Kutak za trudnice

brankich uopste mi nije jasno ko ti je utuvio u glavu da je carski manji rizik, to je operacija i ovo sto si napisala nema opravdanje za carski....ja sam imala 41 god kada sam rodila drugo dete, imala rizicnu trudnocu gde sam prelezala dva meseca u krevetu uz kontrakcije i na kraju usla u termin sa 4 dana porodjajnih kontrakcija pa opet nisu imali opravdanje za carski, videli su oni da je velika beba na UZ ali posto sam drugorodka opet nije bilo opravdano....beba je bila ok, ja sam bila ok, beba se okrenula glavacke.....ipak sam zavrsila na carskom jer je babica odbila da me porodi zbog velicine bebe (5 kg, 57 cm) i bas mi je zao sto je tako ispalo....prirodno je ipak prirodno i ako se ikako moze zdravije i za bebu i za mamu, mleko kasnije nadolazi, teze se uspostavlja dojenje, prolazak kroz kanal ima i druge beneficije, posledaj po netu, imas gomilu clanaka o tome.....

:) Hvala cicak. :zag:
A ukrattko z:mrgreen:bila sam u bg-u, sada sam dosla u svoju provinciju, jer sam iz mnogo razloga mislila da je to bolje resenje. Otac je imao tesku operaciju i zdravstveno nije bio najbolje, a ja tokom trudnoce nisam bila bas mobilna da ga oblazim, pa eto prilike da malo budem sa mojima i da ispratim kakvo je stanje, onda macak ce morati u prvo vreme da bude kod mojih, pa i da se on navikne na okruzenje i da vidim kako se snalazi sa bebom u daleko vecem stanu nego sto je onaj u bg-u, sto tamo stan nije spreman za bebu, a ovde jeste i tako, citav niz malih razoga koji su prevagnuli.
Medjutim, ovde sam mnogo podloznija i raznim uticajima. Ja sam tokom cele trudnoce naginjala vise carskom rezu, jer sam inace sve to vreme bila u nekoj frci, te mirovanje, te los dabl, te amnio, uvek spremna na najgori scenario. Medjutim sada kada se osvrnem mogu da vidim da razloga za toliki strah uopste nije bilo, da je sve teklo u stvari vrlo glatko. Nekako mi se samopouzdanje malo vratilo, ali koliko razumem porodica mm smatra da bas i nemam razloga za optimizam. Dever je ginekolog, i pricala sam sa njim i sa dr koja bi radila carski, i koliko sam razumela, a bojim se da jesam, da su moje godine, 35, jedina indikacija za cr, ali zato sto sam imala pobacaj i zato sto se mesec dana pre nego sto sam ostala trudna pojavilo pitanje mogu li uopste ostati trudna, zato sto vec prognoziraju da do naredne trudnoce nece ni doci, zato im je sasvim logicno da se uradi ono sto je bolje za bebu, a vrlo verovatno gore po mene, i zbog mogucih komplikacija, ali mnogo vise zbog prilicno vece verovatnoce pojave priraslica i endometrioze, a onda i narednih operacija i skorog ulaska u menopauzu itd. Da sam u bg-u, gde tih rodbinskih veza nema, sasvim sigurno da se ne bi vodili tom logikom, sad sto se ko vodi kojom logikom to mi ostaje da tumacim, kao i da mislim sta je stvarno bolje resenje i za koga, imam li uopste prava na to da ista mislim i tako to...
I zato, zato sto se sve boji i na dalje tim strahom, sto ti u nekoj prici koja je mogla da tece normalno sve vreme visi nad glavom neki rizik, krivca, i sto se to nastavlja i sto ce to nositi vrlo verovatrno neke posledice po mene kojima se mnogo ne radujem, sto se uslugom predstavlja ono sto ne smatram za uslugu jer mi fali objektivan pristup, jer ni u svoje misljenje nisam siguna kamoli u tudje.

Koje godine ... ja sam prvo rodila u 30-toj a drugo u 32-goj i oba puta prirodno nije bilo ni price o carskom... ok ako ti tako zelis ali ako su godine jedini problem ... ovdje ima zena koje su i starije radjala bez ikakvih problemaa prvo djete priridnim porodjajem. Naravno znam i zene od 20 tak god koje su isle na CR "da se nebi patile "... jbg sve je to lutrija neke prosetaju kroz cr i ne osjete ga a kod nekih se iskomplikuje ... tako i sa prirodnim meni je to bila igra a neke se napate za medalju....
Moj savjet je da se savjetujes samo sa svojim suprugom i doktorom u kog imas povjerenje pa odluku donesi sama... jer se to naj vise tebe tice ....

