Labrador retriver

• Začetnik teme Začetnik teme keconi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Luthiena:
bas je lep kucov :)
polako,malen je on,pustite ga da raste srecno,a kasnije obavite snimanja.
bas je lep,ljubi ga jednom od mene :)

Hvala,Luthiena :D
Mali uziva po ceo dan,svi ga "sluze" po kuci,sta da ti kazem kada spava sa mojima u krevetu.
Ja sve ovo pisem informativno.
Ljubim ga ja po ceo dan a i za tebe cu jos jednom :D

Moj pas nema snimke kukova i laktova i sve te analize, kao ni pas sa kojim sam je pario, ali siguran sam u njeno dobro zdravlje, inteligenciju i karakter...
ali, da ne pricam mnogo...evo slike sa danasnje revakcinacije

Deluju zadovoljno, zar ne?

Btw, kucni prijatelj mi je direktor vet stanice Beograd, nabavio je ovih dana nov rentdgen i ocekuje sertifikat, cene ce biti znatno nize nego do sada... :D
U svakom slucaju dobro je da svetski standardi polako stizu i do nas..
pozdrav svim forumasima

Vojkane svako ima svoje misljenje ja sam za to da se sve ima na papiru ako se ide u ozbiljan odgoj
ne sumnjam da je Weta odlicnog temperametna,zdravlja i karaktera,vidi se sa slika da je mazena i pazena.:)
Super slika,bas mi je drago da su svi otisli u dobre ruke,:)
Za sada samo Novak ima sertifikat i mislim da ce cena 120e,nadam se da ce kod tvog prijatelja biti pristupacnija:)

Minaa011:
Vojkane svako ima svoje misljenje ja sam za to da se sve ima na papiru ako se ide u ozbiljan odgoj
ne sumnjam da je Weta odlicnog temperametna,zdravlja i karaktera,vidi se sa slika da je mazena i pazena.:)
Super slika,bas mi je drago da su svi otisli u dobre ruke,:)
Za sada samo Novak ima sertifikat i mislim da ce cena 120e,nadam se da ce kod tvog prijatelja biti pristupacnija:)

Mnogo pristupacnija!!!
Cim pocne sa radom, imacete info... :D
Nego nacuo sam negde da je gorepomenuti izgubio sertifikat, jel znas mozda jel trac ili istina?
A sertifikat ima i klinika SPINA na N.BGdu, i imaju lika koji je specijalizovao rendgenologiju na psima u USA...

E ja sam bila kod njih pre nekoliko dana(kod Novaka),i dosao je bio staford na snimak kukova,tako da mislim da je trac da su izgubili sertifikat.
Obavezno nas obavesti kada budes znao sta kako i koliko:)
Nisam znala za tu kliniku kada se setis posalji mi njihov br da vidim koja je njihova cena.
Luthiena vala bas je skupo,kukovi i laktovi=120e...

Minaa011:
E ja sam bila kod njih pre nekoliko dana(kod Novaka),i dosao je bio staford na snimak kukova,tako da mislim da je trac da su izgubili sertifikat.
Obavezno nas obavesti kada budes znao sta kako i koliko:)
Nisam znala za tu kliniku kada se setis posalji mi njihov br da vidim koja je njihova cena.
Luthiena vala bas je skupo,kukovi i laktovi=120e...
Poslacu ti na pp, ne mogu sad da nadjem, glava ce mi puci...ipak sam ja stariji covek i nisam nocna ptica :D
`ku noc svima i oprez sa x-zracima ;)

Minaa011:
E ovako prvo neshvatam vlasnicu stenaca sta je podrazumevala sa tim da ceka da ljudi izaberu imena pa da uzme rodovnike celo leglo mora da ima ime na isto slovo bilo to "C" ili "B" ili neko trece slovo i rodovnik se daje pri priuzimanju steneta.

Ja sam pobornik snimanja kukova i za to sam da se stenci kupuju od pasa koji imaju snimljene kukove,jer time ces biti sigurniji da ce tvoj malisan imati dobre kukove,a takodje da i roditelji tih pasa imaju snimljene kukove,znaci par generacija unazad da ima snimak.

Prvo da pohvalim Oti-ja mada po meni nema bas najbolju pigmentaciju, tamna njuska... a ostalo... :lol: Samo da je crn. Salu na stranu:

Gde pise da celo leglo mora biti na isto slovo? Preuzimanje rodovnika, uglavnom ces samo u reg. odgaivacnicama odmah dobiti rodovnik... svi ostali cekaju da im prvo platis, nece da uloze svoj novac, a i lakse je za manipulaciju (ne znas nista o stencima dok ne stigne pedigre, osim da imaju predigre, al kakav ???).

A sto se tice snimka kukova, postoji li neko vreme kada pse ne treba pariti nakom snimanja kukova, zracenje... ljudima stite polne organe prilikom snimanja npr. preloma nogu...?

