Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@Dr.Jackson
Da , zato jer nisu isti moduli kao u novijoj verziji kernela. Jednostavno ne postoje , po konfiguaciji trazi starije module koji ne postoje vise.
Nije opasno brzo se instalira, NVIDIa sh radi odlicno.
Jednostavno ne moze da se podigene X-server, mogu da editujem xorg.conf da bi isao na "generic".

Имаш у Salix-овој репозорији nvidia-driver 515 :D

Mоже и то.

Ево сад сам надоградио кернел на Slackware-у који ме све више и више одушевљава. Обожавам његову једноставност и чињеницу да сваки пакет могу могу веома лако да ишчупам или да инсталирам и тако све да ради...:pivce:

Његов пакет менаџер не само што не разрешава зависности већ и не ствара initram-е, такође сам не обнавља bootloader већ све мораш ти накнадно независно да ли користиш grub као ја или његов дефолтни illo.

Slakware je bila jedina distribucija za koju sam ja cuo tamo negde otprilike u prvom delu 90tih. Bila je dostupna na CD-u nekih kompjuterskih casopisa. Mogla je da se naruci na cd-u postom takodje. Dugo nije bilo alternative - sve dok internet nije malo sire zaziveo. Ali to sto je bila rana verzija nije znacilo da nije bila odlicna - naprotiv - postavila je prvi standard. Ni rani internet bas nije bio zgodan za download - to je doslo mnogo kasnije.

Имаш у Salix-овој репозорији nvidia-driver 515 :D

"Salik je GNU/Linuk distribucija za ljude koji žele da iskoriste Slackvare – ali se plaše da se upoznaju sa složenim procedurama uključenim u instalaciju i konfiguraciju.
Salik pojednostavljuje instalaciju Slackvare-a i dolazi sa unapred konfigurisanim desktop okruženjem i aplikacijom."

"Korisnici imaju različite potrebe/preference/očekivanja. Neki više vole Salik, drugi više vole Slackvare, to je sve što znamo.
Drugim rečima, pošto su preferencije subjektivne, po mom mišljenju nema smisla da želimo da znamo koji je najbolji.
Pitanje može dovesti samo do_veoma_duge_dosadne_i_beskorisne_teme."

"Salik je GNU/Linuk distribucija za ljude koji žele da iskoriste Slackvare – ali se plaše da se upoznaju sa složenim procedurama uključenim u instalaciju i konfiguraciju.
Salik pojednostavljuje instalaciju Slackvare-a i dolazi sa unapred konfigurisanim desktop okruženjem i aplikacijom."

"Korisnici imaju različite potrebe/preference/očekivanja. Neki više vole Salik, drugi više vole Slackvare, to je sve što znamo.
Drugim rečima, pošto su preferencije subjektivne, po mom mišljenju nema smisla da želimo da znamo koji je najbolji.
Pitanje može dovesti samo do_veoma_duge_dosadne_i_beskorisne_teme."

Salix је 1:1 комбатибилан са Slackware-ом тако да можеш да користиш његову додатну репозиторију.

Muce me 2 linux pitanja:

1. sta bi mogao da bude uzrok neregularnog gubitka konekcije na postgres bazu koja radi pod dokerom?

2. u cemu pisu sve ove desktop managere na linuxu - da li postoji neki kit da se napravi nesto originalno i razlicito?

Svako misljenje i iskustvo je dobrodoslo.

1. Користим distrоbox са docker-ом и никад ми се то није догодило. Покушај да рестартујеш daemon docker.

2. Не знам шта мислиш под десктоп менаџери? Мислиш на десктоп окружења или дисплеј менаџере? Све у свему имаш GTK и QT програме па тако и десктопове GTK - GNOME, Mate, XFCE, Budgie, Cinnamon и QT - KDE Plasma, LXQT

"Salix је 1:1 комбатибилан са Slackware-ом тако да можеш да користиш његову додатну репозиторију."
"Имаш у Salix-овој репозорији nvidia-driver 515 :D"
@Dr.Jackson

Mozda je na salix-u aktualna verzija 515, na Nvidia je aktualna verzija NVIDIA-Linux-x86_64-550.90.07

Screenshot_2024-06-07_16-19-07.png

Ja imam instaliranu NVIDIA-Linux-x86_64-550.78.run. I sta ti predlazes, da cekam dok neko na salix-u izbaci noviju verziju?
Ili da probam da instaliram sam?

