Labrador retriver

• Začetnik teme Začetnik teme keconi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Taman posla da stavljas na svakih mesec dana!!! Fronline je jak!!!
Ne moras da me poslusas, ali to ti je rekao verovatno iz razloga da bi svakog meseca njemu davala po 600-700dinara (toliko kosta Frontline za one koji ne znaju, za jednog psa!) ko kupujes kod njega. Evo, ja vec trecu godinu zaredom koristim Frontline na svojim psima i zna se, stavim negde pocetkom maja i mirna sam celog leta. Preko zime nema buva, krpelja, pa i ne koristim nista za zastitu. Ni Astor, ni Alfa nemaju buve, cak im nisam nasla nijenog krpelja od kada su zasticeni Frontline-om, a non stop su u travi, bilo udvoristu, u sumi, u parku....

Pa, sta sad da radim? Da li je moguce naci veterinara kome je za verovati i koji nije u fazonu da te laze samo da bi navatao sto vise para??? On je rekao da Frontline stiti 2 meseca od buva a 1 mesec od krpelja, i sad posto istice 1 mesec, da mu stavim ponovo!!!
Razumi me, kako sad da se oduprem misljenju veterinara? :( Je*ote, kakva je ovo zemlja??? To bi trebalo da je osoba kojoj ces verovati jer je maltene, zivot tvog ljubimca u njegovim rukama!
E, drugarica iz Bg-a, koja ima Westija, ima fenomenalnog veterinara. Covek ide po kucama, nista extra ne naplacuje, cak je i sterilizaciju sa svim asistentima i opremom, (pokretnom operacionom salom za male zahvate) obavio kod nje u stanu. Dostupan je 24 h dnevno, i znamo nekoliko primera gde je dao tacnu dijagnozu nakon samo saslusanja problema, od ljudi koji su pre toga mesec dana vodali pse na kojekakve analize i snimanja...
Informisacu se jos oko ovoga, sta znam, mozda te i poslusam... On mi je i ovako vec bio sumnjiv jer je kategorican u tome da cak i dve nedelje davanja Obiju Royal Canin Junior Medium nije dobro, vec samo Maxi, znajuci da je on jedini u NS-u koji prodaje Maxi i to na dzakove od 15 kg. A ja nisam bila pri parama, pa cekam sad ovu platu, misleci da mu u medjuvremenu dajem medium, (koji je za pse oko 25 kg kad porastu), a medium-a ima u svim pet-shopovima, na merenje.

Posto su se na nasem trzistu pojavili i falsh preparati Frontline, treba obratiti paznju. Ovi Kinezi falifikuju sve :)

frontline_spot_on.jpg

Frontline_Plus_large.jpg

Dano, nije moje da se mesam, ali razmisli. Mi imamo tri psa (dva labradora i jednu mesanku), zivimo u kuci sa dvoristem, moji psi su preko leta non stop napolju, cesto ih vodimo u prirodu na plivanje, po parkovima, oni samo uvece spavaju u kuci. Sa druge strane, tvoj pas zivi u stanu, naravno da ga setas po parkovima, ali sansa da uhvati krpelja je mnogo manja nego kod mojih pasa, ako shvatas sta zelim da ti kazem. Jeste da je Frontline efikasan neka tri meseca, ali je to sasvim dovoljno da prodje leto. Mozes ga ponoviti, ali recimo negde u avgustu, ako si ga stavila u maju npr. Mislim da je isuvise jak, ali i skup proizvod da bi ga stavljala svakih mesec dana. Volela bih da se jos neko prikljuci razgovoru sa svojim misljenjem.

