Lapot - mit ili stvarnost

Izgubljeni Slučaj 2

Aktivan član
Poruka
1.220
Lapot.jpg

Лапот

Из Википедије, слободне енциклопедије

Лапот је митски обичај. сеницида у Србији[1] [2] [3]; убијање родитеља или старијих чланова породице, онда када њихово издржавање постане превелики терет за породицу.

Извршење
Према писањима Т. Р. Ђорђевића из 1918 о обичајима брдских предела околине Зајечара, убиство би било извршавано секиром или мотком, и цело село би било позвано да присуствује догађају. У неким местима би стављали кукурузну кашу на главу особе пре убиства да би на тај начин показали како кукуруз убија старце, а не они сами.[4]
Порекло
Ђорђевић сугерише да легенда има свој корен у народним причама о римској власти и локалним тврђавама којима су господарили.
Антрополог Сенка Ковач у једној студији о старењу, помиње да се у Источној Србији, именом “лапот” назива обичај убијања старих.[3]
Мит или стварност?
У студији објављеној 1999, Бојан Јовановић тврди да су претходни антрополози попут Тројановића,Ђођевића и Чајкановића помешали мит са стварношћу и да је добро позната прича о унуку који је сакрио свог деду да би га заштито од лапота после лоше жетве, враћајући га потом у село где је мудрост старог човека помогла да се преживи, служила управо као основа за утемељење мишљења да стари људи треба да буду поштовани због свог знања и због мудрих савета.[5]
ТВ драме и књижевност
Овај обичај је био тема документарне ТВ драме „Легенда о ЛапотуГорана Паскаљевића, у коме после лоше жетве старији човек бива ритуално убијен пошто не може више да ради.[1] [6] [7]
Роман “Лапот” из 1992. године је добио НИН-ову награду.[8] [9] 2004. године италијанска агенција АНСА известила је из Београда да је покушај српске владе да усвоји закон који ограничава бесплатно дељење лекова грађанима преко 60 година старости, окарактерисан као покушај лапота од стране српских медија.[10]

Референце

Отавиано, Беатрис; Петровић, Драган (10. август 2004). "Serbia: Sanita' allo Sfacio, Spazio agli Stregoni /ANSA ; Tempi Biblici per Cure Ospedaliere, Proliferano Guaritori"

Pa današnji antropološki koncenzus je da je lapot mit

A i scene iz Midsommara oko kojih se digla prašina, koje je navodno trebalo da prikažu sličan običaj skandinavske agrarne prošlosti je isto to - mit

Mada ja mislim da je vrlo moguće bio stvarnost, jer se starost drugačije cenila u perodima ljudske istorije gde je fitnes bio jedini egzistencijalni imperativ

Moguće da je bilo i neke časti u tome, naročito jer je i na smrt drugačije gledano nego u današnjem materijalističkom i sekularnom društvu

antropologija nema tu mnogo sta da trazi...kada je nesto zatucano obicajima i to se zadrzalo do danas tu nema boga... dovoljno otici u crnu goru pa cete videti da smo mi mala deca za ono sto oni imaju
Kako misliš antropo nema šta da traži, ko ima onda?

"Zatucanost običajima" je samo stvar istorijske perspektive, ko zna koliki smo mi primitivci i sadisti iz perspektive 30. veka

U pravu si za Crnu goru, ali ćeš da se ljutiš ako kažem ekstremno patrijarhalno društvo, ali tako je, čim su zakonom morali da zabrane metode otkrivanja pola fetusa da bi sprečili selektivne prekide trudnoće u slučaju da je žensko

Sa posebnim akcentom na : baba ne radi ništa samo ide po kući i jede sira

Šteta što taj običaj više ne postoji
Pa valjda su i stari zaslužili neko dostojanstveno skončavanje nakon proživljenog produktivnog života, a ne samo tuc po glavi

какав мит, то је било до јуче у јужној Србији.
Зађите у Пиротски крај па се распитајте.
Не чудим се да је за херцеговце то мит јер га они никад нису упражњавали. А како ти исти сматрају да у јужној Србији живе бугари онда...

Poslednja izmena:
какав мит, то је било до јуче у јужној Србији.
Зађите у Пиротски крај па се распитајте.
Не чудим се да је за херцеговце то мит јер га они никад нису упражњавали. А како ти исти сматрају да у јужној Србији живе бугари онда...
Ja sam čula da su to Vlasi u Homoljskim planinama radili do pre stotinak godina

Lapot nikako nije mit. Ljudi kada ostare,kada zanemocaju,kada vise nisu sposobni ni za kakav rad postaju nepotrebni u drustvu.Potomci,sinovi i kceri,
ne znaju sta ce sa njima.Lapot je zaista jedno skroz dobro resenje.Stari Kinezi,nisu stare roditelje ubijali macolom preko pogace,kao sto se u srbiji
radilo.Oni su stare roditelje,odvodili na vrh najblize planine.Ostavljali su ih bez hrane i vode.Onemocali od same starosti,bez hrane i vode,oni su
postajali plen velikih ptica grabljivica,orlova jastrebova i ostalih pticurina.Kod nas danas,ta vrsta lapota nad ostarelim clanovima drustva,ne vrsi se
na taj nacin.Savremeni lapot je kada neko ostari,dobije bednu penziju,od petnaest hiljada rsd (mnogi i manju),pa on polako kopni od gladi,i na kraju
mirno umre.!

Back