Lasersko skidanje dioptrije

@ivana ja sam se napokon bila odlucila jer kada razmislim znam dosta ljudi koji su ovu operaciju uradili i svi su zadovoljni i krenula da iscitavam tekstove na sajtu ove klinike koja to radi te otkrila da nisam kandidat:((( Pogledaj sta pise: "Takođe, uslov za lasersko skidanje dioptrije je i dioptrija stabilna minimalno godinu dana jer laser ne zaustavlja rast dioptrije. On osobu samo fizički oslobađa nošenja naočara i sočiva. Ne postoji način da se zaustavi rast dioptrije. Dioptrija je uzrokovana genetski i raste onoliko, koliko to piše u našim genima bez obzira šta mi radili na očima." Ja sam u poslednjih 2 godine 3 puta isla da menjam naocale jer mi se dioptrija u ovom periodu izmenila za citav stepen:( Kontam da ima logike operisati i u tom slucaju ako je dioptrija bas velika, ali moja i nije (jos:)))) Tako da cemu da se operisem ako cu za godinu dana opet da nosim naocare, nije mi izgleda sudjeno da progledam:D Moju porudzbinu ce verovatno iskoristiti drugarica koja ima -6 i kada skine naocare ne prepoznaje ni muza:D Ivana srecno ako se odlucis, a ja odo na neki forum o naocarama, a sigurno postoji i na fejsu nesto u stilu - svi mi koji nosimo naocare:))))

@ivana ja sam se napokon bila odlucila jer kada razmislim znam dosta ljudi koji su ovu operaciju uradili i svi su zadovoljni i krenula da iscitavam tekstove na sajtu ove klinike koja to radi te otkrila da nisam kandidat:((( Pogledaj sta pise: "Takođe, uslov za lasersko skidanje dioptrije je i dioptrija stabilna minimalno godinu dana jer laser ne zaustavlja rast dioptrije. On osobu samo fizički oslobađa nošenja naočara i sočiva. Ne postoji način da se zaustavi rast dioptrije. Dioptrija je uzrokovana genetski i raste onoliko, koliko to piše u našim genima bez obzira šta mi radili na očima." Ja sam u poslednjih 2 godine 3 puta isla da menjam naocale jer mi se dioptrija u ovom periodu izmenila za citav stepen:( Kontam da ima logike operisati i u tom slucaju ako je dioptrija bas velika, ali moja i nije (jos:)))) Tako da cemu da se operisem ako cu za godinu dana opet da nosim naocare, nije mi izgleda sudjeno da progledam:D Moju porudzbinu ce verovatno iskoristiti drugarica koja ima -6 i kada skine naocare ne prepoznaje ni muza:D Ivana srecno ako se odlucis, a ja odo na neki forum o naocarama, a sigurno postoji i na fejsu nesto u stilu - svi mi koji nosimo naocare:))))

Hvala Marina! Znam da mora biti stabilna dioptrija, i to moram ptoveriti na mojim nalazima posto nisam sigurna da li sam je menjala... U svakom slucaju, ponuda ce biti aktivna jos 5-6 dana, pa cu do tad definitivno odluciti :)
Ako bude pozitivno, poklonicu ti moje ramove za cvikere, kao utesnu nagradu :)
Veliki pozdrav!

