Kutak za trudnice

Super ako je krenulo na bolje, verovatno ti onda terapija nece trebati. Znaci krenula je komunikacija, :) bese na ekspertskom, za jedno tri nedelje ocekujes da saznas pol? :)
13. februar, ali tu valjda nije uzeto u obzir nesto kraci ciklus i ranija ovulacija, tako da racunam da nema sanse da prebaci 8. februar, kako je ranije po UZ islo unapred, sa izuzetkom poslednjeg kada je jos malo pomeren unapred a 31.1. zbog velicine bebe. Videcu u ponedeljak na UZ sta ce mi reci. A kako mi smeta da disem, jedem, obujem se, okrenem se u krevetu ili ustanem, nadam se da ce da pozuri malo. Kolika li cu biti tek u februaru. :sad2:

Imam sad u sredu uz u domu zdravlja, onaj redovan, pa cu mozda saznati pol, ako ne tad, onda na ekspertskom u 24-toj nedelji, da.

Ma proletece ti to do termina, mame umeju da budu nestrpljive pred kraj, ali za bebu je najbolje da doceka lepo termin, nema razloga da zuri :)

Imam sad u sredu uz u domu zdravlja, onaj redovan, pa cu mozda saznati pol, ako ne tad, onda na ekspertskom u 24-toj nedelji, da.

Ma proletece ti to do termina, mame umeju da budu nestrpljive pred kraj, ali za bebu je najbolje da doceka lepo termin, nema razloga da zuri :)
Drzimo fige onda u sredu da se lepo namesti beba da ne cekamo toliko dugo. :)
Fakat da se ni meni ne zuri, koliko vise citam toliko vise kapiram da nemam pojama o bebama i da necu stici sve da spremim i da kupim, i da saznam sta cemu sluzi i kako se radi. Moracu danas da idem na temu o bebama da postavaljam tamo krs glupih pitanja. :lol:
A bebe, racunam, kada su spremne izadju, ja sam pregurala 4-5 dana tek kako je majka usla u 9.mesec bila spremna i gotovo. Neke se ususkaju i ne izlazi im se napolje ni posle termina... To vec ne bih zelala. :) Sada ima kao nekih teza da i to vreme porodjaja i sam tok posle ima veze kod formiraranja licnosti, nekih fobija, valjda je jedno i od pitanja na psihoterapiji kako je izgledao porodjaj, sada da li je to tacno i koliko stvarno ima veze... Meni je malo neralno, ali ajd. :)

Drzimo fige onda u sredu da se lepo namesti beba da ne cekamo toliko dugo. :)
Fakat da se ni meni ne zuri, koliko vise citam toliko vise kapiram da nemam pojama o bebama i da necu stici sve da spremim i da kupim, i da saznam sta cemu sluzi i kako se radi. Moracu danas da idem na temu o bebama da postavaljam tamo krs glupih pitanja. :lol:
A bebe, racunam, kada su spremne izadju, ja sam pregurala 4-5 dana tek kako je majka usla u 9.mesec bila spremna i gotovo. Neke se ususkaju i ne izlazi im se napolje ni posle termina... To vec ne bih zelala. :) Sada ima kao nekih teza da i to vreme porodjaja i sam tok posle ima veze kod formiraranja licnosti, nekih fobija, valjda je jedno i od pitanja na psihoterapiji kako je izgledao porodjaj, sada da li je to tacno i koliko stvarno ima veze... Meni je malo neralno, ali ajd. :)

Mene ovo bas zanima... kakvih fobija? Ciji porodjaj?
Mislis ako je porodjaj moje mame samnom bio ok, ja bih trebala biti psihicki zdravija i obrnuto?
Nemam vremena da citam sad o tome ali volim da cujem... bas volim i to me jako zanima... :)
Moji su oboje rodjeni carskim, ne mislim da sam porodjaj ima toliko jak efekat(mada ima sigurno donekle) koliko razdvojenost nakon istog,
i to sto do otpusta tj.u prva 3 dana beba bude s tobom bukvalno 20 minuta sve zajedno. Zamisljam koji je to horor za tek rodjene bebe.
Ali jbg.

