Labrador retriver

• Začetnik teme Začetnik teme keconi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Minaa011:
Jacobe ne pricaj napament stvari prvo ih proveri,Americki tip labradora postoji,i ja nista nisam pomesala nego ti.Imas Americke linije i Engleske a u obema FT i FTC pse.
Po tvojoj konstataciju onda Amerikanci nemaju izlozbene pse samo radne?!!
Nisma ja rekao da Amerikanci nemaju izlozbene pse nego da to sto mnogi nazivaju "Americki labrador" je ispavno lovni.
I u Americi je vecina pasa izlozbenog tipa na izlozbama kao i sto u evropi postoji lovni tip

Ponavljam Americki tip labradora postoji i razlikuje se od Engleskog tipa po standardu.
Lovni labradori su FT psi i isped njihovih imena i pise FT ili FTC,i skroz us drugacije anatomije od izlozbenih.Vec sam pisala o ovome na balkan kinology.

Minaa011:
Ponavljam Americki tip labradora postoji i razlikuje se od Engleskog tipa po standardu.
Lovni labradori su FT psi i isped njihovih imena i pise FT ili FTC,i skroz us drugacije anatomije od izlozbenih.Vec sam pisala o ovome na balkan kinology.
Americki lab je lab rodjen u USA engleski lab je lab rodjen u UK.Americki i Engleski "tip" ne postoje.Samo lovni i izlozbeni.Linije su nesto drugo.
Lovni izgleda ovako
PIC13-1.jpg

Izlozbeni ovako
PIC10-1.jpg

Standardi (deo o izgledu i velicini) Canadian Kennel Club (CKC), American Kennel Club (AKC), United Kennel Club (UKC), the Kennel Club U.K. (KC) and the Fédération Internationale Cynologique (FCI)

CKC: The general appearance of the Labrador should be that of a strongly built, short-coupled, very active dog. He should be fairly wide over the loins, and strong and muscular in the hindquarters. The coat should be close, short, dense and free from feather.

AKC: The Labrador Retriever is a strongly built, medium-sized, short-coupled, dog possessing a sound, athletic, well-balanced conformation that enables it to function as a retrieving gun dog; the substance and soundness to hunt waterfowl or upland game for long hours under difficult conditions; the character and quality to win in the show ring; and the temperament to be a family companion. Physical features and mental characteristics should denote a dog bred to perform as an efficient Retriever of game with a stable temperament suitable for a variety of pursuits beyond the hunting environment.
The most distinguishing characteristics of the Labrador Retriever are its short, dense, weather resistant coat; an "otter" tail; a clean-cut head with broad back skull and moderate stop; powerful jaws; and its "kind," friendly eyes, expressing character, intelligence and good temperament.
Above all, a Labrador Retriever must be well balanced, enabling it to move in the show ring or work in the field with little or no effort. The typical Labrador possesses style and quality without over refinement, and substance without lumber or cloddiness. The Labrador is bred primarily as a working gun dog; structure and soundness are of great importance.

UKC: General Appearance: The Labrador Retriever is a medium-sized, short-coupled, powerfully-built dog with a short, dense, water-resistant coat; small, drop ears; and a short, thick otter-like tail carried level with the back or with a slight upward curve. The length of body is equal to or only slightly longer than the height at the withers, and the distance from the elbows to the ground is equal to one-half the height at the withers. The Labrador Retriever is a dog without exaggeration, so light, weedy dogs; tall, leggy dogs; long, low-stationed dogs; and cloddy, lumbering dogs are to be equally penalized. The Labrador Retriever should be evaluated as a working gun dog, and exaggerations or faults should be penalized in proportion to how much they interfere with the dog's ability to work.
Characteristics: The Labrador Retriever is an enthusiastic hunter with a good nose and a soft mouth. They excel in all performance activities. Another essential characteristic of the Labrador Retriever is the short, dense, double coat that protects the dog when retrieving from water. The short, "otter" tail is another distinctive feature of this breed. Labrador Retrievers are noted for their excellent temperaments. This breed is friendly, outgoing and eager to please. They are extremely intelligent and easily trained to perform a variety of complex tasks.
Serious fault: Any evidence of shyness in a mature dog.
Disqualifications: Aggressiveness toward humans or other dogs.

