Lanac ili kais

• Začetnik teme Začetnik teme asuss
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mozes da skidas poklopac koliko hoces ali pukotine se vide sa unutrasnje strane i kais spolja moze da izgleda odlican ali ono sto ti ne vidis je unutrasnja strana kaisa. Plus kais se stisne i tek onda vidis da li se pojavljuju pukotine tako da ti to gledanje nije nikakva garancija da je dobar kais.
Ja na Puntu nisam radio veliki servis 4 i po godine jer na tom 1,2 8V motoru i kad pukne kais ne napravi stetu a ja sam malo bas vozio taj auto.
Sa unutrasnje i gledam.

Ne znam što ga gledaš to ne može ni da se vidi jer pukne tek kadase skine i preklopi. Kaiš se menja ili posle određenog br km ili godina.

I nema glava da boli. Sve preko tog limita je put ka katastrofi.

Evo i mario nesto da ubode.
Tacno je da se kais ne moze videti u kakvom je stanju dok se ne skine i ne okrene kontra jer tad se vide pukotine.
Ovako dok je namontiran nema sanse da se vidi to sto treba da se vidi.

Sa unutrasnje i gledam.
Nzn sto gledas te stvari ..Kaiš se ne može provjeriti dok je montiran jedini da vidi da mu fali zuba e onda jbg :) ..Zamenis ajo nisi sugruran na tom tvom je to jeftino a možeš zameniti na parkingu . Kolega kupio Craftera za moto kros on to ganja i gleda servis zupčasti promjenjen pre 70k Ok ..Međutim sta nije pogledao je pk kaiš..On mu pukne i podvuče se i sjebe mu zupčasti..Eno ga reparira motor...

Poslednja izmena:
Lanac, al pošten, ne neko sta. Kao za Bajs...
Nema toga vise u tome i jeste problem..Moze pomoći i češća zamena ulja bar kod mecki veći su problem spaneri nego sam lanac.. Sve je to proizvod ovog long life servisnog intervala kog ljudi još i produže ..Kod mene kažu 40k km to je smešno, Nisam nikad toliko vozio između servisa mada koristim premijum ulja a i auto ima kapacitet od 7,5l sto je dosta ali opet staro ulje stvara mnoge probleme..

Pk kajš se baš vidi kada je dronjak a i čuje se. Ja sam originalni menjao posle 7 god jer je vizuelno bio sav porozan. Kod trakastog nikada nisam vido nikakve spoljašnje nedostatke uvek je bio kao nov ali zato kada ga skineš i kontra prelomiš pukne ko grisin.

Staro i loše ulje satre klizače ako nemaš para i hoćeš da uštediš na svemu i svačemu nemoj na ulju jer ćeš brzo lanac da menjaš.

Ja imo staro ulje i krenuo posle paljenja malo da se javlja, zamenio ulje i motor opet nečujan na 75 tkm. Fabrički servisni interval je 65 tkm. U hyundai servisu su rekli da nema potrebe menjati dok se ne čuje.

Dobro ulje i teraj miško.

PSA (Pežo - Citroen, a sad njihove motore ima i Opel) već neko vreme gura varijantu kaiša u ulju. Mene nešto ta varijanta ne usrećuje, ali rade ti motori. Tu je tek važno ulje.

Nekada se lanac stavljao u skuplje modela, samim tim bio je pouzdanije resenje, osim kod istocnoevropskih krseva. Danas gomila motora ima probleme upravo sa lancem, desava se da preskoci kod parkiranog automobila.

Imaju probleme zato što su lanac i lančanici kao od bicikla pogledajte recimo kod 1.3 multidžet fijatovih kršova.

Preskoči ili pukne prilikom verglanja. Alal im ćufte i kvalitet!

Kod motora male kubikaze nekada je isao kais, pa se isti menjao na 60K ili 100K, zavisno od proizvodjaca. Sada ubace lanac koji "traje vecno", nema preporuke za servisiranje, pa kada on pukne ode motor. Nasa je sreca da je rad jos uvek jeftin, pa se isplati otvaranje motora, generalna, na Zapadu takav auto najcesce ide na otpad.

Užasno su nekvalitetni lanci i klizači natezači to je problem a i sam dizajn kod recimo 1.3 mjt.

Sa druge strane mora brzo da se menja čim se malo zažuje ili pukne. To meni nije normalno pre si menjao kada komšije počnu da se bune :lol:

Back