Moje misljenje je da je vecina genetika. I rani odgoj.

Meni je malo nerelano da se toliko toga uklopi u organizmu da se porodjaji prirodno desavaju uglavnom bez ikakvih problema u svim zivotinjskim vrstama i kod coveka naravno, a da su ipak novorodjencad toliko nesprema i da im je radjanje takav sok. Cula sam vise puta da je to jedno od pitanja kada se krene na psihoterapiju, ali iz kojih razloga tacno, da li je stvarno uocena neka veza, inace ili samo kod neke struje psihoanaliticara jer i madju njima razlike su velike, ili pitanje iz nekih drugih razloga, to bih i ja volela da mi neko kaze.

Ja sam naletela na ovakve tekstove, mozes jos da izguglas na osnovu kljucnih reci...

Немачки савремени психотерапеут Фридрих Крузе две распрострањене форме страха, агорафобију (срах од улажења у широке просторе) и клаустрофобију (страх од борављења у затвореним и уским просторима), доводи у везу са трауматским доживљајима при рођењу. Анализирајући преко хиљаду снова анксиозних неуротичара и проверавајући податке из историје болести пацијента, Крузе је закључио да је један, не занемарљив број агорафобичара рођен пре времена. Ови неуротичари, према Крузеовом искуству, боје се напуштања заштићених простора, пате од јаких страхова одвајања (сепарациони страх) и радо се повлаче у сигурне, замрачене и ограђене просторе. Клаустрофобичари, међутим, треба да су, према Крузеу, остали дуже у мајчиној утроби, порођај им је био тежак, до кисеоника су једва долазили, а и храњење одмах после порођаја није било редовно. У каснијем животу овакви људи показивали су страх од затворених просторија, нарочито лифта, железнице, авиона, аутомобила, као и затворених, малих соба.
Сложили се или не са оваквим Крузеовим искуством у раду са великим бројем болесно уплашених људи, близак нам је закључак из његове студије о проблемима пренаталне психологије који гласи: "Душевни живот нерођеног детета је још увек бела мрља на карти развојне психологије, свакако изазов да пратимо свет човековог доживљаја и искуства уназад све до његовог порекла, како бисмо стекли увид у последње и најдубље корене нормалног и патолошког социјалног понашања човека".

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/knjige/jerotic1/VJerotic12.htm

Zanimljivo. Hmmm...
Ja se i ovako cesto pitam kakve li posledice nosi vto pa cr pa ta odvojenost po rodjenju...
Dobro ajde... ne bas cesto... ali mi proleti kroz glavu... kao neka griza savesti ili strah...
A dobro znam da je zivot jedan a strahovi nerealni i nepotrebni...

Ne znam... jedini pametan savet je pratiti svoje dete i njegove potrebe... i njegov razvoj.
I ne opterecivati se ovim... jer realno, sve te analize su radjene sa bolesnim ljudima tj.na bolesnim ljudima...

Nisu meni te analize od znacaja sada sto sledi porodjaj da sada nesto razbijam glavu oko toga, jos manje bi me brinula VTO jer tek dok je na nivou par celija embion tesko da ce zapamtiti neku manipulaciju tipa zamrzavanje i tome slicno. z:lol:
Nego mi je vise zanimljivo retroaktivno, da podvuces crtu da li nakon formiranja licnosti i u nekim zrelijim godinama ima ipak neke veze i ta prenetalna psihologija, i odnos roditelja prema detetu jos dok nije imao niakvu prakticno svest, i taj porodjaj...

Pa odnos roditelja prema detetu od rodjenja samog ne da je bitan, nego je presudan otprilike. A to kako je protekao porodjaj, i da li je bio prevremen, tezak i td..svakako ne zavisi od bebe, mislim ne zeli nijedna beba da se rodi ranije...

