Kutak za trudnice

Devojke,
Nadam se da cete sve uspeti da prebrodite te napade ... :zag:
Brinite za svoje mentalno zdravlje, jednako ili vise, kao i za fizicko :)

Ako se osecate lose, pricajte. Pricajte sa psihologom. Ne smem reci psihijatrom jer ce zvucati ozbiljno(iako nije).
Pricajte sa muzevima, prijateljima.
To se sve lako prebrodi uz pravilne terapije i uz podrsku.
Greota je propustati i jedan los dan. :) ;)

Moje licno misljenje je da nam nedostaje podrska porodici. Generalno na nivou drzave.
Nedostaje podrska porodiljama. I podrska majkama.

Da, jako grize savest. Da ne pričam da sam tražila po netu istraživanja na koji način utiče hematom na razvoj ploda, ostavlja li posledice. Neku statistiku sam našla koja poredi razne poremećaje kod dece kad u trudnoći ima i nema hematoma, i nema odstupanja. To me je malo utešilo.

I vidim da je mirovanje kod mnogih žena bilo kao bolničko, do kupatila i nazad. Bila sam baš pod pritiskom, nisam smela ni da se nadam mnogo.

pa to i ja citam, za to mirovanje krevet- wc i zato sam se bas sludela, kontam da treba bas tako vrv bi mi bilo naglaseno...
i jeste li izbacivale kafu skroz na skroz u trudnoci ili ne?

pa to i ja citam, za to mirovanje krevet- wc i zato sam se bas sludela, kontam da treba bas tako vrv bi mi bilo naglaseno...
i jeste li izbacivale kafu skroz na skroz u trudnoci ili ne?

Meni su rekli mirovanje, ali nisu naglasili strogo do kupatila i nazad. Ali su mi deset puta naglasili da mi ne padne na pamet da dižem išta teško, dete ni slučajno i da se snalazim kako znam i umem.

- - - - - - - - - -

Izbegavati naprezanje, valjda je u tome fora.

Meni će ova beba doći u drugoj polovini aprila, ako ne iznenadi, kad krene toplo vreme i ja nemam pojma šta se bebama oblači. Starija je bila zimsko dete i tu sam prva tri meseca oblačila isključivo benkice i zeke da izbegnem navlačenje na glavu, možda sam malo preterala, možda nije bilo toliko, ali tu je negde, gore školski dva sloja, tri meseca je nosila širok povoj.
Sad nemam pojma šta kupiti bebi, ni kako je obući, ni da li uopšte stavljati širok povoj.

Ja nisam izbacivala kafu, to mi je bilo jedino zadovoljstvo, pošto me je mučnina pratila do zadnjeg dana, ali sam se ograničavala na dve dnevno (znam kako zvuči ali ja u trudnoći nisam htela ništa drugo da radim sem da pijem kafu i pušim, a ne pušim već deset godina :)))))
Mrzim široki povoj :sad2:

ja ne mogu jutarnju da izbacim, izbacila sam sve ostale kafe ali jutarnja mi tako prija a onda me opet grize savest zbog trenutnog stanja i tako u krug...
kichbran, ja bih bodici dugih rukava plus benkice dugih rukava ili bez rukava (skoz sam zaboravila kako se sve to zove), sve zavisi od vremena, moze da bude bas toplo a moze i da zahladni, pa kombinujes...
inace meni je termin u dan isti kao sa j, pre 6 godina, isti istijacki dan poslednje menstruacije, tako da ako sve bude ok j ce dobiti poklon za rodj, ne mogu pobeci od skorpija : ))

i da, jos nesto
ja sam radila samo dabl u prvoj, sada vidim da je obavezna (jer imam 35 god) amnio ili horionske cupice ili neki treci test iz krvi
sta ste vi radile?

kvinsi, jeste lepo, ja se sve nekako nadam jos nekim novostima : )

majo, tek 7.nedelja, bas sam pocetak, jos se ne radujem skroz na skroz i nisam opustena, cupkam dok ne prodje ovaj hematom i jos bar malo vremena...

nisam zakazala, idem sada za nedelju dana u misovic, pa cu videti sa njima, da li tamo rade dabl sada i sta ce mi dr preporuciti uopste, s obzirom na famozne godine : )

jagodinko, ja sam se u misovicu porodila prvi put, planiram i sada tamo, tamo sam vodila celu prvu trudnocu i ne bih menjala, dobri su lekari, malo je porodiliste, cisto i uredno, sobe su bile ok, beba je sa tobom, epidural se dogovara unapred i ne placa posebno (ne znam kako je sada u drugim porodilistima, mozda je sada isto), meni su nekako ulivali poverenje

kod njih je samo nezgodno sto su malo porodiliste i moze se desiti da nema mesta kada odete na porodjaj...

U redu je piti kafu u trudnoći, međutim, najbitnije je imati meru u tome. Ono što se preporučuje jeste da količina kofeina ne prelazi 200mg dnevno - što bi bilo oko 2 šoljice. Sve preko te mere bi bilo pomalo riskantno. Iako ne postoji zapravo 100% čvrst dokaz da kofein može dovesti do bilo čega lošeg, već su to više studije koje su pronašle neku vezu.