Ja se slazem sa neizrecivom isto..kakve godine, btw? :eek: I ja imam 34, kakve to veze ima sa indikacijama za carski? Moja sestra rodila prvo sa 35, kakav carski, sve ok proslo..drugarica njena sa 36, niko nije ni pominjao carski..imam komsinicu koja se sa 43 porodila, i ona jeste otisla na carski zbog godina, ali 43 je 43, zena sitna, zatrudnela nakon 10 godina lecenja steriliteta i td..to razumem.

Naravno tvoja stvar, nego kad vec pises, moram da prokomentarisem..

brankich ne znam kako je bolje po tebe i bebu carski? carski u tvom slucaju moze da napravi debeli picvajz. kako je to bolje po bebu da u perspektivi ima majku koja ce da se pati po lekarima?

p.s. razumem ja sto ti naginjes ka carskom, tj sto dozvoljavas da te negovore na to, ja bi u tvom slucaju probala prirodno prvo, a ako nesto se neplanirano desi uvek bi racunala na hitan carski ... ali kao sto rekoh tako bi ja

Poslednja izmena:
Ja je razumem zasto naginje ka cr.

Glavni i osnovni razlog je taj lekar koji naginje ka tome i koliko god mi bile samopouzdane ipak cemo uraditi po njihovom.
Jer negde i mi smatramo da je to sigurniji nacin. To je stav lekara.
Vec sam vam pisala sta su meni govorili posle vto. Svaka rec je naginjala tome da je cr sigurniji za bebu, u smislu komplikacija itd...
I onda zene koje su tesko zatrudnele i misle da im je ovo jedino dete, gledaju da urade sve da to dete donesu na svet sto bezbolnije po njega...

U sustini prirodni porodjaj jeste najbolja opcija
ali ako nemam lekara pored sebe koji ce mi reci pre porodjaja "Sve ce biti ok, ti mozes da se porodis prirodno"
Nema te sanse da krenem na prirodni

Da carski ne valja ne bi se valjda zvao carski. z:mrgreen: I kada sve pevacice i voditeljke idu na carski sta ja imam da mislim. z:mrgreen:
Nisam izgleda bila dovoljno jasna, kada ste me vecinom lose razumele. Cicak... :zag:
Niko ne moze da ti kaze u tvom slucaju sta je bolje jer ne zna kako ce teci porodjaj. Ali ni u jednoj ozbiljnoj literaturi ne pise da je carski bolji, ni lekari ne vole da ga rade, rade samo kad ocene da je u konkretnom slucaju manje zlo zbog veceg spiska mogucih komplikacija, ili naravno kada za to uzimaju novac, onda je carski odlican. Postoji ta prica prolaska kroz porodjajni kanal i o tim korisnim bakterijama i pripremi pluca bebe, ali to je otprilike na nivou razlike formula i majcinog mleka. Majcino mleko je mnogo bolje, ali nista ne fali ni deci koja su pila formule, sve moze da se nadoknadi, tako i ovde, nije ne znam kakav problem ako beba ne prodje kroz porodjajni kanal.
Ali kada se radi o rizicima po bebu onda je carski bolji, jer iako se moze javiti prolazni problem sa disanjem, pa se beba mora tada staviti na kiseonik neko vreme, to je maciji kasalj u odnosu na zaglavljivanje bebe u porodjanom kanalu i kada se zakasni za hitan carski.. Dakle sto se rizika tice, za bebu je carksi ipak bolji, za majku ipak gori, naravno po statistici. U tvom konkretnom slucaju kako se pokaze.