Pa odnos roditelja prema detetu od rodjenja samog ne da je bitan, nego je presudan otprilike. A to kako je protekao porodjaj, i da li je bio prevremen, tezak i td..svakako ne zavisi od bebe, mislim ne zeli nijedna beba da se rodi ranije...
Nisam mislila na prevremen porodjaj, vec na porodjaj kada je beba potpuno formirana, solidne tezine, potpuno spremna za samostalan zivot. Neke cekaju termin, vecina ih se rodi tu +/- 2 nedelje oko termina, ali koliko znam jos uvek se ne zna sta isprovocira porodjaj u situacijama kada je sve u redu i kada trudnica nije imala veci stres, ako nije pomerala ormare ili na neki drugi nacin prakticno ubrzala porodjaj.

Jako kasljem, boli me grlo, i saznala sam slucajno da u trudnoci nikako ne sme lovorov list da se konzumira :/
I to jos slucajno proveravala, inace sam planirala da napravim caja od njega -kazu super lek za kasalj. Pa covece nista zivo ne smemo da jedemo ni pijemo, uzas. Za grlo iz apoteke samo pantenol tablete smem, koje mi nista ne pomazu. Za propolis negde kazu moze a negde ne. Za nos opet nista osim marisol kapi koje su shit. Divota.
Nocas mi je bilo uzasno, disem na usta, nos zapusen, a grlo suvo i pece i grebe i svrbi.

Ne znam da li da idemo kod dr, nemam temp niti bilo sta, a garant je guzvaja.

stvarno? ja ga dosta koristim kad kuham
pojma nisam imala
a za kasalj ima neki recept s crnom rotkvom i medom
proguglaj ili cu uzet od drugarice pa javljam, ako ne nadjes

Mene ovo bas zanima... kakvih fobija? Ciji porodjaj?
Mislis ako je porodjaj moje mame samnom bio ok, ja bih trebala biti psihicki zdravija i obrnuto?
Nemam vremena da citam sad o tome ali volim da cujem... bas volim i to me jako zanima... :)
Moji su oboje rodjeni carskim, ne mislim da sam porodjaj ima toliko jak efekat(mada ima sigurno donekle) koliko razdvojenost nakon istog,
i to sto do otpusta tj.u prva 3 dana beba bude s tobom bukvalno 20 minuta sve zajedno. Zamisljam koji je to horor za tek rodjene bebe.
Ali jbg.

To je tema kojom se bavi prenatalna psihologija. Kod nas nema prevođenih relevantnih tekstova, niti se naši stručnjaci rado izjašnjavaju na tu temu. To slučajno znam zato što je prijateljica pisala članak na tu temu, a bilo joj je jako teško, gotovo nemoguće da nađe stučnog sagovornika voljnog da mu se ime navede u tekstu.
Postoji puno stvari u samom toku trudnoće i pri porođaju za koje se smatra da imaju uticaja na formiranje psihe, na osećanje voljenosti i prihvaćenosti, a najčešće se sve dokumentuje poprilično banalnim stavom da deca kojoj je tokom porođaja pupčana vrpca bila obmotana oko vrata u odraslom dobu uznemirenost osećaju kao nedostatak vazduha, gušenje ili otežano disanje... Kao što je uočena i veza sa decom koja su tokom trudnoće bila neželjena i kasnijim problemima uklapanja, samopoštovanja i samopouzdanja. Puno je toga što može i ne mora, malo toga se istinski može dokazati, možda kasnije u nekoj studiji koja bi obuhvatala vreme od prenatalnog perioda do kasne adolescencije.

stvarno? ja ga dosta koristim kad kuham
pojma nisam imala
a za kasalj ima neki recept s crnom rotkvom i medom
proguglaj ili cu uzet od drugarice pa javljam, ako ne nadjes

I ja slucajno saznala, tacnije ajd da proverim jel sme u trudnoci - znajuci vec da vecinu toga sto smatramo da je "prirodno" racunamo da smemo, a nije tako..
Na srpskom nema nista, naravno, guglala na engleskom..

