Линукс за старе машине

• Začetnik teme Začetnik teme RIA77
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ako nisam u Linux Mint TextEditoru podesio Windblows postavke, spremiće mi dattoteku bez TXT ekstenzije i shebaće CR/LF karaktere, pa ćeš pri otvaranju na Windblows smeću dobiti OVO:
Pogledajte prilog 1718749

Ideš na Sačuvaj kao. Napišeš naziv fajla sa extenzijom i dodaš završetak reda za Windows (donja ivica) (gedit text editor)
Снимак екрана направљен дана 2025-04-24 04-04-03.png

Poslednja izmena:
?? Da.. ali! Office 2003 mi uopšte ne nudi tu datoteku pod 'Svi Wordovi Dokumenti'! Tek ako prebacim na SVI dokumenti, onda uredno otvara...
Predji na Office 2016.Hvata sve.Inace probao sam sa Linux-a,ne ide nesto direktno,ali sacuvaj podatke u PDF format,pa prebaci na Windows i otvorice ga Word.Sa Ubunta ide direktno i na Win.7 i na Win.10

Predji na Office 2016.Hvata sve.Inace probao sam sa Linux-a,ne ide nesto direktno,ali sacuvaj podatke u PDF format,pa prebaci na Windows i otvorice ga Word.Sa Ubunta ide direktno i na Win.7 i na Win.10
Za Windblowse imam neku DualCore kantu, 2,4GHz sa W98 ..i pazi ovo: 2GB RAM-a! :super:ako mi za nešto tu i tamo zatreba! Mislim da neće ići office 2016 na to!?:rotf::rotf:
w98-desktop.JPG

Ma taj nije ni fizički spojen na internet! Tamo je nekoliko dobrih starih programa za koje još nisam našao dobru zamenu na Linuksu.... Prastara TV-kartica i par sitnica za obradu video materijala...
Врло је једноставно. Инсталираш на неки новији компјутер Линукс.
Онда инсталираш Virtualbox и рецимо Win 98.
Tу инсталацију можеш да селиш на колико год хоћеш компјутера и миран си, инсталираш своје програме и то је то.

Врло је једноставно. Инсталираш на неки новији компјутер Линукс.
Онда инсталираш Virtualbox и рецимо Win 98.
Tу инсталацију можеш да селиш на колико год хоћеш компјутера и миран си, инсталираш своје програме и то је то.
Da..ali, ovo mi se baš ne sviđa..do daljnjega! :super:

AntiX Linux је одличан ако баш имате стару машину. Има кернел за smp процесоре. У случају да имате новију машину, увек можете лако да инсталирате стандардни кернел од Дебиан-а. Ако имате неки 15+ стар лаптоп који цепа Windows XP или 98 ово је избор. Пробајте. :pivce:

AntiX Fluxbox :vnaocare:

VirtualBox_antiX_24_04_2025_23_12_53.png

Poslednja izmena:
Друштво, приликом тврдњи да све што се уреди у Либреофису може да се исправно чита у свим Макрософтовим канцеларијским пакетима - малко озбиљности.

Уколико користите ЛО у последњим верзијама (24. 8. Хх или 25.хх) и користите нпр могућности које су уведене у њима, нпр неколико функција у прорачунским табелама, лако дођете у ситуацију да Мајкрософтови програми не могу да читају те функције јер ди исте уграђене тек у MS 365...
Такође, дешава се да функције са истим начиним рада имају различите називе и самим тим у старијим MSО прикаже грешку.
Наравно, ово су проблеми који постоје и у оквиру самих мајкрософтових верзија услед увођења нових унапређења.

Такође треба имати у виду да читљивист неког документа умногоме зависи од алата којим је исти уређен а не само од формата датотека.

Нпр документ израђен у .odt(s) у Only Office са његовим алатима лако може да буде отворен уз грешке у Либреофису који нема те неке алате, проблем се дешава и обратном смеру.

Додуше, ако је документ рађен без напредних могућности, онда нема проблема.

Ono sto je napisano,provereno.Za Ubuntu i Mint.Za ostale ne znam.
Проблем компактибилности између различитих канцеларијских програма нема везе толико са оперативним системом (додуше нека подешавању на Виндовсу јесу на нивоу оперативног система) већ са разликама у могућностима самих канцеларијских пакета.