Pozzz svima ,
Imam jedan problem , koji je povezan sa ovom temom , pa ako neko moze da mi pomogne , bio bih mu zahvalan ... :)
Evo u cemu je stvar : Sa 12god , sam poceo da nosim naocare , dioptrije -0.75 , vremenom je dioprtrija rasla ... Prvo na -1.25 pa -1.75 , i sada sa nepunih 16godina , su mi rekli da trebam da uzmem stakla , dioptrije -2.5 ... Katastrofa :( E sada fazon je u tome sto sam ja bio kod opticara pre nekih 15-tak dana , kada mi je ova zadnja gore navedena dioptrija prepisana , medjutim ja nisam promenio stakla ... Citao sam na netu , tacnije istampo sam knjigu ,, HARRY BENJAMIN ,, -a i u njoj sam procito da naocare u sustini , samo stete ocima i dok god ih covek nosi , sve ce dalje tonuti u propast . :( Takodje cito sam , da nosenjem sociva , se vid stabilizuje ali nzm dali je to tacno ? Usustini ja sam hteo sociva , ali mi je doktorka , kod koje sam vrsio pregled , rekla , da ukoliko hocu lasersku operaciju , skidanja dioptrije da navodno nesmem sociva , jer sta ti znam , valjda istanjuju mreznjacu ( lupam nzm tacno ) ... *** ... Ako neko moze da mi odgovori , sta , da radim ?? Dali da nosim naocare , stalno ili da ih skidam , dali da stavim sociva ili ne .... ??? Izvinite na smaranju ali stvarno sam zbunjen i uplasen za svoju buducnost , ako vid nastavi ovim tempom da mi slabi ... :(

Pozzz svima ,
Imam jedan problem , koji je povezan sa ovom temom , pa ako neko moze da mi pomogne , bio bih mu zahvalan ... :)
Evo u cemu je stvar : Sa 12god , sam poceo da nosim naocare , dioptrije -0.75 , vremenom je dioprtrija rasla ... Prvo na -1.25 pa -1.75 , i sada sa nepunih 16godina , su mi rekli da trebam da uzmem stakla , dioptrije -2.5 ... Katastrofa :( E sada fazon je u tome sto sam ja bio kod opticara pre nekih 15-tak dana , kada mi je ova zadnja gore navedena dioptrija prepisana , medjutim ja nisam promenio stakla ... Citao sam na netu , tacnije istampo sam knjigu ,, HARRY BENJAMIN ,, -a i u njoj sam procito da naocare u sustini , samo stete ocima i dok god ih covek nosi , sve ce dalje tonuti u propast . :( Takodje cito sam , da nosenjem sociva , se vid stabilizuje ali nzm dali je to tacno ? Usustini ja sam hteo sociva , ali mi je doktorka , kod koje sam vrsio pregled , rekla , da ukoliko hocu lasersku operaciju , skidanja dioptrije da navodno nesmem sociva , jer sta ti znam , valjda istanjuju mreznjacu ( lupam nzm tacno ) ... *** ... Ako neko moze da mi odgovori , sta , da radim ?? Dali da nosim naocare , stalno ili da ih skidam , dali da stavim sociva ili ne .... ??? Izvinite na smaranju ali stvarno sam zbunjen i uplasen za svoju buducnost , ako vid
nastavi ovim tempom da mi slabi ... :(
Sigurno je potrebno da nosis propisanu dioptriju, jer si ocito krakovid.
Da li ces se operedeliti a sociva ili naocari svejedno,ali korekcija ti je potrebna...

Ukoliko imas 16 godina nisi kandidta a "skidanje dioptrije" laserom
Kriterijumi su: 18 godina starosti i stabilna dioptrija najmanje godinu dana...

Nosenje kontaknih sociva u manjoj meri utice na roznjacu, tako sto menja njenu zakrivljenost...
Uglavnom je dovoljno 2 nedelje pauze od sociva pa da se urado operacija "skidanja dioptrije"...

I pusti ti HARRY BENJAMINA i ostale pamtnjakovice...
Imam bas,bas iskustva u oftalmologiji ,da odgovorno tvrdim da to sto pise nije tacno

Pozdrav! Ukazala mi se prilika da uradim lasersku operaciju skidanja dioptrije (firma bi mi platila) tako da sam vrlo uzbudjen zbog toga. Naravno, sve pripreme treba da obavim sam, i sada sam u potpunom zbunu. Gde ici? Vidim da se ocna bolnica Profesional opasno reklamira na sve strane, posetio sam sajt i procitao da postoji taj neki pregled gde se zakljucuje ko je potencijalni pacijent za lasersko skidanje. Pregled kosta nesto manje od 100 evra.
Ono sto mene interesuje je kako se odluciti gde uraditi intervenciju? Profesional, Sveti vid, Milos klinika..toliko ih ima i stvarno ne znam kome dati oci da brljaju po njima. Koliko znam, i na VMA se radi operacija ali ih mnogi pljuju tako da stvarno ne znam sta da radim.. Molio bih za neko eventualno iskustvo, da vidim sta je i kako je iz prve ruke.
Inace moj privatni oftalmolog je PROTIV te intervencije tako da sam jos vise zbunjen..inace dioptrija mi je oko -7 na oba oka i imam cilindre. Imam 31. godinu.

