Lasersko skidanje dioptrije

Eee ljudi bila i ja na skidanju dioptrije.
Andreavk, evo mene kod kuce. Ovi ljudi u Laserfokusu su stvarno divni, a da ne pricam o dr Mirku, stvarno je covek cool. Bila sam na prk intervenciji 20., i sve je proslo OK. Pripremili me na bol popodne i prvu noc, medjutim nije bilo toliko strasno. Popodne je bilo grebuckanja i bockanja, uvece sam popila bromazepam od 3mg i celu noc prespavala. Sutra na kontroli procitala 2 reda, zarastanje fino krenulo i to je to. Juce na kontroli procitala jos 2 reda, skinuli mi ta njihova sociva i zadovoljni su zarastanjem. Kontrola za mesec dana i odgovarajuca terapija. Jedino cu morati da ih pozovem u ponedeljak, da pitam posto mi vise ne smeta svetlo da li da nosim i dalje tamne naocare i do kada.
Inace, jos malo je mutno, ali ljudi samo napred ovo je super olaksanje. Pozdrav svima

Cao! Vidim da si radila operaciju u Laserfokusu, pa imam par pitanja za tebe... Ja se dvoumim da li da odem. Treba da odlucim ovih dana, ali nekako sto vise citam forume i guglam o ovome vise me panika hvata... Iskreno, mene vise plasi taj dio sto si svjestan cijelo vrijeme, pa se plasim da se ne uspanicim u pogresnom trenutku :) Koliko je trajala operacija? I uglavnom sam citala da je "neprijatan" taj dio sa "skidanjem roznjace" pa kakva su tvoja iskustva po tom pitanju? I koliko dugo moras da drzis otvorene oci, da ne trepces? Kakav je osjecaj kad ti stave tu spravicu... Mozda bezveze zvuci ovo sto te pitam, ali kopka me sve to, a posto si ti radila u istoj klinici, da te ispitam :) Kako se sad osjecas? Vidis li potpuno, imas li nekih smetnji? Hvala!

Ja sam 17 godina nosila sočiva, dioptrija mi se povećavala od -0,25 do -4,75. Oduvek sam želela da skinem dioptriju laserskim putem, da se rešim sočiva. Obožavam da plivam al mi je mučenje što moram sočiva da skidam. Sa 25 godina sam resila se operišem. Bila sam bojažljiva, ipak su to moje oči. Roditelji su me podržali ali smo skupa tražili "proverenu" kliniku. Raspititivala sam se kod prijatelje, na internetu...htela sam da nađem neku kliniku gde mogu da skinem dioptriju i da nemam komplikacija, želela sam da se rešim problema a ne da ih dobijem još više. I USPELA SAM !!!Ja sada plivam slobodno i vidim potpuno jasno! Više ne naručujem sočiva, ne kupujem sredstva za njihovo održavanje, ujutru ne idem kao izgubljena! Ja sam oslobođena i presrećna! Takvu podršku, sigurnost koju sam dobila na klinici od osoblja umeju samo najbliži da mi pruže. Moj brat će isto da se operiše kod mog doktora.

Poslednja izmena od moderatora:
Razmisljala sam o tome.Ne volim naocare,a i sociva me nerviraju pomalo.
Sta ste culi o ovom?I jel ima neko sa iskustvom u ovakvom skidanju dioptrije?

priča iz života

sedeo sam na čamcu na ulazu/izlazu iz bokokotorskog zaliva sa 56ogodišnjim gospodinom, neobavezno ćaskajući. gospodin nije imao naočare. negde tamo, pri horizontu, pojavila se jedrilica. ja reko, vidi što je lep brod. kaže čovek - švajcarac. :eek:
ja gledam u jedrilicu, ne razumem. šta švajcarac, pitam ga. kaže, pa ima švajcarsku zastavu. ja opet gledam, vidim da mu se nešto viojri iznad krme, al nema šanse da identifikujem zastavu. reko, a vi vidite zastavu?? kaže aha. kaže, bio u meljine na laserskom skidanju dioptrije. pitam, pa kako to izgleda, kolkko traje. kže, ovo oko 3 sekunde, ovo drugo 26 :) boli li? ma ništa :)

