LIMUNDO KUPOVINA - PREDLOZI I SAVETI

Ne mrzim ga,ali je fakat cinjenica kao sto sam naveo u prethodnom postu da su se i clanovi SND-a zajedno s Limundom,kompromitovali u vezi numizmatike,kao i njihovo aktivno ucesce u prevarama ranije,pojedini,zatim ostali necinjennjem icega po tom pitanju kao i danas sto postoji sijaset prevara,cirka ni tamo ni vamo oko 80 posto navedene oblasti,realno,zar se o tome ne sme pisati i nove numizmaticare upozoriti ne 4-vore nego puta 10 toliko ociju da otvore ili da se naplacaju raznih kopija i nerealnih cena dok ne pocnu ovladavati materijom pa tu vecina i odustane od ovog hobija ili naterati SND da radi svoj posao,ili dati preporuku koja je realna ali to je samo na ovom forumu a 99 posto ih i nije culo za ovaj forum,dakle sta ciniti,osim iznosenja mrzim-ne mrzim.

Ne mrzim ga,ali je fakat cinjenica kao sto sam naveo u prethodnom postu da su se i clanovi SND-a zajedno s Limundom,kompromitovali u vezi numizmatike,kao i njihovo aktivno ucesce u prevarama ranije,pojedini,zatim ostali necinjennjem icega po tom pitanju kao i danas sto postoji sijaset prevara,cirka ni tamo ni vamo oko 80 posto navedene oblasti,realno,zar se o tome ne sme pisati i nove numizmaticare upozoriti ne 4-vore nego puta 10 toliko ociju da otvore ili da se naplacaju raznih kopija i nerealnih cena dok ne pocnu ovladavati materijom pa tu vecina i odustane od ovog hobija ili naterati SND da radi svoj posao,ili dati preporuku koja je realna ali to je samo na ovom forumu a 99 posto ih i nije culo za ovaj forum,dakle sta ciniti,osim iznosenja mrzim-ne mrzim.

Koliko ja znam. limundo je sajt na kome se prodaje i kupuje, znaci trguje. Po definiciji je trgovina postena rabota pa ko kog prevari. Limundu se isplati da se sto vise prodaje jer uzima proviziju. a onaj ko prodaje ima pravo da svoju robu ceni koliko misli da ona vredi. Onaj ko kupuje treba da zna sta kupuje i koliko to objektivno vredi. Oni koji kupuju, a neznaju sta kupuju i preplate novcice snose najmanje polovinu krivice sto se na limundu enormno skupo prodaju uobicajeni primerci ili trguje i falsifikatima. A sta je sa onim limundovcima koji neznaju sta prodaju pa ponekad vrlo jeftino, a nekad bas u bescenje prodaju skupe i vredne novcice? Kupci se ne bune nego zadovoljno trljaju ruke i verovatno misle: ko im je kriv sto nisu naucili sta prodaju. A kada budu nasankani onda dignu dreku o postenju prodavaca i limunda.
U principu se novcic ne kupuje na osnovu slike ili skena jer se nedostatci mogu lako sakriti i to je stvar postenja onog ko prodaje.
Ja sam dosta novcica kupio na limundu i ni jednom nisam bio prevaren. Ima dosta postenih limundovaca, moje misljenje je da su u vecini, ali onih nekoliko nepostenih su bas napravili haos. Ako malo obratis paznju iskusniji numizmaticari koji postuju na forumu takodje povremeno kupuju na limundu ali znaju od koga i sta kupuju i vrlo cesto od istog prodavca vise puta kupe novcice, pa uspostave i saradnju mimo limunda.
A tvoja opaska o kompromitovanosti gosp Mandica bas nema veze sa mozgom. Gosp. Mandic je bez sumnje najistaknutiji numizmaticar i poznavalac srpske moderne i nevidim razlog da se kompromituje s time sto kao "nije uticao na limundo da se na limundu ne javljaju prevaranti".
Gosp. Mandica licno znam, dosta sam od njega novcica kupio i dosta naucio i nikad nisam primetio ni trunku pokusaja da mi proda nesto skuplje nego sto mu je realna vrednost.
Ne znam kojih si godina, ali se bojimda kaa bi tri zivota ziveo ovako kako zivis ovaj jedan nebi bio gosp. Mandicu ni o cukljeva postrucnom znanju iz numizmatike. Ali dajes sebi za pravo, samo neznam kojim pravom da blatis gosp. Mandica i javno ga prozivas kao krivca sto nesto nije ucinio da neko ko se nije ni malo potrudio da nauci nesto o onome sto ima nameru da kupi.

Slazem se sa onim sto je gospodin Jevdokan napisao u prethodnom postu i samo bi da se navezem jednom cinjenicom koju vecina zaboravlja, svaka roba a pogotovo novcici i novcanice vrede samo onoliko koliko je neko spreman da plati za njih.Limundo je nista drugo nego pijaca 21. veka,elektronska, i samim tim ima svega i svasta.Tamo niko nikoga ne tera i uslovljava da mora ovo ili ono da kupi, cene su raznolike i svako ih formira po nekom svom interesu.Istina je da ima prenapucanih cena,kopija, naduvavanje cena duplim nalozima al po meni to sve ide na stetu prodavca a ne kupca.Ako sam ja ozbiljan kupac ja cu tako nesto jednostavno preskociti a oni nek naduvavaju cene i prodaju sami sebi ono sto nude ne shvatajuci da tako samo Limundo profititira.Prenaduvane cene kao i vecina kopija se tamo stavlja u vecini slucaja zbog nepoznavanje materije od samog prodavca.Istina je da smo ovde tako nesto postavljali ovde,dosta toga i ja, kao predmet za sprdnju ali isto tako sam vecini od tih prodavaca uputio pismo sa malim obrazlozenjem gde grese.Ima tamo i onih iskusnih gde pokusavaju da zarade na tudjem ne znanju al im se ne moze zameriti, niko nikome ne moze da zabrani da proba da uvalja nesto pa ako uspe, uspe......ovaca za sisanje uvek ima.Sto se tice ovih optuzbi na racun gospodina Mandica i ostalih ne imenovanih clanova SND-a mislim da su jako teske i bez dokaza iznesene i zbog njih se vala u danasnje vreme ide i na sud.Iskreno ja naravno da ne verujem u te optuzbe jer mislim da gospodin Mandic ima pametnija posla nego da se zeza sa boranijom na LImundu.