"Pregnant women should never use bay leaves nor women with any kind of uterine conditions or complication. Bay leaves may stimulate uterine contractions. It may also interfere with blood glucose regulation and bay leaf extract should not be used by diabetics or people who have trouble regulating their blood glucose levels, such as hypoglycemic or hyperglycemic individuals."

"Bay Leaf (avoid using medicinally duing pregnancy as it may cause uterine bleeding)"

Nadjoh na jos milion mesta da ne sme, pa bolje da ne rizikujem, jel...

Uh, rotkve ne volim, ali pogledacu recept, jos mi nije prosao kasalj..mada je slabiji nego pre..

I ja slucajno saznala, tacnije ajd da proverim jel sme u trudnoci - znajuci vec da vecinu toga sto smatramo da je "prirodno" racunamo da smemo, a nije tako..
Na srpskom nema nista, naravno, guglala na engleskom..

"Pregnant women should never use bay leaves nor women with any kind of uterine conditions or complication. Bay leaves may stimulate uterine contractions. It may also interfere with blood glucose regulation and bay leaf extract should not be used by diabetics or people who have trouble regulating their blood glucose levels, such as hypoglycemic or hyperglycemic individuals."

"Bay Leaf (avoid using medicinally duing pregnancy as it may cause uterine bleeding)"

Nadjoh na jos milion mesta da ne sme, pa bolje da ne rizikujem, jel...

Uh, rotkve ne volim, ali pogledacu recept, jos mi nije prosao kasalj..mada je slabiji nego pre..

bolje da ne rizikujes, normalno
al koliko vidim to je preporuka za etericna ulja
vjerojatno i za cajeve
u kuhnji se koriste neke minijaturne kolicine
i ne jede se vec se listovi izvade i bace
a i nije potvrdjeno da je to tako tipa nekom studijom
tako da...moze u pasulj z:lol:
- - - - - - - - - -

Cula sam jednu zanimljivu teoriju, kad vec pricate na ovu temu, da se na prvom detetu vide svi psihicki problemi majke.

pa vidi se na svakom djetetu u kakvom okruzenju zivi
otkrise rupu na saksiji :lol:

Inace se svasta nesto ne preporucuje u trudnoci, persun isto tako, razne travkice/travcice z:mrgreen: koje se koriste kao zacini ili cajevi. Ja sam koristila sve sto inace koristim umereno. Mislim da se kod mnogih tih travkica zapravo ne zna da li je stetno ili nije, pa se iz predostroznosti ne preporucuje, ali u manjim kolicinama mislim da nista toliko ne moze napraviti problem. Mada ja i slabo pijem cajeve i to samo od kamilice i nane, a i zacine nesto mnogo ne forisiram.
Ali nisam znala da lovorov list ne smeju da koriste dijabeticari, to cu bas da prenesem mojima, oni milsim da ga stavljaju retko i u samo neka jela, ali bas mogu da obrate paznju da li utice na nivo secera u krvi.
Danas sam bila na UZ i devojcica i dalje zuri jedno dve nedelje, i dalje ima nesto vecu glavu. z:lol: Ali bitno da je sve u redu.

Poslednja izmena:
Prepisan mi je kada sam prestala da dojim. Razbolela sam se i više nisam smela da dojim, cicka je već bila velika, ali sam ja bila na dobrom putu da zaradim mastitis, pa su mi prepisali injekcije, stiskanje grudi (mada znam koliko je to diskutabilno) i čaj od nane kao jedinu dozvoljenu tečnost.

Meni je malo nerelano da se toliko toga uklopi u organizmu da se porodjaji prirodno desavaju uglavnom bez ikakvih problema u svim zivotinjskim vrstama i kod coveka naravno, a da su ipak novorodjencad toliko nesprema i da im je radjanje takav sok. Cula sam vise puta da je to jedno od pitanja kada se krene na psihoterapiju, ali iz kojih razloga tacno, da li je stvarno uocena neka veza, inace ili samo kod neke struje psihoanaliticara jer i madju njima razlike su velike, ili pitanje iz nekih drugih razloga, to bih i ja volela da mi neko kaze.

