Labrador retriver

• Začetnik teme Začetnik teme keconi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne bih da vredjam nikoga,ili da me se pogresno shvati, ali iz vasih se postova mackic vidi da pisete iskljucivo na osnovu manjka informacija i na osnovu vaseg licnog osecanja, bez mnogo udubljivanja u celu problematiku.
Najpre treba razjasniti sta je to odgovoran odgajivac, ako je to moguce, a onda da pisemo dalje...
Bilo da ste verujuci ili pristalica darvinove teorije, ovo je vrlo osetljivo pitanje, jer na planeti zemlji nije uvek bio ovoliki broj ljudi...ali to je jako duga prica.
Moj licni stav ja nisam iznela-ja ne bih u svom uzgoju koristila pravi incest tj. inbreeding, ali linebreding da, i vec i jesam... trenutno moj stav je takav,mozda ga nekada i promenim- dozvoljavam sebi takav luksuz da budem fleksibilna po pitanju odgoja i ove problematike, da ucim od pametnijib i iskusnijih :-)
incest je svuda u prirodi zastupljen. to sto se ta dva psa nisu uparila 5 godina meni ne znaci nista, 1 primer od koliko toga jos..? a i o razlogu zasto se nisu parili se moze diskutovati..opet da ne idemo mnogo od teme.
u prirodi je tako cesto da alpha muzjak pari svoje kceri.... a i ostali primeri nisu retkost,vec gotovo pravilo..i nema nakaza svuda unaokolo.. :-)
ali volela bih da cujem vas odgovor mackic na jedno moje pitanje-
do kog kolena se u ljudskoj populaciji smatra brak incestiim?
:-)
Pozdrav!

Vidim ja da dzabe trosim reci. Pa dobro, nekima takve grozote ocigledno nisu bitne, ali meni se vise nego gade.
Bas sam danas na internetu nasla pedigre pradede mog psa, nijedan jedini pas se ne ponavlja. Pa ako to moze da se izvede medju retriverima, moze i kod drugih rasa kojih ima vise.
Taj pas u mom dvoristu nije jedini primer normalnog psa, ima ih ovde kod mene koliko hoces. I uvek se desavalo da kad je neka zenka u teranju dolaze psi i iz drugih copora i pare se sa njom, nisu uopste toliko izlovani koliko izgleda. Ili zenka iz drugog copora dodje u neki drugi u potrazi za muzjakom. Bas ta kerusa o kojoj sam pricala je u svakom teranju odlazila negde u potrazi za drugim muzjacima. Incest nije normalan, i u prirodi ga uopste nema toliko koliko bi ste vi voleli da ga ima, da bi opravdali svoje i tudje ponasanje.
Ne znam do kojeg kolena ljudi mogu da se zene i udaju, znam da postoji neko pravilo ali ne znam kako glasi. Ono sto znam je da je pre x godina u Hercegovini bio obicaj da se niko ne zeni i udaje osobom iz svog sela, dok je su u crnoj gori to zanemarili, i na kraju je to mesto (zaista sad ne mogu da se setim kako se zove) bilo prepuno ljudi koji su masovno oboljevali od shizofrenije.
Zaista ne zelim vise da raspravljam na ovu jer pocinjem da se osecam kao da sam sletela na neku drugu planetu gde obasnjavam nesto sto sam od malih nogu ucila da je pogresno, a oni kojima objasnjavam da me gledaju kao da sam luda.
Incest je odvratan, bolestan i aposlutno nepotreban i kao takvog da necu nikada prihvatiti kao normalnog makar me i najveci strucnjaci ubedjivali i to.

Mackic niko od tebe ne ocekuje da to prihvatis niti te ubedjuje u to,mi samo govorimo o tome da se to uveliko radi u svetu ne samo medju psima nego i medju ostalim zivotinjama. psi,kao i ostale zivotinje nemaju porodicnu povezanost kao ljudi i njima to nije gadno.
ja nisam rekla da je to super stvar i da sam ja pristalica toga,ali to je jednostavno tako i niko to ne moze promeniti.

E ljudi Iskreno me mrzelo da citam sve postove ali sam neke procitao !
Linijsko parenje nije preporucljivo ali ga mnogi odgaivaci koreiste da bi dobili pozitivne osobine predaka , Ali takodje mnogi takvi stenci budu previse nabildovani ili imaju previse buldog glavu ( ovako je kod staforda ) ili neku tako osobinu koju je prenosio neki od predaka , Ali u jednom leglu ako ima 8 pasa( koji su dobijeni incestom ) 6 pasa ce biti sa losim genetskim osobinama a 2 ce biti za svetsku ili evropsku izlozbu !
To je poenta linijskog ( incesta ) parenja .