Odgovoriću ti kao neko ko je relativno nedavno prošao kroz tu poceduru.

Ne može niko da ti kaže da li je operacija dobra za tebe osim tebe samog. To zavisi od toga koliko si motivisan da se oslobodiš sočiva odnosno naočara.

Što se mene tiče, sa sočivima mi je vid bio oštriji (mada pregledi kažu da mi je oštrina vida posle operacije praktično potpuna). Vezan sam za veštačke suze jer su mi oči nakon buđenja jako suve. U uslovima smanjenog svetla vid mi je slabiji nego pre. U noćnim satima neki svetleći predmeti imaju "halo" (svetlu auru).

Sve to sam znao i pre operacije da može da se desi jer su to poznati nuzefekti te intervencije. Ako me pitaš da li je sve skupa bolje nego pre, reći ću ti - da, bolje je, mada sam više očekivao.

Moj motiv je bio da se oslobodim naočara jer nisu sasvim prikladne za način života kakav vodim, a sočiva sam počeo teško da podnosim.

Pregled od 100 evra o kome govoriš je pregled koji tek treba da utvrdi da li uopšte možeš da budeš operisan. Zavisno od debljine rožnjače, moguće je da intervencija ne dolazi u obzir, ili pak da dioptriju nije moguće ukloniti u celini. Ali 100 evra ćeš da platiš svejedno. :)

Postoje dve vrste intervencija: Lasik i PRK. Obavestiti se o obe vrste intervencije jer razlika je prilično velika.

Ja sam se opredelio za VMA jer nemam poverenja u komercijalnu medicinu (VMA je takođe komercijalno radi ovu intervenciju ali njihova pravila su drugačija i, verujem, savesnija). Međutim, imao bih poverenja i u kliniku "Miloš" kao i u jednog lekara koji se zove mislim Mirko Jankov i ne znam na kojoj klinici radi. Nisam najzadovoljniji sa VMA jer posle operacije kroz preglede lekari nisu pokazali brižljivost kakva mislim da je prikladna.

Na VMA mislim da su skloniji da se opredele za PRK u odnosu na Lasik, jer cenim da su oprezniji. PRK važi kao sigurniji zahvat a nešto je i jeftiniji, mada kratkoročno Lasik je efikasniji.

Ako te još nešto zanima pitaj.

Пеле, има огромна тема о томе.
Да спајам ову твоју с том?
Не би било лоше јер је ту и Андреа на форуму која је обавила операцију па ћеш имати и њен пример, а и савет ако затражиш. ;)

Odgovoriću ti kao neko ko je relativno nedavno prošao kroz tu poceduru.

Ne može niko da ti kaže da li je operacija dobra za tebe osim tebe samog. To zavisi od toga koliko si motivisan da se oslobodiš sočiva odnosno naočara.

Što se mene tiče, sa sočivima mi je vid bio oštriji (mada pregledi kažu da mi je oštrina vida posle operacije praktično potpuna). Vezan sam za veštačke suze jer su mi oči nakon buđenja jako suve. U uslovima smanjenog svetla vid mi je slabiji nego pre. U noćnim satima neki svetleći predmeti imaju "halo" (svetlu auru).

Sve to sam znao i pre operacije da može da se desi jer su to poznati nuzefekti te intervencije. Ako me pitaš da li je sve skupa bolje nego pre, reći ću ti - da, bolje je, mada sam više očekivao.

Moj motiv je bio da se oslobodim naočara jer nisu sasvim prikladne za način života kakav vodim, a sočiva sam počeo teško da podnosim.