"Salix је 1:1 комбатибилан са Slackware-ом тако да можеш да користиш његову додатну репозиторију."
"Имаш у Salix-овој репозорији nvidia-driver 515 :D"
@Dr.Jackson

Mozda je na salix-u aktualna verzija 515, na Nvidia je aktualna verzija NVIDIA-Linux-x86_64-550.90.07

Ja imam instaliranu NVIDIA-Linux-x86_64-550.78.run. I sta ti predlazes, da cekam dok neko na salix-u izbaci noviju verziju?
Ili da probam da instaliram sam?

Немој никад да инсталираш драјвере преко сајта. Увек из репозиторије ако постоји...

Имаш такође и преко slackbuild-a ту верзију ако баш желиш али не видим поенту....

@Dr.Jackson

Dobro evo aktualne verzije kod mene

Evo sad cu da instaliram najnoviju verziju, pa ako ne zaglavim u /dev/null kacim sliku kao dokaz ovde

Ма можеш али није паметно то да радиш осим ако ти баш-баш треба јер имаш неку најновију карту од преко 1000 евра. Не знам зашто мислите да је Линукс као Windows па идете по сајтовима да преузмете драјвере чак и ако вам исти не требају и онда се после жалите на систем...

@Dr.Jackson

Pa ne treba mi najnovije,trebali su mi drajveri za graficku. Nisam ja ni trazio nista novo, nego da ti pokazem da moze.

Па знам и ја да може. Имаш га на slackbuild-у али нема поенте да користиш нове верзије осим ако имаш неку супер карту за 4К играње која опет нема смисла. Нема сврхе... ;)

1. Користим distrоbox са docker-ом и никад ми се то није догодило. Покушај да рестартујеш daemon docker.
Vise puta je restartovan i OS i docker, radjeni su updates, ali se i dalje desava random. Radi radi radi, i samo odjednom pukne neka sesija. I onda opet radi neko vreme i opet se diskonektuje.

Razmisljao sam da li je u pitanju mozda neki linux setting za broj socketa ili broj otvorenih fajlova ili slicno.

2. Не знам шта мислиш под десктоп менаџери? Мислиш на десктоп окружења или дисплеј менаџере? Све у свему имаш GTK и QT програме па тако и десктопове GTK - GNOME, Mate, XFCE, Budgie, Cinnamon и QT - KDE Plasma, LXQT

Мислиш на десктоп окружења или дисплеј менаџере?

Nije mi bas jasno pitanje - sta je razlika? Recimo X-windows i wayland su, ako sam dobro shvatio, display manageri (vozaju grafiku i prozore)
a gnome je na primer desktop okruzenje ? Ili je nekako drugacije?

jel to to?

Vise puta je restartovan i OS i docker, radjeni su updates, ali se i dalje desava random. Radi radi radi, i samo odjednom pukne neka sesija. I onda opet radi neko vreme i opet se diskonektuje.

Razmisljao sam da li je u pitanju mozda neki linux setting za broj socketa ili broj otvorenih fajlova ili slicno.

Мислиш на десктоп окружења или дисплеј менаџере?

Nije mi bas jasno pitanje - sta je razlika? Recimo X-windows i wayland su, ako sam dobro shvatio, display manageri (vozaju grafiku i prozore)
a gnome je na primer desktop okruzenje ? Ili je nekako drugacije?

jel to to?

Овако...

• X11 i wayland су дисплеј-сервери, мада wayland је само протокол
  • sddm, lightdm, gdm, lxdm - су дисплеј менаџери који се појаве као прва слика када укључиш рачунар и онда се преко њих улогујеш на одређену сесију, нису неопходни али свакако је пријатније да управљаш сесијама графички него из командне линије...
  • GNOME, Plasma, XFCE, LXQT - су десктоп окружења које садрже виндов менаџере и бројне друге компоненте неопходне за пријатно и 100% функцијално радно окружење - значи бар, ланчер, подешавања, виџети, дисплеј-менаџер и све друго што садрже...
  • Mutter, Kwin, Оpenbox, Xfwm, i3wm,xmonad... - су виндов менаџери неки су део десктоп окружења (Mutter -> GNOME, Kwin -> Plasma док су други посебни програми (standalone) и могу да буду део било којег десктоп окружења. Рецимо можеш да ставиш XFCE и да ставиш bspwm као wm a можеш и да само користиш bspwm са избраним програмима по твојој жељи и да тако саставиш СВОЈЕ ДЕСКТОП окружење...
:pivce:
Погледај ово...
https://forum.krstarica.com/threads/window-manager-i-na-linuksu.980107/

