Labrador retriver

• Začetnik teme Začetnik teme keconi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dr vet medicine Milan Pejcic savetuje o vakcinama

Obavezne vakcine za vaše ljubimce i zdrastvena zaštita!

Pas zahteva svakodnevnu pažnju – šetnje, pravilnu ishranu, ali i zdravstvenu zaštitu. Briga o zdravstvenom stanju šteneta počinje još u majčinom stomaku. Zbog toga treba pre parenja uraditi kompletan pregled i kuje i mužjaka, od kojih se očekuje potomstvo. Treba uzeti briseve sa polnih organa, da bi se utvrdilo da li postoji neka bakterijska infekcija, koja bi mogla da dovede do komplikacije tokom trudnoće (koja se kod pasa naziva skotnost), kao što su pobačaj, rađanje mrtve štenadi i sl. Pre parenja treba kuju očistiti od crevnih parazita, kako ih putem krvi, u toku trudnoće, ne bi prenela na štence. Posle čišćenja protiv crevnih parazita potrebno je izvršiti vakcinaciju ženke protiv zaraznih bolesti pasa, kako bi se imunitet preneo i na štenad.

U slučaju nekontrolisanog parenja, ili ukoliko vlasnik nije vakcinisao psa, postoji mogućnost vakcinacije psa posebnom (mrtvom) vakcinom u periodu između 42 i 48 dana trudnoće. Ta vakcina ima ulogu u zaštiti štenadi u prvim danima života od parvoviroze (“mačija kuga”), koja se u tom periodu života često javlja kod štenadi, i koja ih štiti od ove bolesti dok ne prime polivalentnu vakcinu protiv zaraznih bolesti pasa.

Zaštita štenadi u prvim danima života Po dolasku na svet štenci su izloženi mnogim opasnostima u pogledu njihovog zdravlja.

Veoma je važna pravilna dehelmintizacija ili “čišćenje” štenaca od crevnih parazita, koje se vrši uvek i samo prema preporuci i uputstvu veterinara. Prvo “čišćenje” je u uzrastu od 15 dana. Mogu da se koriste tablete, koje se daju svakodnevno, tokom 2 do 3 dana. Međutim, sada se sve više koristi antiparazitik u obliku paste, jer je pogodniji za upotrebu, daje se jednokratno, a primena je jednostavna. Sledeće, drugo po redu, “čišćenje” psa protiv crevnih parazita radi se sa 30 dana uzrasta, tj. 2 nedelje posle prvog čišćenja. Naredno “čišćenje” radi se oko 7 dana pred prvu vakcinaciju protiv tzv. štenećih bolesti.

Vakcinacija pasa protiv tzv. štenećih bolesti je obavezna, jer jedino ona pruža viši stepen garancije da štene neće da oboli od opasnih virusnih i bakterijskih bolesti. Vakcinacijom protiv tzv. štenećih bolesti, pas se štiti od štenećaka, parvoviroze ili tzv. mačije kuge, koronaviroze, zaraznog zapaljenja jetre (hepatitisa), zarazne žutice (leptospiroze) i zaraznog kašlja.

Vakcinaciju obavezno treba da vrši stručno lice – veterinar, koji pre samog zahvata obavezno i pregleda psa.

Pas se prvi put vakciniše protiv tzv. štenećih bolesti između sedme i osme nedelje uzrasta. Vakcinisanje štenaca pre 53 dana uzrasta nije preporučljivo, jer može da dođe do “brisanja” zaštite koju su dobili od majke. Pored toga, u tom periodu nisu imunološki zreli da adekvatno odreaguju (odgovore) na vakcinu. Period stvaranja imuniteta posle vakcinacije je 15 dana.

Štenci obično u novu kuću (kod novog vlasnika) dolaze u uzrastu od 1,5 do 2,5 meseci. Kako je ovo period u kome treba izvesti prvu vakcinaciju, od velike je važnosti saznati od odgajivača da li je štene već vakcinisano i dehelmintisano, i ako jeste kojim preparatima i kada.

Revakcinacija (ponovljena vakcinacija radi povećanja stepena imuniteta) vrši se, po pravilu, nakon 3 do 4 nedelje od vakcinacije. Razmak između dve vakcinacije ne treba da bude manji od 21 dan. Posle revakcinacije psa ne treba izvoditi u šetnju još 15 dana, dok se ne stvori solidan imunitet, koji će ga štititi od mogućeg obolevanja, pri izlasku među druge pse. Na ovaj način se smanjuje rizik da pas oboli od neke virusne/bakterijske bolesti.

