Kutak za trudnice

ja imala ciste na oba
dobila prvo cilest
pila godinama
pa imala par god pauze
opet se vratile ciste
dr mi dala yasmin
radio samo, mislim, desni jajnik
ciste bile na oba
ali sam ovulaciju uredno imala (vidjelo se na uz)
ciklu varirao 28 - 31 dan
pila yasmin par god
prestala u maju, za bepca smo saznali vec u pocetkom avgusta
a imam 36 god
tako da...nista to ne znaci sto imas policisticne jajnike
ne brini toliko

ps sad vise cisti nema..dr kaze mozda se vrate, a mozda i ne
tesko je to predvidjeti

kod mame je bio isti problem.

nakon porodjaja joj se sve regulisalo. vjerujem da ce tako biti i kod mene.

kod mame je bio isti problem.

nakon porodjaja joj se sve regulisalo. vjerujem da ce tako biti i kod mene.

vjerojatno i hoce
inace, izgleda da zene iz naseg podneblja
bas cesto imaju ciste na jajnicima...
a citava ta prica oko policisticnih jajnika je nezgodna i zato
sto je zacaran krug u neku ruku;
navodno od njih mozes imati problema s tezinom i dijabetesom u buducnosti
s druge strane, negdje ces naci podatak da prekomjerna tezina pogorsava stvari...
zacaran krug
iz kojeg mozes izaci, koliko ja vidim, jedino ako si fizicki aktivna sto vise
u mom slucaju nakon faksa sam imala dosta godina pasivnosti; takav posao, navike...
i prije skoro dvije godine nevezano za to pocnem vozit bajs
prvo pomalo, a onda se bukvalno navucem i vozila sam do sredine trudnoce svakodnevno
(sad mi krivo sto sam opce prekidala)
tezina se taman bila pocela vracat u normalu i dobila sam dosta misicne mase
i paf...trudnoca
tu sam kontala postacu ko slon i...nista, nabacila ukupno 10-11 kg
uglavnom je sve stomak + noge
nesto mi se ne cini da cu to tesko skinut, al ok...
sustina price je u tome sto mislim da sam upravo zbog promjene nacina zivota
ostala trudna tako brzo i izgurala trudnocu (jos malo nam ostalo) skoro bez napora

eo, bas gledam
stavila uloske (5 paketa), podmetace (5 komada), vlazne maramice (2 pakiranja)
mrezaste gatje (5 komada), pavlovicevu, pelene pampers (pakiranje od 27 kom)
ostalo mi vise od pola torbe prazno
tu cu taman ubudzit ovo ostalo - licnu higijenu, tu kremu sto je tara rekla, rivanol (?)
tetre i svedske ako treba
vodu, casu, neki keks (ja mrzim plazmu, to netje da moze)
papuce i spavacice ako mi opce budu trebali
a ovo ostalo za malu cu spakirat u istu takvu kesu/torbu pa ce mi donijet kad budemo izlazili
i cao : )))

Nama nisu trazili ni tetra, ni svedske u visegradskoj; ponesi svoje papuce za po sobi a njihove koristi za u kupatilu.
Ne znam kolika je boca rivanola ni da li ima rasprsivac, octenisept ima malo pakovanje, sa sprejem, koje je sasvim dovoljno za bolnicu.
Ja ne volim plazmu, do te mere da sam se naostrila da se svadjam ako mi neko progovori :))
Nosila sam wellness i niko me nije dirao ;)

- - - - - - - - - -

gde ima da se kupi?

Zašto patronažne pedijatrijske sestre obilaze trudnice uopšte? Stvarno mi nije jasno, pa ona je pedijatrijska sestra, ne babica.

