LIMUNDO KUPOVINA - PREDLOZI I SAVETI

Nisam cuo za bilo kakvo ulje za premazivanje kovanica, jeste farban, sretao sam milijardu takvih, i plus farban popuni rupe i neravnine pa kovanica izgleda kao da je izasla iz kovnice...

Kovanice se mazu uljem da nebi oksidirale i da bi lepse izgledale. Mogu se mazati bilo kojom vrstom ulja ali se preporucuje silikonsko. Isto tako je delotvorno i maslinovo ulje koje se moze koristiti i za poliranje. Eeeee moj prijatelju... Pitaj sta god te zanima. Experimentisao sam sa kovanicama i 90% preporuka drugih "poznavalaca" se lose pokazalo. Jedino mi je cebisev dao dobar savet. Tako da sam uzeo 10 novcica od svakog metala i cistio ih razlicitim sredstvima. Posle 10 dana sam ih uporedio. Neke je toliko razjela kiselina da su skoro nestali... neki su promenili boju, neki su izgubili patinu... ali neki i nisu.
Tako da ako je ta kovanica farbana ja je ne kupujem. Jedino ako je zbog izgleda premazana nekim uljem.

Poslednja izmena:
Kovanice se mazu uljem da nebi oksidirale i da bi lepse izgledale. Mogu se mazati bilo kojom vrstom ulja ali se preporucuje silikonsko. Isto tako je delotvorno i maslinovo ulje koje se moze koristiti i za poliranje. Eeeee moj prijatelju... Pitaj sta god te zanima. Experimentisao sam sa kovanicama i 90% preporuka drugih "poznavalaca" se lose pokazalo. Jedino mi je cebisev dao dobar savet. Tako da sam uzeo 10 novcica od svakog metala i cistio ih razlicitim sredstvima. Posle 10 dana sam ih uporedio. Neke je toliko razjela kiselina da su skoro nestali... neki su promenili boju, neki su izgubili patinu... ali neki i nisu.
Tako da ako je ta kovanica farbana ja je ne kupujem. Jedino ako je zbog izgleda premazana nekim uljem.

Normalno je ta postoji takvo ulje. Mislio sam na ulje prozirno zelene boje kao sto je ova kovanica oje se koristi ISKLJUCIVO U SVRHU POBOLJSANJA BOJE.

Ne mogu biti 100% siguran, ipak se radi o slici na internetu, ali sam prilčno siguran da ova zelena boja nije prirodna...;) Kovanica je doduše odličnog kvaliteta, ja nisam protiv patiniranja ako nema drugog rešenja, tu dolazi do izražaja iskustvo, znanje i talenat.

@ssin
Jao SSine, pa šta se ispravljaš, ako si jednom napisao, da je farbana, onda je farbana!
Samo ja neznam, odnosno, siguran sam, da ne postoji nikakav razlog, da se 2000 godina stara kovanica farba, patinira, doteruje na bilo koji način. Ima ih dovoljno i nije potrebno, da sve izgledaju, kao da su juče izašle iz kovačnice. Kovanica o kojoj razgovarate je za mene iz plastike! Stare stvari su stare i pustimo i dozvolimo, da takve i ostanu. Čujemo se na PP.

Ovo mi se pomalo ne svidja, nekako mi smrdi, ne znam ni sam, iz hemije sam imao 4, i to poklonjenu cetvorku, ne interesuje me taj predmet, bar za sad, iako je vezan za numizmatiku, tako da, ne znam koliko smo napredovali i kakvi su bugari, pretpostavljam da nam se rugate ?

Prvo, Srbija i Bugarska pišu se sa velikim prvim slovom.
Bugari su na glasu kao vešti falsifikatori, to sam saznao i pročitao na ovom forumu. Ovde, a posebno na jednom drugom vašem forumu, pročitao sam, kakve sve metode se upotrebljavaju za čiščenje, doterivanje, prikrivanje nedostataka, lažno patiniranje,itd. I to sa svima dostupnim sredstvima, jednostavnim, ali sa vrlo jakom maštom i velikom dozom snalažljivosti. Recimo pastom za čiščenje cipela namaže se slaba kovanica, ali onda je to potrebno negde staviti, i čiračara-nastala je krasna patina, koju se ne može skinuti. U tom pogledu, u tim veštinama, ste nmogo napredovali u "hemiji", pa i nije važno s kim vas uporedjujem. Zar se ja to vama "rugam"? Ja vam se divim.:ok:

A drugi problem je, kako se ja kao potencialni kupac osećam kad na limundu vidim neku "veoma lepu, savršenu, izuzetnu, najlepšu na limundu" kovanicu. A znam, kakva čuda se prave sa kovanicama. Pa kulturno pitam porukom prodavca, kako je, šta je itd, a dobijem odgovor, "takvu sam i ja kupio". Ali dobro, ovi problemi na relaciji kupac-prodavac prisutni su na svim aukcijama, ne samo na limundu. Ja sam verovatno još uvek pod uticajem mojeg slabog iskustva kod kupovine falsificirane novčanice, pa sada svugde vidim falsifikat, svaka očuvanija kovanica mi je sumljiva...
I na kraju krajeva Jovke, napisao sam svoje mišljenje, pa ako nešto nisi razumeo-pitaj me.
Nema potrebe da odmah juriš na barikade / " to nesto na racun srbije ???"/