KC: General Appearance: Strongly built, short-coupled, very active; broad in skull; broad and deep through chest and ribs; broad and strong over loins and hindquarters.
Characteristics: Good-tempered, very agile. Excellent nose, soft mouth; keen love of water. Adaptable, devoted companion.

FCI: (Same as Kennel Club (U.K.) Standard)

CKC: Approximate weights of dogs and bitches in working condition: Dogs: 60-75 lb. (27-34 kg); Bitches: 55-70 lb. (25-32 kg) Height at shoulders: Dogs: 22-1/2 - 24-1/2 inches (57-62 cm); Bitches: 21-1/2 - 23-1/2 inches (54-60 cm)

AKC: Size: The height at the withers for a dog is 22½ to 24½ inches; for a bitch is 21½ to 23½ inches. Any variance greater than ½ inch above or below these heights is a disqualification. Approximate weight of dogs and bitches in working condition: dogs 65 to 80 pounds; bitches 55 to 70 pounds.
The minimum height ranges set forth in the paragraph above shall not apply to dogs or bitches under twelve months of age.
Proportion: Short-coupled; length from the point of the shoulder to the point of the rump is equal to or slightly longer than the distance from the withers to the ground. Distance from the elbow to the ground should be equal to one half of the height at the withers. The brisket should extend to the elbows, but not perceptibly deeper. The body must be of sufficient length to permit a straight, free and efficient stride; but the dog should never appear low and long or tall and leggy in outline.
Substance: Substance and bone proportionate to the overall dog. Light, "weedy" individuals are definitely incorrect; equally objectionable are cloddy lumbering specimens. Labrador Retrievers shall be shown in working condition well-muscled and without excess fat.

UKC: Standard height for mature males is 22½ to 24½ inches and for mature females, 21½ to 23½ inches. A correctly built Labrador Retriever male in working condition should weigh between 65 and 80 pounds and a female should weigh between 55 and 70 pounds.
Fault: One-half inch or greater over or under the standard height at maturity.

KC: Ideal height at withers: dogs: 56-57 cms (22-22½ ins); bitches: 55-56 cms (21½-22 ins).

FCI: Ideal height at withers : dogs 56-57 cm (22 - 22,5 ins); bitches 54-56 cm (21,5 - 22 ins).

Minimalne razlike

Allenies MacHattie JW ,Otijeva mama
otac SH CH Rocheby Whisky Mac
majka Allenies Stolen Moment
0htH5tDNd5nebqeG.jpg

SH CH Rocheby Whisky Mac-Otijev deda
4rZmNi9g9aOcddQS.jpg

Allenie s Stolen Moment,Otijeva baba
sn8jaFq8EuwrGZDV.jpg

Rocheby Old Smokey,Otijev tata
otac Rocheby Navy Blue
majka SH CH Rocheby Polkadot
TOP STUD TOP STUD OF ALL BREEDS
2003 2005
2004
2005
2006
rKXBeqeHCHgS9r3V.jpg

Rocheby Navy Blue,Otije deda
sjc_1WiQFiSARnoO.jpg

SH CH Rocheby Polkadot,pobednica na Crufts-u (Best of Breed) 96 97 98 god nijedan labrador ovo nije uspeo sem nje.
LUmcyTOXte5uj8RS.jpg

Jacob:
Americki lab je lab rdojen u USA engleski lab je lab rodjen u UK.Americki i Engleski "tip" ne psotje.Samo lovni i izlozbeni.Linije su nesto drugo.
Lovni izgleda ovako
PIC13-1.jpg

