- Poruka
- 636
Ja se secam hiperinflacije 1993. kao kroz san, secam se da je na novcanici 50.000 dinara bio neki decak, ali hiperinflacije i recesije je tada pocetkom 90-tih bilo u svim zemljama istocne Evrope, u svim zemljama bivseg SSSR-a je tada bila hiperinflacija (Rusija, Ukrajina, Belorusija, Gruzija,...) i tzv. "tranziciona recesija" je bila u doslovno SVIM bivsim socijalistickim drzavama 1989-1993 u istocnoj i centralnoj Evropi (Poljska, Ceska, Rusija, Belorusija, Ukrajina,...negde manje negde vise) pa tako ni SRJ nije bila izuzetak i u SRJ je bilo hiperinflacije i tranzicione recesije kao i u svim ostalim drzavama u istocnoj Evropi, ali to je bilo samo pocetkom 90-tih, pocevsi od 1994. poceo je oporavak privrede SRJ, u Ukrajini, Rusiji, Rumuniji i Bugarskoj je tranziciona recesija potrajala mnogo duze nego u SRJ.
To si odlicno precizirao . Mada nisam siguran da je kod Sovjetskih zemalja bila bas hiperinflacija , ali sam siguran da je u ex-Yugi bila najvec hiperinflacija u istoriji covecanstva nekih cinimi se milion posto . A takodje sam siguran da sve zemlje koje si napomenuo su bile Komunisticke .
Ipak je to bio "konstruktivni" Komunizam /Socijalizam sa nemacko izmishljenom idejom o nekakvoj jednakosti . Pametni su se od toga distancirali , a glupi poput Srbije su na to nabasali pa su dobili ono sto su zasluzili ... To je istorija !