Ja sam od tog zaglavljivanja imala strah, vec sam pricala da sam u okruzenju imala takav slucaj koji se zavrsio sa tri reanimacije i sa teskim posledicama, da sam se igrom slucaja identifikovala sa tim slucajem i da sam zato i bila bliza cr kad vec imam opciju da uradim bespalatno i u rukama ljudi za koje znam da ce se potruditi koliko je do njih. Medjutim u poslednje vreme se okrenulo, sad mi kao veci problem izgleda taj opravak jer ce se stvoriti guzva oko bebe iz najbolje namere da me postede, a ja sam vec blizu napada panike i bez te guzve i raznih saveta, mahom pogresnih koji ce padati na sve strane. Jos i to sto posledice carskog mogu da osetim i za par meseci, mada nema pravila, nema garancije ni sa prirodnim porodjajem da mi se endometrioza nece vratiti. Ali ako mogu da smanjim rizik sto da ne, nekako se umanjio taj strah od zaglavljivanja, ili se uvecao stah za mene samu. z:mrgreen:
Godine, 35+ jesu inikacija za carski jos za prvi porodjaj, ali ne tako ozbiljna kao npr. karlicno postavljena beba, pa niko ne bi radio carski samo zato sto imas 35 godina ili vise. Ali sa tom kompletnom slikom, da godine ukazuju na to da bi porodjaj mogao da bude nesto tezi, a da vise beba neces imati, onda kako mi je rekla dr ovde kada sam trazila da mi potanko objasni koja je opcija bolja u mom slucaju, kaze da se recimo niko od kolega nije iznenadio kada su culi od devera da cu raditi carski i jer sam nekako ''vec vidjena za carski'', jer bi se vecina akusera u sitaciji kada treba potpuno osigurati rodjenje jedinog deteta koji je izgleda u mom slucaju neki dzek pot, opredelilo pre za carski. Njoj se ta opcija ipak cini nesto boljom, izvesnijom, da je njen najveci licni strah koji ona ima anestezija, da su joj sve ostale pratece komplikacije ipak resive. A ja pa od anestezije nemam neki strah, i odlicno sam je podnosila barem do sada.

A ono sto mene nervira u celoj prici je to sto znam da tu svako vidi drugacije, da svako ima svoje prioritete, kao kada sam htele da vadim osmicu zbog nekog dzepa, pa mi je drzavni stomatolog koji u to vreme nije naplacivao usluge niti je bio bitan broj pacijenta koji prodje kroz ordinaciju, rekao da on ne bi vadio zdrav zub niposto, samo cesce da ispiram dzap, a privatni da obavezno vadim jer ce mi celog zivota praviti problem, gurati druge zube, i vec uzeo rokovnik da mi sto pre zakaze termin.
A onda sam malo povredjena sto mi se lepo ne predoce svi rizici, posledice, pa da mi se da opcija da biram, nego sve moram da pitam sama i sto sam zbog niza lekarskih propusta i tu gde sam, sto je sve u tom tonu da mogu da zabrljam nesto, tokom trudnoce, tokom porodjaja, i sto je sve predstavljano kao zadatak sa kojim ja ne mogu da se nosim. Pa ne znam ni sama da li je taj utisak stvaran, ili mi je sujeta narusena i da li zelim da ocuvam sliku o sebi koju sam imala pre manje od godinu dana, da se po tom pitanju ne razlikujem od drugih reproduktivno sasvim zdravih zena. Eto, volela bih da sada nemam te dileme i da uzivam u trudoci kao sto bih uzivala da tog dana pre manje od godinu dana nisam uradila prilicno slucajno amh, dalje je islo sve svojim tokom, osim tog opterecenja koji je pratio celu trudnocu, a i porodjaj ce.

Ja inace pisem predugacke postove, ali sada sam potencijalne citace posta potpuno dotukla. :lol:

uf,ne mogu da citam, al vidim da se vaga carski ili prirodni
kako god da bude,bitno je da beba i ti budete ok...ona mora napolje pa mora :lol:

- - - - - - - - - -

i ja bih prvo isla prirodno pa ako ne ide sve kako treba,onda na carski...kad vec mozes da se dogovaras sa dr...

Brankic, radi kako ti kazu
nisu doktori s kruske spali bas
a to prirodni pa hitan cr sam ja prosla i mislim da je najgora opcija
zakazan cr moze i sa spinalnom
pa lijepo imas kontakt s djetetom odmah i ono vrlo malo gubi tu
opravak je meni prosao skroz ok i brzo
za par tjedana sam bila ko nova

To sam ja uradila sa prvim i pojela g.

ti si pojela g. jer si se kljukala hormonima, koji sprecavaju kontrakcije i otvaranje do porodjaja. u tom slucaju te ni busilica za beton ne bi otvorila. idi bre cicak...

