LEPA ILI PAMETNA

Lepa ili pametna?

• Ukupno glasova
    57
  • Anketa je zatvorena .
Al' kao izgled nije bitan..... i mi još o deci govorimo :?

Pogledajte reklame, kad ste zadnji put videli ružno, klempavo, nosato, buljavo, predebelo dete da reklamira išta? A u poslednje vreme se pitam da li možda i deca sa crnom kosom naginju ružnoći zbog toga :roll:

ali šta god da izaberemo, a da to naša potencijalna deca saznaju, verovatno bi nas mrzela zbog toga
=D

p.s. ja još nisam smislila. mada naginjem ka lepoti opasno.

a zasto naginjes ka lepoti?

pa mogla bi muvalo da se izjasni :?
niko ne zeli da mu dete bude debil,to je jasno
lepota otvara mnoga vrata,ali opet neka moze i da zatvori
mislim da svako zeli da mu dete bude srecno(sem slucajeva je l)a poimanje srece se razlikuje od osobe do osobe
malo mi bode oci sto su neki na temi izabrali pamet u strahu da nece ispasti dovoljno intelektualci pred drugima(i od ovog momenta krece fajt :lol: ) ali meni nekako totalno svejedno sta ce drugi da misle vec kako se ja osecam,a meni je pamet donela vise lose nego dobro:? pa u skladu s tim...voila
sta ti je lose pamet donela?

u svakoj seriji i dobroj polovini filmova postoji sirota neupadljiva devojka koja će se preobraziti u zanosnu lepoticu.
pesme, slike, romani koji slave lepotu, jako retko lepotu duha.. jelena trojanska.. kleopatra..

evo jedne nategnute teorije: sta ako te istorijske lepotice nisu zapamcene zato sto su samo lepe nego zato sto su bile velke licnosti, pa se dok je do nas to doslo prica razvodnila i one ostadose samo istorijseke lepotice... ipak su muskarci belezili istoriju:lol:

Niko ko je užasno inteligentan (pametan, u bilo kom smislu) ne može da gleda svet ravnodušno niti da mu se potpuno prepusti, niti da istinski uživa, bude srećan, takva se osoba čak i raduje sa rezervom. A ponašanje je (stereotipno, zar ne?) po pravilu ekscentrično, takav se čovek ne zadovoljava onim što ovde ima na izvol'te. Dovoljno razloga da njegovo ponašanje bude okarakterisano kao poremećaj..... bilo kakav.
A druga stvar mi je daleko interesantnija. Našla sam taj izraz i baš je prikladan, a primer neke od vas ispod je upravo ono na šta mislim. Najgore je ako je dete tretirano kao princeza samo zato što je lepo, pri tom ne mislim na kuću, već na mesta gde se okupljaju slični njemu (u daljem - njoj). Dete, ni krivo ni dužno, postaje monstrum. Nesposobno da razlikuje u potpunosti dobro od lošeg, shvati da ima mnogo koristi od toga što ima sladak osmeh, manipulacija (sad nije šala :) ) postaje možda glavni način na koji takve osobe funkcionišu, a ako starenjem (odrastanjem) izgube na svojoj lepoti, postaju duboko iskompleksirane. Ovo možda nije 100% pravilo, ali je skoro nemoguće izbeći, ako ste se baš vi našli u takvoj situaciji.

Suzbiti kompleks više vrednosti je mnogo teže nego suzbiti kompleks niže vrednosti.
Tako da verujem da osoba, koja važi za izrazito lepu, može (u najboljem slučaju) da prikriva svoje ogromno samoljublje i narcisizam.
Cenim da mogu da očekujem svakakve komentare na ovo.

(Ako se sada javi 10 devojaka sa replikom "ma šta mi napriča, zar su svi lepi takvi, ja mislim da mnogo generalizuješ....." shvatate u kojoj meri to samo potvrđuje moju priču ovde?)

e a zar vam nije super porodica Glas (selindzer), ***. jeste da se najpametniji ubio (sto kao potvrdjuje lexinu teoriju o ekstremima) ali morate priznati da bi ste se radije druzili i provodili vreme sa pametnim, interesantnim, inspirativnim ljudima nego sa lepoticama-lepotanima... barem ja kada pogledam kojim se ljudima divim, koga uvek zelim da cujem sta ima da kaze, to su pametni ljudi... da nema takvih, zivot bi bio tuzan...j.bes lepotu...