Bugari su na glasu kao vešti falsifikatori, to sam saznao i pročitao na ovom forumu. Ovde, a posebno na jednom drugom vašem forumu, pročitao sam, kakve sve metode se upotrebljavaju za čiščenje, doterivanje, prikrivanje nedostataka, lažno patiniranje,itd. I to sa svima dostupnim sredstvima, jednostavnim, ali sa vrlo jakom maštom i velikom dozom snalažljivosti. Recimo pastom za čiščenje cipela namaže se slaba kovanica, ali onda je to potrebno negde staviti, i čiračara-nastala je krasna patina, koju se ne može skinuti. U tom pogledu, u tim veštinama, ste nmogo napredovali u "hemiji", pa i nije važno s kim vas uporedjujem. Zar se ja to vama "rugam"? Ja vam se divim.:ok:

A drugi problem je, kako se ja kao potencialni kupac osećam kad na limundu vidim neku "veoma lepu, savršenu, izuzetnu, najlepšu na limundu" kovanicu. A znam, kakva čuda se prave sa kovanicama. Pa kulturno pitam porukom prodavca, kako je, šta je itd, a dobijem odgovor, "takvu sam i ja kupio". Ali dobro, ovi problemi na relaciji kupac-prodavac prisutni su na svim aukcijama, ne samo na limundu. Ja sam verovatno još uvek pod uticajem mojeg slabog iskustva kod kupovine falsificirane novčanice, pa sada svugde vidim falsifikat, svaka očuvanija kovanica mi je sumljiva...
I na kraju krajeva Jovke, napisao sam svoje mišljenje, pa ako nešto nisi razumeo-pitaj me.
Da zanemarim sada malo edukacije iz pismenosti mladom Jovketu. On sigurno zna da se i Srbija i Bugarska pisu velikoim slovom ali u pitanju je brzipletost, mladost je obicno brzopleta, pisao je na brzinu a nije prekontrolisao sta je napisao.
Da se vratim na temu. Ja se bas ne divim ljudima koji svoju snalazljivost koriste da prevare druge ljude i na taj nacin ostvare zaradu.
Gledajuci sa cime se sve sluze ljudi na limundu dodje mi ponekad da se i sam pocnem baviti falsifikatima ne da bih ostvario zaradu nego da te strucnjake i snalazljivce snabdem "originalima" originalnijim od originala. Ali znam da se to nece desiti jer bi oni odmah te "oroginale" preprodali i debelo zaradili.
A kada je limundo u pitanju, na svu srecu nisu svi limundovci prevaranti. Ja na svu srecu imam dobro iskustvo. Ili sam imao srece, ili sam pazio sta licitiram, ko bi ga znao.

Gospodine Dilce, proverite ko je uzeo treci plasman na republici iz srpskog pre godinu i po dana, mozda ima na netu, nisam zagledao...

Jevdokan, pa evo divim se i vama zbog vaše sposobnosti izraditi original originalniji od originala. Jednostavno zato, jer je za takvo nešto potrebno veliko znanje, sposobnost, iskustvo. Divim se na taj način kao što se divim nekom dobrom krojaču, avtomehaničaru..
A oni, koji tim "zanatom" varaju nas kupce, i za mene su prevaranti. A koliko znam, postoje i ljudi koji svoje kovanice "doteruju i polepšavaju" samo za sebe. To mi je prihvatljivo.

To uopste nije bitno OVDE, NA OVOM MESTU I NA OVOM FORUMU. Idite na pdf politika i uvericete se...

Isto kao i u nekoliko navrata do sada. Vama treba nekoliko postova da opazite, da ste se izgubili na ovom forumu. A prvi puta u ovoj temi prešli ste na pdf politika vašom rečenicom"to nesto na racun srbije???"
Ja ću gde i kada ja želim. Vaše sugestije su nepotrebne. A o politice ne želim debatirati na Krstarici.
Posle 24 sata izbrisaću sve moje tekstove u vezi sa vama , jer nemaju nikakve veze sa ovom temom.

Vidim da opet sevaji iskre izmedju kolege dilce i kolege jovkesrbina. Mislim da nema potrebe. jovke jeste malo prenaglio u svom komentaru, malo je preosetljiv na pisanja poput dilceovog poucen proslim iskustvima ne samo na ovom forumu, ali samo zato sto nije porazmislio sta je i kako napisano. Mislim da je posle dilceovog pojasnjenja trebao da odustane od dalnje diskusije na tu temu, pogotovu na ovom forumu.
A mislim i ga gosp. dilce, pogotovu s obzirom na njegovo i zivotno i numizmaticko iskustvo nije imao potrebe da proziva jovketa zbog nepismenbosti. kao sto napisah u pitanju je bila brzoipletost. mislim da bi najbolje bilo da obojica zakopaju ratnu sekiru i nastave da se druze u numizmatici sto se politike tice kako zele, ali ne na ovom pdf-u
Ovo pisem u najboljoju nameri i bez zelje da bilo koga prozovem ili uvredim, jednostavno za rad' mira u numizmatickoj kuci
Pozdrav obadvojici i bez zamerke

Back