Astorela:
Dano, nije moje da se mesam, ali razmisli. Mi imamo tri psa (dva labradora i jednu mesanku), zivimo u kuci sa dvoristem, moji psi su preko leta non stop napolju, cesto ih vodimo u prirodu na plivanje, po parkovima, oni samo uvece spavaju u kuci. Sa druge strane, tvoj pas zivi u stanu, naravno da ga setas po parkovima, ali sansa da uhvati krpelja je mnogo manja nego kod mojih pasa, ako shvatas sta zelim da ti kazem. Jeste da je Frontline efikasan neka tri meseca, ali je to sasvim dovoljno da prodje leto. Mozes ga ponoviti, ali recimo negde u avgustu, ako si ga stavila u maju npr. Mislim da je isuvise jak, ali i skup proizvod da bi ga stavljala svakih mesec dana. Volela bih da se jos neko prikljuci razgovoru sa svojim misljenjem.
Uh... Ovo je za nas još uvek bolna tema :( .
Dona je takođe u dvorištu, imala je urednu zaštitu (nije Frontlajn, ali takođe francuski preparat, uredno uvezen, provereno ispravan, kasnije mi rekoše da ne zaostaje za Frontlajnom, ali ništa nije 100% pouzdano) i u šetnji kroz grad (znači vrlo malo trave, žbunja...) pokupila jednog krpelja. Kada je prvi put odbila obrok, posumnjala sam, odvela je kod veterinara (bila je vesela, ko je ne zna ne bi rekoa da joj nešto fali, čak su i moji ukućani bili uvereni da ja fantaziram) koji joj je dva dana davao terapiju sumnjajući na to da se prehladila i da joj stomačić ne radi kako treba. Krpelja sam izvadila pred njim (jer sam ga i pronašla tek tad). Drugog dana uveče sam je uvela u sobu i nisam je pustila dok nije mokrila (pametnica je to obavila na novini - tako je to bilo kad je bila štene). Tamna mokraća je bila alarm i ujutro je primoila imizol.
Frontlajn je stigao par dana kasnije (kupljen na pouzdanom mestu) pa smo pažljvo pročitali uputstvo. Zaista piše da je pas tri meseca zaštićen od buva a mesec dana od krpelja! I ja sam u dilemi šta sad? I Frontlajn je otrov, ne bi ga trebalo primenjivati više nego što treba, ali je svakako manje zlo nego da joj se opet desi da oboli... budući da je i imizol lek koji nije baš naivan?!
Da nam taj nesrećni krpelj nije pronašao baš nju :evil: , rezon bi mi bio kao i Astorelin, ali ovako... ne znam!
No svakako i pored zaštite obavezno pregledajte svoje pse posle svake šetnje, reagujte na vreme ako primetite bilo kakve promene.
Inače, o svemu ovome smo pisali i na "pitajte veterinara" i na temi "buve, krpelji i ostala gamad"
Pozdrav!

moram dodati da front kod mojih pasa deluje i na krpelje 3 meseca,ali to ne mora da znaci da sad treba davati psu front kao sto ja to radim. front deluje preko krvi i ne znam koliko je pametno davati ga psu na svakih mesec dana.

Naravno, kad se to jednom dogodi onda promenis misljenje. Treba pse nakon svake setnje pregledati detaljno, to svi znaju. Smeh, ti si imala srecu, a i iskustvo da reagujes na vreme, ali ja sam pristalica onoga "razmisljaj pozitivno i dogodice ti se nesto lepo" :) Mozemo mi pse skrivati pod staklenim zvonom, ali mislim da ni to nije resenje. Treba naci neku ravnotezu.
Ipak, Danin pas je jos uvek stene od nekoliko meseci i ja uvek savetujem ono sto bih uradila sa svojim psima. Moze ona stavljati Frontline svakog meseca kao sto je taj veterinar preporucio, ali...jeste li i tad 100% sigurni da nece biti krpelja ni buva? U pravu si Smeh, ipak je ovo tema za buve, krpelji i ostala gamad" :)

Astorela:
Naravno, kad se to jednom dogodi onda promenis misljenje. Treba pse nakon svake setnje pregledati detaljno, to svi znaju. Smeh, ti si imala srecu, a i iskustvo da reagujes na vreme, ali ja sam pristalica onoga "razmisljaj pozitivno i dogodice ti se nesto lepo" :) Mozemo mi pse skrivati pod staklenim zvonom, ali mislim da ni to nije resenje. Treba naci neku ravnotezu.
Ipak, Danin pas je jos uvek stene od nekoliko meseci i ja uvek savetujem ono sto bih uradila sa svojim psima. Moze ona stavljati Frontline svakog meseca kao sto je taj veterinar preporucio, ali...jeste li i tad 100% sigurni da nece biti krpelja ni buva? U pravu si Smeh, ipak je ovo tema za buve, krpelji i ostala gamad" :)
Upravo tako... Besmisleno je pse držati pod staklenim zvonom, ili ih zatvarati u četiri zida da bismo ih zaštitili!
Što se moje reakcije na Doninu bolest tiče, moj prethodni pas je glavom platio moje poverenje u veterinara i njegovu procenu, tako da ... "koga zmija ujede i guštera se plaši".
I moja Dona je štene (neki dan napunila 6 meseci :) ) pri tome joj je dlaka sve veća i stvarno sam u dilemi šta sad? Inače, krpelji su najaktivniji u periodu april-maj... kako ulazimo u leto ima ih manje, pa je i tu možda odgovor...
A sad ću da vidim neku opciju pa da ovu raspravu iskopiram i na postojeću temu.

