Window Manager-и на Линуксу.

Dr.Jackson

Iskusan
Moderator
Poruka
5.328
За разлику од Desktop Enveriomente-a (GNOME, KDE Plasma, XFCE, MATE...) где је све укључено када их инсталирате (бар, нотификације, десктоп менаџер, подешавања....) и на крају Window Manager са којима долазе, на Линуксу можете да инсталирате само Window Manager (standalone) и онда сами да додате све што је неопходно како бисте направили свој GUI. Неки од њих су толико минимални да не укључују ништа па чак и програм за памћење пречица а за неки имају толико уграђених алата да може да се каже да су на корак до правог DE.

Треба да знате да постоје 3 врсте Window Manager-a а подела је извршена на основу тога како управљају са прозорима (windows-има :per: ):

1. Stacking - ово је најчешћа и вама најпознатије врста WM-a где су прозори као листићи који се слажу један на другог. Кажем најпознатија јер смо се с њима сви упознали и познат вам је тај систем и на Windows-у.
2. Tiling - за разлику од првих где се прозори програма слажу један на другог као листићи код Tiling-a прозори иду један поред другог. Значи кад отворите нови програм уместо да вам се отвори нови прозор као засебан листић поделиће се екран на два дела и онда у предвиђеном делу екрана појавиће се прозор.
3. Dynamic - динамични су они који могу да мењају начин на који слажу прозоре (Layouts) a то укључује и стакинг мод али неретко и друге модове. Они се разликуј од Tiling зато што код њих ви не одређујете локацију где ће се појавити прозор већ постоје предифисани алгоритими којем се слажи прозори и који можете да мењате.

Мешовити типови
1. Хибридни - понашају се као динамични али можете да одредите простор који ће да заузме следећи прозор укључујући и величину тог простора.
2. Stacking/Dynamic - ово су они који мењају своје стање, у основи се понашају као Stacking али имају и Tiling мод. Пример њих је Kwin (долази са KDE Plasma) који иако је Staking на први поглед можете да направите layout-e.


Направио сам табелу неких Standalone WM-a где можете да видите шта све долази са инсталацијом.

image2.pngПример тајлера Sway

Void Linux_30_07_2023_18_44_56.png
 
Poslednja izmena:
Ovo može da bude korisno onima sa računarima iz 2015-te

Ja kupio nov za sledećih 5-6 godina
Ne treba mi socijala, sve Microsoft u full-u, legalno, povezo sa mobilnim...
Windows 11 Pro vazdušna banja i za procesor i za grafičku
Može mi se...
A lep je Linux
Za stare kompjtere, kad dodješ u situaciju nit da ga prodaš a nit da ga baciš
 
Ма јок то људи стављају на Ryzen 7, 32GB RAM-a али и на старије што да не... Уопште није битна конифигурација већ да буде што мање блотован и функцијалан. ☺️

Човек играо Elden Ring на Void Linux-у а DWM користио као GUI. То је само изглед. Битно је шта је испод хаубе.
 
Poslednja izmena:
Ма јок то људи стављају на Ryzen 7, 32GB RAM-a али и на старије што да не... Уопште није битна конифигурација већ да буде што мање блотован и функцијалан. ☺️

Човек играо Elden Ring на Void Linux-у а DWM користио као GUI. То је само изглед. Битно је шта је испод хаубе.
Window managare-i su ok za one koji vole da se bakcu sa config fajlovima i da prave svoj desktop. To je za entuzijaste.
 

Back
Top