- - - - - - - - - -

Brankic, radi kako ti kazu
nisu doktori s kruske spali bas
a to prirodni pa hitan cr sam ja prosla i mislim da je najgora opcija
zakazan cr moze i sa spinalnom
pa lijepo imas kontakt s djetetom odmah i ono vrlo malo gubi tu
opravak je meni prosao skroz ok i brzo
za par tjedana sam bila ko nova

vragi, bez da se ljutis, da si bila na zapadu, ne bi dobila ni i od indukcije, a carski bi dobila tek posle treceg dana bezuspesnog poradjanja, sem naravno da se ne ustanovi da bebi slabe srcani tonovi. pustili bi te da vristis koliko oces, a mozda bi se smiovali za carski posle dana vritanja da zelis carski.

ti si pojela g. jer si se kljukala hormonima, koji sprecavaju kontrakcije i otvaranje do porodjaja. u tom slucaju te ni busilica za beton ne bi otvorila. idi bre cicak...

- - - - - - - - - -

vragi, bez da se ljutis, da si bila na zapadu, ne bi dobila ni i od indukcije, a carski bi dobila tek posle treceg dana bezuspesnog poradjanja, sem naravno da se ne ustanovi da bebi slabe srcani tonovi. pustili bi te da vristis koliko oces, a mozda bi se smiovali za carski posle dana vritanja da zelis carski.

nema sta da se ljutim
da sam bila na zapadu citava prica bi ovisila o tome koliko kesha imamo
jasno je to meni

i jos nesto, ahom se gleda obim glave u odlucivanju da li ce biti carski ili ne, ja kad sam ih pitala za tezinu gledali su me ko da sam luda, samo obim glave se meri pred porodjaj, tezinu niko ne gleda :eek:

- - - - - - - - - -

nema sta da se ljutim
da sam bila na zapadu citava prica bi ovisila o tome koliko kesha imamo
jasno je to meni

ja pricam o normalnim ljudima, a ne o nekom ko lezi na parama. ko ima para moze i u srbiji da plati, privatno porodiliste i da uz to ima i tamburase da pevaju na uvce u porodjajnoj sali :mrgreen:

i jos nesto, ahom se gleda obim glave u odlucivanju da li ce biti carski ili ne, ja kad sam ih pitala za tezinu gledali su me ko da sam luda, samo obim glave se meri pred porodjaj, tezinu niko ne gleda :eek:

- - - - - - - - - -

ja pricam o normalnim ljudima, a ne o nekom ko lezi na parama. ko ima para moze i u srbiji da plati, privatno porodiliste i da uz to ima i tamburase da pevaju na uvce u porodjajnoj sali :mrgreen:

moze, i to za manje para vjerojatno

- - - - - - - - - -

U pravu si.
Ali ko mi je rekao da se kljukam tim hormonima?
Doktori!

Brankich, ja sam pročitala ceo post i mogu ti reći samo jedno - ne razmišljaj više.
To zaglavljivanje se svakako nebi desilo, ali ako je tebi to toliko opterećujuće, ako te to toliko muči, ne razmišljaj više. CR i gotovo.

Ja sam sa 31 rodila prvo prirodno, sa nepunih 34 drugo prirodno - ma osetila nisam. Očas posla, pisala sam više puta o tome.
A bliznace sam pre 6 meseci rodila CR-om i šta mi fali sad, i meni i njima? Ništa. Jeste mi curela rana mesecima, jesam imala temp neko vreme, ali sve je to bilo zbog alergije na konac. Prvi porodjaj mi je super prošao, ali sam dva meseca puna imala temp, dok mi zadnji konac od epiziotomije nije ispao. Ali to se desilo meni, tebi neće, jer je to jako retko. Osim toga, ništa ni bebama ni meni ne fali, ma kao da operaciju ni imala nisam.

Do zadnjeg trena sam se borila za prirodni porodjaj, ali obe su bebe bile okrenute karlično, tako da šanse nije bilo. A drugo, što wolf kaže - zabetonirali su me lekovi. Utogestan sam popila sat, dva pre porodjaja, a tog jutra sam primila i depo progesteron injekciju. Znaš kad bih se porila prirodno? z:mrgreen:

Inače, najgora je opcija to - probaj prirodno, pa ako ne ide onda hitan carski!
Mnogo je duži oporavak od tzv. hladnog carskog.

CR je legitimna opcija porodjaja, i ne razmišljaj više. Sve će biti u redu!