Dešava se da u toku zdravstvenog pregleda ne mogu da se ustanove znaci bolesti, a da je pas zaražen. Taj period se zove period inkubacije – “skrivenosti bolesti”. Kako su vakcine biološki proizvodi, odnosno na različite načine oslabljeni ili umrtvljeni uzročnici bolesti, koji se unose u organizam psa da bi izmenile njegove reaktivne sposobnosti, postoji mogućnost da se sa vakcinom period inkubacije bolesti skrati, tj. da se simptomi bolesti pojave ranije. U tom slučaju treba psa odmah odvesti kod veterinara, da bi se postavila prava dijagnoza i na vreme otpočelo sa lečenjem.

U poslednjih deset godina, kod nas i u svetu se radi i treća vakcinacija, tj. druga revakcinacija, tzv. busterizacija, kojom se imunitet podiže na još veći nivo. Istraživanja su pokazala da psi koji su trokratno vakcinisani u prvoj godini života kasnije ređe oboljevaju od virusnih bolesti, a naročito štenećaka.

Vakcinacija protiv besnila Vakcinacija pasa protiv besnila obavezna je po zakonu i obavlja se jedanput godišnje. Uz vakcinaciju protiv besnila, zakon propisuje i obaveznu dehelmintizaciju lekom koji deluje na malu pseću pantljičaru, koja može da se prenese na čoveka. Prvi put se pas protiv besnila vakciniše sa šest meseci uzrasta, a ukoliko vlada opasnost od besnila i sa četiri meseca. Kod nas postoje dve vakcine – živa i mrtva. Danas se sve više primenjuje mrtva vakcina, što je i logično, jer ako vlasnik želi da vodi svog kućnog ljubimca u inostranstvo, neophodno je da ga vakciniše sa mrtvom vakcinom. Jedna od najvećih zabluda koja postoji kod vlasnika pasa je da vakcina protiv besnila usporava rast i da je ne treba davati dok pas ne navrši godinu dana, a druga – da pas menja boju očiju, iz kog razloga je opet ne treba davati. U Srbiji danas ima besnila i do ovakve situacije su doveli baš ovakvi nesavesni vlasnici. Treba uvek imati na umu da je besnilo oboljenje koje je neizlečivo i od kog može da umre i čovek!!! Vakcinacijom protiv besnila, od ove opake bolesti, ne štiti se samo pas, već i čovek!
Na ovom sajtu je opširnije o vakcinaciji.
http://www.vetnovak.co.yu/vise.asp?clanak=4

Hot spot i alergija na buve su dve razlicte stvari, a video sam da dosta ljudi na netu ima slicne probleme sa labradorima...

Bilo bi vrlo zgodno da onaj ko uspe da izleci psa kaze:
- vodio sam ga kod tog i tog veterinara
- terapija je bila...( to bi zaista pomoglo mnogima), ali da ne bude("dobio sam neku tecnost, stenetu je data neka inekcija, neka tableta...")
- trajalo je toliko i toliko, i razvoj bolesti do izlecenja
- ponekad i neki babski lek pomogne

Meni se proslo stene razbolelo od Macije kuge, i ja to smatram iskljucivo ljudskom greskom, najvise krivim sebe jer mislim da sam mogao uraditi vise, ali ne daj boze nikom... Moje komsije su uspele da izlece stene, ja ne. Terapije su se razlikovale, saveti veterinara...Jednom cu to sve napisati, samo cekam da se sve jos malo slegne.

Labrador021:
Hot spot i alergija na buve su dve razlicte stvari, a video sam da dosta ljudi na netu ima slicne probleme sa labradorima...

Bilo bi vrlo zgodno da onaj ko uspe da izleci psa kaze:
- vodio sam ga kod tog i tog veterinara
- terapija je bila...( to bi zaista pomoglo mnogima), ali da ne bude("dobio sam neku tecnost, stenetu je data neka inekcija, neka tableta...")
- trajalo je toliko i toliko, i razvoj bolesti do izlecenja
- ponekad i neki babski lek pomogne.
Ako je Hot spot roze tacke na psu koje se vide kroz dlaku onda je Aska i to imala.
Ja sam Asku vodio kod Marka Radicevica veterinara u Kragujevcu.
Lecio sam je mascu Flogocid.
Tri puta dnevno sam radio sledece:
Prvo vatom i vodom ocistio mesto gde cu staviti mast,onda naneo jod i onda nanosio mast.
Posle dve nedelje te roze tacke su se povukle i ona je prestala da se cese.

