Da carski ne valja ne bi se valjda zvao carski.

I kada sve pevacice i voditeljke idu na carski sta ja imam da mislim.

Nisam izgleda bila dovoljno jasna, kada ste me vecinom lose razumele. Cicak...

Niko ne moze da ti kaze u tvom slucaju sta je bolje jer ne zna kako ce teci porodjaj. Ali ni u jednoj ozbiljnoj literaturi ne pise da je carski bolji, ni lekari ne vole da ga rade, rade samo kad ocene da je u konkretnom slucaju manje zlo zbog veceg spiska mogucih komplikacija, ili naravno kada za to uzimaju novac, onda je carski odlican. Postoji ta prica prolaska kroz porodjajni kanal i o tim korisnim bakterijama i pripremi pluca bebe, ali to je otprilike na nivou razlike formula i majcinog mleka. Majcino mleko je mnogo bolje, ali nista ne fali ni deci koja su pila formule, sve moze da se nadoknadi, tako i ovde, nije ne znam kakav problem ako beba ne prodje kroz porodjajni kanal.
Ali kada se radi o rizicima po bebu onda je carski bolji, jer iako se moze javiti prolazni problem sa disanjem, pa se beba mora tada staviti na kiseonik neko vreme, to je maciji kasalj u odnosu na zaglavljivanje bebe u porodjanom kanalu i kada se zakasni za hitan carski.. Dakle sto se rizika tice, za bebu je carksi ipak bolji, za majku ipak gori, naravno po statistici. U tvom konkretnom slucaju kako se pokaze.
Ja sam od tog zaglavljivanja imala strah, vec sam pricala da sam u okruzenju imala takav slucaj koji se zavrsio sa tri reanimacije i sa teskim posledicama, da sam se igrom slucaja identifikovala sa tim slucajem i da sam zato i bila bliza cr kad vec imam opciju da uradim bespalatno i u rukama ljudi za koje znam da ce se potruditi koliko je do njih. Medjutim u poslednje vreme se okrenulo, sad mi kao veci problem izgleda taj opravak jer ce se stvoriti guzva oko bebe iz najbolje namere da me postede, a ja sam vec blizu napada panike i bez te guzve i raznih saveta, mahom pogresnih koji ce padati na sve strane. Jos i to sto posledice carskog mogu da osetim i za par meseci, mada nema pravila, nema garancije ni sa prirodnim porodjajem da mi se endometrioza nece vratiti. Ali ako mogu da smanjim rizik sto da ne, nekako se umanjio taj strah od zaglavljivanja, ili se uvecao stah za mene samu.

Godine, 35+ jesu inikacija za carski jos za prvi porodjaj, ali ne tako ozbiljna kao npr. karlicno postavljena beba, pa niko ne bi radio carski samo zato sto imas 35 godina ili vise. Ali sa tom kompletnom slikom, da godine ukazuju na to da bi porodjaj mogao da bude nesto tezi, a da vise beba neces imati, onda kako mi je rekla dr ovde kada sam trazila da mi potanko objasni koja je opcija bolja u mom slucaju, kaze da se recimo niko od kolega nije iznenadio kada su culi od devera da cu raditi carski i jer sam nekako ''vec vidjena za carski'', jer bi se vecina akusera u sitaciji kada treba potpuno osigurati rodjenje jedinog deteta koji je izgleda u mom slucaju neki dzek pot, opredelilo pre za carski. Njoj se ta opcija ipak cini nesto boljom, izvesnijom, da je njen najveci licni strah koji ona ima anestezija, da su joj sve ostale pratece komplikacije ipak resive. A ja pa od anestezije nemam neki strah, i odlicno sam je podnosila barem do sada.
A ono sto mene nervira u celoj prici je to sto znam da tu svako vidi drugacije, da svako ima svoje prioritete, kao kada sam htele da vadim osmicu zbog nekog dzepa, pa mi je drzavni stomatolog koji u to vreme nije naplacivao usluge niti je bio bitan broj pacijenta koji prodje kroz ordinaciju, rekao da on ne bi vadio zdrav zub niposto, samo cesce da ispiram dzap, a privatni da obavezno vadim jer ce mi celog zivota praviti problem, gurati druge zube, i vec uzeo rokovnik da mi sto pre zakaze termin.
A onda sam malo povredjena sto mi se lepo ne predoce svi rizici, posledice, pa da mi se da opcija da biram, nego sve moram da pitam sama i sto sam zbog niza lekarskih propusta i tu gde sam, sto je sve u tom tonu da mogu da zabrljam nesto, tokom trudnoce, tokom porodjaja, i sto je sve predstavljano kao zadatak sa kojim ja ne mogu da se nosim. Pa ne znam ni sama da li je taj utisak stvaran, ili mi je sujeta narusena i da li zelim da ocuvam sliku o sebi koju sam imala pre manje od godinu dana, da se po tom pitanju ne razlikujem od drugih reproduktivno sasvim zdravih zena. Eto, volela bih da sada nemam te dileme i da uzivam u trudoci kao sto bih uzivala da tog dana pre manje od godinu dana nisam uradila prilicno slucajno amh, dalje je islo sve svojim tokom, osim tog opterecenja koji je pratio celu trudnocu, a i porodjaj ce.
Ja inace pisem predugacke postove, ali sada sam potencijalne citace posta potpuno dotukla.