Juče mm i ja sedimo, lenčarimo popodne, deca se igraju malo kod nas, malo u svojoj sobi.. normalno popodne... osim što je kuća bila u ... hmmmm... neuobičajenom stanju. Iskreno, bila je kao da je bomba pala :rumenko: Ništa, danas lenčarimo, sutra sredjujemo - takav je bio dogovor.
Oko 5 i nešto popodne zove svekrva odozdo, kaže banula patronažna :eek: Ebote, u 5 i kusur popodne :eek:
Došla bakuta, godinu-dve pred penziju, nasmejana, dobroćudna na prvi pogled. Mene sramota, izvinjavam se bogznakako, ona kulira - smiri se dete, svi imamo takve faze.... blablabla...
Ispitala me šta treba, upisala tamo, pritisak mi nije izmerila, nije imala aparat ( očigledno da nije bila zapravo u patronaži, nego ko zna gde je išla, pa da svrati usput, da obavi i uzme dnevnicu :roll: )
I u jednom trenutku se, ali tako neprimetno, orijentisala na decu. U jednom trenutku je pokušala da podigne Stefana, pa je bilo ohoho, pa on je uhranjen lepo :eek: Jok, bre, zapostavljen je, gladan i izenemogao :roll:
Pa je onda, ali sve kroz smeh i šalu, pitala oboje da li ih mama bije???!!! :eek: I to je pitanje ponovila nekoliko puta, onako u potpuno nevezanom kontekstu, prosto unakrsno pitano... :roll:
Šlag na tortu je došao kada je pitala Micku kako se igra sa tatom, da li voli tatu, da li tata voli nju... :eek::eek::eek:
Brada mi je pala na grudi, čini mi se, od šoka. U tom trenu sam ustala i rekla - pa, ako ste obavili svoje... razmenile smo mobilne, bićemo u kontaktu...
Andjeoski osmeh - mila, pa ti ih baš zaslužuješ, imaš toliko strpljenja sa decom, toliko znaju, toliko su napredni i fini...
Ujela sam se za jezik, zadržala osmeh na licu, ali sam je liferovala niz stepenice u roku od minut i po.

I sad ne mogu da verujem gde mi to živimo, šta se promenilo od kada sam Micu rodila pre 5 godina, da ne spominjem raniji period? Da li je celo društvo poludelo, ili je patronažna baba željna da glumi inspektora...?
I sad me drži onako, blagi bes, i sve mi je nekako bljak... Poželećemo se onog vremena kada nismo smeli kući posle roditeljskog, ili kada dobijemo keca... izopačeno...

Poslednja izmena:
Nije ništa novo da patronažna sestra obilazi trudnicu. Obilazile me je sestra i kada sam bila trudna sa Stefanom. Ali je bila druga sestrica, zaboravih joj ime. E, juče mi ova priča da su njih dve nešto rotirale rejone, tu je ova "moja" stara, ali ne radi moju ulicu.
Ova prethodna je bila super, mnogo mi je pomogla, iako mi je bilo drugo dete, nikada ne znaš baš sve, uvek ima neku finu ideju da ti da.
A ova od juče.. ma fina, nasmejana, dobroćudna... ne mogu da kažem...
ali kada poče decu da ispituje, mm i ja se gledamo, ništa nam nije jasno...
Muka mi je kada pomislim da će ona da mi dolazi kada se porodim... e lepo mi je muka...

Sa Mickom nisam ni imala patronažnu. Porodila se u Bg-u, i nismo znali da tog dana kada izlazim iz porodilišta treba da se javi tamo u patronažnu službu. Ovdašnje porodilište javlja po službenoj dužnosti, ali beogradsko ne, nego moraš sam.
Nešto se mislim da i ovog puta "zaboravimo" da se javimo...

Pa uzmu, uzeli su mi i u Mišoviću kada sam Micku rodila, ali nisu javili patronaži u Smederevu. I ova sestra mi je juče naglasila da mora muž da javi u patronažu, ili njoj lično, ako se porodim u Frontu.
Na kraju, biće sred leta, možda će biti na odmoru.
Ne mogu da se setim... baš sam ovde na forumu pročitala pre nekih par godina da je neka od porodilja zamolila sestru da joj ne dolazi. Bila valjda zima, jesen, šta li, sezona gripa. Bilo je ono - potpisaću ti kao da si došla, ali ti nemoj da dolaziš, ne trebaš mi... tako se nešto prisećam, a ko je bio to se ne sećam. :think:

Ne, jelenced, nije isti grad gde živim i gde ću se najverovatnije poroditi. Ide patronaža automatski, ali kada se porodiš ovde. Medjugradska komunikacija im nije baš zavidna.

da je meni dosla ista ona sto me zeznula sa Ivanom
bila bi joj zatvorena vrata ispred nosa
no medjutim, dodje neko devojce, i bas je bila fina
i mnogo mi je pomogla sa grudima tih prvih dana

a ta stara je sad glavna sestra gore na Brdu i ne ide vise na teren...