Pregled od 100 evra o kome govoriš je pregled koji tek treba da utvrdi da li uopšte možeš da budeš operisan. Zavisno od debljine rožnjače, moguće je da intervencija ne dolazi u obzir, ili pak da dioptriju nije moguće ukloniti u celini. Ali 100 evra ćeš da platiš svejedno. :)

Postoje dve vrste intervencija: Lasik i PRK. Obavestiti se o obe vrste intervencije jer razlika je prilično velika.

Ja sam se opredelio za VMA jer nemam poverenja u komercijalnu medicinu (VMA je takođe komercijalno radi ovu intervenciju ali njihova pravila su drugačija i, verujem, savesnija). Međutim, imao bih poverenja i u kliniku "Miloš" kao i u jednog lekara koji se zove mislim Mirko Jankov i ne znam na kojoj klinici radi. Nisam najzadovoljniji sa VMA jer posle operacije kroz preglede lekari nisu pokazali brižljivost kakva mislim da je prikladna.

Na VMA mislim da su skloniji da se opredele za PRK u odnosu na Lasik, jer cenim da su oprezniji. PRK važi kao sigurniji zahvat a nešto je i jeftiniji, mada kratkoročno Lasik je efikasniji.

Ako te još nešto zanima pitaj.

Hvala puno na odgovoru.. Dakle, po tebi, ne mogu ocekivati 100% promeu, ima tu i nekih malo losijih strana..Da li ti za te probleme koje imas (vid nije ostar, svetleci predmeti isijavaju) treba da koristis opet neko pomagalo ili ne? Ja sociva nisam nikada nosio jer imam problem zbog cilindara.. Ceo zivot sam sa naocarima, ne smetaju mi ali bih voleo da ih uklonim jer su skupa zanimacija. Imam veliku diptriju, titan stakla skupa, a i dalje debela..ruzno, brate.
Milos klinika mi je u komsiluku, otici cu do njih na neku konsultaciju. Znam ljude koji su kod njih operisali kataraktu i tako to i da su bas bas profesionalni.. Sada samo da istrazim razliku izmedju PRK i Lasik metode, pa da vidim za sta da se opredelim..

Hvala puno na odgovoru.. Dakle, po tebi, ne mogu ocekivati 100% promeu, ima tu i nekih malo losijih strana..Da li ti za te probleme koje imas (vid nije ostar, svetleci predmeti isijavaju) treba da koristis opet neko pomagalo ili ne? Ja sociva nisam nikada nosio jer imam problem zbog cilindara.. Ceo zivot sam sa naocarima, ne smetaju mi ali bih voleo da ih uklonim jer su skupa zanimacija. Imam veliku diptriju, titan stakla skupa, a i dalje debela..ruzno, brate.
Milos klinika mi je u komsiluku, otici cu do njih na neku konsultaciju. Znam ljude koji su kod njih operisali kataraktu i tako to i da su bas bas profesionalni.. Sada samo da istrazim razliku izmedju PRK i Lasik metode, pa da vidim za sta da se opredelim..

Pazi, kada kažem da vid nije potpuno oštar, to znači da primećujem razliku između vida sa kontaktnim sočivima i ovim posle operacije za koju se smatra da je uspela. U korist kontaktnih sočiva. Ali, na pregledu, čitam i nasitinija slova, što se kaže poslednji red, mada nemaju jasnoću kao kada sam koristio optička pomagala. Realno, vid na daljinu je zadovoljavajući, samo kažem - sa sočivima je bio perfektan. Ali ja sočiva više nisam mogao da podnosim.

Što se tiče razlike između PRK-a i Lasik-a, verovatno ćeš se osloniti na preporuku lekara. Konsultuj se dobro. Lasik je naizgled idealan metod, već posle 3-4 dana si potpuno OK. Sama činjenica da pored naizgled tako savršene metode uopšte postoji i PRK, gde je oporavak znatno mukotrpniji, pokazuje da tu nisu čista posla. Naročito sam takav utisak stekao u kontaktima sa osobljem na VMA, gde se, koliko sam primetio, mnogo lakše opredeljuju za PRK. Bitno je za VMA da tamo lekari nisu motivisani komercijalnim razlozima. U komercijalnim klinikama me ne bi iznenadilo da lekari savetuju Lasik samo zato što je postoperativna nega manja (a cena intervencije veća), a ako se pojave negativne posledice, to je za 10 godina pa ih baš briga.

