Labrador retriver

• Začetnik teme Začetnik teme keconi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da ali kada bi sudili stranci pola nasih labradora ne bi ni pobilo peticu,a i tako treba a ovde gde god da odes dobijes 5 a tek za cac i rasu koji psi uzimaju..Citala sam tvoj post Jelena na bk i uzas,e to je nasa kinologija,ja da se pitam bi zavela takvu strogocu pri ocenjivanji pa cemo popraviti kvalitet a ovako kada labrador-pticar pari sve i svasta onda ode sve u propast,i nikada se nece popraviti kvalitet labradora u Srbiji.A pri tome pola sudija ni ne zna standard labradora

Tu si Mina potpuno u pravu, dobijaju oni koji poznaju sudije. Eeeej, za najlepsi par proglasio je skotnu zenku i prljavog goldena! BOB labrador je sve vreme isao podvijenog repa, a i bio je zaista ispod proseka. Nije meni zao zbog propustenog CAC-a, meni je sve bilo smesno kao i vecini ljudi oko ringa :) Jacob je bio sa nama sve vreme i upucen je u celu komediju. Ne znam da li sam toliki maler da u poslednje vreme prisustvujem sve vecim malverzacijama na izlozbama. :) Lipe, pa sad Kragujevac....

Bice toga jos dok god se u krugu od 50 km odrzi 20 CAC izlozbi godisnje.
Najbolje je ici samo na CACIB tu ce teze uspeti da te pokradu(ali ne i nemoguce)
Ajde progutao bih knedlu da su zezali malo i drzali se samo osme grupe ali njima je to bilo malo pa su se prosirili i na odgajivacke parove gde je bez sumnje bilo mnogo boljih pasa.
Koliko tuzno toliko je i smesno 8)
Bas bih voleo da cujem argument sudije da je najbolji pas koji izgleda prljavo,zapusteno

Ma i Cacib zna da bude kao i Cac,ali opet mnogo kvalitetniji psi se mogu videti a i moraju zbog toliko ljudi da imaju ok sudjenje,specijalke sa stranim sudijama i naravno sto vise po inostranstvu.
Ja izlozbe volim zbog druzenja,okupljanja,razmenjivanja misljenja...itd..

U poslednje vreme su se CAC i CACIB izlozbe gotovo izjednacile u pogledu namestaljki, nema tu pravila, mada se jos uvek CACIB-i bolje drze :) Dogodilo mi se npr. da je na CAC izlozbi bilo boljih pasa nego na CACIB-u u Beogradu. Meni se licno nisu nesto dopali labradori na poslednjem CACIB-u, cak su me neki tzv. "sampioni" bas razocarali svojim izgledom, ruku na srce bilo je i lepih pasa, ali zaista malo.
Moram da napomenem da ni strani sudija nije merilo da ce izlozba biti korektna :)

Stranac nije garant da ce izlozba biti kvalitetna,ali bar nece biti raznih kumovskih,bratskih,komsijskih veza.
Sigurno je veca verovatnoca da stranac korektno oceni pse,ali i tu postoji mogucnost namestanja naravno. :)

Govoreci stranac mislim na sudije iz Uk koji su stvarno eksperti za labradore i tu nema namestanje,a i dobices ocensku listu lepu kompletnu a ne kao kod nas :Dobro zubalo,dobri uglovi,lepo se krece,rep dobro usadjen... 5,CAC,BOB e sve su nase ocenske liste takve..skoro za svakog psa..
Na Bgd Cacibu je bilo vise dobrih nego losih pasa,2 lepa muzijaka u intermediji,Pepper,Sango,Amadeus..par lepih zenkica,u mladima ok muzijaci.

Prosle godine u Kragujevcu labradore je sudila Elaine Thomas (England) . Na toj izlozbi Astor je dobio Exelent (5) , a npr. CAC je bio pas Ian, jednog naseg sudije iz Surcina, kome primera radi, Davidovic ove godine na Bg CACIB-u nije dao da udje u ring sa Sangom (razred radnih) jer je smatrao da je ispod proseka. Ako mozes pogledaj tog psa, pa reci da li zasluzuje da bude CAC :) Zato i kazem da strane sudije ne moraju da oznacavaju i "pravedne" sudije

Evo par slika iz prosle godine sa te izlozbe
UZJ0Wj1skJOGhFjX.jpg

dkEXCX2fVkIvWMy2.jpg

Ocenska lista glasi (prepisujem):
"Dobar zagriz, plemenit izraz, sirok u lobanjskom delu. Dobar vrat.
Snazan, kompaktan, misicav pas. Dobre boje. Odlicne kondicije. Dobre uglovanosti. Malo vise nosi rep (ponosni muzjak).