Pozdrav svima.Posto mi je pre mozda par meseci ukinut nalog na Limndu,zbog neplacanja duga.Jednostavno nisam stigao a i zaboravio sam s obzirom da je bio veoma mali iznos pomalo je glupo sto sam to dozvolio.Juce sam uplatio taj dug i poslao mejl sa obavestenjem o uplati,jos mi nije stigla nikakava potvrda.Pokusao sam na broj da ih dobijem ali bez uspeha.Ne znam sta da radim,samo mi je hica zbog jedne aukcije koja ubrzo istice,pa ne znam kako do stupim u kontakt sa njima?

E,jevdokan pa ja nisam napisao nesto,da bi sad rat poceo,kazes da znas Mandica,kupio si od njega novcice i to je tvoje poznavanje,pa znam ga i ja ali ne iz price kupovine i prodaje novcica,tako da tvoje vidjenje stvari iz tvog ugla kupovine je ok,ono sto sam ja rekao i napisao jeste tako,a zasto je neko dozvolio da ga obrlate braca Nikolici,kao i zasto je da sad ne pricam puno ko je sve i u kakvom biznisu ucestvovao na tom limundu,bilo bi previse,no jednom je se i pocelo pisati o tim prevarama pa je tema i ugasena.Svaki iskusniji numizmaticar kupuje na limundu ili da kazemo na primer da isto tako svaki iskusniji numizmaticar ako uspe da kupi neki novcic po bagateli od prodavca koji ne zna sta prodaje,ili svako ima pravo da ceni svoju robu koliko misli da vredi i mogli bi tako unedogled,ja sam izneo svoj stav na osnovu realne situacije kojoj sam bio svedok a vi jevdokan ocete odmah u rat,osim ako i sami niste imali udela u tim marifetlucima pa ste se osetili prozvanim,no moguce je da je ova konstatacija pogresna,ili da navedem i ostale u kolekcionarstvu i slicno,zato jevdokan drzi se ti sebe a mani se mene i ono sta ja pisem,jer necu nista napisati a da za to ne postoje realne cinjenice.

E,jevdokan pa ja nisam napisao nesto,da bi sad rat poceo,kazes da znas Mandica,kupio si od njega novcice i to je tvoje poznavanje,pa znam ga i ja ali ne iz price kupovine i prodaje novcica,tako da tvoje vidjenje stvari iz tvog ugla kupovine je ok,ono sto sam ja rekao i napisao jeste tako,a zasto je neko dozvolio da ga obrlate braca Nikolici,kao i zasto je da sad ne pricam puno ko je sve i u kakvom biznisu ucestvovao na tom limundu,bilo bi previse,no jednom je se i pocelo pisati o tim prevarama pa je tema i ugasena.Svaki iskusniji numizmaticar kupuje na limundu ili da kazemo na primer da isto tako svaki iskusniji numizmaticar ako uspe da kupi neki novcic po bagateli od prodavca koji ne zna sta prodaje,ili svako ima pravo da ceni svoju robu koliko misli da vredi i mogli bi tako unedogled,ja sam izneo svoj stav na osnovu realne situacije kojoj sam bio svedok a vi jevdokan ocete odmah u rat,osim ako i sami niste imali udela u tim marifetlucima pa ste se osetili prozvanim,no moguce je da je ova konstatacija pogresna,ili da navedem i ostale u kolekcionarstvu i slicno,zato jevdokan drzi se ti sebe a mani se mene i ono sta ja pisem,jer necu nista napisati a da za to ne postoje realne cinjenice.
Jedino sta mogu da napisem na ovo sto si napisao je da ti se zahvalim sto si me stavio u istu ravan sa gosp. Mandicem, pa makar i tako sto si i mene optuzio da sam prevarant kao sto si vec optuzio gosp. Mandica u nekom od prethodnih postova.:hvala:
P.S. Ja na limundu za sada samo kupujem, ali za razliku od mnogih ja znam sta kupujem pa nisam bivao prevaren.
A onima sto kupuju, a neznaju sta kupuji jedino mogu da im predlozim da se prvo "malo" obaveste o tome sta kupuju, pa se onda "malo" i raspitaju kod prodavca i tek onda kupe, ili ne kupe ako im je sta sumnjivo.

E,jevdokan,kao sto u nastavku recenice deo slova koji si podebljao stoji zarez i kaze doslovce no moguce je da je ova konstatacija pogresna,znaci,nisam vas stavio u istu ravan,nego ste procitali samo ono sto vam odgovara,elem,kako rekoh nisam napisao i odgovorio na vas post da bi se sad neka prepirka vodila unedogled,vi ste izneli vase argumente,ja cu krenuti sa svojim,s obzirom da je numizmatika u pitanju,da li je iko sa ovog foruma kupovao od clana zivkovi novcice,za svoje potrebe na primer i da navedemo drugog clana da li je iko kupovao novcice ili papir od clana germma,pa da uporedimo vasa iskustva sa mojim znanjem u vezi na primer ova dva clana koji su radili na limundu

Germma(on bese muzicar po profesiji) koliko vidim jos radi na Limundu i saradjivali smo par puta 2009 . kada sam se uclanio na Limundo sajt.Do duse ja sam od njega uzeo svega dva predmeta vise je on od mene kupovao neke novcice(nemacke feninge, one posle 1950 godine i jos po nesto) i nisam imao nikakvih problema.Sad sam bacio pogled na njegove aukcije i sem 2-3 novcanice ( 10 dinara 1926 i 1929) ostalo sto ima je vise interesantno filatelistima.Voleo bih da nam kazes koje to znanje imas o njemu i ovom drugom pa da i mi znamo da li i gde treba da se pazmo i na sta da obratimo paznju.Hvala unapred.