Mozete me sad lincovati :lol: , ali sasvim je normalno tj i obaveza patronazne sestre da sagleda uslove u kojima deca zive.
E sad svako jbg ima svoj pristup.
I da, patronazna nema dnevnice vec redovno platu bez obzira na broj poseta.

Mozete me sad lincovati :lol: , ali sasvim je normalno tj i obaveza patronazne sestre da sagleda uslove u kojima deca zive.
E sad svako jbg ima svoj pristup.
I da, patronazna nema dnevnice vec redovno platu bez obzira na broj poseta.

Naravno da je, izmedju ostalog, i to njen posao. Sve je to ok.
Ali, vidiš, u Bg-u na primer, patronažna dolazi isključivo posle porodjaja, ne obilazi trudnicu. To znam i po mojoj snaji. Svejedno, takva je organizacija ovde i ok. Nije mi baš jasno, ali dobro.
A sad zamisli sebe da ti bane poslepodne, nenajavljena, mimo njenog radnog vremena, dok se ti odmaraš, igraš sa decom, pričaš sa mužem, gledaš seriju... svejedno.
Ok, savesno obavi svoje, osim merenja pritiska što joj je u opisu posla, ali rekoh, očigledno da nije bila u patronaži, nego u prolazu, pa da obavi.
I onda krene da ti zapitkuje decu da li ih biješ, pa to pita jednom, pa se deca smeju i otrče da se igraju voziča po kući, pa pita opet, pa opet, svaki put sve napadnije... bez mrve nelagode, a ti ne znaš šta te snašlo niti kako da reaguješ
I šlag na tortu, odmerava ti sve vreme muža, i na kraju pita tvoju ćeru - a kako se ti, mila igraš sa svojim tatom? Jel voliš da se igraš sa svojim tatom, jel mu sediš u krilu... ? i još neka nebulozna pitanja, više se i ne sećam, a pri tome ne gleda u dete nego u tatu???

SVe ja razumem, i treba da postoje i treba da prijavljuju loše uslove ( a one to ne rade!!!!! ), ali ovo ipak nije njihov posao.

Ata, rece li da je neka baba pred penziju?
ona se teze privikava na nove standarde koje ih uce na kontiuniranoj edukaciji, pa svoje nezadovoljstvo ili ebemisedopenzije izrazava na taj netaktican nacin... da vi vidite sta ona mora da prati i radi, kako je tezak njen posao ... ne zameri joj previse, shvati je kao babu koja bi da senili ali joj jos ne daju ;) nije to nista upravljeno direkt na vas ....
ako te mnogo bude nervirala, a bude ti trebala pomoc, zovi dz i zamoli da ti posalju neku klinku, mozda ce ti moci izaci u susret

U Beogradu ne obilaze trudnice, ali patronažne sestre kada su u komšiluku, svrate da vide kako porasle bebe, u kakvim uslovima žive, jesu li vakcinisani, da li su knjižice overene... i uvek nenajavljeno. Mada je sestrica koja je obilazila klince na Banjici bila divna i deca su joj prilazila kada je vide u prolazu.... E sad, tako neprijatna pitanja nikada nije postavljala, a na nered se nisam naročito osvrtala, tako joj je kako je kada se nije lepo najavila.

Ata, razumem ja tebe u potpunosti...U principu i ne treba da se najavljuje... mada ni je ne volim kada mi bilo ko iznenada bane.
Meni je moja dosla kada sam izasla iz bolnice u 7.30 a ja u spavacici jos ma haos...

Back