Ovo je ono sto sam pronasao na jednom od foruma:

Pitanje je bilo:
"...Moj Labrador posle svakog kupanja dobije neke gnojne rane na vratu!, da ne pricam kako to smrdi!!..."

A odgovor:
"To se zove HOT SPOT. U kasnijem stadiju nastanu kraste koje ne prolaze, a u pocetku je crveno i grozno smrdi.
To je cesta pojava kod retrivera i labradora koji se cesto kupaju....
...Uglavnom se psi skloni hot spotu moraju sušiti oko vrata fenom"

postoje 2 vrste vakcina protiv besnila,"ziva" i mrtva". u zivoj je modifikovani zivi virus-modifikovan tako da ne moze da uzrokuje bolest,a u mrtvoj logicno-umrtvljen virus.
ranije je u nasoj zemlji bila praksa da se daju uglavnom zive vakcine, i ova prica da se "teske" uticu na rast itd. su iz doba davanja tih vakcina ( subovak je jedna od takvih )
Mrtva vakcina je napravljena tako da sme da se da stenetu vec sa 4 meseca, sto je i zakonska obaveza u zemljama EU.Takva je npr. nobivacova, ili rabdomun ( vet. zavod zemun ).
mozda smo malo razjaslili problem? :-)

Pozdrav, narode! Vidim ovde se dosta prica o bolestima samo...
Basti i ja smo se salili da pre nego sto smo nabavili pse i citali ovo, mislili smo: "Bice dobro ako prezivi prvih mesec dana kod mene!".
Mislim, jeste sve to strasno, ali ne mozemo ziveti u strahu non-stop i pricati samo ruzne stvari, kao da cekamo da se nesto desi, umesto da uzivamo...
Besnilo: Ja cu Obija uskoro vakcinisati i cipovati, sam veterinar mi je to napomenuo jer Novi Sad organizuje besplatno cipovanje i vakcinaciju protiv besnila. Naravno da ne bih tu priliku iskoristila ako bi to stetilo Obiju, ali veterinar je rekao da nema apsolutno nikakvih problema.
Inace, juce sam dobila pedigre, pa cu ga danas postovati ovde, mozda neko nesto zna o nekom pretku, posto ja sam nova u ovome.
Pozdrav!

Evo mene sa pedigreom. Ali, jako sam zbunjena, molim pomozite.
Dosta pasa se ponavlja, i ispada da su Obijevi roditelji rodjaci!!! :? Sta to znaci???
Ako jesu, i to sta znaci??? Isto tako, medju cukundedovima ima oznaka Lab, ali ima i Lr, MET i SF. Jel to znaci da su neke druge rase u pitanju??? Pradedovi i dedovi-svi su Lab, osim jednog pradede koji je MET. Stvarno sam zbunjena!
pedigreevh3.png

Iste boje oznacavaju iste pse, (isti im je broj).

Ау, овде баш има доста паса у сродству. О томе сам писала на теми "ротвајлер", али пошто не познајем ову расу, ипак ћу да останем по страни и објашњење препустим упућенијима.

Ma u pravu si, a sto je najgore, ovaj pas Dublin je Obijev deda po ocu i pradeda po majci, to mi je najgore!!!! Kome da se obratim, jel postoji neki sajt gde se o tome razgovara? Mada, svakako danas idem kod veta, pa cu poneti i ovaj pedigre. Hvala.

Moram da priznam da meni to nikako nije normalno, iako je kod vecine odgajivaca uslo u modu. U rodovniku mog psa se ne ponavlja nijedan pas, i mislim da ne bih kupila stene koje je napravljeno incestom.
Ako se kod ljudskog incesta na kraju rodi osteceno dete, kod pseceg sigurno stene ne moze da prodje bez nekih gresaka.

A cekaj ne ponavlja se nijedan pas a opet tvoj pas ima displaziju koja je genetska znaci i tvoj pas onda ima "gresku",jer se ona nasledjuje od predaka.
I stene prodje bez genetskih "gresaka" iako je radjeno linijsko parenje na istog psa ili blizi incest.
Dano ne brini vecina pasa ti je tako dobijena:)