To nikako nevalja ali opet nije ni lose ako nije previse veliki incest ( brat sa sestrom ili nesto tako ) !!!

vilus:
pa ni kod ljudi nije uvek slucaj da se rodi,kako ti kazes,dete sa greskom. incest se radi zbog sacuvanja osobina zivotinja,to se ne radi samo sa psima nego i medju svim domacim zivotinjama. recimo kad se pare dve jedinke iz istog legla (brat i sestra) prvo leglo sigurno nece imati stence sa greskom i svi stenci ce biti identicni kao i roditelji. sve to se uci na fakultetima kao sto su veterina i stocarstvo.

ali ovo je tema o labradorima i to treba i da ostane. Dano tvoja kuca ne mora da ima ikakav problem. uzivaj sa njom,i ne razmisljaj puno.
Koliko mi je poznato, ukrštanje među jedinkama u srodstvu nije baš tako jednostavno. Genetika je sama po sebi vrlo ozbiljna i ne baš jednostavna nauka, tako da teorija o potomcima brata i sestre iz istog legla teško da se, ovako kako je ovde izneta, uči bilo gde.
Geni nastaju sparivanjem gena roditelja i broj kombinacija je toliki da je nemoguće predvideti koje osobine se nasleđuju od majke, koje od oca. Da zanemarimo kombinatoriku tipa dominantan (onaj koji se ispoljava) i recesivan (onaj koji je skriven) gen, ili "ravnopravne" gene (pa od crvenog i belog nastaje rozi cvet)...
Kod jedinki u bliskom srodstvu uvek postoji mogućnost da se spoje isti geni (što je srodstvo bliže, verovatnoća za to je veća) što dovodi do većih ili manjih anomalija.
Nisam neki stručnjak, ali kao poluseljačko dete, vrlo dobro znam da ni jedan domaćin ne pari krmaču sa nerastom sa kojim je u srodstvu, kao i da se kod veštačke oplodnje krava veoma vodi računa o tome da se menja davaoc sperme kako bi se verovatnoća da dođe do incesta što više smanjila.
Znam da odgajivači praktikuju incest navodno zbog dobijanja što kvalitetnijih štenaca, ali i tu uvek postoji rizik. Prijatelj koji godinama ima vrlo uspešnu i poznatu odgajivačnicu mi je na ovu temu rekao: "Pa... to ti je uvek rizik. Ili napraviš šampione ili kretene!"
Inače, kada je kontrolisani incest u pitanju retko se ide na sparivanje brata i sestre (od istih roditelja), već se obično kuja pari sa stricem, ujakom, sestrićem, bratancem (prevedeno na ljudsko srodstvo ;) ).
Ovo je ono što ja znam o incestu... Nemam ništa protiv da neko to pojasni stručnije (lekari, veterinari, biolozi...) sa stanovištva genetike, a ne odgajivača koji vrlo često ne znaju baš mnogo o genetici.
Uzgred, papiri su kod nas jako često falsifikovani i ne mora uopšte da znači da su preci psa oni koji su navedeni u rodovniku.

Sparrow reci mi da li gresim ili ne da su najbolji stafordi pricam o Sindelars i Woods linjama dobijeni pas na linebreedingu,koliko ja znam tvoj pas je iz EOC odg i oni rade linebreeding na Avu i na Ben Hur-a ili gresim?
Dano dacu ti linkove nabjoljih svetskih odg labradora i videces njihove pedigree i vise pasa istih se pojavljuje nego kog tebe,da to nije odoboreno ne bi ti KSS dao rodovnik za psa.

Dana2503:
Isto sto i Vilus rece, Mackic. Svako ima pravo na svoje misljenje, nemoj da mislis da se meni svidja ta ideja sto su Obijevi preci u srodstvu, ali necu ga manje voleti zbog toga niti ce mi se gaditi.
Ma, opusti se. ;) I ne brini. Kuca ti je u redu, a nema bliskog sparivanja. To što je čukunbaba po ocu njegove majke istovremeno i prambaba po ocu njegovog oca (ovo lupam jer nisam zapamtila... ali ide tako nekako :roll: :lol: ) je poslednje što treba da te brine. Pomazi tu malu čokoladicu i uživajte! ;) :D

