Zašto patronažne pedijatrijske sestre obilaze trudnice uopšte? Stvarno mi nije jasno, pa ona je pedijatrijska sestra, ne babica.
Juče mm i ja sedimo, lenčarimo popodne, deca se igraju malo kod nas, malo u svojoj sobi.. normalno popodne... osim što je kuća bila u ... hmmmm... neuobičajenom stanju. Iskreno, bila je kao da je bomba pala

Ništa, danas lenčarimo, sutra sredjujemo - takav je bio dogovor.
Oko 5 i nešto popodne zove svekrva odozdo, kaže banula patronažna

Ebote, u 5 i kusur popodne

Došla bakuta, godinu-dve pred penziju, nasmejana, dobroćudna na prvi pogled. Mene sramota, izvinjavam se bogznakako, ona kulira - smiri se dete, svi imamo takve faze.... blablabla...
Ispitala me šta treba, upisala tamo, pritisak mi nije izmerila, nije imala aparat ( očigledno da nije bila zapravo u patronaži, nego ko zna gde je išla, pa da svrati usput, da obavi i uzme dnevnicu

)
I u jednom trenutku se, ali tako neprimetno, orijentisala na decu. U jednom trenutku je pokušala da podigne Stefana, pa je bilo ohoho, pa on je uhranjen lepo

Jok, bre, zapostavljen je, gladan i izenemogao

Pa je onda, ali sve kroz smeh i šalu, pitala oboje da li ih mama bije???!!!

I to je pitanje ponovila nekoliko puta, onako u potpuno nevezanom kontekstu, prosto unakrsno pitano...

Šlag na tortu je došao kada je pitala Micku kako se igra sa tatom, da li voli tatu, da li tata voli nju...

Brada mi je pala na grudi, čini mi se, od šoka. U tom trenu sam ustala i rekla - pa, ako ste obavili svoje... razmenile smo mobilne, bićemo u kontaktu...
Andjeoski osmeh - mila, pa ti ih baš zaslužuješ, imaš toliko strpljenja sa decom, toliko znaju, toliko su napredni i fini...
Ujela sam se za jezik, zadržala osmeh na licu, ali sam je liferovala niz stepenice u roku od minut i po.
I sad ne mogu da verujem gde mi to živimo, šta se promenilo od kada sam Micu rodila pre 5 godina, da ne spominjem raniji period? Da li je celo društvo poludelo, ili je patronažna baba željna da glumi inspektora...?
I sad me drži onako, blagi bes, i sve mi je nekako bljak... Poželećemo se onog vremena kada nismo smeli kući posle roditeljskog, ili kada dobijemo keca... izopačeno...