Koliko sam ja shvatio, ali to je samo moj utisak, Lasik je popularniji od PRK-a generalno zato što oporavak traje kraće, pa pacijenti mogu brže da se vrate na posao. Ti vidi da li je tebi to prioritet.

U svakom slučaju, ako se odlučiš za operaciju, onda to znači da imaš poverenja u lekare, pa ćeš ih i poslušati. Ali svakako porazgovaraj sa njima o tome, uostalom, to plaćaš.

Moderatoru bih sugerisao da temu pripoji glavnoj temi o laserskoj korekciji vida, kada već takva postoji. Mnogo je preglednije ako je sve na jednom mestu.

LASIK stvara "flaps" na površini oka i zato postoji opasnost od ozbiljnog oštećenja vida, ako se oko, ne daj bože mehanički povredi. PRK stvara udubljenje na samoj površini oka i zato nema flapsova i zarastanje traje duže, ali zato se smatra da je rezultat izvesniji, dok kod LASIK a, može da dođe do povratka dioptrije i brojnih problema. Sa obzirom na dioptriju, verovatno si kadidat za lasik LASIK. Samo pazi da ne padneš u ruke nekih, što bi samo da uzmu pare i ne urade sve testove, jer od toga život može da ti postane noćna mora. Obavezno bi morala da se utvrdi debljina rožnjače i još neke stvari. Dobro razmisli, da li je sve vredno rizika.

Poslednja izmena:
Eto ti ga sad..pa kako ja mogu da znam u cije sam ruke upao? Recimo Milos klinika, bolnica Profesional..za mene su to sve doktori profesionalci i ja stvarno nemam nacin da procenim da li su tu samo da mi uzmu pare ili da nesto odrade pametno.. Malo i nije interesantan tvoj post jer potpuno destimulise i razocarava sve ljude koji uopste zele da odrade tu operaciju i skupljaju mukotrpno novac..

Nije tačno da destimuliše, nego treba znati, da ima rizika, koji se najčešće ni ne predočavaju pacijentu, da bi im se uzele pare. Da se ne bi "destimulisao", reći ću još samo da meni sam taj naziv "Miloš klinika" ne pruža poverenje, a imam dobru intuiciju, Treba gledati tradiciju određene ustanove i kakvi su im rezultati, a ne njihov marketing. Na osnovu priče o onom doktoru sa vojvođanskim prezimenom, koji je operisao Andreu, čini mi se da je priznat stručnjak. Postoje klinike u sloveniji i rusiji, koje imaju isto savremenu opremu i rade te operacije. Baš zato, što se radi o najdragocenijem čulu i novcu, do koga je teško doći, treba dobro razmisliti i potpuni intimno prelomiti. Jer može recimo doći do oštećenja noćnog vida usled operacie i nemogućnosti upravljanja motornim vozilom noću.

Utvrdjivanje debljine roznjace, to je osnovno. To je u principu taj preliminarni pregled koji kosta 100 E. Ako je debljina roznjaca zadovoljavajuca, OK. Ako nije, zdravo dovidjenja, nisi knadidat za operaciju, a 100E si platio. Tako je na VMA, a ubedjen sam da je tako i u klinici Milos.

Ako bas volis renomirano ime, to je, vec sam napisao, Mirko Jankov, naci ces ga lako preko neta. Verovanto je to taj 'sa vojvodjanskim prezimenom". :-D

Evo pisamceta (e-maila) koji su mi poslali iz Milos Klinike:
Poštovani,
Različite hirurške tehnike (lasik, prk, fakna sočiva) se
upotrebljavaju u zavisnosti od stanja pacijenta (visina i tip
dioptrije, debljina rožnjače, kvalitet i oblik rožnjače,
stanje mrežnjače itd), te je iscrpan pre-operativni pregled vrlo
bitan za tačno definisanje problema i biranje najboljeg rešenja.

ukoliko nosite meka sočiva, nemojte ih nositi najmanje 10 dana pre
pregleda, dok u slučaju polutvrdih ili tvrdih sočiva ne smete ih
nositi najmanje mesec dana pre pregleda.