Код куће користим Линукс, Либреофис OnlyOffice и WPS Office, док на послу користима виндовс 10, а од канцеларијских пакета имам инсталирано МС Офис 2007, Либреофис и OnlyOffice при чему су прва два у редовној употреби док је OnlyOfis ту само ради упоређивања или кад ми баш треба да отворим нешто упоредо.. (такође, на послу на другом рачунару имам МС офис 2016 професионал).

На другим рачунарима, у канцеларији такође су инсталирани и Либреофис али у различитим верзијама услед различитих верзија виндовса и могућности рачунара. Па да видиш белаја кад нешто специфично урадим на мом рачунару у либреофису а онда то пребацим на рачунар где је Либреофис у верзији 5.хх.хх. Или кад пребацим на рачунар где је МС Офис 2016 који може да чита .ods фајлове, али нема новије функције...

Све у свему иако је Либреофис веома квалитетан канцеларијски пакет који може да одговори на велики број захтева корисника чак и у професионалним пословима није у потпуности компактибилан са МСoffisom јер су просто различити програми са различитим решењима. Такође волео би кад би неке могућности са OnlyOffisa биле омогућене и у Либреофису иако укупно није бољи од либреофиса.

Проблем компактибилности између различитих канцеларијских програма нема везе толико са оперативним системом (додуше нека подешавању на Виндовсу јесу на нивоу оперативног система) већ са разликама у могућностима самих канцеларијских пакета.

Код куће користим Линукс, Либреофис OnlyOffice и WPS Office, док на послу користима виндовс 10, а од канцеларијских пакета имам инсталирано МС Офис 2007, Либреофис и OnlyOffice при чему су прва два у редовној употреби док је OnlyOfis ту само ради упоређивања или кад ми баш треба да отворим нешто упоредо.. (такође, на послу на другом рачунару имам МС офис 2016 професионал).

На другим рачунарима, у канцеларији такође су инсталирани и Либреофис али у различитим верзијама услед различитих верзија виндовса и могућности рачунара. Па да видиш белаја кад нешто специфично урадим на мом рачунару у либреофису а онда то пребацим на рачунар где је Либреофис у верзији 5.хх.хх. Или кад пребацим на рачунар где је МС Офис 2016 који може да чита .ods фајлове, али нема новије функције...

Све у свему иако је Либреофис веома квалитетан канцеларијски пакет који може да одговори на велики број захтева корисника чак и у професионалним пословима није у потпуности компактибилан са МСoffisom јер су просто различити програми са различитим решењима. Такође волео би кад би неке могућности са OnlyOffisa биле омогућене и у Либреофису иако укупно није бољи од либреофиса.
Ja sam ovo isprobao za kucnu upotrebu.Za posao mi ne treba.Libre Ofice i Microsoft ofice 2016,mogu da se uklope i da se prebacuju pisani podaci sa Libre-a na Microsoft.

Ja sam ovo isprobao za kucnu upotrebu.Za posao mi ne treba.Libre Ofice i Microsoft ofice 2016,mogu da se uklope i da se prebacuju pisani podaci sa Libre-a na Microsoft.
Linuks na 'staroj mašini' bi mogao da služi kao OFFLINE ARHIVA, koja nije ni fizički spojena na internet. Nešto kao 'aktivni' spoljni disk! :super: Mnogo sigurnije i jednostavnije nego svakodnevna gnjavaža sa raznim zaštitama, AV-skeniranjima itd... koje ipak znaju zeznuti.. ako nisi PLATIO profi-varijantu??? :rotf:

Linuks na 'staroj mašini' bi mogao da služi kao OFFLINE ARHIVA, koja nije ni fizički spojena na internet. Nešto kao 'aktivni' spoljni disk! :super: Mnogo sigurnije i jednostavnije nego svakodnevna gnjavaža sa raznim zaštitama, AV-skeniranjima itd... koje ipak znaju zeznuti.. ako nisi PLATIO profi-varijantu??? :rotf:
Garantujem ti da je krekovan M.O. sigurniji od placenog.Vec sam pisao.Nisam lud za Win.7 da kupujem aplikacije,a imam sve sto mi je potrebno za kucnu radinost.

Back