Ja sam naletela na ovakve tekstove, mozes jos da izguglas na osnovu kljucnih reci...

Немачки савремени психотерапеут Фридрих Крузе две распрострањене форме страха, агорафобију (срах од улажења у широке просторе) и клаустрофобију (страх од борављења у затвореним и уским просторима), доводи у везу са трауматским доживљајима при рођењу. Анализирајући преко хиљаду снова анксиозних неуротичара и проверавајући податке из историје болести пацијента, Крузе је закључио да је један, не занемарљив број агорафобичара рођен пре времена. Ови неуротичари, према Крузеовом искуству, боје се напуштања заштићених простора, пате од јаких страхова одвајања (сепарациони страх) и радо се повлаче у сигурне, замрачене и ограђене просторе. Клаустрофобичари, међутим, треба да су, према Крузеу, остали дуже у мајчиној утроби, порођај им је био тежак, до кисеоника су једва долазили, а и храњење одмах после порођаја није било редовно. У каснијем животу овакви људи показивали су страх од затворених просторија, нарочито лифта, железнице, авиона, аутомобила, као и затворених, малих соба.
Сложили се или не са оваквим Крузеовим искуством у раду са великим бројем болесно уплашених људи, близак нам је закључак из његове студије о проблемима пренаталне психологије који гласи: "Душевни живот нерођеног детета је још увек бела мрља на карти развојне психологије, свакако изазов да пратимо свет човековог доживљаја и искуства уназад све до његовог порекла, како бисмо стекли увид у последње и најдубље корене нормалног и патолошког социјалног понашања човека".

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/knjige/jerotic1/VJerotic12.htm

Gde si to nasla da citas:)))

- - - - - - - - - -

Cula sam jednu zanimljivu teoriju, kad vec pricate na ovu temu, da se na prvom detetu vide svi psihicki problemi majke.

Kad pocnu da se pokazuju? Mislim da obratim paznju :)))

- - - - - - - - - -

Inace se svasta nesto ne preporucuje u trudnoci, persun isto tako, razne travkice/travcice z:mrgreen: koje se koriste kao zacini ili cajevi. Ja sam koristila sve sto inace koristim umereno. Mislim da se kod mnogih tih travkica zapravo ne zna da li je stetno ili nije, pa se iz predostroznosti ne preporucuje, ali u manjim kolicinama mislim da nista toliko ne moze napraviti problem. Mada ja i slabo pijem cajeve i to samo od kamilice i nane, a i zacine nesto mnogo ne forisiram.
Ali nisam znala da lovorov list ne smeju da koriste dijabeticari, to cu bas da prenesem mojima, oni milsim da ga stavljaju retko i u samo neka jela, ali bas mogu da obrate paznju da li utice na nivo secera u krvi.
Danas sam bila na UZ i devojcica i dalje zuri jedno dve nedelje, i dalje ima nesto vecu glavu. z:lol: Ali bitno da je sve u redu.

Meni su rekli cimet nikako, izaziva kontrakcije. Tad sam vec bila sedmi i ko zna koliko putasam jela nesto sa cimetom pa nista...
Takodje neki ginekolozi ne preporucuj a drugi preporucuju uvu za urinarne infekcije kod trudnica.

- - - - - - - - - -

Za čaj od nane sam se iznenadila kada sam pročitala da smanjuje mleko i da se preporučuje tokom odvikavanja od coke.
I zalfija satro. Ja pila kad je smanjio broj podoja ali nije delovalo.

ja se klljukala cajem od persuna da bi se porodila al nista :lol:
nece to kad ja ocu,nego kad one hoce
prvi put sam jela ananas ko luda...nista
sa drugom pila persun...nista
obe izasle sa punih 39 nedelja...u dan

- - - - - - - - - -

jos drugi put kao rizicnija trudnoca...grlic nije jedno vreme bio dobar....frka ovo ono i nikom nista
cucala unutra 4 nedelje bez terapije

Back