Evo prve recenice sa njihovog sajta koje govori sta je SND.Citiram: "SRPSKO NUMIZMATIČKO DRUŠTVO je osnovano 1956. godine kao dobrovoljno udruženje građana koje okuplja i organizuje numizmatičare-sakupljače nimizmatičkog materijala i one koji taj materijal naučno proučavaju".Sto se tice onoga da li treba uzimati sve sto oni kazu ili izdaju kao validno odgovor je sasvim prost: moze se uzimati, a i ne mora.Licna stvar i izbor svakog pojedinca.Samo nesto, ne kazem da sad oni nista ne valjaju i ne znaju,daleko od toga, ali nisu oni Bog i batina pa da sada svi moraju slepo da im veruju.Grese i oni, zaboga i oni su samo ljudi, niko nije bezgresan.Covek se uci dok je ziv.Ako jedan Kraus koji izdaje tolike publikacije vezane za numizmatiku i sa toliko svetskih imena koji su im saradnici prave greske zasto ne bi i ovi nasi.Ne kazem isto da su te greske ceste i koje su,ne zelim da zalazim u to.Jedino sto ja licno ne mogu i ne zelim da osporavam je znanje vecine ljudi iz SND i njihov trud da napisu odredjene publikacije i sto prenose znanje za nas sada i za buduca pokolenja.Da se razumemo, ne moze se napisati neka knjiga ili katalog iz ovog hobije tek tako.Nije to roman, treba dosta vremena i znanja za tako nesto.Ovo sto iznosim je licno moj stav kao pojedinca i ne kazem da sam i u pravu ali ja tako gledam na sve to, svako drugi ima pravo na svoje misljenje i vidjenje i ja cu tako nesto uvek postovati.
P.S. Drago mi je sto se ovde razvija, bez obzira na ozbiljnost teme, konacano zdrava komunikacija izmedju ljudi bez vredjanja na svim osnovama i sto svako moze bez ikakve cenzure da kaze sta misli.Ovako nekako i treba da izgleda forum u jednom demokratskom drustvo bez osporavanja licnog misljenja i cenzure onoga sto ne treba.
Boldovano i ono na pocetku tvog teksta sto si ti boldovao i ono sto sam ja boldovao je poenta svega.
Udruzenje gradjana kao sto je SND moze da reaguje na neke nepravilnosti koje je uocilo, ali i nemora i ne snosi nikakvu odgovornost za necinjenje.
Ja sam na ovoj temi okarakterisan kao "postovalac lika i dela" gosp Mandica, i to me nimalo ne vredja.
Svako ko je napisao nesto vise od sastava za lektiru u sredsnjoj skoli zna koliko je truda potrebno uloziti i koliko je potrebno sto kojejakve literature iz te oblasti konsultovati da se napise strucan clanak iz neke oblasti.
Ko je malo pazljivije citao katalog gosp. Mandica mogao je uociti da osim sto su navedene aukcije na kojima je sto sta sto kada prodavano da se navode i podaci koji su se mogli dobiti samo u kovnicama novca koje su pojedine novcice kovale.
Ko je ikada pokusao da dobije neki takav podatak od neke kovnice novca zna koliko su kovnice novca zatvorene i koliko nevole da daju podatke o sebi i svom radu.
A gosp.; Mandic je uspeo da dodje do dosta podataka direktno od pojedinih kovnica, a on zna koliko mu je truda i vremena trebalo za to. I sve te podatke koje je sakupio je pretocio u katalog koji je priznacete smesne cene u odnosu na obilje podataka koje pruza. A da ima i gresaka ima, ali ko radi taj i gresi. Ne gresi jedino onaj ko nikad nista nijue uradio.
E sad sto neki clan limunda smatra da limundo treba da radi onako kako on misli da treba da radi, a limundo to nece to je vec za drugu temu. Na ovoju temi se pise o tome kako na limundu kupiti novcic original ne falsifikat.
Na kraju krajeva, niko sa limunda nije nikome stavio noz pod grlo i naterao ga da kupi nesto. E sad sto su sa jedne strane prodavci vestiji od nekih kupaca, pa uspeju da im uvaljaju falsifikate, ili i originale, ali po znatno visim cenama nego sto je to normalno, za to je "kriva"sa jedne strane vestina prodavca, a sa druge strane alavost kupca koji veruje da je povoljno kupio nesto sto ne vredi.
A interesantno da niko ne pise o slucajevima kada prodavci prodaju a neznaju sta prodaju pa kupci za smesne pare kupe vredne primerke. To je kao normalno i to tako treba.
Bojim se da je to logika malog crnca. Zlo delo je kada njemu neko ukrade kravu, a dobro delo je kada on nekom ukrade kravu. Prevedeno na nas slucaj kada ja u bescenje kupim vredan novcic to nije prevara, a kada ja kupim za velike pare ili falsifikat ili bezvredan novcic to je prevara.
A ima i podatak koji je naveo gosp pod nikom turcin o radu gosp germme na limundu. Dok je bio deo tima koji je prodavao prvenstveno svoju robu, po realnim ili nerealnim cenama sasvim svejedno bio je zadovoljan radom limunda i cutao je. Kada su ga iz nekog njima znanog razloga odskartali poceo je da kmeci i "razotkriva" prevaru koja se dogodila.
Pitam se da mozda i gosp pod nikom turcin ne dize dreku iz slicnog razloga zato sto se nije nasao u timu koji je "napravio pare" rasprodajuci svoju robu, ili je bio u timu pa otskartan na to najvise lici. Nacin njegovog postovanja i upucenost u "stvar" me asocira upravo na to.