I ja sam procitala ceo post (kao i onaj u spoileru :) ) i nemam pametan savet.. Poverenje u sopstveno telo i samopouzdanje je veliki faktor pri prirodnom porodjaju, to nije psihologija, to je fiziologija, kortizol, adrenalin..
Mislim da bi za tebe, Brankich, bilo jako dobro da imash normalan, nekomplikovan, brz i lak ako moze :) prirodni porodjaj, upravo zbog poljuljanog osecaja samopouzdanja u koji su te uplele okolnosti..
A opet, on ti moze mnogo odmoci pri samom porodjaju..
Objektivno, meni mnogo smeta to pranje ruku lekara od pipavog posla psihofizickog osnazivanja trudnice predlaganjem carskog..
Sve se na kraju svede na istu prichu zbog koje su nam porodilishta bila u haosu a osoblje kao iz koshmara - "nema veze, samo nek se sve dobro zavrshilo.."
Uvek se poredimo sa horor prichama, da se uteshimo da je moglo i gore..
A shto je moglo bolje, to je valjda nepristojno i pomisliti..

- - - - - - - - - -

zato sto kad glava prodje,telo za njom samo izleti :lol:

- - - - - - - - - -

U pravu si.
Ali ko mi je rekao da se kljukam tim hormonima?
Doktori!
pa da
budale
ok do kraja osmog,al cim krene deveti,treba da se batale lekovi
meni je dr na pocetku 35 nedelje jos rekao da podhitno batalim utrogestan
nije on to meni dzabe tako...

- - - - - - - - - -

brankic nam se uspanicila
sto ata kaze,ne razmisljaj vise
ako ces na cr idi na cr
lako je nama koje smo se poradjale prirodno i kojima niko nije pomenuo cr da pricamo....

Ja moram da pitam jel neka od vas osecala bebine pokrete jaaaako nisko i to na sredini trudnoce (22-ga nedelja). Pocela sam da birnem i tripujem kako cu se ranije poroditi, posto se ne secam da sam u prvoj trudnoci ovako nisko osecala da beba lupka..i to ovako vec 2 nedelje..skroz dole, pubicna kost otprilike..bas cudno..ajde makar nekad da osetim pokret i lupkanje negde vise, ali ne, svaki put tako nisko..

Ali stalno osecam lupkanje iskljucivo tako nisko, a sad je mala, racunam moze i salto da radi i da se pomera..bojim se da je posteljica prenisko, pa da je zato to..inace su mi rekli da je nisko posteljica, ali kao to je rano jos, ona se dize kako raste materica i td..

Jeste, bas sam se uspanicila, ali bas zato sto je toliko puta bilo prilike kada sam i pitala doktore ima li ima potrebe da se rade neke dodatne analize, kada se sumnjalo na endometriozu i posle spontanog, uvek je bilo bas tako -ma opuseno, ne razmisljaj, taps taps po ledjima, sto ne bi sve bilo u redu. I onda odjednom najgori moguci scenario, rezerve jajanih celija na izmaku + endo... Mada se jeste zavrsilo najbolje moguce.
Zato i sada kada mi kazu da ne razmisljam o posledicama, da nije moje da o tome mislim i da sada valjda treba misliti na bebu, a ne na sebe, ja se izbezumim. Narocito sto slutim sta me verovatno ceka, nije menopauza samo konacni sterilitet, vec se drastino menja kvalitet zivota.
Samo mi je nedostajao taj ozbiljniji pristup, kao sve uzimamo u obzir i vagamo. Ishod bi bio isti, ali bi osecaj biti drugaciji. To su sve stvano nevazne stvari, ali meni su ovih dana tesko pale.

Sally, mozda ima veze na kom zidu ti je posteljica. Meni je na prednjem zidu i mozda sam zato uvek osecala pokrete samo na rubovima materice, nista po sredini, mozda lupam. A mozda je do polozaja bebe, gde su joj noge. Ti bese radis ekspertski sledece nedelje? Tada ce se sve razjasniti.