Qtile - пример window manager-a са мининалним алатима за десктоп окружење (добијеш само бар :per: ). Нотификације и остале програме заборави, све то мораш посебно да инсталираш и да сам саставиш а конфигуешеш тако што промениш конфиг фајл написан у python-у и онда га рекомплирајаш.. 95% све преко тастатуре радиш. Јако готивно кад радиш на лаптопу.
VirtualBox_Void Linux_16_12_2023_17_03_17.png

1717781466290.png

Poslednja izmena:
Овако...

• X11 i wayland су дисплеј-сервери, мада wayland је само протокол
  • sddm, lightdm, gdm, lxdm - су дисплеј менаџери који се појаве као прва слика када укључиш рачунар и онда се преко њих улогујеш на одређену сесију, нису неопходни али свакако је пријатније да управљаш сесијама графички него из командне линије...
  • GNOME, Plasma, XFCE, LXQT - су десктоп окружења које садрже виндов менаџере и бројне друге компоненте неопходне за пријатно и 100% функцијално радно окружење - значи бар, ланчер, подешавања, виџети, дисплеј-менаџер и све друго што садрже...
  • Mutter, Kwin, Оpenbox, Xfwm, i3wm,xmonad... - су виндов менаџери неки су део десктоп окружења (Mutter -> GNOME, Kwin -> Plasma док су други посебни програми (standalone) и могу да буду део било којег десктоп окружења. Рецимо можеш да ставиш XFCE и да ставиш bspwm као wm a можеш и да само користиш bspwm са избраним програмима по твојој жељи и да тако саставиш СВОЈЕ ДЕСКТОП окружење...
:pivce:
Погледај ово...
https://forum.krstarica.com/threads/window-manager-i-na-linuksu.980107/

Qtile - пример window manager-a са мининалним алатима за десктоп окружење (добијеш само бар :per: ). Нотификације и остале програме заборави, све то мораш посебно да инсталираш и да сам саставиш а конфигуешеш тако што промениш конфиг фајл написан у python-у и онда га рекомплирајаш.. 95% све преко тастатуре радиш. Јако готивно кад радиш на лаптопу.
Pogledajte prilog 1560593

Pogledajte prilog 1560595
Hvala na iscrpnom odgovoru. Medjutim meni jos uvek nije sasvim jasno sta je sta - previse je termina. Ali mogu da iskljucim neke stvari.

Da li se prozori pojavljuju tiling, stacking, hybrid, dynamic - nije sasvim jasno, ali ono sto je jasno da ideja podele prozora na okna (tiles) meni nikad nije odgovarala (cak ni u terminalima koji tako rade), radim sa previse prozora u kojima ima puno tabova (ukljuciv i terminale). Stacking - ako sam dobro razumeo su prozori koji se preklapaju (kao na windows-u, macu i gnome). Gnome ume da 'dokuje' prozor levo desno (da se lokuje u levoj ili desnoj polovini ekrana i automatski resajzuje na polovinu ekrana - mada i to ne radi uvek i u svim aplikacijama) sto bi podsetilo na 'tiling' od 2 prozora (mozda to bilo nazvano Hybrid) ali dynamic - nemam predstavu o cemu je zapravo rec.

Sto se tice samih prozora, standardni preklapajuci prozori su OK mada ako gledam sta vecinom radim, razne zvrcke za prikazivanje prozora nemaju neki veliku upotrebu za mene (na primer onaj windows view u kome su prozori rasporedjeni kao kartice pa kroz njih prolazis tako sto neki dodje na vrh - meni to nije efikasno ni za sta (kad imam 50 otvorenih prozora sigurno necu da se vrtim kroz to - zakljucak - beskorisno osim ako ne radi sa jedno 10 prozora) - smanjeni preklopni prozori su zgodni kad recimo imam 10 servera koje monitorisem u radu pa mogu da otvorim 10 prozora i da ih rasporedim po ekranu ali i to nije idealno resenje - bilo bi bolje da imam scaled widget (dinamicnu smanjenu sliku ekrana)

Ni gnome nije bolji u tome - 50 tak prozora se pretvara u papazjaniju koja uopste nije korisna. Na primer:

1717804423292.png

pritom ovo i nije neka velika kolicina prozora koji mogu da mi budu otvoreni. Otprilike mozda samo da se mozda pregleda sta je otvoreno ali takoreci nicemu ne sluzi - znaci opet je korisno za mozda 10 tak prozora.