Ni ocenska lista nije bas duga :)
Imala sam negde i sliku tog psa, ali ne mogu da je nadjem

Da Jelena ali vidi na primer ocenske liste Susan Wills koja je sudila Uzice,ili liste sa specijalke.
Nosenje repa visoko(srpasto) je jedna od diskvalifikacionih mana,pas treba da nosi rep duz ledjne linije ne vise,a podizanje repa visoko je jedna doza agresivnosti(osecaja dominacije) medju drugim muzijacima,a i zna da se prenosi na potomke.
5ujutru ja ucim za ispit pa malo svartim ovde,heh:)
a za stence znas sta mislim,lepotancici pogotovu Bull:)

Minaa011:
Da Jelena ali vidi na primer ocenske liste Susan Wills koja je sudila Uzice,ili liste sa specijalke.
Nosenje repa visoko(srpasto) je jedna od diskvalifikacionih mana,pas treba da nosi rep duz ledjne linije ne vise,a podizanje repa visoko je jedna doza agresivnosti(osecaja dominacije) medju drugim muzijacima,a i zna da se prenosi na potomke.
5ujutru ja ucim za ispit pa malo svartim ovde,heh:)
a za stence znas sta mislim,lepotancici pogotovu Bull:)

Dok je bio u mladima, Astor je nosio podignut rep, sada ne nosi, valjda iskustvo :)
Pricala sam sa nasim sudijom bas o tom drzanju repa. Radi se o coveku koji posecuje evropske izlozbe i dobar je poznavalac ove rase. On mi je rekao da Englezi kao diskvalifikacionu manu smatraju to sto pas nosi podvijen rep, a ne visoko nosen, jer videces mnogo mladih pasa kod nas, a i starijih da nose rep iznad ledjne linije. Jer podvijen rep je odlika agresivnih, uplasenih pasa,a ne podignut.
Uci, blizi se ispitni rok :-)
Mili, :) uzivo su jos lepsi

Ljudi, zanima me, da li se stene labradora moze ostaviti samo u stanu, ja radim a zelim da kupim stene labradora. Inace, zivim sama u stanu. Po vasem misljenju da li postoji sansa da on ostaje sam dok sam na poslu. Molim vas da mi neko objasni o tome nesto vise???

Kada smo mi kupili Astora, ostajao je sam svakog dana u kuci od 07-14:30h i tako dve godine, kasnije mu se pridruzila Alfa. Pas moze ostati sam, nista mu nece faliti. Ostavi mu vode, igracke i kada se vratis sa posla izigraj se sa njim :)
I Dana mislim da ostavlja psa samog u stanu. Znaci, nikakav problem.

Hvala Astorela :) , neki mi govore da moras da budes sa njim dok je mali. Zanima me jos, da li se u stanu oseca jak miris i problem mi je da stene ne napravi neki problem, izgrize namestaj i napravi dzumbus dok sam na poslu. To me plasi.

soto77:
Ljudi, zanima me, da li se stene labradora moze ostaviti samo u stanu, ja radim a zelim da kupim stene labradora. Inace, zivim sama u stanu. Po vasem misljenju da li postoji sansa da on ostaje sam dok sam na poslu. Molim vas da mi neko objasni o tome nesto vise???
E, ja sam uzela malog labradora pre mesec dana i od prvog dana je sam od 9 do 4 po podne, jer ja radim a zivim sama. Ne brini se, sve ce biti u redu, moj Obi uopste ne laje , malo pravi haos, ali sta ces... Samo skloni sve sto moze biti opasno po njega i naravno, ono sto ne zelis da dira, cipele, neke stvari i slicno. Ako mozes, skloni i sve kablove koje imas. Navikao se odmah, oni uglavnom to vreme prespavaju iz dosade. Ali, zato, tebi nema odmora posle posla! Slobodno uzmi stene i uzivaj! ;)

Astorela:
Dok je bio u mladima, Astor je nosio podignut rep, sada ne nosi, valjda iskustvo :)
Pricala sam sa nasim sudijom bas o tom drzanju repa. Radi se o coveku koji posecuje evropske izlozbe i dobar je poznavalac ove rase. On mi je rekao da Englezi kao diskvalifikacionu manu smatraju to sto pas nosi podvijen rep, a ne visoko nosen, jer videces mnogo mladih pasa kod nas, a i starijih da nose rep iznad ledjne linije. Jer podvijen rep je odlika agresivnih, uplasenih pasa,a ne podignut.
Uci, blizi se ispitni rok :-)
Mili, :) uzivo su jos lepsi

Englezi visoke nosenje repa ne dozovoljavaju a tek ne srpasti rep.Kada si ti videla labradora sa povijenim repom?Ne podignut rep je odlika agresivnosti i dominacije jer pas tako dokazuje svoju "nadmoc".Nase mlade muzijake ni ne uzimam kao merilo,jer vise od polovine eksterijerno nije kako treba.

Naravno, slazem se sa tobom, ali upravo vecina mladih pasa tako nosi rep i vremenom ga spusti, Pri tom mislim na muzjake. Jer su mladi muzjaci uglavnom neiskusni i plasljivi. Iskreno, razred mladih je uvek najslabiji, posebno muzjaka koji kasno sazrevaju i u tom periodu su najsmesniji, neproporcionalni, nemirni itd. Kad su u ocenskoj listi tada napisali "ponosni muzjak", pitali smo na sta je gospodja Elaine Thomas mislila. Nakon ocenjivanja nam je detaljno objasnila (uz pomoc prevodioca). Kada je rekla "ponosni muzjak" mislila je na mladog muzjaka koji ponosno podize rep i osvaja teritoriju, ali ce vremenom isti spustiti, jer je to uglavnom odlika mladih pasa.
Meni se ne dopada kada zreli muzjaci nose podvijen ili podignut rep, a vidjam redovno takve na izlozbama.

Back