Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hoću da kloniram disk sa sistemom. Koristiću program http://doclone.nongnu.org/
Downloadovani fajl je tar.gz ekstenzije.

Raspakovao sam fajl i dobio sam:
Nhtrcer.png

Šta sad da radim kako bih instalirao program na komp?
све је објашњено у фајлу "README"...

To nije instalacija sistema nego direktorijum za bildovanje. Pretpostavljam da nakon sto
na postojecoj instalaciji to raspakujes negde, odes tamo
pa pokrenes
./configure
make
dobijas celu instalaciju ili sta to vec builduje.
Управо као што си написао стоји и у званичном упутству за инсталацију које се налази у README фајлу..
.5 Compliling doclone
As usual, to compile doclone you only have to execute the classic commands:

./configure
make

And if you wish to install it on your system, execute as root:

make install

Before compile, is necessary to make sure you have the folowwing development
libraries:

- libparted-dev
- e2fslibs-dev
- uuid-dev
- libblkid-dev
- libarchive-dev
- libxerces-c-dev
- liblog4cpp-dev

Dragi moji,
ovim putem želim da Vam saopštim da sam postao Linuksaš. U potpunosti sam prešao na Linux pa evo imam problem koji trebam da rešim.
Naime, kupio sam WiFi adaper USB TP-Link TL-WN725N i povremeno imam problema sa Internetom. Povremeno mi pukne Internet veza pa moram da u WiFi meniju uradim Turn off i Turn On da bi proradio. Kako trajno da rešim problem? Koristim Zorin OS koji je baziran da Debian sistemu.

Dragi moji,
ovim putem želim da Vam saopštim da sam postao Linuksaš. U potpunosti sam prešao na Linux pa evo imam problem koji trebam da rešim.
Naime, kupio sam WiFi adaper USB TP-Link TL-WN725N i povremeno imam problema sa Internetom. Povremeno mi pukne Internet veza pa moram da u WiFi meniju uradim Turn off i Turn On da bi proradio. Kako trajno da rešim problem? Koristim Zorin OS koji je baziran da Debian sistemu.
https://www.tp-link.com/uk/support/download/tl-wn725n/v3/

Pošto se prvi put susrećem sa takvom instalacijom drajvera koji se nalazi u folderu molim da mi neko pošalje tutorijal na YouTube kako se to radi ili neki pisani tutorijal pa da vidim kako se to radi. Lako mi je kada idem preko Linuks prodavnice za softver ili preko deb fajla a ovako ne znam pa zato molim za tutorijal.

Pošto se prvi put susrećem sa takvom instalacijom drajvera koji se nalazi u folderu molim da mi neko pošalje tutorijal na YouTube kako se to radi ili neki pisani tutorijal pa da vidim kako se to radi. Lako mi je kada idem preko Linuks prodavnice za softver ili preko deb fajla a ovako ne znam pa zato molim za tutorijal.
Pa imaš i uputstvo na tp-link sajtu https://static.tp-link.com/2018/201812/20181207/Installation Guide for Linux.pdf

Ne znam samo koju verziju imaš, valjda je v3...

Обзиром да сам и сам недавно имао игранку са Tp -link драјверима рецимо да је решење малко једноставније него што пише у званичном упутству произвођача.. Додуше, покушај да нађеш негде ознаку чипа тог уређаја и постави у претрагу у synaptick, потом одабери пакете који ти одговарају по опису, вероватно ће их бити више...Кроз исти програм, пробај и да провериш шта ти је све инсталирано на упит "WiFi".
Баци поглед на слику у прилогу и провери да ли су ти инсталирани означени пакети.

Prilozi

• Снимак екрана из „2021-10-17 20-07-45“.png
    Снимак екрана из „2021-10-17 20-07-45“.png
    186,4 KB · Pregleda: 13
Poslednja izmena:
Pozdrav svima

Interesuje me jedna informacija vezano za poslove u linuxu.

Koji od poslova se sve moze raditi kod nas vezano za Linux i vezano za inostranstvo kao remote?