Dana pedigre tvog psa je napravljen u tipicnom linebreeding-u.
Neko bi to nazvao incestom, ja ne bih.Ukoliko odgajivac ima dovoljno informacija o precima koji se ponavljaju, ne bi trebalo da bude nikakvih problema.
Incest je mnogo rizicniji od linebreedinga,i njemu pristupaju odgajivaci jako retko i kada vec imaju generacije iza sebe i znaju puno toga o sopstvenoj liniji. Ja kada kazem odgajivac ne mislim na nekoga ko ima leglo s vremena na vreme, vec na osobu koja je posvetila svoj zivot odgajanju pasa, i ocuvanju rase, i zahvaljujuci kojima smo sacuvali u mom slucaju labradora- kao divnu i plemenitu rasu.
Da bi se moglo kvalitetno razgovarati, treba prvo da se malo vise prouci citava materija. Meni je incest ( in breeding) jos uvek "tabu", i ne bih ga koristila u svom odgoju, ali linebreeding, to je nesto sasvim drugo..
Mina je lepo rekla, pogledati malo kako to rade pravi odgajivaci, zahvaljuci kojima mi mamo danas ovakve pse..Odgoj je nauka, i ne moze sve da se napise u par postova..
sparrow sa tvojim stavom se apsolutno ne slazem- takve generalizacije su posledica "konzumiranja" incesta od strane nekoga ko nije bas bio mnogo upucen u to sta radi..
Linijskim parenjem dobijate UNIFORMNOST LEGLA a ne 2 dobra i ostali ko zna kakvi..
Zato se to i radi, da bi stenci bili ujednacenog kvaliteta..

E, a sad jedno manje pametno pitanje.

Da li kolicina Pedigre Junior hrane na omotu kese predstavlja dnevnu kolicinu koju treba dati u 2-3 obroka ili sl. Ili kolicinu hrane koju treba dati po 2-3 puta dnevno.

Nema logike poredeci je sa Otto hranom.
Za Labradora koji ima oko 3 meseca i izmedju 5-10 Kg,
Otto hrane treba 200-350g dnevno.
Pedigrea 110-160g dnevno ili 3X toliko?

Kada malo stasa sa nekih 1 god
Otto hrane ide do 450g dnevno
Pedigrea 450-650 dnevno ili 2X toliko?

Po tabeli ako je to dnevna doza, a hrana vise kaloricna stenetu je potrebno manje (mislim na Pedigre), ali zasto je u kasnijem razvoju potrebno vise nego Otto-a?

Prilozi

• DSC00534.JPG
    DSC00534.JPG
    31,5 KB · Pregleda: 15
labrador,gledas tezinu koju ce pas imati kada odraste, ne trenutnu.
dakle gledas kolonu gde pise 25 kg, mada je labrador tezi od 25 a laksi od 45.
ja bih davala vis eod preporucene hrane, neznatno vise, ali vise..
onda nadjes uzrast svoga steneta, ne vidim dobro na slici, ali kada nadjes koliko je staro i kg 25, dobijes gramazu tj dnevnu kolicinu koju treba dati uvise obroka.
pise ti 24h/gr.
Tako je kod svih dehidratata, kolicina preorucena zaceo dan, podeljena u vise opbroka, zavisno od starosti steneta.
u kod svih dehidratata koje smo mi koristili gleda se tezina koju ce pas imati kada odraste/mesecvi starosti, a ne trenutna tezina steneta.
pozdrav!

E, pa to je vec logicno, ali kad ti pogresno objasne u vise pet shopova...slezu ramenima... kvalitnijih hrana od ovih nema, nece da ih drze zbog visoke nabavne cene i male potraznje.

Bio je na kesi neki besplatan call centar, ali niko se ne javlja u vreme kada pise da radi.

Hvala ti, valjda ce jos nekome posluzti ovo, ili samo ja slabo kapiram:)

a tako je svudja, cim neka hrana losije ide pet shop je skida sa "repertoara", a uvek ti preporucuju ono sto se slabije prodaje..ja sam tu skolu odavno izucila, pa polako i ti ces vremenom puno toga da naucis :-)
pozdrav

Vecini labradora kod nas se neki predak pojavljuju sa obe strane (oceve i majcine).
I mojoj Aski se jedan predak pojavljuje sa obe strane (midnight Sun Bolero),inace Aska i Obi imaju jednog zajednickog pretka (Witchvalley Astor) ;)

Jacobe ako se pojavljuje Midnigh Sun Bolero onda se pojavljuje i njegov otac i majka,baba i deda sa obe strane i majcine i oceve,tako da imas vise istih pasa u rodovniku,sem ako ti se Bolero pojavljuje u IV kolenu.

U odnosu na druge zemlje populacija labradora kod nas je mala pa odredjeni nivo inbreedinga je za ocekivati,a opet nije toliko veliki.
Mojoj Aski je Midnight Sun Bolero pradeda sa obe strane.

Samo da se javimo da smo stigli sa letovanja :)

Jacob, prijatelju, Astor i Aska imaju zajednickog samo Astor Witchvalley-a i to u 3-4kolenu, tako da incesta gotovo nece ni biti :) Inace, Elen Lewis Rim je bila zenka naseg prijatelja koju su skotnu (leglo nakon tog) ukrali ispred kuce. Bila je uparena sa Rocheby Full Sailom, cisto radi informacije....imam negde njenu sliku.

Back