теме"
следећи корак је да у претрази укуцаш назив теме (у овом случају биће довољно Win 7) и да одрадиш инсталацију оне које ти се допада....
instalacija_tema na KDE.png

Ubuntu

Jeste da na pocetku izgleda "primitivno", ali nemojte na osnovu prvog izgleda odmah da sudite. Kao sto mozete da vidite na sledecoj slici imate dva panela. Na njima se nalazi "ubuntu menu" koji je isto sto i start menu u windowsu, imate dalje taskbar, precice, sat i sve ono sto ima i na windowsu.
Koji sa grafikom?
Htedoh Ubuntu ali se predomišljam.
Proşle godine oko 8 meseci je bio Solus.
Unix?

Windowsu je kraj.

Koju distribuciju Linux-a preporučujete za stariji računar?

Intel Core 2 Duo E8400 @ 3.00GHz
4.00GB Single-Channel DDR3 @ 533MHz
1024MB ATI AMD Radeon HD 6570

Planiram kupovinu SSD-a koji će butovati Linux a na HDD-u da ostane Windows.

Koristio sam Ubuntu neko vreme, sviđa mi se kako funkcioniše ali je spor na ovoj konfiguraciji, zato i hoću da kupim SSD u nadi da će situacija biti bolja.
Probao sam i Elementary OS, odlično dizajniran ali mi je siromašna prodavnica aplikacija a smor mi je instalacija preko terminala.

Имам две виртуелне машине, на обе Линукс и додаци госта. Не ради ми додавање партиције ни копирање са виртуелне машине на физичку машину.

Koristio sam Ubuntu neko vreme, sviđa mi se kako funkcioniše ali je spor na ovoj konfiguraciji, zato i hoću da kupim SSD u nadi da će situacija biti bolja.
Probao sam i Elementary OS, odlično dizajniran ali mi je siromašna prodavnica aplikacija a smor mi je instalacija preko terminala.
Свеједно, Линукс ради и на два гига рама.
Препоручујем ти да почнеш да радиш са терминалом.

U vezi kopiranja, nije dovoljno što si samo instalirao dodatke gosta već mora i eksplicitno da se uključi.
Full screen ради, копирање из физичке машине на виртуелну ради, не ради са виртуелне на физичку.
Највећи ми је проблем што не могу да приступим ни једној партицији, додао сам је, поставио да се аутоматски подигне са системом али је виртуелна машина не види.

Full screen ради, копирање из физичке машине на виртуелну ради, не ради са виртуелне на физичку
Ne znam da li su nešto menjali u podrazumeva im postavkama, nekad je "isključeno" bilo podrazumevano podesavanje,uz trojaku mogućnosti za uključenje. Samo pretpostavljam da nisi postavio "bidirectional" pa to ne radi u oba smera.
drag_and_drop.png

Možda je fora gde pokušavaš da prevuceš... Ako neće u fajl menadžer pokušaj na desktop pa odatle prebaci gde treba. Ili napravi share folder pa odatle kopiraj fajlove tamo amo.

PS a i vezi ovog dela pitanja, čini mi se da tako nešto nije ni moguće (pristup host particijama, ako sam razumeo šta pokušavaš) jer je OS u virtuelki kao drugi racunar.

Poslednja izmena:
Možda je fora gde pokušavaš da prevuceš... Ako neće u fajl menadžer pokušaj na desktop pa odatle prebaci gde treba. Ili napravi share folder pa odatle kopiraj fajlove tamo amo.

PS a i vezi ovog dela pitanja, čini mi se da tako nešto nije ni moguće (pristup host particijama, ako sam razumeo šta pokušavaš) jer je OS u virtuelki kao drugi racunar.
Ja sam u Virtualboxu pravio da Win virtuelna mašina mountuje ceo fizički HDD na Win hostu, i da ima ekskluzivan pristup, pretpostavljam da je u Linuxu još jednostavnije.

Ако ћеш већ да уграђујеш SSD и на њега линукс онда слободно стави Дебиан и неко лакше радно окружење које ти већ одговара (може и мате или XFCE, ...)
преузимање iso dvd са Дебиан + неслободни пакети

На ту конфигурацију не би добро ишла радна окружења пуног обима као што су Гном или КДЕ (осим можда да добро обратиш пажњу и инсталираш само минимална радна окружења).

Додуше ако би нешто ново можеш да пробаш и Роса Линукс која такође има доста пакета али и могућност да користиш и флатпак пакете преко дискаверија (кде радно окружење) односно преко гномовог управника програма у верзији са Гном радним окружењем... преузимање

Такође, можеш да пробаш и Deepin OS који такође има освежавајуће радно окружење...

Предложене дистрибуције су једноставне за инсталацију, управљање, са великим избором програма и локализацијом на српски - (Роса повлачи локализацију преко радног окружења)

Imam i HDD od 1 TB koji bleji prazan u fioci, dvoumim se da li da ubacim njega ili da kupujem SSD.
Ali kad opet razmislim, tri puta jači računar od mog može da se kupi za 200e tako da razmišljam i o tome.
U suštini mi ne treba ništa jače, ovaj super tera dva monitora i sve na njima.
Zbog pisanja koda mi treba Linux, verujem da je stabilniji i nekako mi uliva poverenje.
Jedino što sam se uželeo igranja, baš bih voleo da probam neki noviji naslov.
Kad prelomim u sebi, pisaću šta sam uradio.
Hvala svima na odgovorima.

Pa aj kad si pravio, objasni čoveku kako.
Prosto je... VMDK kontejner format podržava RAW diskove.

Znači prvi korak je da preko VBoxManage komande na samom hostu kreira VMDK fajl koji pokazuje na taj fizički disk, a onda samo atachuje taj VMDK link kao storage virtuelne mašine u kojoj želi da ga vidi. Može da bude i boot disk, a može da bude i sekundarni. Kad butuje virtuelnu mašinu, onda može da ga particioniše i formatira kako mu volja.

Vrlo je bitno da takav disk na samom hostu bude offline, da ne bi došlo do kolizije.

Ne znam napamet sintaksu za VBoxManage, ali ima na netu, kobaja neka od komande.

Back