Cena, treba isplatiti skupu opremu i znanje. Kada bude vise snimanja, bice jeftinije. Mislim da je snimak neophodan, mada ga Garonjina majka nema, ali imaju ostali priplodni psi iz njenog legla i baka i....

Trebalo bi detaljno da se raspitam pre nego sto kazem, ali gotovo sam sigurna da celo leglo mora biti na isto slovo. Nekoliko ljudi koje poznajem ima pse i morali su da daju ime psu u rodovniku bas na slovo koje su im javili.
A isto tako, prodavac uglavnom saceka da se prodaju svi stenci pa uzima papire. Jeste da tu ima vise mesta za manipulaciju, ja sam mislila da me skroz zavlace, da Obi nema papire uopste!

Minaa011:
Apsolutno se ne slazem sa tobom Jacobe,gde si to procitao da ce ishrana uticati na displaziju,dispalzija je genteska bolest koja se znaci genima prenosi,preforsiranje misleci na stepenice gore-dole 100x i treniranje steneta kada je jos malo moze dovesti do pogorsanja stanja kukova,ali opet kazem genetika je najbitinija za kukove.

Naravno, genetika je najcesci etioloski faktor displazije, ali... Displazija moze biti i stecena, a ne nasledna bolest. Ako se stene forsira dok je u razvoju (pomenute stepenice, istrcavanje pored bicikle...), ako je ishrana psa siromasna kalcijumom koji potpomaze izgradnju kostiju i hrskavicavog tkiva kod pasa sklonih displaziji moze doci do stecene displazije, koja za razliku od urodjene(nasledne) ima sporiji tok. To je otprilike ono sto je rekao najbolji veterinar na svetu dr Wayt (ako se tako pise njegovo ime) kada je predavao na seminaru u Beogradu. Pomenuti je na Animal planetu imao do skoro svoju emisiju, ne znam da li se jos uvek emituje. Inace sto je zanimljivo pricao je i o uticaju parenja na tumor kod kuja. Rekao je da ako se kuja pari tek posle cetvrtog teranja iste su sanse da dobije tumor kao da se nije nikada ni parila. Samo ako se to uradi ranije onda smanjuje rizik nastanka tumora. A mi smo ziveli u zabludi da to ima neke veze...

U leglu svi stenci moraju da imaju ime na isto slovo!
Da prokomentarisem onog cokoladnog psa Panca sad kad sam ga bolje osmotrio.
Ovaj pas ima lepu glavu ali sa slabijim stopom.Mozda u prirodi izgleda drugacije ne znam.
sto se tice visine to je mana ali ne ozbiljna mana.Njegov rep je jedino sto nikako nije kako bi trebalo da izgleda rep labradora,previse je tanak.
Mina "americki" tip kako ga ti nazivas se ispravno naziva lovacki tip i ne nalazi se samo u Americi vec i u Engleskoj i celoj Evropi i svetu.Lovacki tip labradora je dugacke njuske i uske glave,visok i mrsaviji."Engleski" ili izlozbeni tip je krupniji,nizi,sire glave i krace njuske.
Nijedan tip nije nepravilan ni po standardu AKC (americki kin.savez) ni po standardu KC (eng.kin.savez)

Nijedan standard ne propisuje tacnu visinu vec "idealnu" visinu i visi psi nisu nista gori od nizih

Pancho je ocito mesavina oba tipa
Lovni tip
PIC16-1.jpg

PIC13-1.jpg

Izlozbeni
PIC10-1.jpg

PIC12-1.jpg

Jacob:
U leglu svi stenci moraju da imaju ime na isto slovo!
Da prokomentarisem onog cokoladnog psa Panca sad kad sam ga bolje osmotrio.
Ovaj pas ima lepu glavu ali sa slabijim stopom.Mozda u prirodi izgleda drugacije ne znam.
sto se tice visine to je mana ali ne ozbiljna mana.Njegov rep je jedino sto nikako nije kako bi trebalo da izgleda rep labradora,previse je tanak.
Mina "americki" tip kako ga ti nazivas se ispravno naziva lovacki tip i ne nalazi se samo u Americi vec i u Engleskoj i celoj Evropi i svetu.Lovacki tip labradora je dugacke njuske i uske glave,visok i mrsaviji."Engleski" ili izlozbeni tip je krupniji,nizi,sire glave i krace njuske.
Nijedan tip nije nepravilan ni po standardu AKC (americki kin.savez) ni po standardu KC (eng.kin.savez)

Nijedan standard ne propisuje tacnu visinu vec "idealnu" visinu i visi psi nisu nista gori od nizih

Pancho je ocito mesavina oba tipa
Lovni tip
PIC16-1.jpg

PIC13-1.jpg

Izlozbeni
PIC10-1.jpg

PIC12-1.jpg

Jacobe ne pricaj napament stvari prvo ih proveri,Americki tip labradora postoji,i ja nista nisam pomesala nego ti.Imas Americke linije i Engleske a u obema FT i FTC pse.
Po tvojoj konstataciju onda Amerikanci nemaju izlozbene pse samo radne?!!