Izlozbeni ovako
PIC10-1.jpg

Jacobe malo je smesno da ti mene ucis necemu ipak sam ja malo duze u ovome od tebe a i ja imam mnogo da ucim..
Vrati se na svoja pitanja pre par strana unazad i tek si poceo da ucis o labradorima,koristis izraze za koje ne znas ni znacenje i uvereno pricas o stvarima za koje si tek cuo...
Minimalne razlike?Imas ti jos mnogo da citas...i naucis da razlikujes
Nemas razloga da se ljutis ovo ti je dobronamerni savet

Pozdrav,
Mina

Bojana,
nisam dala svoje misljenje i ne usudjujem se da polemisem o misljenju najboljeg svetskog veterinara. To o parenju sam navela kao zanimljivost i nesto novo sto sam saznala i zelela da podelim sa ostalima na forumu. U potpunosti se slazem sa onim sto si napisala o displaziji, s tim sto bih dodala da ipak stecena moze ici u E(opet misljenje izneto na seminaru pomenutog veta). Za parenje stvarno verujem coveku koji je bio na seminaru i ponavljam da se ne usudjujem da komentarisem proucavanja dr Wayta.

Minaa011:
Jacobe malo je smesno da ti mene ucis necemu ipak sam ja malo duze u ovome od tebe a i ja imam mnogo da ucim..
Vrati se na svoja pitanja pre par strana unazad i tek si poceo da ucis o labradorima,koristis izraze za koje ne znas ni znacenje i uvereno pricas o stvarima za koje si tek cuo...
Minimalne razlike?Imas ti jos mnogo da citas...i naucis da razlikujes
Nemas razloga da se ljutis ovo ti je dobronamerni savet

Pozdrav,
Mina
Jedno mozda malo bezobrazno pitanje ali nije mi namera da te uvredim - koliko imas godina i legla iza sebe?koliko imas zenki?koliko imas pasa ukupno?

I pre nego neko postavi pitanje koliko ja imam legala iza sebe - 8.
Naime moj deda je bio strastveni lovac i imao je NLT i Balkanske gonice.Posle jedne nezgode pre 17 god. ja sam dobio prvog psa,mesanca NLT-a i Balkanca.Tad sam imao 7 godina.Posle 16 godina ta kuja je uginula prosle godine.Sa njom sam imao tacno 8 legala,6 planiranih i 2 neplanirana.Pored toga sam dosta pomagao dedi sa njegovim psima i leglima,isao sam i u lov sa tim psima.Dakle ja jesam pocetnik sa labradorima,ali u uzgoju pasa to sigurno nisam.
Inace procitao sam sve standarde labradora,posetio dosta sajtova i pricao sa ljudima koji odgajaju labradore a brzo ucim tako da nisam ni u tom polju tako glup.
Ne tvrdim da znam vise od tebe ali sigurno ne znam manje kako se iz tvog posta da zakljuciti

Jelena meni zaista smeta da ti svaki moj post ovako protumacis!!!!!!! :-(
ja sam napisala isto kao i ti, post kojim sam zelela da podelim i ja sa tobom i svima ostalima sta se sve moze da nadje na netu, jos neka misljenja, sta sam ja iskopala negde, i to je sve...uopste nisam mala nameru da post uperim protiv autoriteta dr. Wajta ili protiv tebe licno...
cak nisam u postu ni iznela svoje misljenje, niti o toj ideju da se kuje pare na svako teranje od 3-5 godine, niti o dr. Wajtu i njegovim istarzivanjima.
samo sam iznela jos informacija.misljenje svoje sam zadrzala za sebe.Niko me nije ni pitao,a odmah se protumaci da ja imam nameru da polemisem ovde sa bilo kim.
nemam niti vrema za to, niti ikakvu zelju..
mislila sam da ce te interesovati ta procitas...samo zato sam i napisala taj post.
Ali izgleda da sam pogresila.
ja sam bas bila srecna bila dok sam citala tvoj ost o dr. Wajtu, jer je to jos jedno saznanje, i to jos od strucnjaka, nisam apsolutno imala ni najmanje nameru da bilo koga ovde ponizavam svojim postom..niti da tene ili bilo koga uvlacim u polemiku.
Steta sto je displazija kao bolest jos uvek malo proucena i ne moze joj se tako lako stati na put :-(