Ja sam se operisao pre 3 meseca imao sam -3 na oba oka cilindri . I mogu vam reci da je operacija bezbolna I da sad vidim kao sa naocarima citam sa prevod sa televizora a to pre nisam mogao ni u snu bez naocara bilo je mutno . Operisao sam se Prk metodom . Preporuka je da se operacija radi u zimskom periodu. Kostalo me je 900 evra operacija oba oka I pregled 10000 dinara. Svi pregledi posle operacije su besplatni. Kod Prk metode pun oporavak je posle 6 meseci ali vec posle mesec dana vracate se normalnim aktivnostima.

Poslednja izmena od moderatora:
Cao svima...puno sam citala o ovoj temi...i dalje ne znam sta da radim :dash: zakazala sam operaciju u sv za 5.April a i dalje se dvoumim :) plasim se postoperativnog dela...dioptrija mi je -3 sa malim cilindrom na levom oku i -2,5 na desnom. Stalno postavljam sebi pitanja sta ako posle budem mutno videla, sta ako mi se vremenom vrati dioptrija, sta ako mi prilikom porodjaja naglo skoci... i tako u krug... molim vas da mi pisete...bilo ko da ima neki savet neka se javi. Hvalaaaa :heart:

Ti nemaš veliku dioptriju i vjerovatno bi ti lako skinuli. Problem je jedino što je sve ovo bukvalno eksperimentalno, jer niko nema pojma kako će se oko ponašati nakon 20 godina.

da, o svemu tome stalno razmisljam...samo jos uvek ne mogu 100% da kazem da sam sigurna da li zelim ili ne da uradim operaciju... :dash: ne znam, ako se i odlucim za operaciju koliko ce biti uspesna tj koliko dugo ce mi trebati za oporavak..da li neko o tome moze da mi pise..da li mozemo odmah posle operacije normalno da se umivamo (mislim na predeo oko ociju i same oci), da gledamo tv....?

Hvala za link, zaista je korisno sve sto si napisao. Ali za mene kasno, jer sam pre 14 dana uradila operaciju u S.V. metoda PRK. Kazu da za ovu metodu oporavak traje duze ali da je sigurnija metoda gledano na dalju buducnost. Sada mi je vec bolje..prvih par dana sam bas imala problema, u smislu natecenih kapaka, konstantnog suzenja ociju, peckanja, grebanja itd. Ali, sada je MNOGO bolje, vec mogu da funkcionisem skoro normalno za sve. Vidim sve bez naocara :) mada ponekad mi se malo pomuti vid pa se opet iskristalise i tako naizmenicno. Nadam se da ce mi nakon zavrsetka ove terapije (jos 20tak dana stavljanja kapi i gela) vid biti jasniji i iskristalisan. Pozz!

Cao svima...puno sam citala o ovoj temi...i dalje ne znam sta da radim :dash: zakazala sam operaciju u sv za 5.April a i dalje se dvoumim :) plasim se postoperativnog dela...dioptrija mi je -3 sa malim cilindrom na levom oku i -2,5 na desnom. Stalno postavljam sebi pitanja sta ako posle budem mutno videla, sta ako mi se vremenom vrati dioptrija, sta ako mi prilikom porodjaja naglo skoci... i tako u krug... molim vas da mi pisete...bilo ko da ima neki savet neka se javi. Hvalaaaa :heart:

E ako te ne smara da mi kažeš,imao sam -0.50 prije desetak godina,šta kažu oftamolozi u slučaju takve malecne dioptrije,ili recimo -1,jesu obavezni cvikeri?
I jel se ta dioptrija kod svakoga povećava ukoliko se ne nose cvike?