Pa incest nema nikakve veze sa displazijom, tj sve sto treba da se uradi kad je ta greska u pitanju je da se pas sa displazijom pusti da se pari i ostavlja potomke. Tu nikakav incest nije potreban.
Ono sto meni nije jasno je kako to da se od incesta kod coveka na kraju stvori osteceno dete (psihicki ili fizicki) a kod incesta kod pasa stene ispadne ok i bez greske, bilo kakve? I zasto uopste to raditi kad, zaboga miloga, ima toliko pasa upravo rase labrador??
Sve mi se cini da tu opet glavnu ulogu igraji odgajivaci koji su hteli da zarade koju kintu neplacajuci parenje, da bi na kraju to sve proglasili "normalnim"!
Meni tu zaista nema nista normalno. Pas moze da bude psihicki itekako ostecen a da se to uopste ne vidi dok je stene. Bas sam danas videla snimak braon dobermana koji je napadao sopstvene noge jer je mislio da hoce da mu otmu hranu koju je jeo, a na kraju je cak hteo da "otera" i svoj kupirani rep. To je tipican primer definitivno ludog psa, i to sto neki smatraju takvo ponasanje slatkim mene zaista baca u ocaj, a koliko znam upravo su dobermani najvise na svetu razmnozavani incestom. A sve kao da bi se sacuvala "dobra krv" :roll: Sacuvaj me boze takvih ljudi...

ODGOVORNI odgajivaci pribegavaju parenju u srodstvu ( blizem ili daljem) da bi ucvrstili pozeljne osobine kod narednih generacija.To je ideja ODGOVORNIH odgajivaca, a ne parenje za sto manje novaca... Pri tome se ne misli samo na spoljasnji izgled vec i na zdravlje pasa, i recesivne osobine koje ne mozemo videti, a prenose iz generacije u generaciju.Linijskim parenjem( nazovimo to nesto blazim incestom, primer linijskog parenja je pedigre daninog steneta) mozete da dobijate i jako tipicne i zdrave pse generacijama, ako su vase generacije zdrave, genetski zdrave, prosto ako imate zdravu osnovu.naravno, potrebno je s vremena na vreme uvesti svezu krv isto tako oprezno kao sto se treba da pristupa i parenju u srodstvu. Naravno sve ovo vazi ukoliko je odgajivac osoba sa dovoljno znanja o psima koje uzima u priplod, o genetici uopste, i koliko je odgovaran prema svom odgoju. Dakle, odgovoran ce gajiti za dobrobit rase, i parenje u srodstvu mu je jedan od vaznih "alata". ALI samo ako takav nacin parenja primenjuje neko ko "na sta radi, i ko ima dovoljno podataka o psima "na koje" ce raditi takvo parenje ( koji ce se ponavljati u rodovniku )
Parenje u srodstvu ne moze da "napravi" bolest sam po sebi, ono samo donosi vise odredjenih gena odredjenih predaka koji se ponavljaju u pedigreu, pa ako su psi koji su pareni vec u sebi nosili gen za neko oboljenje koje se prenosi genetski, incest ce to samo izneti na videlo i to je sve.Incest ne moze napraviti bolest, on samo pokaze jel bolest skrivena u genima ili ne.Isto oboljenje se moze javiti i sa drugim leglom sa potpuno drugom psom bez ikakvih zajednickih predaka, ako se geni sretnu...Incest ce to samo pokazati brze, ukoliko vase linije nose nekakav problem.
cinjenica je da je incest rizicniji, i da je veca verovatnoca za opasnost, ali sve u slucaju da onaj koji ga radi nije upucen dovoljno u to sto radi, i prosto radi zato sto je negde cuo ili procitao da tako rade uspesni odgajivaci...
treba puno znati o psima koji ce se pariti, i imati dovoljno informacija potrebnih, kao i ideju sta se tim leglom zeli dobiti, ALI to isto vazi i za parenje potpuno van srodstva koje je mozda i nezgodnije za odgajivaca od parenja u srodstvu-nezgodnijen u smislu da nikada ne znate sta ce vam doneti nova linija koju uvodite u svoj program odgoja - po principu-bolje djavo kojeg poznajem....
Svaki ozbiljan odgajivac ima plan rada i po nekoliko godina unapred,i tacno zna zasto je napravio odredjeno leglo, i koju viziju ima sa tim legom i sta planira dalje.
I na kraju- vecina rasa nastalo je incestom.
Prica o incestu i linijskom parenju je duuuga duga,moj licni stav iznecu nekom drugom prilikom..:-)
pozdrav svima!