Clanu zivkovi su namerno zatvarali aukcije u numizmatici nepostojeci clanovi,jer je covek izasao na trziste sa rimom,vizantijom,raznim srebrnjacima iz razlicitih epoha kao i obicnih novcica u smislu materijala od koga su kovani takodje iz razlicitih i epoha i zemalja,nikako mu nije polazilo za rukom da proda neku ozbiljniju kolicinu,stalno je bio poklapan,upravo u to vreme se odvijala veca trgovina na liniji Bor-Beograd na limundu sa slicnom tematikom kao kod clana zivkovi iako je zivkovi imao dosta raznovrsniju ponudu i bio povoljniji sa cenama,relacija Bor-beograd je obuhvatala clana muzicara i deo Limundo zaposlenog arsenala koji je implementiran kroz naloge clanova iz Zemuna koji su samo tada bili aktivni,situacija odigravanja samog dogadjaja koji je privukao paznju nas nekoliko je u periodu dok su clanovi SND-a sedeli skrstenih ruku i nisu hteli da preduzmu nista ili nisu mogli ili im je i odgovaralo takvo stanje stvari,jer su mogli i svoje stvari proturiti preko drugih naloga kada je limundo timu u nekoliko stotina navrata ali bas toliko slovima nekoliko stotina puta skrenuta paznja,onda je ista postala nepozeljna,zivkovi je bio frustriran njihovim ponasanjem ali su isti izgurali svoje dok nisu prodali kolicinu novcica koju su imali,naposletku svega doslo je i do razlaza poslovne saradnje na relaciji Bor-Beograd i razmimoilazenja clana germma sa limundo vrhom koji je i radio s njim,no on je samo jedan od tuceta clanova koji su bili i kojih i sada ima u dilu sa zaposlenima u limundu,epilog svega radeci na svoju ruku clan germma je imao nekoliko lepih podvala sa kopijama odredjenih kovanica od USA dolara iz perioda 19 veka do Rima kao i otvorenih preko stotinu duplih naloga,na kraju nezvanicno,se saznaje da je bio pozvan na razgovor od strane brece Nikolic u Beograd,tematika razgovora je i danas ostala tajna ali se posle tog susreta na istom limundu od clana germma moglo kupiti sijaset telefonskih sim kartica prepaid brojeva koje je doticni koristio na svojim duplim nalozima,naravno ovo nije ni delic vrha ledenog brega,bilo je dosta papirnih novcanica koje su se otkupljivale pa je posle po isporuci od strane vestacenja clana germma proglasavano falsifikatom,negde je prolazilo pa su ljudi vracali pola novca jer eto otkupice ali po upola ceni,kod iskusnijih kada je trazeno da vrati istu novcanicu sa istim serijskim brojem trgovina je se zavrsavala kako je i postignuta cena na limundu,no uglavnom smatram da kao sto mnogi kazu ovde na forumu u ovoj temi da oni ne mogu biti prevareni jer znaju sta i od koga kupuju,e da li je bas tako,e i da li je se iko iz SND-a,dok je bio u limundu potrudio da bilo sta uradi,a ako je se i potrudio da bilo sta uradi sta je ustvari uradio,to je pravo pitanje,no iako postoje i pisani dokazi u prepisci na pp kao i telefoinskim brojevima i brojevima racuna za uplatu,limundo je i dalje ostao meka i medina za igre bez granica,pitanje je zasto,a dato je u prethodnom obrazlozenju,ja sam naveo primer samo dva clana koji su imali dijametralno suprotan pristup trgovini na aukcijskom sajtu,zasto je onaj losiji pristup prevagnuo,ostaje misterija a ovakvih clanova ima jako mnogo,ali slovima bas jako mnogo,nadam se da navedeno nece poremetiti vas stav o trgovini,predlozima i savetima ali,ipak posmatrajte clanove koji prodaju mozda ce na primer braniocima lika i dela g-dina Mandica malog Ssara nesto znaciti.

E,jevdokan,kao sto u nastavku recenice deo slova koji si podebljao stoji zarez i kaze doslovce no moguce je da je ova konstatacija pogresna,znaci,nisam vas stavio u istu ravan,nego ste procitali samo ono sto vam odgovara,elem,kako rekoh nisam napisao i odgovorio na vas post da bi se sad neka prepirka vodila unedogled,vi ste izneli vase argumente,ja cu krenuti sa svojim,s obzirom da je numizmatika u pitanju,da li je iko sa ovog foruma kupovao od clana zivkovi novcice,za svoje potrebe na primer i da navedemo drugog clana da li je iko kupovao novcice ili papir od clana germma,pa da uporedimo vasa iskustva sa mojim znanjem u vezi na primer ova dva clana koji su radili na limundu
Nemam nameru da s tobom vodim neku raspravu. Ti imas svoje misljenjue i iskustva ja svoja. Samo mislim da je neukusno prozivati nekog kao sto je gosp. Mandic, a da pri tome ne izneses neke argumente.
Koliko je meni poznato, gosp. Mandic je najpoznatiji numizmaticar na prostorima ex Ju, pisac kataloga na koga se pozivaju i takvi autoriteti kao sto je gosp. Viscevic, a to nesto znaci, ima tezinu i to ne malu.
Ja licno sumnjam da bi neko ko je stvorio reputaciju kakvu je stvorio gosp. Mandic tu reputaciju prokockao tako sto bi nekog prevario za par desetina evra, pa i par hiljada evra iako nevidim kako bi neko ko kupuje modernu sa prostora ex ju mogao biti prevaren recimo i za par stotina evra, da hiljade ne spominjem. Tim pre sto su moja i ne samo moja iskustva u saradnji sa gosp. Mandicem pozitivna.
A sto se limunda tice, mene do sada na limundu nisu prevarili, sto ne znaci da nekad nece.
A sto se tice tvog pitanjua o clanu Germma, ja sam od njega kupio neke novcice i onos sto je on nudio, a ja izlicitirao to sam i dobio. I posle licitacije saradnju ocenio mpozitivno. Ja licno nemam primedaba na saradnju.
A kakva ti imas iskustva, verovatno losa kada ga prozivas?

