- Poruka
- 6.106
@Dr.Jackson
Pa samo sam konstatovao. Osim ovog sto si naveo gore.
Moram ponavo da instaliram i drajvere za graficku ako nadogradjujem kernel.
Па AMD/Intel драјвери су већ у кернелу. Мислиш за власничке nvidia драјвере?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
@Dr.Jackson
Pa samo sam konstatovao. Osim ovog sto si naveo gore.
Moram ponavo da instaliram i drajvere za graficku ako nadogradjujem kernel.
@Dr.Jackson
Da , zato jer nisu isti moduli kao u novijoj verziji kernela. Jednostavno ne postoje , po konfiguaciji trazi starije module koji ne postoje vise.
Nije opasno brzo se instalira, NVIDIa sh radi odlicno.
Jednostavno ne moze da se podigene X-server, mogu da editujem xorg.conf da bi isao na "generic".
Mоже и то.
Ево сад сам надоградио кернел на Slackware-у који ме све више и више одушевљава. Обожавам његову једноставност и чињеницу да сваки пакет могу могу веома лако да ишчупам или да инсталирам и тако све да ради...
Његов пакет менаџер не само што не разрешава зависности већ и не ствара initram-е, такође сам не обнавља bootloader већ све мораш ти накнадно независно да ли користиш grub као ја или његов дефолтни illo.
Bukvalno ne znam odakle si izvadio ovu sliku.
Bice da bukvalno ne gledamo isti tekst.
Kad je vec bukvalno zakljucivanje.
Aha sad vidim - na samom kraju. Da. Izvini.Буквално ти је писало у упутству за инсталацију.
https://wiki.archlinux.org/title/Installation_guide
Имаш у Salix-овој репозорији nvidia-driver 515![]()
"Salik je GNU/Linuk distribucija za ljude koji žele da iskoriste Slackvare – ali se plaše da se upoznaju sa složenim procedurama uključenim u instalaciju i konfiguraciju.
Salik pojednostavljuje instalaciju Slackvare-a i dolazi sa unapred konfigurisanim desktop okruženjem i aplikacijom."
"Korisnici imaju različite potrebe/preference/očekivanja. Neki više vole Salik, drugi više vole Slackvare, to je sve što znamo.
Drugim rečima, pošto su preferencije subjektivne, po mom mišljenju nema smisla da želimo da znamo koji je najbolji.
Pitanje može dovesti samo do_veoma_duge_dosadne_i_beskorisne_teme."
Muce me 2 linux pitanja:
1. sta bi mogao da bude uzrok neregularnog gubitka konekcije na postgres bazu koja radi pod dokerom?
2. u cemu pisu sve ove desktop managere na linuxu - da li postoji neki kit da se napravi nesto originalno i razlicito?
Svako misljenje i iskustvo je dobrodoslo.
"Salix је 1:1 комбатибилан са Slackware-ом тако да можеш да користиш његову додатну репозиторију."
"Имаш у Salix-овој репозорији nvidia-driver 515"
@Dr.Jackson
Mozda je na salix-u aktualna verzija 515, na Nvidia je aktualna verzija NVIDIA-Linux-x86_64-550.90.07
Ja imam instaliranu NVIDIA-Linux-x86_64-550.78.run. I sta ti predlazes, da cekam dok neko na salix-u izbaci noviju verziju?
Ili da probam da instaliram sam?
@Dr.Jackson
Dobro evo aktualne verzije kod mene
Evo sad cu da instaliram najnoviju verziju, pa ako ne zaglavim u /dev/null kacim sliku kao dokaz ovde
@Dr.Jackson
Evo kao sto rekoh
Nije ovo graficka od hiljadu evra , svejedno je i da jeste. Ako cu da cekam na "репозиторије" , za to imam Windows.
@Dr.Jackson
Pa ne treba mi najnovije,trebali su mi drajveri za graficku. Nisam ja ni trazio nista novo, nego da ti pokazem da moze.
Vise puta je restartovan i OS i docker, radjeni su updates, ali se i dalje desava random. Radi radi radi, i samo odjednom pukne neka sesija. I onda opet radi neko vreme i opet se diskonektuje.1. Користим distrоbox са docker-ом и никад ми се то није догодило. Покушај да рестартујеш daemon docker.
2. Не знам шта мислиш под десктоп менаџери? Мислиш на десктоп окружења или дисплеј менаџере? Све у свему имаш GTK и QT програме па тако и десктопове GTK - GNOME, Mate, XFCE, Budgie, Cinnamon и QT - KDE Plasma, LXQT
Vise puta je restartovan i OS i docker, radjeni su updates, ali se i dalje desava random. Radi radi radi, i samo odjednom pukne neka sesija. I onda opet radi neko vreme i opet se diskonektuje.
Razmisljao sam da li je u pitanju mozda neki linux setting za broj socketa ili broj otvorenih fajlova ili slicno.
Мислиш на десктоп окружења или дисплеј менаџере?
Nije mi bas jasno pitanje - sta je razlika? Recimo X-windows i wayland su, ako sam dobro shvatio, display manageri (vozaju grafiku i prozore)
a gnome je na primer desktop okruzenje ? Ili je nekako drugacije?
jel to to?
Hvala na iscrpnom odgovoru. Medjutim meni jos uvek nije sasvim jasno sta je sta - previse je termina. Ali mogu da iskljucim neke stvari.Овако...
- X11 i wayland су дисплеј-сервери, мада wayland је само протокол
- sddm, lightdm, gdm, lxdm - су дисплеј менаџери који се појаве као прва слика када укључиш рачунар и онда се преко њих улогујеш на одређену сесију, нису неопходни али свакако је пријатније да управљаш сесијама графички него из командне линије...
- GNOME, Plasma, XFCE, LXQT - су десктоп окружења које садрже виндов менаџере и бројне друге компоненте неопходне за пријатно и 100% функцијално радно окружење - значи бар, ланчер, подешавања, виџети, дисплеј-менаџер и све друго што садрже...
- Mutter, Kwin, Оpenbox, Xfwm, i3wm,xmonad... - су виндов менаџери неки су део десктоп окружења (Mutter -> GNOME, Kwin -> Plasma док су други посебни програми (standalone) и могу да буду део било којег десктоп окружења. Рецимо можеш да ставиш XFCE и да ставиш bspwm као wm a можеш и да само користиш bspwm са избраним програмима по твојој жељи и да тако саставиш СВОЈЕ ДЕСКТОП окружење...
Погледај ово...
https://forum.krstarica.com/threads/window-manager-i-na-linuksu.980107/
Qtile - пример window manager-a са мининалним алатима за десктоп окружење (добијеш само бар). Нотификације и остале програме заборави, све то мораш посебно да инсталираш и да сам саставиш а конфигуешеш тако што промениш конфиг фајл написан у python-у и онда га рекомплирајаш.. 95% све преко тастатуре радиш. Јако готивно кад радиш на лаптопу.
Pogledajte prilog 1560593
Pogledajte prilog 1560595
sta je distrobox - ne mogu ni da nadjem na guglu1. Користим distrоbox са docker-ом и никад ми се то није догодило. Покушај да рестартујеш daemon docker.
Ni gnome nije bolji u tome - 50 tak prozora se pretvara u papazjaniju koja uopste nije korisna. Na primer:
Docker/Launcher - ja imam tendenciju da na 'launcher' okacim sve one aplikacije koje najcesce koristim. Posle izvesnog vremena skrolovani launcher prestaje da bude koristan, jer stalno mora da se skroluje do necega.
https://github.com/89luca89/distroboxsta je distrobox - ne mogu ni da nadjem na guglu