E, ja bih koju o parenju i tumorima...potrudicu se da ne smaram ciframa..
po istrazivanju eminentnih evropskih i americkih strucnjaka iz ove oblasti,
"najbolje" se pokazala metoda tkzv. rane sterilizacije, tj. sterilizacija zenke pre dobijanja prvog ciklusa i obicno se radi cim stene napuni 6 meseci..
ovim postupkom, mogucnost dobijanja tumora na materici, jajnicima ..
je samo 4%
Sledeci slucaj je kada se odlucite da jednom parite kuju, i posle je sterilisete, mogucnosti stvaranja tumora su oko 24%, i
treci slucaj kada se kuja redovno pari pocev od 2 1/2 god, svako drugo teranje, do odprilike navrsenih 6 god...ova varijanta je najzdravija (navodno) za pse, ali je i dalje mogucnost dobijanja tumora prilicno velika,
oko 18 %....iako sam se dosta raspitivao na ovu temu, moram da priznam da nisam dovoljno naucio...jer po ovome, ja sam se odlucio za najgoru varijantu....
pozdrav i nek su nam ljubimci zivi i zdravi
PS. Voleo bih, ako neko raspolaze drugacijim podacima, da ih ovde javno iznese pa da komentarisemo zajedno..tema je po mom misljenju top..

I da dodam...milim da bi bilo mnogo dobro, da u svakoj diskusiji na ovu i slicne teme dodamo i izvor odakle potice koja informacija...ne znam zasto "osecate" da su neciji postovi upereni protiv bilo koga..e ljudi ja(mi) sam ovde da razmenjujem (ne)iskustva sa Vama i drago mi je zbog toga.. kao visegodisnji posetioc raznih foruma (uglavnom ne-kinoloskih), znam i da pozitvne varnice podizu kvalitet diskusije...tako da..dajte po gasu :D

Joj Bojana, pa sta je problem?
Pa stvarno se izvinjavam ako sam te opet necim uvredila. Zaista, ali zaista mi to nije bila namera. Evo ovde si rekla:
"ne vidim zasto bi kujica dobila tumor samo zato sto nije parena do 4 teranja? "
i na to sam mislila!
Mislila sam da ne verujes u reci ovog coveka, pa sam ti samo napisala da ja verujem! Eto to je cela prica. ne znam sta da kazem...

Meni se cini da Mina i Jakob govore o istoj stvari, ali je nazivaju drugim imenom.:-)
Clan sam jednog super americkog foruma, na kome su vecinom clanovi odgaivaci i zaista ej jako jako edukativan,puno divnih stvari sam naucila tamo.clanovi su mahom iz USA, ali ima ih i iz Evrope.
Ja tamo uglavnom citam, ponekad nesto pitam, postavim koju sliku, i toliko.:-)
tamo cesto srecem komentare da je njihov izlozbeni tip zapravo britanski lip labradora, oni ce uvek reci da gaje britanski tip, jer takav tip pasa trazi njihov standard. Standard USA je zapravo jako slican britanskom, sa malim razlikama, npr. amerikanci insistiraju na potpunom zubalu, dok britanci insistiraju samo na potpunom zagrizu.ili visina i tezina npr...nestop su visi i tezi psi po americkom standardu.Ali ostale stvari su gotovo iste.S tim sto ej USA standard mnogo opsirniji i vise opisuje i objasnjava, pa tako ostavlja manje prostora za slobodnu interpretaciju.
Americki izlozbeni psi i britanski nisu isti, ali su jako slicni, ima razlika u visini, tezini, uopste masi, uglovi su takodje zatvoreniji kod USA pasa, americki izlobeni psi su nesto duzi u telu od engeskih i ameri su ocuvali uglovanija dobra ramena za razliku od engleza koji sada vise preferiraju otvorenije pse.Ali opet, slicni su to psi, i amerikanci svoje izobene pse smatraju britanskim tipom, a ne americkim, i sa te strane jakob je u pravu.Zaista oni smatraju da njihovi vodeci odgaivaci gaje jednostavno britaksi tip pasa.
Ali ce zato ce sa svoj field tip reci da je naprosto TO americki, a opet oni grese, jer taj tip pasa se srece svuda na svetu, a ne samo u americi..
mene ej to dugo bunilo, jer ja kada gledam americke odg. i njihove pse ja vidim razliku USA pasa i GB pasa, i to veliku, i ja bih uvek rekla ima 2 TIPA, GB I USA ali ja sam tu gresila :)
Dok nisam malo pronjuskala dublje.U sustini, ipak je to vise slicnosti, nego dovoljno razlika da ih nazovemo razlicitim tipovima.
Ja sam misljenja da lovacki tip ne postoji.Postoji samo standard, koji ne pise o ovim podelama na lovacki ili izlobeni tip.
Pas ili odgovara standardu ili ne, barem ja tako mislim...
pozdrav!