Clanu zivkovi su namerno zatvarali aukcije u numizmatici nepostojeci clanovi,jer je covek izasao na trziste sa rimom,vizantijom,raznim srebrnjacima iz razlicitih epoha kao i obicnih novcica u smislu materijala od koga su kovani takodje iz razlicitih i epoha i zemalja,nikako mu nije polazilo za rukom da proda neku ozbiljniju kolicinu,stalno je bio poklapan,upravo u to vreme se odvijala veca trgovina na liniji Bor-Beograd na limundu sa slicnom tematikom kao kod clana zivkovi iako je zivkovi imao dosta raznovrsniju ponudu i bio povoljniji sa cenama,relacija Bor-beograd je obuhvatala clana muzicara i deo Limundo zaposlenog arsenala koji je implementiran kroz naloge clanova iz Zemuna koji su samo tada bili aktivni,situacija odigravanja samog dogadjaja koji je privukao paznju nas nekoliko je u periodu dok su clanovi SND-a sedeli skrstenih ruku i nisu hteli da preduzmu nista ili nisu mogli ili im je i odgovaralo takvo stanje stvari,jer su mogli i svoje stvari proturiti preko drugih naloga kada je limundo timu u nekoliko stotina navrata ali bas toliko slovima nekoliko stotina puta skrenuta paznja,onda je ista postala nepozeljna,zivkovi je bio frustriran njihovim ponasanjem ali su isti izgurali svoje dok nisu prodali kolicinu novcica koju su imali,naposletku svega doslo je i do razlaza poslovne saradnje na relaciji Bor-Beograd i razmimoilazenja clana germma sa limundo vrhom koji je i radio s njim,no on je samo jedan od tuceta clanova koji su bili i kojih i sada ima u dilu sa zaposlenima u limundu,epilog svega radeci na svoju ruku clan germma je imao nekoliko lepih podvala sa kopijama odredjenih kovanica od USA dolara iz perioda 19 veka do Rima kao i otvorenih preko stotinu duplih naloga,na kraju nezvanicno,se saznaje da je bio pozvan na razgovor od strane brece Nikolic u Beograd,tematika razgovora je i danas ostala tajna ali se posle tog susreta na istom limundu od clana germma moglo kupiti sijaset telefonskih sim kartica prepaid brojeva koje je doticni koristio na svojim duplim nalozima,naravno ovo nije ni delic vrha ledenog brega,bilo je dosta papirnih novcanica koje su se otkupljivale pa je posle po isporuci od strane vestacenja clana germma proglasavano falsifikatom,negde je prolazilo pa su ljudi vracali pola novca jer eto otkupice ali po upola ceni,kod iskusnijih kada je trazeno da vrati istu novcanicu sa istim serijskim brojem trgovina je se zavrsavala kako je i postignuta cena na limundu,no uglavnom smatram da kao sto mnogi kazu ovde na forumu u ovoj temi da oni ne mogu biti prevareni jer znaju sta i od koga kupuju,e da li je bas tako,e i da li je se iko iz SND-a,dok je bio u limundu potrudio da bilo sta uradi,a ako je se i potrudio da bilo sta uradi sta je ustvari uradio,to je pravo pitanje,no iako postoje i pisani dokazi u prepisci na pp kao i telefoinskim brojevima i brojevima racuna za uplatu,limundo je i dalje ostao meka i medina za igre bez granica,pitanje je zasto,a dato je u prethodnom obrazlozenju,ja sam naveo primer samo dva clana koji su imali dijametralno suprotan pristup trgovini na aukcijskom sajtu,zasto je onaj losiji pristup prevagnuo,ostaje misterija a ovakvih clanova ima jako mnogo,ali slovima bas jako mnogo,nadam se da navedeno nece poremetiti vas stav o trgovini,predlozima i savetima ali,ipak posmatrajte clanove koji prodaju mozda ce na primer braniocima lika i dela g-dina Mandica malog Ssara nesto znaciti.
Procitao sam ovaj tvoj post pazljivo, ali i pored sve paznje nevidim sta je SND, a posebno gosp. Mandic mogao da ucini da se ta trgovina ne odvija kako se odvijala. Jedino, ako je i gosp Mandic ucestvovao u njoj, onda ima njegove krivice, ali tu njegovu krivicu treba dokazati ili bar objasniti, a ne tako pausalno optuzivati da nesto nije ucinio da spreci prevare.
A to da li je ili nije neko iz SND-a u limundu, ako nije direktno ucestvovao u prevarama, nevidim za sta bi bio kriv.

Ovu zadnju recenicu bas i nisam razumeo, nejasna je. Mozes li malo da je doradis da bude razumljiva. Kakve veze imaju branioci lika i dela gosp Mandica, predpostavljam da tu mislis na mene sa nekim malim Ssarom?
Neznam nikog ko postuje pod tim nikom, a takodje se ne secam da sam nekad video da je na limundu aktivan neko pod tim nikom.

