Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Probaću kada budem u blizini neke Windblows mašine! Nego, ti tvrdiš da LibreOffice radi kompaktnije DOCX dokumente od M$-poluproizvoda, iako je DOCX Majkrosoft umotvorina? Neverovatno! :super:
Проверио данас, иначе кући се затекао супругин лаптоп са посла на ком је инсталиран МС Офис 2016 па испробах... Резлутат си видео..
А и раније сам имао прилике да добијем документ који након проласка кроз либрофис буде умањен ... нпр табеле (.xlsx) величине 34MB либреофис запамти у неколико стотина KB додуше у .xls (који је био андрак са тим фајлом никад нисам сконтао. након пребацивања у стари формат све је радило како треба и није било никаквих одступања у табелама и подацима...

Da li je to moguće? Na ploču:
(Foxconn-proizvođač ploče) H-CUPERTINO2-H61-uA TX (Cupertino2)
Intel(R) Core(TM) i3-2120 CPU @ 3,3GHz Socket type: LGA 1155

Može da se instalira samo 64-bit Linuks? Probao Mint 19.2 32-bit i sa USB-a i sa DVD-a, krene pa zapne te čeka, čeka, čeka. A 64-bit dok si rekao keks!

Da li je to moguće? Na ploču:
(Foxconn-proizvođač ploče) H-CUPERTINO2-H61-uA TX (Cupertino2)
Intel(R) Core(TM) i3-2120 CPU @ 3,3GHz Socket type: LGA 1155

Može da se instalira samo 64-bit Linuks? Probao Mint 19.2 32-bit i sa USB-a i sa DVD-a, krene pa zapne te čeka, čeka, čeka. A 64-bit dok si rekao keks!
Ако има довољно RAM-а онда је свеједно ...

Ima 4GB, i nije mu svejedno! Za 32-bitni sam čekao pola sata i ništa, a 64-bitni je sa DVD-a bio gore za manje od deset minuta?
Usput, slažem tu QuadCore 64-bitnu Linuks Mint makinu i da li je bolje BIOS kao UEFI ili Legacy ( AHCI ili IDE)?
Онда провери код произвођача матичне плоче (односно у подешавањима у биос/уефи ) да ли су направили неко ограничење на матичној плочи по питању конфигурације оперативних система.
Обзиром да се 32-битни оперативни системи све више избацују из употребе не би ме чудило да произвођачи неких делова рачунарских компоненти почну са ускраћивањем подршке за -битне ОС...
Што се тиче другог дела питања, ако се добро сећам доста линукс дистрибуција сада добро ради са УЕФИ ...

Problem: Linuks mi spremio pisače u karantenu?
Pokušao sam Brother laserskom pristupiti preko mreže, krivo sam kliknuo i maknuo mi sve pisače sa popisa.
Sada kada kliknem na pisače, otvara mi ovaj prozor i gotovo, tu zapne. 4 sata sam googlao, niko ne zna to rešiti???
Kažu neki bug?

printer.png

OK! I onda ja kažem da ne želim koristiti neki mrežni štampač u USA, nego ovaj moj spojen na moju mašinu! Kako to izvesti?
Tebi nije sad dobar ni Linux.Udji u bazu softvera,pa nadji komandu Graphics an printers,cini mi se da je takva komanda.Pronadji neki softver za stampace pa instaliraj.Posle prikljci stampac i upali ga,trebalo bi da ga pronadje.bar je tako na Ubuntu.

Poslednja izmena:
Tebi nije sad dobar ni Linux.Udji u bazu softvera,pa nadji komandu Graphics an printers,cini mi se da je takva komanda.Pronadji neki softver za stampace pa instaliraj.Posle prikljci stampac i upali ga,trebalo bi da ga pronadje.bar je tako na Ubuntu.
?? Za PET godina ovo mi je PRVI problem sa Linuksom! Mislim da je to odlično za FREE softver! :super:Neki dan je to probao da reši i jedan komšija kojem je Linuks u malom prstu i nije uspeo! Baš je tako napravio, ali nula bodova!

?? Za PET godina ovo mi je PRVI problem sa Linuksom! Mislim da je to odlično za FREE softver! :super:Neki dan je to probao da reši i jedan komšija kojem je Linuks u malom prstu i nije uspeo! Baš je tako napravio, ali nula bodova!
Ume to da se desi , jednom mi se desio tako neki gpu trip da nije imao normalnu rezoluciju ... ceo ubuntu forum nije imao odgovor , sve zivo sam probao , menjao sam distro na kraju , to je resenje :D

Back