Narode, hvala na informacijma, ipak mi je malo lakse sada...
Covek od koga sam kupila psa nije odgajivac, imao je zenku koja se parila i to je to. Mozda se i iz neznanja to desilo, a mozda i ne.
Kao sto rekoh u prethodnoj poruci, necu da brinem o necemu sto ne mogu da promenim. Nadam se da ce sve biti u redu, i to je to.
Idem sada da pronadjem po netu sta znace sve ove oznake IUO, PRM itd.
Pozdrav svima! ;)

Odgovorni odagjivac to nikada ne bi uradio ni svojim psima ni toj razi za koju sa zalaze, nego bi se malo potrudio, nasao psa koji odgovara kvalitetima njegovih pasa i dalje razmozavao pse idealnog karaktera i zdravlja.
Procitala sam pricu jedne vlasnice psa koji je nastao incestom, do trece godine je vec imao dve vrste raka a onda su mu otkrili i rupu na srcu. Tesko da se takve bolesti mogu naslediti od bilo koga. Tako da se nove bolesti itekako mogu napraviti i upropastiti stence.
Kao sto rekoh meni tu nema nista normalno. I i dalje mi nije objasnjeno zasto se onda kod ljudi radjaju ostecena deca ako je incest ok?

pa ni kod ljudi nije uvek slucaj da se rodi,kako ti kazes,dete sa greskom. incest se radi zbog sacuvanja osobina zivotinja,to se ne radi samo sa psima nego i medju svim domacim zivotinjama. recimo kad se pare dve jedinke iz istog legla (brat i sestra) prvo leglo sigurno nece imati stence sa greskom i svi stenci ce biti identicni kao i roditelji. sve to se uci na fakultetima kao sto su veterina i stocarstvo.

ali ovo je tema o labradorima i to treba i da ostane. Dano tvoja kuca ne mora da ima ikakav problem. uzivaj sa njom,i ne razmisljaj puno.

Ja stvarno ne mogu da poverujem sta sve ljudi danas smatraju normalnim... cela ta prica mi se blago receno gadi. Mislim da ce sledeci pas kojeg budem uzela biti cistokrvni mesanac...zdrav, prav i normalan za razliku od ostalih "rasnih"...

Mackic:
Ja stvarno ne mogu da poverujem sta sve ljudi danas smatraju normalnim... cela ta prica mi se blago receno gadi. Mislim da ce sledeci pas kojeg budem uzela biti cistokrvni mesanac...zdrav, prav i normalan za razliku od ostalih "rasnih"...
mislis da mesanci nisu dobijeni iz incesta. lutalice uglavnom zive u coporu,a pripadnici copora su uglavnom u krvnom srodstvu a pare se medjusobno.

da, videla sam kako se pare u srodstvu - u mom dvoristu su bile dve zenke i dva muzjaka, jedan par pasa je dobio cetiri steneta, od kojeg su dva - muzjak i zenka, ostali kod nas. Kad su porasli i kad je ta zenka usla u teranje, muzjak, tj njen brat je nije ni pipnuo. Ziveli su zajedno ovde pet godina i nijednom on nije ni jurio za njom a kamoli imao stence. Takodje se nikad nije ni pario sa svojom majkom koja je zivela na istoj teritoriji.
Toliko o tome koliko je incest prirodan :roll:

E, dobro, narode, cemu takav ton i raspravljanje...
Mackic, to sto si ti imala prilike da vidis da se incest nece desiti, mozda neko drugi je video da bas hoce, kao ja npr. Zato niko ne moze osporavati tudje misljenje i nije lepo sa ironijom govoriti o istom.
No, nebitno, idemo dalje. Malo sam istrazivala po stranim sajtovima, i potvrdjeno je ono sto kaze southern star-svuda se radi linijsko parenje u cilju dobijanja veceg kvaliteta, ali, naravno da to sve bude kontrolisano i da to radi neko ko se potpuno razume.
Kako god, ja sam rekla i ponavljam, necu lupati glavu oko necega sto se desilo i sto ne mogu da promenim.
I kao sto sam rekla u nekim od mojih prethodnih poruka, ovde se samo neke ruzne stvari spominju, da coveku dodje da nikad u zivotu ne uzme psa.
Pozdrav!

Mackic da mesanci nisu dobijeni u incestu,nisu nisu nego u OGROMNOM incestu,znaci parenje brata i sestre,sina i majke,bas kao sto je vilus rekao krecu se u coporu i vecina je u blisokm srodstvu.A taj pas iz tvoj dvorista moguce da je sterilan on ili ona,jer nijednog muzijaka ne moze zaustaviti kada oseti da je zenka u teranju,ali nijednog.
Pozdrav
Dano slazem se sa tobom neki put te bukvlano odalje toliko da covek ne bi uzeo pse,e tako ovde dodju ljudi koji nikada nisu imali psa nacitaju se svega i odlucne da ne uzmu.

Back