Kviz :}

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa iskreno, nisam bas mnogo mozgala, ocekivala sam da ce se javiti neko od dobrovoljaca :mrgreen:

Salim se, evo pre nekoliko dana imala sam prilike da posetim atelje jednog naseg vajara i da u obliznjoj galeriji vidim veliki broj njegovih dela.. U svojoj 83. godini i dalje je vrlo aktivan i izuzetan je i prijatan sagovornik :)

evo nekoliko njegovih radova iz razlicitih perioda

Inace, rodjen je u selu Sevcu, na padinama Sar-planine, a sve do 1995. predavao je na Akademiji umetnosti u Pristini, odsek vajarstvo. Takodje, bavio se likovnom kritikom, pise studije o skulpturi, pripovetke...

nadam se da nije mnooogoo tesko :)

On je na neki nacin bio preteca pravca kojem pripada umetnik cije kolaze cine otpaci sa ulica,koji je svoju kucu pretvorio u muzej,desetak godina slagao razne odbacene stvari,ambalazu,zapusace u vertikalu ,Merzbau...a ovde je jedan od kolaza:

http://www.stunned.org/art.htm

Ovde su zanimljive fotografije Švitersove kuće od koje je napravo zapravo jedno umetničko delo, tako što je kombinovao svakodnevne predmete, otpatke pokupljene sa ulice ili stvari koje je ukrao od svojih prijatelja. Mora da je "normalnim" ljudima sve to ličilo na neviđen brlog :D

Sagovornik Sensimilije je Svetomir Arsic Basara (zaista divni radovi nezavisno iz koje su faze)
" Ukupno" je ovaj put bio bolji detektiv i otkrio nam dobar sajt gde sam prvi put videla i cula kako je zapravo sve to izgledalo u tom Merzbau-u,kakve su pecine i rupe tu postojale,od koga je sta Sviters ukrao...ne verujem da je prijateljima delovao kao da je lud,sve su to umetnici,znaci ljudi bez predrasuda,otvorenog uma,daleko od malogradjanskog shvatanja sveta.Meni jeste malo lud jer sam racionalna,treba u kuci ziveti,a kako pored takve skalamerije :)
Sad je red na Ukupnog da postavi pitanje!

Hvala Sofija na ukazanom poverenju :D

E pa evo zadatka za danas. Čija je ovo slika?

vrlina-1.jpg

"Mudrost proteruje poroke", alegorijska slika italijanskog renesansnog slikara XVI veka. Ma njoj Mudrost u ratničkom oklopu proteruje iz vrta poroke kakvi su lenjost, škrtost, nezahvalnost ili neznanje (neki su obeleženi trakom oko glave, u maniru tadašnjeg slikarstva). Na nebu, kao pandan, vidimo tri vrline: vera, nada i čestitost, koje su poroci prethodno prognali.

Izvolite :)

Viljem (ili je Vilijem ?) Hogart.Tema je zabava napravljena za glasače pred parlamentarne izbore.Nešto kao kad kod nas stranke pre izbora dele brašno i šećer po romskim naseljima :) (Znači,korupcija nije naš izum!)
Hoće neko drugi da stavi sliku?

Tačno.A ovo je Moris Vlamenk,još jedan fovista.
Ovakav stil nameštaja nosi ime po londonskom dizajneru nameštaja iz 18.v. koji je objavio i knjigu o svom radu sa preciznim crtežima kabineta,kreveta (sa baldahinom,naravno),komoda,ležajeva,stolica i dr.;čak ih je pravio u nekoliko različitih stilova:francuskom,gotičkom,kineskom...
28settee1.jpg
[/IMG]
cb-1.jpg

Da promenim pitanje,ovaj čipendejl stil nema sreće:Pomisljam da je spot Nika Kejva za pesmu Wild rose proistekao iz ove slikehttp://1.***************/_vAMzl0q8B2w/THVNelLr5tI/AAAAAAAAAJA/JdC-kq8YKyo/s1600/Ophelia,+1852.jpeg

Ovo je rad Iva Tangija.
A novo pitanje je:
Smokers%20in%20an%20Interior.jpg

Kako je postignuta dramatičnost na slici (kojim likovnim elementom)?Za koji period je taj način rada tipičan (ovo za slučaj da ti nedostaje srednjoskolsko propitivanje)?

Poslednja izmena:
Pa sad, ne znam na sta se misli. Mozda zato sto je osvetljenje dobijeno od svece. Ne znam. Ako se ne varam, ovo su braca Le Nen. Oni su barokni slikari, sto znaci da je karakteristicno za barok. :P
Imam problem, ne znam sta je konkretno likovni element. Da znam to, verovatno bih znala odgovor na pitanje. (Da, fali mi srednjoskolsko propitivanje)

Mogla bih da kazem samo da su tu jaki kontrasti svetlo-tamno. (mozda je zbog toga dramaticna)
Hmh... ne znam, zaista ne znam.

Navešću ti delo koje svakako treba da nabaviš:Pavle Vasić,Uvod u likovne umetnosti : elementi likovnog izražavanja, Beograd : Narodna knjiga, 1959. (друго издање: Београд, Уметничка академија, 1968) (ovo sam copy-paste sa vikipedije,pa je izmešana ćirilica sa latinicom)
Ovaj priručnik navodi nekoliko likovnih elemenata koji čine umetničko delo medju kojima su linija,oblik,boja,valer,simetrija,proporcija,ravnoteža,tamno-svetlo,pravac, ritam, struktura,kompozicija.
Znači,iako nisi u školi čula o tome sve si sama shvatila i tačno odgovorila.Jesu braća Le Nen i barok jeste dramatičan zbog izrazitog sukobljavanja svetla i tame (ciaro.scuro italijanski ili clair- obscure francuski).Čak i u skulpturi.Seti se Berninijeve grupe Ekstaza sv.Tereze kako je naborima Terezine haljine stvorena igra svetla i sene i time potencirana dramatičnost,dok je kosom kompozicijom (kosinu uočavaš kad spojiš podignutu ruku andjela u kojoj je strela sa pravcem nabora na njegovoj haljini i figurom same zanemoćale sv.Tereze) stvoren utisak pokreta i sve deluje lako,kao da lebdi,čime je negiran kamen kao materijal,nestala je težina i zatvorenost kamenog bloka.
Postavi pitanje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back