Oprosti permutacija u kucanju mislio sam na nalog ssara,pausalno kazes,ne moze graditi renom pisati kataloge postmoderne,a pri tom ne voditi racuna o istom,ugledu i prepustiti vodjenje dela prodaje koje nije tvoja interesba sfera pod nalogom singindunumonline na limundu iako imas svoj sajt pod tim imenom,a pravdati se na godine i neodgovornost mladjeg narastaja,ili postavljanje neumesnog pitanja,pri pokazivanju kataloga kovanica SFRJ,sa detaljnim i slikama kao i objasnjenjima i po godinama i po kolicini opticajnih kovanica,rec je o neformalnom razgovoru,da li ja nesto sakupljam,ako sam ti dao odrecan odgovor koji potvrdjuje da ne sakupljam ali da posedujem veliku kolicinu svih kovanivca iz SFRJ,nije uvidjavno komentarisati kako,a rekao si da nista ne skupljas,i navalentnost za prodaju,da imam ih ali je to moja stvar,i ne necu da ti prodam,interesantno je da posle tog razgovora na scenu stupi nalog ssara koji ti ne dozvoljava da kupis ista na nalogu singindunumonline,pa ako smo krenuli u detalje pa ako sam pitao svakog ko je saradjivao sa mnom da kupi na nalogu singindunumonline oblast koja mene zanima nije numizmatika,ne moze niko ni od njih,da li je rec o sujeti vrhunskog i priznatog na prostorima ex-YU ne znam,ovo su cinjenice ili da ti navedem mozda i drugu cinjenicu,vezanu za ex-YU priznatog itd.a zaposlio se u firmi Gosi,i radi uvek po par primeraka odredjenih stvari tako sto im uradi pozlatu i posle pusti u promet pod opisom da je radjena za tu i tu licnost itd.cena je uvek par stotina,no kao sto rekoh nista nema veze,istina uvek ima dva lica a pre ili kasnije ce se pojaviti opet neko ko poznaje i ovu drugu stranu medalje,i uvek postoji prvi put,ne naprotiv nisam bio prevaren ali su mi dolazili ljudi koji su bili izvarani sa onim sto su kupili,i naravno od koga su kupili,a bilo nas je dosta koji smo pokusali da to stanje sredimo no naravno poznato je kakoje se trka zavrsila,kao drugo ja ga nisam optuzio i izneo klevete ja sam rekao ono sto je bilo i sto je tacno.

Oprosti permutacija u kucanju mislio sam na nalog ssara,pausalno kazes,ne moze graditi renom pisati kataloge postmoderne,a pri tom ne voditi racuna o istom,ugledu i prepustiti vodjenje dela prodaje koje nije tvoja interesba sfera pod nalogom singindunumonline na limundu iako imas svoj sajt pod tim imenom,a pravdati se na godine i neodgovornost mladjeg narastaja,ili postavljanje neumesnog pitanja,pri pokazivanju kataloga kovanica SFRJ,sa detaljnim i slikama kao i objasnjenjima i po godinama i po kolicini opticajnih kovanica,rec je o neformalnom razgovoru,da li ja nesto sakupljam,ako sam ti dao odrecan odgovor koji potvrdjuje da ne sakupljam ali da posedujem veliku kolicinu svih kovanivca iz SFRJ,nije uvidjavno komentarisati kako,a rekao si da nista ne skupljas,i navalentnost za prodaju,da imam ih ali je to moja stvar,i ne necu da ti prodam,interesantno je da posle tog razgovora na scenu stupi nalog ssara koji ti ne dozvoljava da kupis ista na nalogu singindunumonline,pa ako smo krenuli u detalje pa ako sam pitao svakog ko je saradjivao sa mnom da kupi na nalogu singindunumonline oblast koja mene zanima nije numizmatika,ne moze niko ni od njih,da li je rec o sujeti vrhunskog i priznatog na prostorima ex-YU ne znam,ovo su cinjenice ili da ti navedem mozda i drugu cinjenicu,vezanu za ex-YU priznatog itd.a zaposlio se u firmi Gosi,i radi uvek po par primeraka odredjenih stvari tako sto im uradi pozlatu i posle pusti u promet pod opisom da je radjena za tu i tu licnost itd.cena je uvek par stotina,no kao sto rekoh nista nema veze,istina uvek ima dva lica a pre ili kasnije ce se pojaviti opet neko ko poznaje i ovu drugu stranu medalje,i uvek postoji prvi put,ne naprotiv nisam bio prevaren ali su mi dolazili ljudi koji su bili izvarani sa onim sto su kupili,i naravno od koga su kupili,a bilo nas je dosta koji smo pokusali da to stanje sredimo no naravno poznato je kakoje se trka zavrsila,kao drugo ja ga nisam optuzio i izneo klevete ja sam rekao ono sto je bilo i sto je tacno.
E, sada je O.K. Naveo si sta se dogadjalo, a sta te je sprecavalo da odmah napises ili ovako detaljno ili manje detaljno, ali da se ipak moze znati o cemu je rec?
Sve sto si napisao pokazuje da kao sto napisa istina ima dva lica i da to sto je neko priznat streucnjak nemora i da bude posten, odnosno moze biti sujetan covek.
Ja recimo nemam takvo iskustvo, ali dobro je znati sta se dogadja. Samo mi nije jasno zasto ti neko nebi dozvolio da nesto kupis na spomenutom sajtu, valjda je sajt i postavljen da bi se na njemu kupovalo.

Hm,da li je postavljen,bas zbog toga ne znam vise,no kako je cenzurisan i pobrisan ogroman broj postova i tema na samom forumu limunda,na dnu je naslovne strane i oni su ga formulisali kao cafe,ako udjes tamo i procitas deo onoga od tema sta je ostalo,neke se guglanjem jos uvek mogu naci,i ako ih analiziras sada malo bolje jer fali dosta toga,neces naici na neko odobravanje ili preterane hvalospeve samom sajtu na njihovom forumu da ne spominjem sta je bilo pre brisanja i cenzure,zatim moze ti se takodje desiti kao i svima da vam ugase nalog bez objasnjenja ukoliko u razmeni pp spomenete odredjene reci koje su oni ubacili u svoj sistem,na primer spominjanje drugom clanu da si istu kovanicu video pa navedes na kom sajtu,ili ako pokusas ostvariti kontakt koji se moze tumaciti za obavljanje trgovine van limunda iako to ne mora biti predmet stvarne namere kontakta,i slicno,ima o tome tema na njihovom forumu,naravno objasnjenje uprave je radi sigurnosti clanova,ili kao sto vi postavite limk ka aukciji gde je kopija rima pod originalom,a na primer ista se aukcija ponovo postavi,iako u opisu stoji da pod punom materijalnom i krivicnom odgovornoscu itd itd,sustina je da je pokusano samo jedno a to da limundo postuje svoj pravilnik,ne da ga menja svakih tri meseca jer ja jesam pristao na one uslove od pre par godina,ne znaci da pristajem na svaku njihovu izmenu,kao i da se drze napisanoga i da moderatori ili sada ambasadori rade svoj posao u oblastima za koje su zaduzeni,ako je ambasador novcanica zaduzen za numizmatiku,a ti na primer postavis ovde linkove sa kopijama raznih kovanica pod originalom,pri tome imajuci u vidu da je svestan materijalno itd,itd a ako uzmes u obzir da je ambasador novcanica bio g-din Mandic a stanje se nije menjalo,ili nije uradio po savesti ako nije mogao po pravilniku vise sile,jer gazda nije dao,pa na pp obavestio ucesnika aukcije da je u pitanju kopija,ili nije onoga ko je licitirao uput5io u stvar i upoznavanje da licitira kopiju,ne kazem da je moga sve da obavesti ali nijednog ostavlja dovoljno mesta da se moze raspravljati o necinjenju nicega iako je samom SND-u poslat dopis o ovakvim stvarima kao i svojevremeno na primer jevrejskoj zajednici u Beogradu o upotrebi nacistickih simbola na aukcijama,pa je to dalo rezultate par meseci ali sada je opet po starome,jos i gore.