Takođe, ako je u pitanju "bezkofeinska" kafa to zapravo ne znači da je u potpunosti bez kofeina već može sadržati oko 10mg po šoljici.

E sad, ukoliko vam je potrebna doza kofeina (realno, svima nama jeste) izbor vam može pasti na kafe late gde ćete takođe iz mleka dobiti ekstra kalcijum i protein - što su hranljive materije koje su svakako neophodne tokom trudnoće. Naravno, obavezno dosta vode pogotovo u paru sa kafom pošto je kafa diuretik.

Taro, čestitam na ulasku u 7. nedelju trudnoće. Možda će ti biti interesantno da pogledaš portal Drugo Stanje, koji je lansiran ovog meseca i koji svake nedelje objavljuje video jedne trudnice i njeno iskustvo tokom te sedmice. Prošle nedelje je objavljen video za 6. pa mislim da se ti savršeno uklapaš u tempo. Evo linka do 7. nedelje.

Ova bezkofeinska kafa je od jecma, nema kofeina, samo vitamini B. Imate je u zdravoj hrani za stotinak din.
066B2269-1.jpg

Ja u provinciji, preko veze kao sve glatko ide.
Prvog dana su me rasplakali jer celo popodne niko nije ušao u sobu, ja dozivala sestre, niko ne čuje.
A posle su me do nervnog sloma dovele opet sestre zbog dojenja. Niko te ne tera kući, jedva sam čekala da izađem.

U betaniji
Kao na traci,

I ja sam u betaniji.
I jeste kao na traci jer nemaju mesta, to je gradsko porodilište u koje dolaze žene iz cele Vojvodine da se porode, ima ukupno 6 ili 8 porođajnih bokseva i ne znam koliko još mesta u op.salama za carski.
Kad se uzme u obzir da svaku porodilju ostave na tvrdom stolu još 2-3 sata posle porođaja, čudi me da nas ne porađaju na parkingu.
Nosim najbolje moguće iskustvo što se porođaja tiče, cela ekipa je bila sjajna, što se ne bi moglo reći za postporođajni deo, gde sestru vidiš samo kad je vreme za hranjenje beba i ujutro pre vizite.

U kojem porodilistu ste se porodile i kakvo iskustvo nosite ?
Valjevo, ok iskustvo. porodila se u ponedeljak u sredu vec bila kuci.
kvinsi, jeste lepo, ja se sve nekako nadam jos nekim novostima : )

majo, tek 7.nedelja, bas sam pocetak, jos se ne radujem skroz na skroz i nisam opustena, cupkam dok ne prodje ovaj hematom i jos bar malo vremena...

Mogla bi i Kvinsi da nam se pridruzi :zcepanje::zcepanje:
Joj tako sam i ja, nisam mogla da se oputim do skoro, samo brojala dane da prodje bar 12ta nedelja...

Jutros sam bila na kampovanju u dz da bih pokazala rezultate, i zakazala sledeci uz za 16. april.
Posle me ceka komisija za bolovanje grrrrrr.

kvinsi, mislim stvarno : ))

mene utrogestan ubi koliko me baca u nesvest i vrtoglavice stvara, samo se nadam da ce sve biti ok i da ce gaukinuti na kontroli

citala sam da u svajcarskoj npr ove hematome lece samo uz povece doze magnezijuma i mirovanje

bas cu pitati dr na kontroli,ako sve bude ok...

Pitaj da li možeš vaginalno, to mnogo umanjuje te nus pojave. Moja dr trenutno mi je rekla da je uvek bolje vaginalno, ali tu se verovatno mišljenja razlikuju. Ja sam u dve trudnoće čula baš različita mišljenja ginekola, specijalista i običnih. Usvajala sam šta mi odgovara. :mrgreen:

Za utogestan koliko u stvari pomaže i koje doze primenjivati sto mišljenja. Pokojni dr koji je solidno znanje imao, važio za dobrog, je govorio da se na zapadu ni ne trude da održe rizične trudnoće. Sve prepuste prirodnoj selekciji sa kojom na najmanje grešaka možeš da računaš. Možda je tako i bolje, ali u pojedinačnom slučaju, kad se ljudi bore sa sterilitetom, jedva ubodeš da ostaneš trudan, onda to deluje još surovije.

- - - - - - - - - -

U Mg koji su mi juče dali u apoteci ima komleks b vitamina. Ima ga i u vitaminima za trudnice koji pijem. Smem li da pijem ovaj Mg, ili da kupim neki drugi, zna li ko?

meni moj dr rekao da ne stavljam vaginalno, a bas sam pitala
pitacu opet na kontroli i njega a i dr u misovicu

jesi li ti osecala nekako hematom, u smislu bolova, napetosti u stomaku i kontrakcija?
ja od ada sam dobila terapiju samo retko retko osetim probadanje, ali ni pribizno kao dok nisam pocela sa terapijom

i da li su ti ukinuli utrogestan cim se hematom apsorbovao?

ja bih potrazila mg bez vit b, mada mozda gresim, ali kontam da vec ima dovoljno u tim vitaminima koje pijes, sta zna, ne bih gomilala bilo koji vit, mada mozda gresim...

Back