Za malo nisam kupila jednu lutku kad sam se setala izmedju onih tezgi na kojima se prodaju ukrasi za jelku, jelke, nekoliko dana pre 31. decembra, pravu lutku, slicnu kao one lutkice iz Trsta. A juce za malo nisam kupila neko slonce roze boje plisano. Nego, sad necu to da kupujem, kad budem imala novi stan onda cu da kupim nekoliko takvih lutki. Sad mi je moja soba pretrpana. Kupila sam novcanik, naocare za sunce, kisobran, lampu za veb kamericu ali i za nocno citanje, jer mi je soba sad okrecena u roze pa se ne reflektuje svetlost od zidova kao kad mi je bila okrecena u belo, pa mi to nije odgovarajuce za citanje nocu, ja sam navikla na bas dobro osvetljenje za citanje.

evo jedne nategnute teorije: sta ako te istorijske lepotice nisu zapamcene zato sto su samo lepe nego zato sto su bile velke licnosti, pa se dok je do nas to doslo prica razvodnila i one ostadose samo istorijseke lepotice... ipak su muskarci belezili istoriju:lol:

razmisljala sam na tu temu... i ne samo kada su istorijske lepotice u pitanju, nego i dan danas... lepih zena stvarno ima svuda, i stalno pristizu nove i mladje... lepota bez licnosti dodje i prodje sa scene - samo face ostaju :)

Zaista, mislite li da bi se na lepotu isto gledalo da smo matrijarhat?

Da. Samo sto bi muskarci morali da budu lepi, a za zene bi bilo dovoljno da su pametne i sarmantne... mislim, koja zena ce da gleda nekog ofucanog olinjalog matorog macora ... ozbiljna zena, radi, vodi svet i nece da gleda nekog reumatichnog pesimistichnog chichu kad umorna upali TV :lol:
Zezam se... nemam pojma.

e nek si se registrovalal da nam kažeš. pa i pamet je:
-sine, kako se zove onaj nemac što nam sakriva stvari po kući?
-alchajmer, bako...

(to ako ćemo grubo da se igramo)

:lol: O Boze...sou :lol:

Мајке ми, кад сам била трудна само сам бринула да ли ће ми ћерке бити лепе. То ми је било много важније него да буду нешто паметне...
(Можда зато што се ја никад нисам котирала као нешто лепа...па зато...:roll:)

Isto,onako u podsvjesti...a muz je stalno pricao,ako je zensko samo da lici na tebe...jer obicno cere lice na oceve...:-)

Zaista, mislite li da bi se na lepotu isto gledalo da smo matrijarhat?

Paaa mislim da slicno...

Vidim da se cesto pise o nekim vecim vrijednostima,samo bih dodala...svi mi,ali svi sigurno,prvo sto zelimo jeste zdravlje,sreca i sve da bude u nekoj ravnotezi...
A tema je ili,ili...sto jeste nezgodno.;)
Moja zelja je uvijek bila i bice da mi djeca budu zdrava,sretna,pametna,lijepa,uspjesna...a tako nas vecina razmislja...pa cemu objasnjavanja...:)

Zestoko je ono za Isidoru Bjelicu...jeste sigurno pametna,al' je prosta,neukusna,vulgarna(necu reci ruzna),pa dzaba joj sve...

meni nije jasno sta to toliko lepota donosi :( pa je dosta njih zeli za to fiktivno dete. iskreno. svaka prosecna ako joj je stalo do takvog probijanja kroz zivot ( neko rece lakse je lepima ) moze da se zipuje u cicu, za.jb.no je kad se unzipuje :):):) sala mala, ali ozbiljno, glupost kao olaksavajuca okolnost lepoticama i razlog za srecu, to mi tek ne sljaka... mozda jednog dana i ja kao hellen u trudnoci krenem da razmisljam "samo da mi deca budu lepa, samo da budu lepa..." ...veceras mislim samo da budu pametni, puuno pametni, ako vec mogu da biram:D...

inace me ozbiljno zanima konkretna steta koju je pamet nekom u zivotu donela. ocekujem odgovore:wink:

meni nije jasno sta to toliko lepota donosi :( pa je dosta njih zeli za to fiktivno dete. iskreno. svaka prosecna ako joj je stalo do takvog probijanja kroz zivot ( neko rece lakse je lepima ) moze da se zipuje u cicu, za.jb.no je kad se unzipuje :):):) sala mala, ali ozbiljno, glupost kao olaksavajuca okolnost lepoticama i razlog za srecu, to mi tek ne sljaka... mozda jednog dana i ja kao hellen u trudnoci krenem da razmisljam "samo da mi deca budu lepa, samo da budu lepa..." ...veceras mislim samo da budu pametni, puuno pametni, ako vec mogu da biram:D...

inace me ozbiljno zanima konkretna steta koju je pamet nekom u zivotu donela. ocekujem odgovore:wink:

Sto je rekla Hellen,tako sam i ja osjecala,zeljela...ali tim nisam mislila na ljepotu Merilin Monro,vec uopsteno lijepa u svakom smislu...:)