Pripremni pregledi se rade sredom (najčešće ) a intervencije svakog cetvrtka I to u nasem centru za refraktivnu hirurgiju u Bulevaru oslobodjenja 189. Zakazuju se svi termini.

Cena refraktivne hirurgije po oku sa svim pripremnim pregledima, kao I sve kontrole do mesec dana od intervencije su u ceni, koja je 440 eura, dinarske protivvrednosti po oku ( trenutna promotivna cena)

Posle intervencije ste odmah radno sposobni.

Evo pisamceta (e-maila) koji su mi poslali iz Milos Klinike:
Poštovani,
Različite hirurške tehnike (lasik, prk, fakna sočiva) se
upotrebljavaju u zavisnosti od stanja pacijenta (visina i tip
dioptrije, debljina rožnjače, kvalitet i oblik rožnjače,
stanje mrežnjače itd), te je iscrpan pre-operativni pregled vrlo
bitan za tačno definisanje problema i biranje najboljeg rešenja.

ukoliko nosite meka sočiva, nemojte ih nositi najmanje 10 dana pre
pregleda, dok u slučaju polutvrdih ili tvrdih sočiva ne smete ih
nositi najmanje mesec dana pre pregleda.

Pripremni pregledi se rade sredom (najčešće ) a intervencije svakog cetvrtka I to u nasem centru za refraktivnu hirurgiju u Bulevaru oslobodjenja 189. Zakazuju se svi termini.

Cena refraktivne hirurgije po oku sa svim pripremnim pregledima, kao I sve kontrole do mesec dana od intervencije su u ceni, koja je 440 eura, dinarske protivvrednosti po oku ( trenutna promotivna cena)

Posle intervencije ste odmah radno sposobni.[/B]

E, posle operacije niste odmah radno sposobni, barem ako je rec o PRK.

To je ono cega se treba paziti, hvataju na pricu odmah ste sposobni i favorizuju zbog toga Lasik. A PRK je mozda celsihodnija u konkretnom slucaju.

Mada i u slucaju PRK oporavak realno traje duze nego sto oni to deklarisu. Potpuni uspeh operacije procenjiv je tek posle godinu dana, mada oni barataju periodom od pola godine ili i manje.

Pozdrav! Ukazala mi se prilika da uradim lasersku operaciju skidanja dioptrije (firma bi mi platila) tako da sam vrlo uzbudjen zbog toga. Naravno, sve pripreme treba da obavim sam, i sada sam u potpunom zbunu. Gde ici? Vidim da se ocna bolnica Profesional opasno reklamira na sve strane, posetio sam sajt i procitao da postoji taj neki pregled gde se zakljucuje ko je potencijalni pacijent za lasersko skidanje. Pregled kosta nesto manje od 100 evra.
Ono sto mene interesuje je kako se odluciti gde uraditi intervenciju? Profesional, Sveti vid, Milos klinika..toliko ih ima i stvarno ne znam kome dati oci da brljaju po njima. Koliko znam, i na VMA se radi operacija ali ih mnogi pljuju tako da stvarno ne znam sta da radim.. Molio bih za neko eventualno iskustvo, da vidim sta je i kako je iz prve ruke.
Inace moj privatni oftalmolog je PROTIV te intervencije tako da sam jos vise zbunjen..inace dioptrija mi je oko -7 na oba oka i imam cilindre. Imam 31. godinu.

Odluka je na tebi.Ne znam tko pljuje i zašto po VMA ali mogu ti reći da sam 07,07,11 skidao dioptriju na njoj i više nego zadovoljan sam sa rezultatom. Ako se meni iz Hrvatske isplatilo da povučem do VMA zašto sami pljujete po klinici koja ima vrhunske doktore. pozdrav

Back