Minaa011:
Ovako Americki tip labradora to su labradori koji su visi od Engleskog standarda(koji vazi i za nas) njima je granica 61cm a nama 58cm,Americki tipovi su psi sa jakim glavama,sirokim lobanjama,masivni,jakog kostura i nesto vise mase od labradora na koje smo navikli,tako da ovaj pas nema veze sa Americkim linijama,sem ako nisi mislila na lovne pse FTC:)

Citiram samu sebe i ne vidim gde ja sam pomesala stavri,inace FTC Filed Trial Champion ili FT Field Trial time sam mislila na radni,lovacki tip.
A Amerikanci ti imaju druge standarde od Engleza idi na google pa ces naci i da sve sto sam napisala je tacno.

Asotorela, ja sam naisla na neka najnovija misljenja po kojima je najbolje kerusu pariti od 2 do 5 godine SVAKO NJENO TERANJE! Zamisli! I to veterinari dosli do tog otkrica. po nekim istrazvanjima za kerusu je to mnogo prirodnije, da u tom periodu stalno ostaje skotna, bez pauza jer je tako njena materica stalno aktivna, nivo hormona itd.....i tako je manji rizik da oboli...
neka saznanja su cudna....ne vidim zasto bi kujica dobila tumor samo zato sto nije parena do 4 teranja? oa to ej nekim kuama tek sa 2 godine... neke kuje jos uvek nisu dovoljno fizicki i psihicki zrele da tada imaju potomstvo, pre svega su u pitanju velike rase..
jesi li cula da je nas savez pomerio starosnu granicu dozvole za uzgoj. i sada se dozvoljava parenje zenki sa 14 meseci :-(((((((((((((
nadam se da ovo nije tacna informacija..:-(
jako sma protiv kastracje i sterilizacije u kontraceptivne svrhe, prosto i mi je to totalno bolesno okrutno i uzasno, i ni malo ga ne razlikujem od debarkinga npr...
Treba apelovati na svest vlasnika kako da brinu o svojim ljubimcima a ne- udri po psu...
odstrani mu organ! i to sve uz price da je zdravije po psa da nema deo tela.
Izvinjavam se , ali meni je to bolesno uzasno..
mozda bolje treba razmisliti cime hranimo svoje ljubimce pa nam dobijaju kancer i ostalo.. :-(
ne znam..onako sam ovo napisala, razmisljam dok pisem :-)
a u USA vecina odgajivaca pari kuju tek sa 3 godine, jer oni mogu da urade snimak kukova sa 24 meseci tek..i onda izlaganje itd. i tako dodje do 3 godine kuja...
Displazija je ipak pre svega genetska bolest, mada jeste u pravu si, moze i stecena da bude, ali mislim da steceni oblik ne moze biti E npr. mislim da stecena displazija uglavnom ode u C.
jer znas kako, kod displazije je prisutna degeneracija zgloba, tetiva, tj preveliki rast zgloba u odnosu na casicu, koja u tim slucajevima ne bude dobro formirana, za to su ipak zaduzeni geni.kako ce da raste kost u nasem telu, i kako ce se razviti....pre svega geni.
a onda i sredina. najveci problem kod disalzije je st ej to poligenetski determirana bolset, top se zna ali se ne zna koji sve geni ucestvuju u njenom nastanku u USA sada se ardi ejdno opsezno istrazivanje gde su davali krv psi sa dispazijom ali rodjaci...veterinar koji radi ovo istrazivanje misli da je na putu da otkije sve gene koji uzrokuju displaziju. Za sada se zna da je usko vezan za displaziju pitanju poremecaj metablizna vitamica C u organizmu psa. Zdrav pas je u stanju da sam sintetise vitamin C u svom telu, ukoliko mu nedostaje u ishrani. Kod pasa koji boluju od dispalzije ova sposonost ne postoji, iz nekog razloga, takvi psi ga ne mogu da sintetisu.
Zato se sada u kvalitetnijim dehidratatima obavezno dodaje vitamin C za vece rase.
citala sam na ljubimci forumu sda je radjeno jedno istrazivanje sa potomcima pasa sa velikom disazijom, e , i da je celo leglo tretirano visokim dozama vitamina c, i d asu svi imali potpuno zdrave kukove, tj A.
Ali videcemo, jos uvek se traga za resenjem ove teske bolesti...
za sada je snimak kukova u svim razvijenim kinoloskih zemljama obaveza, ali na zalost jos uvek nije garancija...samo je verovatnoca veca da ce psi zdravih kukova davati zdravo potomstvo.
Mi smo snimili sve nase pse u jedinoj ovlascenoj ordinaciji koja ma sertifikat a locirana je na jugu srbije-Pet Company u Nisu...
Nadam se da sada, kada nam je snimak pristupacniji, da ce odgajivaci poceti da snimaju svoje pse.
i uopste svako ko planira leglo parenje svoga psa..
Mislim da i cene biti sve pristupacnije.

Back