Dana2503:
Pa, sta sad da radim? da li je moguce naci veterinara kome je za verovati i koji nije u fazonu da te laze samo da bi navatao sto vise para??? On je rekao da Frontline stiti 2 meseca od buva a 1 mesec od krpelja, i sad posto istice 1 mesec, da mu stavim ponovo!!!
Razumi me, kako sad da se oduprem misljenju veterinara? :( Je*ote, kakva je ovo zemlja??? To bi trebalo da je osoba kojoj ces verovati jer je maltene, zivot tvog ljubimca u njegovim rukama!

Kada smo vec kod toga meni je veterinar rekao da mu ne treba da koristi frontline do 4 meseca, a na moje pitanje kako da ga zastitim od buva i krpelja rekli su mi da jedino mogu da koristim prasak protiv buva. Sve zbog toga sto su Frontline i slicni preparati otrovi i ne bi trebalo da se stavljaju dok ne poraste.

Tako da su Dani stavili Frontline sa dva meseca, a meni su rekli da to ne radim do 4 meseca. Eto ti razlike u misljenju.

Sada mi nije bas jasno kako da ga vodim napolje i na vikendicu bez ikakve zastite. Ima mozda neko savet sta ciniti?

basti:
Kada smo vec kod toga meni je veterinar rekao da mu ne treba da koristi frontline do 4 meseca, a na moje pitanje kako da ga zastitim od buva i krpelja rekli su mi da jedino mogu da koristim prasak protiv buva. Sve zbog toga sto su Frontline i slicni preparati otrovi i ne bi trebalo da se stavljaju dok ne poraste.

Tako da su Dani stavili Frontline sa dva meseca, a meni su rekli da to ne radim do 4 meseca. Eto ti razlike u misljenju.

Sada mi nije bas jasno kako da ga vodim napolje i na vikendicu bez ikakve zastite. Ima mozda neko savet sta ciniti?
Basti, uzmi uputstvo, originalno i procitaj, mislim da tamo pise da ne sme Frontline pre nego sto pas napuni 8 nedelja, a to ti je 2 meseca, ili ako ima ispod 5 kg, a velike je rase, tako nesto... Proveri ako imas gde, ali sam sigurna da sme da se stavlja i ranije. Ti znas sta su meni uradili tamo, hteli su da "lece" posledicu, ne otklonivsi uzrok. To i mi laici znamo da nema smisla.
Htedoh da ti posaljem poruku, 'ajde neki dan da se nadjemo, Obi nalece sve na neke matorce koji nece da se igraju. :( Kad Leo, (bese Leo?), bude spreman za izlazak i ako nemate drustvo, javite se! ;)

basti:

P.S. A kada sam ja njima, znaci, onima koji su tebi rekli da ne smes da stavljas Frontline, rekla da je situacija ozbiljna i da se Obi cese i cvili, i da mu je skroz opala dlaka, oni su rekli, (zena je ovog puta bila u pitanju): "Dodjite onda sutra da kupite Frontline."
Ja reko', pa jel ne moze nista danas, hitno je!!! (bila je subota) -"Ma, izdrzace on do sutra, nije to nista opasno..." :confused:
Kako tada moj Obi nije bio mali za Frontline?

Dana2503:
P.S. A kada sam ja njima, znaci, onima koji su tebi rekli da ne smes da stavljas Frontline, rekla da je situacija ozbiljna i da se Obi cese i cvili, i da mu je skroz opala dlaka, oni su rekli, (zena je ovog puta bila u pitanju): "Dodjite onda sutra da kupite Frontline."
Ja reko', pa jel ne moze nista danas, hitno je!!! (bila je subota) -"Ma, izdrzace on do sutra, nije to nista opasno..." :confused:
Kako tada moj Obi nije bio mali za Frontline?

Evo sada sam ih zvao ponovo i malo pritsnuo i rekli su mi da sve zavisi o preparata i da ako u uputstvu preparata pise da moze da se koristi onda nije problem... Ali svi jaci preparati u principu mogu tek posle 4 meseca.

U svakom slucaju, da li mi mozes reci (ili neko drugi) gde u Novom Sadu ima da se nabavi Frontline?

basti:
Evo sada sam ih zvao ponovo i malo pritsnuo i rekli su mi da sve zavisi o preparata i da ako u uputstvu preparata pise da moze da se koristi onda nije problem... Ali svi jaci preparati u principu mogu tek posle 4 meseca.

U svakom slucaju, da li mi mozes reci (ili neko drugi) gde u Novom Sadu ima da se nabavi Frontline?
E, pa ja kupujem kod mog veterinara, u Matice Srpske 16, mislim da tamo mozes kupiti bez obzira ako ne ides kod njih ovako. Kosta 670 din. A, nisi mi odgovorio na prethodnu poruku...

Back