Sto se tice falsifikata sta je tu cudno.Pa ovo je Srbija,ovde bi bilo cudno da je nesto orginal.Pogledaj oko sebe,sve zivo se falsifikuje,garderoba,obuca,hemijski proizvodi,prehrambeni proizvodi itd....ko se seca one afere oko novih pasosa gde je drzava sama sebe falsifikovala sto bi nas cudilo da neko potura falsifiakte kovanice i novcanice.Jedino sto se prodavci razlikuju, onaj ko je manje alav taj ce i napomeniti da je nesto kopija onaj koji je vise alav taj ce to precutati pa ko se upeca,upeca se.Ovek govorim da su ovce za sisanje.Drugo, Limundo je privatno preduzece koi sam odredjuje pravila poslovanja i ponasanja u svojoj kuci.Svesni smo duplih naloga na istom al zasto bi oni intervenisali kad njima ide u dzep provizija tako da im odgovara sto vece postignuta cena bilo na ovaj ili onaj nacin.PA nece valjda sebi da cepaju da bi ispali kao posteni.Toga gotovo vise da nema, pogotovo kod preduzetnika.Trece, jedno glavno pravilo je da niko nikoga ne tera niti prisiljava da proda ili kupi nesto na Limundu.Mogu oni da imaju i hiljadu svojih ljudi ubacenih "unutra" sa visebrojnim nalozima al ja ako nesto necu da kupim ja to necu.Kad vidim da se na neki predmet za koji sam ja zaintersovan cena naduvava ili radi nesto sto ne bi trebalo ja jednostavno odustanem od toga i teram dalje a oni nek sebi dizu cenu i procenat.Samo su oni na gubitku a ne ja.Spominje se da SND nije nista uradilo povodom toga sto se desavalo na LImundu pa se pitam sto bi i reagovali.Ko su oni i odakle im ovlascenje da se mesaju.Oni nisu ni zakon ni prestavnici zakona vec udruzenje ljubitelja hobija zvanog numizmatika.Zato se ja drzim onoga sto sam vec rekao, niko me ne tera da nesto kupim i nikome se ne moze zameriti ako proba nesto da uvalja pa ako prodje prodje.Dok bude ovaca bice i vune.Samo se plasim kakva je sve nemastina da ce tog "uvaljivanja" kojecega biti sve veca, jer mora se nesto zaraditi pa makar i tako da bi se opstalo da ne kazem prezivelo.

Znaci woody,u vezi tvog posta ako sam dobro razumeo ima se za smatrati da SND nije nista drugo nego jedno uobicajeno udruzenje hobista numizmatike,i stim u vezi tvog posta njihovo se misljenje kao i stiva koja izdaju ne trebaju uzimati u obzir kao validna,kako udruzenja tako i pojedinaca iz istog,ispravi me ako sam pogresno protumacio,naveden zakljucak iz tvog posta.

Evo prve recenice sa njihovog sajta koje govori sta je SND.Citiram: "SRPSKO NUMIZMATIČKO DRUŠTVO je osnovano 1956. godine kao dobrovoljno udruženje građana koje okuplja i organizuje numizmatičare-sakupljače nimizmatičkog materijala i one koji taj materijal naučno proučavaju".Sto se tice onoga da li treba uzimati sve sto oni kazu ili izdaju kao validno odgovor je sasvim prost: moze se uzimati, a i ne mora.Licna stvar i izbor svakog pojedinca.Samo nesto, ne kazem da sad oni nista ne valjaju i ne znaju,daleko od toga, ali nisu oni Bog i batina pa da sada svi moraju slepo da im veruju.Grese i oni, zaboga i oni su samo ljudi, niko nije bezgresan.Covek se uci dok je ziv.Ako jedan Kraus koji izdaje tolike publikacije vezane za numizmatiku i sa toliko svetskih imena koji su im saradnici prave greske zasto ne bi i ovi nasi.Ne kazem isto da su te greske ceste i koje su,ne zelim da zalazim u to.Jedino sto ja licno ne mogu i ne zelim da osporavam je znanje vecine ljudi iz SND i njihov trud da napisu odredjene publikacije i sto prenose znanje za nas sada i za buduca pokolenja.Da se razumemo, ne moze se napisati neka knjiga ili katalog iz ovog hobije tek tako.Nije to roman, treba dosta vremena i znanja za tako nesto.Ovo sto iznosim je licno moj stav kao pojedinca i ne kazem da sam i u pravu ali ja tako gledam na sve to, svako drugi ima pravo na svoje misljenje i vidjenje i ja cu tako nesto uvek postovati.

P.S. Drago mi je sto se ovde razvija, bez obzira na ozbiljnost teme, konacano zdrava komunikacija izmedju ljudi bez vredjanja na svim osnovama i sto svako moze bez ikakve cenzure da kaze sta misli.Ovako nekako i treba da izgleda forum u jednom demokratskom drustvo bez osporavanja licnog misljenja i cenzure onoga sto ne treba.

