Лика и Личани

Ta bila ide samo u teću kad se nešto kuva, a za ostalo prakticiram crvenu kapulu(salata, čevapi i slično) jer me manje žeže ili pali :D
Ja više ijem kapulu koja je unutra djelimično ljubičasta (spolja je skroz ljubičasta) nego onu šta je bjela unutra. Ta ljubičasta je neka holandska sorta i blaža (jestivija) je drugih sorti koje su unutra bjele, mogu je pojesti baš dosta od ednom.

IMG_20251128_130938_287.jpg

Ja više ijem kapulu koja je unutra djelimično ljubičasta (spolja je skroz ljubičasta) nego onu šta je bjela unutra. Ta ljubičasta je neka holandska sorta i blaža (jestivija) je drugih sorti koje su unutra bjele, mogu je pojesti baš dosta od ednom.

Pogledajte prilog 1824869

To je ova moderna crvena kapula koje sad ima na sve strane i ona je skroz crvena izvana, al prava domaća ovako izgleda(s tim da je i unutra manje "išarana" crvenilom, al to su sad već nijanse).

132255

PS da te baba i prababa čuju da si reka ljubičasta umisto crvena odrekle bi te se :D

To je ova moderna crvena kapula koje sad ima na sve strane i ona je skroz crvena izvana, al prava domaća ovako izgleda(s tim da je i unutra manje "išarana" crvenilom, al to su sad već nijanse).

132255
Evo kako izgleda spolja kapula čiju sam unutrašnjost prikaza u prethodnome postu.

IMG_20251128_133054_061.jpg

PS da te baba i prababa čuju da si reka ljubičasta umisto crvena odrekle bi te se :D
A štaš, i moja mater je pogubila puno toga našega izvornoga u govoru a kamoli neću ja. Btw moja baba i prababa nisu govorile crveno nego CRLJENO (dakle sa LJ umjesto V). :)

Evo kako izgleda spolja kapula čiju sam unutrašnjost prikaza u prethodnome postu.

Pogledajte prilog 1824870

Znam, sve su iste ka jaje jajetu i još su savršenog oblika šta mi odma znak da tu nisu čista posla :D Mada je okusom u redu i nema tu neke velike razlike, al isto blaženo sve iz domaćeg uzgoja i to pogotovo ako imaš svog vrtla.

A štaš, i moja mater je pogubila puno toga našega izvornoga u govoru a kamoli neću ja. Btw moja baba i prababa nisu govorile crveno nego CRLJENO (dakle sa LJ umjesto V). :)

Ma podhebajem malo iako stoji da su naše babe govorile crljena ne crvena i to je baš stari naziv za tu boju.

Odavno nisam otvorila ovu temu na "Istoriji".
Iznenadih se sadrzajem zadnjih poruka.
Em ispadose Licani nepismeni, em se poucava o razlici izmedju bijelog i crnog luka.
Pa pomislih, da i ja dadem prilog ovakvoj diskusiji: ima li neko tacne informacije o pretvaranju Like u deponij svakojakog otpada iz ostalih dijelova slobodne i demokratske Hrvatske?
Nacuh nesto, pa da priupitam Licane i " Licane", ima li istine u takvim glasinama?

Back