Poslednja izmena:
brankich sada je došlo vreme da se uzmeš u koštac sa panikom u koju si upala i da se smiriš. Pusti malo mozak na pašu,i mirne glave razmisli šta su ti sve rekli lekari,osluškuj svoje telo i zdrav razum,pa onda odluči kakav porođaj želiš. Džaba upoređivanje sa ostalima,tvoje telo je tvoje telo,tvoja beba je tvoja beba,osluškuj i sebe i nju. Na žalost pravi savet niko od nas ne može da ti da,ali možemo pokušati da te smirimo,jer čitam između redova da ti hormoni prave svemirsko ludilo u glavi. Prvi i najvažniji zadatak da to smiriš,a ostale zaključke samo nakon što si se smirila. Razumem paniku,ali draga moja ovako štetiš i sebi i bebi. Pronađi neku tehniku koja tebi odgovara da misli usmeriš na nešto sasvim treće,što nema nikakve veze sa trudnoćom i porođajem. Opusti se mila! To je sad najbitnije za oboje!

branich, vrati se koju stranicu unazad i vdijeces da sam i ja bila upala u tu paniku. sasvim normalno.
koliko sam pratila tvoje postove od pocetka na ovo temi, odmah si se izjasnila da ces na cr jer jednostavno nemas hrabrosti za prirodni.
i drzi se toga.
imas dr koje poznajes, vec si se pripremila da ce to biti carski i ne zderi sad samu sebe ko ce sta reci.

koliko sam shvatila, zbog silnih desavanja prije tudnoce, strasno si nesigurna i poljuljano ti je smopouzdanje. glavu gore, vidis da si iznijela citavu trudnocu, beba je zdrava i prava. odmaraj se sda za porod, citaj sta slijedi nakon cr da znas sve u sta bi mogla zapasti i sretno.

ljubimo te Sofi i ja :*

i nemoj misliti da te plasim, ali SAD se opuuustiiii maksimalno. nakon poroda zna biti jebeno
ja sam trudnocu i porod preletjela, desetero bih mogla roditi.
ali me babine ubise u pojam. niko jadniji, tuzniji i napusteniji o mene .ahahahahahahaahahah
uhvati me takvo ludilo od jebeni hormona da je to strasno.
plus umor od nespavanja.
jos ako uleti kakva zelena kaka, ja se ziva pogubim i isplacem :D

trenutno sam "normalna" ahahahahahah

Poslednja izmena:
Jeste, bas sam se uspanicila, ali bas zato sto je toliko puta bilo prilike kada sam i pitala doktore ima li ima potrebe da se rade neke dodatne analize, kada se sumnjalo na endometriozu i posle spontanog, uvek je bilo bas tako -ma opuseno, ne razmisljaj, taps taps po ledjima, sto ne bi sve bilo u redu. I onda odjednom najgori moguci scenario, rezerve jajanih celija na izmaku + endo... Mada se jeste zavrsilo najbolje moguce.
Zato i sada kada mi kazu da ne razmisljam o posledicama, da nije moje da o tome mislim i da sada valjda treba misliti na bebu, a ne na sebe, ja se izbezumim. Narocito sto slutim sta me verovatno ceka, nije menopauza samo konacni sterilitet, vec se drastino menja kvalitet zivota.
Samo mi je nedostajao taj ozbiljniji pristup, kao sve uzimamo u obzir i vagamo. Ishod bi bio isti, ali bi osecaj biti drugaciji. To su sve stvano nevazne stvari, ali meni su ovih dana tesko pale.

Sally, mozda ima veze na kom zidu ti je posteljica. Meni je na prednjem zidu i mozda sam zato uvek osecala pokrete samo na rubovima materice, nista po sredini, mozda lupam. A mozda je do polozaja bebe, gde su joj noge. Ti bese radis ekspertski sledece nedelje? Tada ce se sve razjasniti.

na zalost, svaki porodjaj je prica za sebe, mnoge odluke se donose u momentima i tu je tesko unapred planirati....imaju oni protokole koje prate ali cesto se desava da se situacija menja i da moraju da reaguju....normalno je da si zabrinuta i da si uplasena, tesko da ti tu iko moze pomoci....vecina nas pokusava da ti objasni da smo sve kroz to prosle, neke lakse neke teze ali da lupanje glave i hvatanje za carski kao sigurno bolje opcije i nema neki smisao.....i da, da je bebi sigurno super posle carskog, ne bih rekla, moj je dzin bio ok u stomaku, spinalni CR tekao glatko ali je on jedva dobio 8 apgar....nije ni plakao odmah, morali su ga cistiti i podsticati....znaci ista ocena kao moj prvenac koji je prosao tezak prirodan porodjaj sa obmotanom pupcanom oko vrata i stomaka i dva hematoma (spoljna) na glavi....

Back