Docker/Launcher - ja imam tendenciju da na 'launcher' okacim sve one aplikacije koje najcesce koristim. Posle izvesnog vremena skrolovani launcher prestaje da bude koristan, jer stalno mora da se skroluje do necega.

1717804761490.png

Pogled u listu aplikacija

1717804879597.png

Je beskoristan zato sto su tu sve instalirane aplikacije pa je dock zapravo skraceni izbor iz sume postojecih (instaliranih).

Da sumiram ovaj kratki pregled - cela ova prica po tipu koje si naveo se svodi verovatno na 'Desktop okruzenje' mozda 'sa windows managerom' mada sam to zapravo tek malcice dotakao, jer ima jos nekih delova koji su mi dosle na desktop kao ispomoc za hendlovanje prozora (izbor - aktivacija) + keyboard shortcuts: Alt-Tab, Win-Tab, Alt-`, Win-`, Ctrl-Tab itd za razno prolazenje kroz specificne grupe.

To sto ja koristim Gnome je zato sto mi je najblizi - druzimo se vise od 10 godina. Mada su i oni imali lutanja i jos uvek popravljaju razne stvari kojih je bilo pa su nestale pa se sad polako pojavljuje alternativa.

3 deo

Workspaces (iz liste app moze da se vidi da ja imam samo 2 workspace-a - ceo koncept mi nije zgodan osim opet u nekim retkim slucajevima (monitoring)

Sta je Tags kao alternativa na Workspaces? To nisam razumeo.

Rad na laptopu:

Vise od 10 godina ne radim na laptopu (dekstop kuci, desktop u kancu) samo mi fali jos da cimam laptop okolo. Radio sam to godinama ali sam odustao. Jedva radim sa 1 ekranom - kako bi rekao rad na postanskoj marki. Realno postaje udobno tek na 3 ekrana i vise. Danasnji laptopi sve manje imaju docking station (pa da imam 3 ekrana) - konsekventno laptop mi je beskoristan + hardverske karakteristike nisu napravljene za ono sto ja radim jer mi treba dosta rama i corova sto je na laptopima limitirano osim ako se ne prospu neke ozbiljne pare - a i onda je pitanje sta moze da se nadje. Ne bih da zalazim u diskusiju - laptopovi su za odredjenu vrstu korisnika koji nisam ja.

@Nemoguća Могућност

Ni gnome nije bolji u tome - 50 tak prozora se pretvara u papazjaniju koja uopste nije korisna. Na primer:

Ја прозоре организујем по Workspace-овима и онда је све сређено и само летим... :D

Docker/Launcher - ja imam tendenciju da na 'launcher' okacim sve one aplikacije koje najcesce koristim. Posle izvesnog vremena skrolovani launcher prestaje da bude koristan, jer stalno mora da se skroluje do necega.

Dock није Laucher него бар/панел. Laucher je програм који проналази и покреће апликације. Њему приступаш са win-A на GNOME-у или скраћено са win-S.

Да Mutter (Window manager) који користи GNOME је stacking са могућности менаулног тајловања. Код тајлера кад отвориш нови прозор (window) он се отвара тако што заузме простор поред главног и онда тако иде сваки. Немаш картице које су отварају...

bspwm (hybrid - tilling) - прво што ти упада у очи је то што нема дугмића за затварање прозора и нећеш добити ништа кад кликнеш на десни клик на десктопу зато што се све управља помоћу тастатуре из разлога што сваки прозор када се отвори не отвара се као листић који преко већ иде поред главног прозора...

Ево како то може да изгледа :pivce:

VirtualBox_ArtixLinux_19_11_2023_16_45_21.png

openbox - пример Stacking-a како познајеш на Windows-у али јако минималан (бар се не добија). Класична "windows прича" слагања и управрања прозорима...
VirtualBox_ArchBang_03_10_2023_18_17_29(1).png

sta je distrobox - ne mogu ni da nadjem na guglu
https://github.com/89luca89/distrobox

Имаш га у репозотирији и на Ubuntu на Debian-у.
https://packages.ubuntu.com/noble/distrobox

Poslednja izmena:

Back