Znam da se obicno radi kao linux admin u hosting kompanijama za internet stranice,to me ne interesuje. Cuo sam da to mogu biti banke, i neke drzavne ustanove.

Voleo bih ako neko moze opisati koji su to sve poslovi ( tj. mesta gde se moze zaposliti,sem hosting kompanija) zastupljeni da se radi kao linux admin ( ne tipa ono trazi se linux i windows admin,nego izricito Linux admin npr LPIC1 )

E ako je mis kome treba drajver da bi imao sve funkcionalnosti, onda podrska za Linux znaci. Recimo imao sam geniusa koji nije mogao
sve f-je da podrzi bez drajvera za Windows.
Foske oem pise drajvere za svoje uredjaje .. nije tu kriv microsoft.

Npr ja na w10 i w11 i dalje mogu da koristi kuvane drajvere za moju matoru Creative zvucnu kartu iz 2003 z:lol:

ISA zvučnu karticu? :zcepanje: Usput, kako to da novi OS IMA drajvere za neko prastaro SMEĆE, a za neke NEMA!?
Nije isa , pci je :)

Creative_Sound_Blaster_Audigy_SB0090.jpg

Pa lepo , moze ona raditi i bez kuvanih drajvera ali nemas full kontrolu nad njom , ono bass , treble stelovanje i jos mnogo toga ..
Opet kazem to je to onoga ko je pravio tu karticu a ne do MS-a :D

I odustaje lik , dosta je i bilo , svaka mu cast.

Final updates for my Support Packs and farewell

Hi everyone.

It's been almost 15 years since my first pack, now it's time to say goodbye.

This is my last round of updates for my Support Packs. They were under testing since January to ensure the best experience to everyone.

Thanks to canonkong, a nice chinese guy, my drivers are properly signed and can be easily installed without any special procedures, even with Secure Boot enabled.

Please read the ReadMe during Setup for more useful information.

Hopefully the changes in Windows 11 won't break the drivers to the point of being unusable.

Thanks for your support for all these years.

Take care,
daniel_k

https://danielkawakami.blogspot.com/

Nije isa , pci je :)

Pogledajte prilog 1069347

Pa lepo , moze ona raditi i bez kuvanih drajvera ali nemas full kontrolu nad njom , ono bass , treble stelovanje i jos mnogo toga ..
Opet kazem to je to onoga ko je pravio tu karticu a ne do MS-a :D

I odustaje lik , dosta je i bilo , svaka mu cast.

Final updates for my Support Packs and farewell

Hi everyone.

It's been almost 15 years since my first pack, now it's time to say goodbye.

This is my last round of updates for my Support Packs. They were under testing since January to ensure the best experience to everyone.

Thanks to canonkong, a nice chinese guy, my drivers are properly signed and can be easily installed without any special procedures, even with Secure Boot enabled.

Please read the ReadMe during Setup for more useful information.

Hopefully the changes in Windows 11 won't break the drivers to the point of being unusable.

Thanks for your support for all these years.

Take care,
daniel_k

https://danielkawakami.blogspot.com/
Svaka mu čast! 15 godina opstati i parirati Mikrosft mafijaškoj organizaciji....

Heh, dal jos ima ploca sa pci osim polovnih :P
?
Nema! Mislim ono, čemu uopšte i neki slot na ploči? Kome uopšte i pada napamet da spoji neku karticu na Android gofance? :zcepanje::zcepanje:

Svaka mu čast! 15 godina opstati i parirati Mikrosft mafijaškoj organizaciji....

Nema! Mislim ono, čemu uopšte i neki slot na ploči? Kome uopšte i pada napamet da spoji neku karticu na Android gofance? :zcepanje::zcepanje:
Mada, par puta me spasio taj PCI-slot kada je crkla zvučna ili Ethernet logika na matičnoj ploči.... A Mikrosoft server bi vrištao od muke da sam uz legalne Windblowse išao da menjam celu matičnu ploču!...:zcepanje::zcepanje:

Back