E, stvarno, i ja sam primetila da se ljudi malo nekad raspravljaju. Ali, dobro, iznosimo misljenja i te stvari. ;)
Nego, htela sam da pitam-moj Obi kad ide, nikako ne digne glavu. Ne mislim kad njusi i to, nego ide, i teme mu je skroz u ravni sa telom, pa izgleda ko neki dugacki jazavicar. Sta mislite o tome? :?

Nemoj jelena nista da kazes..takvi su forumi....nekada su nezahvalni..:-)
Ja nisma bila na tom seminaru, a ti mi nisi napisala objasnjenje zasto covek tvrdi to sto tvrdi.
Prosto moj mozak ne moze da prihvati neko tvrdju kao apsolutnu istinu, a da ona nije argumetovana, vec je samo necija titula argument i cinejnic ada je on poznat i da je strucan.
Nadam se da me razumes.ti verovatno nemas kada da napises sve sto ej on pricao, i to je u redu.meni ej drago sto si uopste bilo sta napisala, jer je to novi pogled na stvari, i nova inf. koju sam ja zahvaljujuci tebi dobila eto danas :-)
Zapravo verujem da je covek na osnovu istrazivanja to zakljucio, i kada budem u prilici da o tome vise saznam,o njegovom radu, samom israzivanju itd. onda cu doneti definitivan sud o njegovom radu i njegovom autoritetu ZA MENE :-)
Vojkane, super ti je ideja da pisemo i izvore informacija, samo sto ja uvek zaboravim sta sam gde procitala, malo sam bezveze sto se tice toga :-(
pokusacu da budem ozbiljnija i da prenosim tacan izvor neke informacije koju ovde iznesem :-) mada ja sam ti toliko na netu ceprkala,i sa mnogi ljudima pricala, da ja sada ne mogu neke stvari uopste da nadjem, a znace mi...ne mogu uopste, izgubila sam se u moru inf. koje pruza net.:-)
vise ni svoj "favorites" ne umem da koristim :-)
Znam ja za te brojke,moguce je da je sve to ziva istina,mada sam ti ja skeptik po prirodi, i jako sumnjicava na takve stvari :) kada budu veterinari besplatno radili ovakve zahvate, mozda se budem oslobodila sumnjicavosti, barem nesto za pocetak, a onda cu se boriti sa mojim licnom osecajem i misljenjem na ovu temu..
Uvek cu izneti taj stav PROTIV kastracije i sterilizacije U KONTRACEPTIVNE SVRHE.
Nekada je neophodna, ako psu zavisi zivot od toga, i tada je sasvim opravdan zahvat. ali necu nikada razumeti da je bolje i zdravije za psa, da ostane bes produkcije hormona, da mu se odstrani zdrav deo tela, kao da uoste niej bitan funcija hormona koje te zlezde luce!
Za svaki slucaj...Ja mislim da kancerogene celije nastaju iz nekih sasvim drugih razloga, i da te razloge treba pokusati naci i otkloniti, a ne otsraniti zdrav deo dela bicu koje tvrdimo da volimo :-(
ja ne mogu da to razumem.ne znam kako?

Back