Ne povecava se kod svakog...zavisi i to koliko godina imas...oko 30-te godine bi trebalo da stagnira ili cak i da opada...ako nisi primetio da ti je porasla tj ako ti ne smeta gledanje tv-a i slicne stvari onda je ok, mozes i bez naocara. A i svi imaju neku dioptriju, 0 je nemoguce :)

Ne povecava se kod svakog...zavisi i to koliko godina imas...oko 30-te godine bi trebalo da stagnira ili cak i da opada...ako nisi primetio da ti je porasla tj ako ti ne smeta gledanje tv-a i slicne stvari onda je ok, mozes i bez naocara. A i svi imaju neku dioptriju, 0 je nemoguce :)

Prešao davno tridesetu:),pa ne smeta mi,mislim da vidim prilično dobro,moraću otići ovih dana da ipak provjerim,da vidim na čemu sam,nisam bio 10 godina jer sam kontao da nije neki veliki minus..
Nisam imao pojma to za nulu,grazie na odgovoru:heart:

Људи, ја сам оперисао оба ока у исто време ПРК методом и за сада сам задовољан. Има већ 10 дана како је операција одрађена и задовољан сам.
На левом оку сам имао -4.25 а на десном 1.25 и десно око је било главно наравно. Могу рећи да ништа не верујете некој приватној клиници која вам мери само диоптрију очију и на основу тога добијате наочаре и то је то. Ту има само један апарат и он ништа буквално не показује сем што одређује диоптрију. Тако је мене једна баба уплашила у месецу новембру зато што 22 године нисам никад носио наочаре и одмах жена из прве, ти имаш мртво лево око! Амблиопија, та фора. Није могуће кориговати вид ласером у потпуности. Ставила ми на том оку -2.5 стакла и већ се ту исправио вид али не довољно. Пошаљем податке клиници где сам радио операцију ПРК методом и они су ми одговорили да је могуће операсати али да не гарантују и не могу рећи колико ћу редова видети и да је потребно да се обави детаљан преглед. Одем ја тамо на детаљне прегледе, девојка која ме је прегледела је већ имала све податке које сам јој дао путем мејла и тамо када сам дошао. Одредила диоптрију исту као она баба за мртво око а онда повећавала стакла и шта се десило, видео сам са левим оком задњи ред!!! Девојка која тамо радо се изненадила јер према подацима које сам јој ја доставио не би требао да видим више од 4 реда са корекцијом стакла!!! Али ето, било је тако. Баба ме истраумирала за цео живот.
Био сам на десетину апарата јер је потребно баш детаљан преглед и за време тих прегледа ништа не боли.
Пре операције се дају капи како би смирило око и како би све прошло без болова.
Операција прошла глатко, легао сам из прве и докторка се насмејала како сам убо да легнем из прве како треба :)
Но, прошла операција, ставили ми сочива због заштите ока и како би се епител регенерисао. Након операције сам имао гребање очију. Нормална појава, то је трајало док нисам заспао. Сутрадан је било боље па одем на контролу, вид се мути па оштри. Видим прва два реда али нека мутнина. То је било у петак. У понедељак сам требао да одем да скинем та сочива. Скинем сочива и даље два реда али тешко, биле му сузаве очи од оне пинцете или шта већ кад су ми скидали сочива, дође као плач :)
На повратку кући, било је то мутно и даље, разливала се слика. Преспавам један дан кући и вид се полако враћа у нормалу, прође два-три дана и вид се изоштри на десном оку. Неких 90 одсто јер је била ту мала диоптрија. Што се тиче левог ока, за сада сам задовољан иако је потребно још да се изоштри слика. Такава је процедура. На том левом оку сам пре инервенције видео 30 цм од себе, катастрофа! Са наочарима сам видео нешто више а након операције видим неких 80 процената! Могу са левим оком да гледам телевизор и да читам превод! Кад гледам дрво, на том левом оку видим гранчице! Пре када сам гледао дрво видео сам само размазану слику и није се могло утврдити шта је. На том левом оку је мутнина или маглина, али ја ипак могу и са тим да видим добро и биће још боље кад се избистри! :)
Терепија ми је да само стављам капи, вештачке сузе као и антибиотик за очи.

Ако имате питања, ето. Ја сам свеж случај па ћу вам радо одговорити :)

Poslednja izmena:

Bio danas,provjerio na onom aparatu i gledao u slova,kaže doktorka da nemam više dioptriju:eek:Isto mi je to spomenula što si napisala oko 30-te..
Pitam je jel to znači da je sada dioptrija 0,ona kaže jeste,i da mi nije ništa...juhuhu:cool:

Back