Evo prve recenice sa njihovog sajta koje govori sta je SND.Citiram: "SRPSKO NUMIZMATIČKO DRUŠTVO je osnovano 1956. godine kao dobrovoljno udruženje građana koje okuplja i organizuje numizmatičare-sakupljače nimizmatičkog materijala i one koji taj materijal naučno proučavaju".Sto se tice onoga da li treba uzimati sve sto oni kazu ili izdaju kao validno odgovor je sasvim prost: moze se uzimati, a i ne mora.Licna stvar i izbor svakog pojedinca.Samo nesto, ne kazem da sad oni nista ne valjaju i ne znaju,daleko od toga, ali nisu oni Bog i batina pa da sada svi moraju slepo da im veruju.Grese i oni, zaboga i oni su samo ljudi, niko nije bezgresan.Covek se uci dok je ziv.Ako jedan Kraus koji izdaje tolike publikacije vezane za numizmatiku i sa toliko svetskih imena koji su im saradnici prave greske zasto ne bi i ovi nasi.Ne kazem isto da su te greske ceste i koje su,ne zelim da zalazim u to.Jedino sto ja licno ne mogu i ne zelim da osporavam je znanje vecine ljudi iz SND i njihov trud da napisu odredjene publikacije i sto prenose znanje za nas sada i za buduca pokolenja.Da se razumemo, ne moze se napisati neka knjiga ili katalog iz ovog hobije tek tako.Nije to roman, treba dosta vremena i znanja za tako nesto.Ovo sto iznosim je licno moj stav kao pojedinca i ne kazem da sam i u pravu ali ja tako gledam na sve to, svako drugi ima pravo na svoje misljenje i vidjenje i ja cu tako nesto uvek postovati.

P.S. Drago mi je sto se ovde razvija, bez obzira na ozbiljnost teme, konacano zdrava komunikacija izmedju ljudi bez vredjanja na svim osnovama i sto svako moze bez ikakve cenzure da kaze sta misli.Ovako nekako i treba da izgleda forum u jednom demokratskom drustvo bez osporavanja licnog misljenja i cenzure onoga sto ne treba.

Boldovano i ono na pocetku tvog teksta sto si ti boldovao i ono sto sam ja boldovao je poenta svega.
Udruzenje gradjana kao sto je SND moze da reaguje na neke nepravilnosti koje je uocilo, ali i nemora i ne snosi nikakvu odgovornost za necinjenje.
Ja sam na ovoj temi okarakterisan kao "postovalac lika i dela" gosp Mandica, i to me nimalo ne vredja.
Svako ko je napisao nesto vise od sastava za lektiru u sredsnjoj skoli zna koliko je truda potrebno uloziti i koliko je potrebno sto kojejakve literature iz te oblasti konsultovati da se napise strucan clanak iz neke oblasti.
Ko je malo pazljivije citao katalog gosp. Mandica mogao je uociti da osim sto su navedene aukcije na kojima je sto sta sto kada prodavano da se navode i podaci koji su se mogli dobiti samo u kovnicama novca koje su pojedine novcice kovale.
Ko je ikada pokusao da dobije neki takav podatak od neke kovnice novca zna koliko su kovnice novca zatvorene i koliko nevole da daju podatke o sebi i svom radu.
A gosp.; Mandic je uspeo da dodje do dosta podataka direktno od pojedinih kovnica, a on zna koliko mu je truda i vremena trebalo za to. I sve te podatke koje je sakupio je pretocio u katalog koji je priznacete smesne cene u odnosu na obilje podataka koje pruza. A da ima i gresaka ima, ali ko radi taj i gresi. Ne gresi jedino onaj ko nikad nista nijue uradio.
E sad sto neki clan limunda smatra da limundo treba da radi onako kako on misli da treba da radi, a limundo to nece to je vec za drugu temu. Na ovoju temi se pise o tome kako na limundu kupiti novcic original ne falsifikat.
Na kraju krajeva, niko sa limunda nije nikome stavio noz pod grlo i naterao ga da kupi nesto. E sad sto su sa jedne strane prodavci vestiji od nekih kupaca, pa uspeju da im uvaljaju falsifikate, ili i originale, ali po znatno visim cenama nego sto je to normalno, za to je "kriva"sa jedne strane vestina prodavca, a sa druge strane alavost kupca koji veruje da je povoljno kupio nesto sto ne vredi.
A interesantno da niko ne pise o slucajevima kada prodavci prodaju a neznaju sta prodaju pa kupci za smesne pare kupe vredne primerke. To je kao normalno i to tako treba.
Bojim se da je to logika malog crnca. Zlo delo je kada njemu neko ukrade kravu, a dobro delo je kada on nekom ukrade kravu. Prevedeno na nas slucaj kada ja u bescenje kupim vredan novcic to nije prevara, a kada ja kupim za velike pare ili falsifikat ili bezvredan novcic to je prevara.
A ima i podatak koji je naveo gosp pod nikom turcin o radu gosp germme na limundu. Dok je bio deo tima koji je prodavao prvenstveno svoju robu, po realnim ili nerealnim cenama sasvim svejedno bio je zadovoljan radom limunda i cutao je. Kada su ga iz nekog njima znanog razloga odskartali poceo je da kmeci i "razotkriva" prevaru koja se dogodila.
Pitam se da mozda i gosp pod nikom turcin ne dize dreku iz slicnog razloga zato sto se nije nasao u timu koji je "napravio pare" rasprodajuci svoju robu, ili je bio u timu pa otskartan na to najvise lici. Nacin njegovog postovanja i upucenost u "stvar" me asocira upravo na to.