Zestoko je ono za Isidoru Bjelicu...jeste sigurno pametna,al' je prosta,neukusna,vulgarna(necu reci ruzna),pa dzaba joj sve...
ja je bas veceras uhvatila na tv-u i razmisljam nesto, ima tu neceg lepog, samo da se malo drugacije "ceslja"... samo sto se meni cini da ona nekako insistira na tom svom izgledu, da ga prezentuje na taj nacin, da hoce mogla bi bolje da se kamuflira... mislim da je to stav: necu da se utapam, ili da pokusavam da se bolje uklopim u estetske norme... moze neko da kaze da ne bi ni uspela, opet mislim da svako od nas bira koliko zeli da povladjuje okolini u toj potrebi ljudi da gledaju lepe ljude oko sebe...al sam ga zakomplikovala, jel' neko razumeo i ako jeste jel' moze da preprica:lol:

ja je bas veceras uhvatila na tv-u i razmisljam nesto, ima tu neceg lepog, samo da se malo drugacije "ceslja"... samo sto se meni cini da ona nekako insistira na tom svom izgledu, da ga prezentuje na taj nacin, da hoce mogla bi bolje da se kamuflira... mislim da je to stav: necu da se utapam, ili da pokusavam da se bolje uklopim u estetske norme... moze neko da kaze da ne bi ni uspela, opet mislim da svako od nas bira koliko zeli da povladjuje okolini u toj potrebi ljudi da gledaju lepe ljude oko sebe...al sam ga zakomplikovala, jel' neko razumeo i ako jeste jel' moze da preprica:lol:

Joooj jesi:lol:...
Ma njoj samo fali malo sarma,iskren osmjeh,da ne bude tako izvjestacena...tada bi tako zracila,da bi estetika skroz bila zanemarena...ma ne bi se primjecivala...steta,ona samo kad hoce ima toliko pametnog da kaze;):D

Ja mislim da je situacija mnogo ozbiljnija nego sto ti mislis. Mislim da je IB ubedjena da je lepa i zato ne oseca "potrebu da se kamuflira". Licno nisam njen ljubitelj.

Zezanje - ili egzibicionista zaljubljen u sebe?
kultura1_2.jpg

lakse je i lepse biti lep (...rece Grunf...) Ipak, htela bih da moja (imaginarna) cerka bude pametna. (Nadam se da anketa ne pretpostavlja da je lep = glup a pametan = ruzan u p..... m........! )
U pocetku bilo bi joj teze, ali bi se nametnula svojom pamecu, a ako bi joj kasnije nesto u izgledu smetalo, mogla bi da menja. Ali, sumnjam... Toliko pametna, i prodorna, shvatila bi da je glupo trositi vreme na "ujdančavanje" sa masom... lepotica...
Uostalom, Barbara Strejsend daleko je od lepe zene... Zatim, meni je izuzetno simpaticna Dzulija Roberts, ali ona je, doduse povremeno, toliko ruzna da te obuzima neka samilost :(... Pa, Bet Midler... a uspesna, onoliko!
Pametne su bolji fajteri, jeste da su im precice (trep-trep i slicne) zatvorene, ali kad krenu...ruse sve pred sobom.
Ta moja cerka bi bila kao Denisova drugarica Margareta, pametna mamina sveznalica :)
A ja bih...kao Beppa Josef (je l' se secate koliko je ona momaka oko sebe imala :) ?)

tim pre. ta moja priča je samo ilustracija toga koliko se polaže na lepotu.

pisala sam već o tome koje su prednosti lepote. ali evo još jedne: retko ćemo čuti da se neko žali na svoju pamet, a gotovo svako ima neku zamerku u odnosu na svoju lepotu.

e, da što se isidore bjelice tiče, to njeno jako upadljivo češljanje i oblačenje je u stvari najbolji način da izađe na kraj sa svojim izgledom: nikako ne bi mogla da ga sakrijei, te vrlo inteligentno od njega pravi paradu

stvarno pametna zena naucice da zivi bez presije tudjih primera. i naucice da neguje svoju posebnost, bez zelje da se uklopi po svaku cenu. to ne znaci ni odricanje od sopstvene lepote, ali sigurno ne znaci robovanje istoj.

neuklopljeni su takvi najcesce ne sto su mnogo posebni (po lepoti ili pameti) nego sto im fali nesto u emotivnoj strukturi... uostalom, pitajte psihijatre... :D

lepi ljudi imaju podjednake sanse da se naprave u kretene kao ruzni, i te sanse su uslovljene vaspitanjem pre svega.
znam nekoliko jako lepih devojaka, sve zive uobicajen, emotivno ispunjen porodicni zivot i imaju zadovoljavajuce profesionalne uspehe. zasto? ne zato sto su lepe, nego zato sto su ih vaspitavale normalne, zdrave porodice.

takodje misljenje "lepom je sve dopusteno, pa nece nikad shvatiti sta je moral" lici na kako mali perica zamislja odrastanje i razvoj licnosti...

pricate o raznim stvarima ovde... poceli smo od "sta je veci preduslov za srecan zivot jedne zene - lepota ili pamet", a onda otisli ka asocijalnim ili nemoralnim ekstremima, zatim diktatu savremenog drustva (koji je pre svega biti mlad i uspesan, a ne toliko biti lep, i koji je pre svega KUPI OVO da bi bio stagod)...
a niko nije rekao jednu vrlo prostu stvar - SVE DOK SE SVODIS NA OGLEDALO TUDJIH OCEKIVANJA - NIKADA NECES BITI SRECAN.

Back