Nazalost turcin te mora demantirati,jer nije jedan od onih koji je izbacen,dize dreku,ili je bio u talu,turcin je marljivim radom kao sto ti navede i prisvoji za sebe nedodeljenu titulu postovaoca lika i dela doticnog spomenutog iako ti to nije niko prikacio,dosao do podataka sa jos nekoliko kupaca o realnom stanju stvari i za to je bilo potrebno dobrih dve i po godine,kao prvo na sve nepravilnosti navedene ovde je ukazano moderatorima ili ambasadorima a i samom limundu,itd.iskljucivo radi zastite kupaca a i prodavaca,trazeno je i uvodjenje placanja preko limunda za kupljeni predmet i prenos novca tek po dobijanju pozitivne ocene i mnogo slicnih stvari,naravno ti si u svom prethodnom postu slikovito objasnio takoreci izmanjenj i to po deseti put pravilnik limunda,koji oni primenjuju,jer na kraju se svodi ko koga prevari,a postavljena je firma doo koja pruza usluge za izvodjenje prevare,otprilike bih rekao konotaciju u kratkom prevodu tvog prethodnog posta,inace turcin je marljivim radom takodje dospeo do bivsih moderatora odredjenih oblasti,filatelije,knjiga i casopisa,a narocito mi je bio simpatican moderator sa mycity-a Nick Sloter ujedno i na limundu pod istim nikom sada je acid burn na mycity-y sa kolicinom znanja iz svoje oblasti koja mu je bila dodeljena da je posle nekoliko pitanja napustio mesto moderatora,elem isti i drugi negdasnji moderatori kao i stalno zaposleni u limundu negdasnju na primer clan tiverada,imali su pregrst zanimljivih informacija kao i odstampanih dokumenata o nacinu i radu samog au sajta koji je ulazio u sve oblasti neregularnosti po svim sopstvenim propisanim kriterijuma kao i kojim clanovima je bila dozvoljena tada kao i sada povlascena trgovina,ko ucestvuje u njoj i slicno,mali pojedinci koji pkusavaju nesto napraviti a apropo reklame od kupi bezbedno do reklame samog sajta brzo nestaju ili se povlace,ali je ostala bitna stavka tamo gde se moze uzeti novac tog prodavca necemo samo drzati,na primer skinucemo mu i preko 20 negativnih ocena pogledajte na primer clana techno ili dado123,kod kojih je ovaj navedeni slucaj i u praksi sproveden no to su samo poceci pocetaka oko cega se ustvari vrti trgovina tamo,jer recimo u razgovoru i sa Franc ios-om rece da je pokusao da radi tamo ali jednostavno ne ide ili ne moze,a ima ih kojima ide i koji mogu razlika je u tretmanu,no jevdokan,cini mi se da igras na pogresnu kartu razotkrivanja mozda si ustvari postovalac lika i dela brace Nikoolic,mada i ova konstatacija ne mora biti tacna,kao sto rece woody dobro je da se odvija diskusija jer ova diskusija kada je jednom bila otvorena ovde na krstarici je brzom intervencijom spamera,kojih nema vise nigde a kasnije i samih Nikolica zatvorena i nestala,a pricalo se i o novcicima,pitanje je zasto,ne bih sad bnavodio sta sam kupio pre nekih pola sata za 1334 dinara a ista se kovanica na istom sajtu nudi za 2000 dinara po pocetnoj,mislim da ima mnogo ljudi koji ce prodati i ispod cene radi egzistencije,jer mozda ce za te novce preziveti dan dva,a onaj sto ga ceni 2000 njemu na primer ne smeta cekanje i ponavljanje aukcije i do 20 puta po toj ceni a svako ponavljanje je 10 dinara a ponovio je vec 20 puta to je 200 dinara,cena je i dalje 2000 manje 200 fakticki je 1800 ali ko ce a mora platiti i tih dvesta,ili da skratimo dobar glas se daleko cuje a los jos i dalje.

Pazite ovako, na Limundo nema problema samo u vezi numizmatike, pogledajmo samo druge oblasti tamo.Evo uzecu primere , koje su inace spominjani i na njihovom nazovi forumu, prodaja kozmetisckih proizvoda kao i satova.90% falsevi i 99% se tu aukcije napumapavaju od clanova sa 0 recima NULA ocena a sa par stotina navodno uspesno kupljnih proizvoda.Logicno gledano vidi se iz aviona da tu nesto ne valja i tu dolazi ono ali..........zasto niko nije reagovao i ako se na njihovom nazovi forumu cak glasno vodila debata oko toga.Pa zato jer nisu prosti da sami sebi uzimaju iz dzepa.Treba da se shvati jedna cinjenica a to je da njima takve aukcije idu u korist.Sto vise prodaje po vecim cenam njima veca provizija na racun.Je....e se (izvinjavam se na recniku) njima sto se ta roba vrti u krug i sto drugar drugaru dize cenu, oni ce lepo da se omaste kasnije.Ja sam imao slucaj da su mi skinuli predmet za koji sam trazio 3-4 hiljade dinara jer su ga ocenili da je postavljen kao oglas, a pogledajmo samo ponudu vozila i nekretnina.Tipican oglas ali (pocecu da mrzim tu rec) kad se proda neki auto ili nekretnina od par stotina ili miliona dinara kolika je tu provizija koja njima ide.Ne bas mala jel tako, a zato mi sa malim iznosima moramo da budemo zrtva da se vidi da kao oni sprovode neku pravdu.Cisto zamazivanje ociju.I pored svega nikome se od njima tu nista ne moze zameriti.Njihova kuca,njihova pravila.Kome se svidja taj ce da igra po njima kome ne taj ce jednostavno prestati da posecuje njihovu sajt.Ponovicu samog sebe: Niko nikoga tu ne prisiljava na nesto sto on ne zeli.Jednostavno tako nesto ne moze da se desi.Na taj sajt kao i na sve ostale se ulazi po sopstvenoj volji i nahodjenju i izricit je stav svakog od nas ponaosob da li cemo ili ne da aktivno ucestvujemo u "igri".I jos nesto, malo mi se ne svidja ovo prebacivanje oko "postovanju" prema odredjenim osobama jer svako ima svoj vid prema necemu ili nekome tako da niko drugi ne moze da mu osporava to.Zivi i pusti druge da zive kako hoce.

Back